Zolder verbouwen | Kosten en voordelen van een zolderverbouwing

Het verbouwen van de zolder kan leiden tot een flinke waardevermeerdering. Bovendien creëer ik in de tussentijd een fijne leefruimte. De zolder verbouwen wordt een stuk makkelijker met wat tips! 

zolder verbouwen

Zolder verbouwen tot bergruimte

Vaak wordt de zolder pas na het verbouwen een nuttige ruimte. Daardoor ontstaat er ook in de rest van het huis meer ruimte. Een dakraam of dakkapel en nette afwerking verandert de bergruimte in een fijne gebruiksruimte.

Zolder verbouwen

De zolder verbouwen is een mooie manier om je huis een stuk bruikbaarder te maken. In sommige gevallen is verhuizen na het verbouwen van de zolder zelfs niet meer nodig. Een extra slaapkamer, werkkamer of hobbykamer op zolder maakt een woning een stuk veelzijdiger.

De meeste mensen denken wel eens na over een mooiere zolder. Waar ik er nu met een vlizotrap af en toe koffers op zet worden kan ik na een verbouwing normaal naar boven lopen! Op deze wijze wordt de zolder bruikbaar.

Ben je benieuwd naar de waarde-verhoging van het huis voordat je hieraan begint? Een taxateur of eventueel makelaar kan je vooraf helpen met een inschatting van de meerwaarde door de verbouwing. Hiervoor zijn beste wat klussen nodig. Als je niet handig bent of weinig tijd hebt, zijn goede vakmensen hoogstnoodzakelijk. Je kunt wellicht wel een muur behangen en wat kozijnen schilderen, maar een stukadoor en timmerman zijn vaak wel nodig.

Dakkapel

Een dakkapel op zolder zorg voor extra sta-ruimte en meer daglicht. Dit kost flink wat geld, maar het maakt het huis een stuk mooier en praktischer.

De gemiddelde dakkapel kosten zijn overigens lager dan van nieuwe kozijnen in een huis. Denk bij het dakraam of dakkapel plaatsen alvast aan (toekomstige) zonnepanelen. Als ik ervoor kan kiezen laat ik de dakkapel aan de noordzijde plaatsen. De zuid- en westzijde hou ik liever nog even vrij. Deze zijn namelijk ideaal voor zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is ook niet mals, maar ze hebben grote voordelen.

Door de salderingsregeling van de overheid mag ik energie terug leveren en vereffenen met je energierekening. Daarnaast is het een duurzame bijdrage aan het milieu. Dat geeft veel mensen een goed gevoel.

Mocht ik nu nog geen zonnepanelen willen, dan is het wel slim om tijdens de zolderverbouwing al een extra groep te laten plaatsen voor de toekomst. Met zo’n extra vrije groep en een loze leiding naar zolder voor de toekomstige aansluiting ben ik goed voorbereid op zonnepanelen.

Al met al zijn er best wat voordelen te benoemen aan het verbouwen van de zolder. Er wordt meer ruimte gecreëerd, waardoor ik meer spullen op kan bergen. Op die manier komt er ruimte vrij in de rest van mijn huis. Bovendien kan ik van de verbouwde zolder een kamer maken. Deze extra kamer wordt bijvoorbeeld een slaapkamer, werkkamer of hobbykamer. Dat zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar ook voor waardevermeerdering. Bij verkoop wordt mijn huis dus een stuk meer waard.

Door de extra kamer hoef ik bij gezinsuitbreiding niet te verhuizen. Dat bespaart me een hoop geld en moeite. Zo kan ik in mijn eigen vertrouwde omgeving blijven wonen zonder te veel te betalen!

Ten slotte hoef ik niet meer met een vlizotrap naar een onhandige zolder te klimmen waarbij ik mijn hoofd elke keer weer stoot. Doordat ik de zolder heb verbouwd betrek ik de ruimte namelijk bij de rest van het huis. De zolder is nu praktisch en bruikbaar!

Een zolder verbouwing lijkt misschien heel makkelijk, maar veel mensen lopen tegen vragen aan die kunnen zorgen voor meerkosten en oponthoud. Daarom heb ik het stappenplan verbouwen zolder opgesteld! We hebben namelijk al bij veel zolderverbouwingen geholpen en komen vaak de zelfde soort vragen tegen. Vandaar dat je hier alles vindt voor meer ruimte en een betaalbare zolder.

Kosten

Laten we het makkelijk houden en beginnen met de kosten van de zolder verbouwen. Als je alles zelf doet en er hoeft geen dakkapel, dakraam of nieuwe verwarming of elektra op zolder aangelegd te worden hoef je niet veel kosten te maken. Ook als je bijvoorbeeld je eigen dakkapel aftimmeren wilt doen, bespaart dit je veel geld. Een paar goede volle aanhangwagens met spullen en veel tijd en geduld houden je waarschijnlijk beneden de €1.000.

Zolder verbouwen kostenh x lkosten
dakkapel_1_meter.png1 x 1€ 7.100
dakkapel_2_meter.png1 x 2€ 7.900
dakkapel_3_meter.png1 x 3€ 8.650
dakkapel_4_meter.png1 x 4€ 9.350
Dakraam1 x 1€ 1.000
Scheidingswand plaatsen met deur7 x 4 (nok)€ 1.250
Vloerbedekking7 x 6€ 1.000
SchilderenWanden€ 500
Verwarmingmet 2 radiatoren€ 1.000
Elektra4 nieuwe wandcontactdozen en 2 lampen€ 300

Welke ruimte?

Als het verbouwen van de zolder eenmaal achter de rug is kan de kamer een nieuwe bestemming krijgen. Maar welke ruimte maak je daar nu eigenlijk op zolder? Een slaapkamer of toch maar gewoon een extra bergruimte? Een aantal mogelijkheden:

 • Slaapkamer
 • Badkamer
 • Kinderkamer
 • Tienerkamer
 • Grote badkamer
 • Relaxruimte
 • Game- of spellenruimte
 • Fitnessruimte
 • Zolderkamer als hobbyruimte

Zolderkamer maken

Vooral als de woning klein is kan ik veel waarde toevoegen door de zolder groter te maken. Door de ruimte bij de woning te betrekken zal de waarde stijgen. Als de zolder al goed toegankelijk is hoef ik daar niets meer aan te doen. Dan is het wellicht slim om meer daglicht toe te voegen met dakramen. Als je nog verder gaat kun je met een dakkapel meer sta-ruimte creëren boven. Let wel op welke verbouwing je uitvoert in de nok van je huis. Er zijn namelijk effectieve en minder effectieve verbouwingen. Hiermee bedoelen we verbouwingen die veel meerwaarde opleveren en verbouwingen die minder meerwaarde opleveren.

Kinderkamer op zolder

verbouwen zolder

Jonge kinderen bij elkaar op de slaapkamer gaat goed, tot een bepaalde leeftijd. Door van de zolder een extra kamer te maken kan ieder kind een eigen kamer krijgen. Slapen op zolder is vaak heel stoer, dus daarmee maak je een goede indruk! Door een dakkapel of venster te plaatsen maak je de ruimte al snel erg mooi.

Tot slaapkamer

Maar iedereen wilt toch eigenlijk op zolder slapen? Een volgende optie is om van de zolder mijn eigen slaapkamer te maken. Vaak is de ruimte in de zolder beperkt door de schuine daken, maar met een loggia, dakkapel of een paar forse dakramen maak ik er een fijne kamer van. De schuine daken en aparte lichtinval kunnen echter ook de basis vormen van een unieke slaapkamer. Misschien kun je zelfs wel een kleine en suite badkamer plaatsen! Dat zou de ultieme luxe zijn.

Nokverhoging

Als ik toch al overweeg om een dakkapel te plaatsen kies ik het liefst voor een nokverhogende dakkapel. Daar zijn aparte vergunningstrajecten voor nodig. Het proces is wat moeilijker dan bij een normale dakkapel. Vooraf zorg ik ervoor dat ik bij de gemeente informeer. Nokverhogende dakkapellen worden ook wel nokdakkapellen of nokverhogingsdakkapellen genoemd. Ze zorgen voor erg veel extra licht in huis.

Je kan voor een enkele of dubbele nokverhoging kiezen. Een dubbele nokverhoging zal duurder zijn maar zal ook een stuk meer ruimte creëren.

Dakopbouw

Een nokdakkapel wordt gezien als een opbouw op het dak. Daar is altijd een bouwvergunning voor vereist. Deze nokdakkappellen kunnen voor jouw situatie ondanks de rompslomp van vergunning en kosten een mooie uitkomst bieden. Bedenk wel dat zo’n dakkapel het aangezicht van je huis zal veranderen. In sommige gevallen is het eindresultaat namelijk niet zo fraai.

Zelf doen

Eén van de wegen om op een relatief betaalbare manier meer ruimte te realiseren, is om zelf de zolder te verbouwen. De verbouwing van je zolder levert vaak veel meerwaarde op, omdat je extra woonruimte creëert zonder dat het al te veel in de papieren loopt of te veel tijd kost. In veel huizen is de zolder de opslagplaats van spullen met weinig tot geen daglichttoetreding. Dat is zonde. Vooral omdat deze ruimte al snel een kwart van je totale woonruimte bedraagt.

Meerwaarde verbouwing zolder

Hoe kan een grote meerwaarde door een verbouwing ontstaan? Door de verbouwing ontstonden er een paar mooie oplossingen:

 • Een extra slaapkamer
 • Een bijzondere trapsituatie
 • Een vide
 • Extra bruikbare zolder m²
 • Het verplaatsen van een zoldertrap
 • Mooi uitzicht op de omgeving
 • 2 dakramen toe te voegen
 • Electra aan te leggen
 • Een muurdoorbraak te maken
 • De vloer te verstevigen
 • De zolder helemaal te isoleren
 • Alle afwerkingen te vernieuwen
 • Een traphek toevoegen

Dakkapel en een vaste trap

Doordat er dakkapellen en een vaste trap naar zolder gemaakt zijn transformeert de zolder ineens in een heel andere ruimte. De zolder heeft veel te bieden. Met wat slimme oplossingen, tips en een stappenplan kan ik mijn eigen zolder verbouwen en omtoveren tot de sfeervolste kamer van het huis. Het is daarnaast meestal de kamer met het mooiste uitzicht. Het verbouwen van een zolder levert veel pluspunten op tegen een relatief lage prijs.

Meer ruimte op zolder

Om meer stahoogte te creëren kan ik ervoor kiezen om de zoldervloer te verlagen. Toch is dat best een ingreep. Een klant stelde me laatst de vraag wat zijn opties daarin zijn. Daarop heb ik de volgende antwoorden bedacht.

Dit zijn de opties om stahoogte te verkrijgen op zolder:

 • nok verhogen
 • vloer verlagen met behoud van onderliggend plafond
 • vloer verlagen en ook het plafond eronder
 • vloer plaatselijk verlagen

Stappenplan zolder verbouwen in de praktijk

De zolder verbouwing is natuurlijk een leuk project, maar het moet wel betaalbaar blijven. Daarom kiezen Simone en haar vriend ervoor om veel zelf te doen. Met een handig stappenplan voor de zolder en kostenmodel weten ze van te voren wat het gaat kosten en hoe lang het gaat duren. Laten we naar de afwegingen van Simone gaan kijken!

Kosten zolder verbouwen

Een dakraam kost tussen de €200 en €2000, afhankelijk van grootte, luxe, afwerking, merk en of je hem zelf plaatst of laat plaatsen. Dat is een behoorlijk verschil. Door alle keuzes slaat de twijfel flink toe. Wat kost een zolder verbouwen eigenlijk? Daarvoor moeten we alle opties nagaan.

Dus daar gaan we
Het dak is weliswaar geïsoleerd, maar het materiaal is dun en het vermoeden bestaat dat er asbest in het dak aanwezig is. Omdat er veel energie verloren gaat door het dak wil Simone de oude dakisolatie eerst verwijderen om vervolgens het dak goed te isoleren. Voor Simone is het ook nog een optie om de zoldervloer te isoleren. Het piepschuim is erg brandbaar, dus dat is een extra reden om dit te verwijderen.

Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Dak isoleren

Bij een gemiddeld huis gaat de grootse hoeveelheid warmte verloren door het dak. Door zelf te isoleren heb je die kosten binnen een jaar terugverdiend. Bij het laten isoleren duurt dat iets langer, maar is het nog steeds de moeite waard.

Het isoleren en afwerken van de zolder verbouwen kan op 2 manieren:

 1. Toepassen van een alles in 1 oplossing, dus lekker snel
 2. Handmatig alles uittimmeren

Wat je kiest is afhankelijk van:

 • Budget: optie 1 zal sneller maar ook duurder zijn als je het zelf doet. Als je een vakman moet betalen kan de tijdswinst van optie 1 de hogere aanschaf van de materialen opheffen
 • Afwerkingsbehoefte: als je alleen tevreden bent met strak stucwerk zonder naden moet je zelf meer uittimmeren. Je kan nog steeds wel een snel isolatiesysteem kiezen, maar gipsplaten moeten uitgeracheld worden zodat een mooie, vlakke onderconstructie onstaat. Deze dient als basis voor de gipsplaten
 • Snelheid: optie 1 is vaak sneller dan 2. Dus dat is een overweging waard
 • Dikte van het totale pakket: als je handmatig uittimmert kun je het systeem meer op de bestaande constructie van balken en gordingen aanpassen. De kans is groter dat je een minder lompe en dikke bouwafwerking krijgt
 • Oppervlakte: ga je veel m² dakoppervlak isoleren dan kan een goed bedacht eigen systeem efficiënter zijn dan een kant-en-klaar pakket

Onderconstructie

Het is belangrijk dat ik ervoor zorg dat de onderconstructie waartegen ik aftimmer stevig en houtrotvrij is. Gipsplaten zijn goedkoop in aanschaf, maar duur in de strakke afwerking. Daarbij is het lastig als ik ze tegen een schuin dak met vreemde hoeken moet aanbrengen. Ik kan ervoor kiezen om alleen de naden te vullen en dan te sauzen. Dat is voor een zolder vaak prima, maar super strak krijg ik het daar niet mee. Dan zal ik echt de gehele oppervlakte zelf moeten stukken of een vakman hiervoor in moeten huren.

Het spreekt voor zich dat het daarmee relatief duur wordt. Dat is belangrijk om mee te nemen.

Houtworm

Helaas is het huis al wat ouder en ziet Simone op 1 balk wat gaatjes zitten. Ze vermoedt dat er houtworm inzit of heeft gezeten. Nu de zolder goed geïsoleerd gaat worden is het verstandig om dit zeker te weten voordat ze het dak gaan isoleren.

zolder vewrbouwen

Trap zolder

Gelukkig is er al een vaste trap naar zolder aanwezig. Deze trap moet alleen geschilderd worden en de muren moeten netjes worden gestuct. Men gaat hier vaak lekker zelf aan de slag omdat het toch meestal niet zo’n haast heeft. Het is wel leuk om je eigen relaxruimte op zolder echt bijzonder te maken.

Laten verbouwen

Simone en haar vriend zijn redelijk handig en zijn van plan het grootste deel van het zolder verbouwen zelf te gaan doen. De aannemer moet alleen helpen met de dakramen vervangen en misschien een tussenwand zetten. Ze willen in ieder geval weten wat het kost als hij het grove verbouwingswerk doet zodat ze het zelf af kunnen werken. Voor hun vraag en de vraag van eigenlijk iedere zolderverbouwing kun je dezelfde vragen stellen.

Planning

Belangrijk bij het zolder verbouwen:

 • Hoe lang blijf je er nog wonen?
 • Verbeter ik de concurrentie positie bij verkoop
 • Wat is de meerwaarde bij verkoop?
 • Is het veilig voor kinderen?
 • Hoeveel gaat het kosten?

Zolder verbouwen voorbeelden

Welke stappen heb je allemaal te doorlopen? Je ziet hier de stappen en vervolgens de video met een voorbeeld.

1. Ontwerp voor de zolder

Een verbouwing beginnen zonder goed ontwerp is geen goed idee. Zet op papier wat je met je zolder wilt, wat je daarvoor nodig denkt te hebben en wat het gaat kosten. Zo kun je kijken of je wensen haalbaar zijn, of je nu al kunt beginnen, of dat je nog een poosje moet sparen. Let op, veel kost meer dan je van te voren denkt.

2. Tekening indeling zolder

Maak een tekening op schaal, zodat je precies kunt zien of je ideeën in de praktijk ook passen. Hiervoor kun je Google Sketchup gebruiken of een ander tekenprogramma. Gewoon op papier kan ook, maar dan wel op schaal. Bereken de kosten ruim, want verbouwen kost meestal meer dan je denkt. Zelfs als je alles zelf doet. Een hele lage, schuine ruimte kun je niet goed gebruiken als leefruimte. Om die reden is het slim om een knieschot te maken.

3. Sloop de zolder compleet

Pas als je weet hoe goed het dak is kun je verder. Geen enkele zolder is hetzelfde; als jouw zolder al in redelijke conditie is en bijvoorbeeld al voorzien is van gipswanden kun je deze stap overslaan. Mocht dat niet het geval zijn, sloop de ruimte dan zoveel mogelijk. Gooi het materiaal niet te snel weg, want het kan zijn dat je dit op een later moment nog kunt gebruiken.

4. Verborgen gebreken dak

Soms vertoont een dak een constructiefout, rotting of lekkage. Dat zijn tegenvallers als je er pas achter komt tijdens het verbouwen. Deze tegenvallers zijn niet te verwaarlozen aangezien deze verslechtering niet vanzelf overgaat. Los dat eerst helemaal goed op.

5. Isoleren schuine dak

Zorg er vervolgens voor dat je zolder lucht- en waterdicht is door deze goed te isoleren. Let op de vochtproblemen op zolder die je hiermee kunt veroorzaken. Verderop meer hierover. Het mooie is dat je dakisolatie sneller hebt terugverdiend en bijvoorbeeld sneller dan spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dubbel glas in kozijnen.

6. Plaats een dakkapel

Zorg voor lucht, licht en loopruimte. De meeste zolders bestaan uit twee schuine wanden, waardoor je eigenlijk veel minder ruimte hebt dan je zou denken. Een dakkapel kan een mooie oplossing zijn om dit enigszins betaalbaar te houden. Let er wel op of je een vergunning nodig hebt voor je dakkapel (vooral aan de voorzijde van het huis), anders kun je hem later weer afbreken. Kies voor onderhoudsarme materialen aan de buitenzijde zoals kunststof kozijnen.

Laten we kijken naar een bouwvallige zolder waar echt álles nog moet gebeuren:

7. Zorg voor elektra

Als je op zolder al een aantal stopcontacten en lichtpunten hebt kun je deze stap overslaan of alleen een paar punten toevoegen. Is dat niet het geval, leg de elektra dan aan, of laat het aanleggen. Werk met mooie materialen voor een nette afwerking. Wil je graag spots op zolder? Gebruik dan echt hittebestendig draad, om te voorkomen dat het draad smelt op de spots.

8. Plaats het gips tegen het schuine dak

Als je isolatiemateriaal tegen de muren zit en je de elektriciteit getrokken hebt, kun je het gips (of meubelpanelen) gaan plaatsen.

Zaag de gipsplaten op maat en plaats ze tegen de muur of het dak. Zet ze vervolgens vast met gipsschroeven. Denk eraan dat je ook de gaten uitzaagt voor de stopcontacten en schakelaars. Doe wat voor jou het makkelijkst is: uitzagen voor je de platen plaatst, of juist na het plaatsen. Dit is een lastige, tijdrovende klus.

9. Afwerken van het gips

Een gipsen wand of plaat is best netjes, maar natuurlijk nog niet af. Voor de afwerking van je wanden heb je een aantal mogelijkheden. De eerste is schilderen. Maak dan eerst met kit en plamuur de spleten en gaten dicht in het gips.

Je kunt er ook voor kiezen om te behangen. Werk eerst eventuele oneffenheden weg. Ten slotte kun je het gips op de aftimmering natuurlijk (laten) stucen, wat wel een stuk duurder is. Je kunt ook kant en klare panelen gebruiken.

10. Vloer op zolder

Je nieuwe zolder kan natuurlijk niet zonder een mooie vloer. Is een houten vloer wat voor je, of ga je liever voor het gemak van laminaat? Wil je de zoldervloer laten isoleren? Als je van de zolder een slaapkamer wilt maken, is vloerbedekking ook nog een goede optie, ook voor het geluid. Heb je de vloer gelegd? Vergeet niet plinten te plaatsen. Die laatste finishing touch wordt vaak overgeslagen en vervolgens vergeten. Zonde, want plinten maken een ruimte juist af.

11. Electra

Ook hier wil je het echt helemaal perfect maken natuurlijk. Nu de muur en vloer helemaal af zijn, kun je het schakelmateriaal plaatsen. Dit schroef je eenvoudig op de inbouwdozen die je geplaatst hebt. Hang ook direct je verlichting op en je zult zien dat je zolder steeds meer op een echte kamer begint te lijken!

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes