Wat Is Stucwerk | Info, prijs, stappenplan en voor- en nadelen 

Glad stucwerk geeft de muren en plafonds een strakke, moderne look. Wist je dat het bovendien brandvertragend en isolerend kan werken? Kortom, goed stucwerk maakt de ruimte echt af.

wat is stucwerk

Wat houdt stucwerk in?

Pleisterwerk (ook wel stucwerk, stuc of stucco genoemd) is een laag stucwerk (of andere mortel) die op binnen- of buitenmuren, plafonds of gewelven wordt aangebracht en vervolgens op artistieke wijze wordt aangebracht met of zonder hulp van sjablonen.

Wat is het verschil tussen een afwerking van stucwerk en pleisterwerk?

Stucwerk en pleisterwerk zijn veelvoorkomende afwerkingstechnieken in de bouwsector, die vaak met elkaar worden verward. Niettemin verschillen ze in materialen en hebben ze elk hun eigen unieke eigenschappen. In de onderstaande tekst hebben we de verschillen voor je op een rijtje gezet:

Materiaal en structuur

 • Pleisterwerk: bestaat uit een traditioneel mengsel van gips, water en soms zand. Het resulteert in een glad stucwerk met een egale textuur.
 • Stucwerk: bestaat uit een mengsel van kalk, zand, water en soms nog andere materialen. Dit mengsel voegt textuur en diepte toe aan de oppervlakken.

Toepassing

 • Pleisterwerk: wordt aangebracht om muren en plafonds glad en egaal te maken voordat ze worden geschilderd, betegeld of behangen.
 • Stucwerk: kan worden toegepast voor zowel functionele als decoratieve doeleinden, zoals graffito of Venetiaans stucwerk. Bovendien kunnen ze dienen als bescherming tegen vocht en bijdragen aan een betere isolatie van muren.

Duurzaamheid

Beide materialen kunnen duurzaam zijn, hoewel dit sterk afhangt van meerdere factoren zoals:

 • De kwaliteit
 • De voorbereiding
 • Het oppervlak
 • Omgevingsomstandigheden

De voordelen en nadelen van stucwerk

Het gebruik van stucwerk kent zowel voordelen als nadelen, die hieronder uitgebreid worden toegelicht:

Voordelen van stuc

De voordelen van stuc:

Decoratief

Stucwerk kan in verschillende stijlen worden aangebracht. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een strakke uitstraling, maar ook voor decoratief stucwerk en traditionele texturen.

Bestendigheid

Wanneer stucwerk professioneel is aangebracht, kan het vele jaren probleemloos meegaan. Daarnaast beschermt het de onderliggende oppervlakken tegen slijtage.

Vochtbestendigheid

Door te kiezen voor kalkstucwerk, maak je gebruik van natuurlijke schimmelwerende eigenschappen ervan. Het materiaal is daarom uitermate geschikt voor vochtige omgevingen zoals kelders, badkamers en keukens.

Thermische isolatie

Stucwerk heeft vaak thermische kenmerken wat kan bijdragen aan de thermische isolatie van de woning. Het zorgt ervoor dat de energie-efficiëntie verbeterd wordt en de kosten voor het verwarmen of verkoelen van de woning verlaagd worden

Flexibiliteit

De flexibiliteit van stucwerk maakt het mogelijk om het materiaal naadloos aan te brengen op onregelmatige oppervlakken, waardoor het geschikt is voor verschillende soorten architectonische ontwerpen.

Akoestische eigenschappen

Door de akoestische eigenschappen van stucwerk kan geluid worden geabsorbeerd, waardoor de ruimte minder luidruchtig wordt en ongewenste geluiden verminderd kunnen worden.

Brandwerendheid

Er zijn stucmaterialen die brandwerende eigenschappen hebben, dit betekent dus dat ze eventuele verspreiding van vuur sterk kunnen vertragen en de veiligheid van de woning kunnen vergroten.

een man die stucwerk op een muur aanbrengt

Nadelen stucco

Naast de voordelen van stucwerk, heeft het ook een aantal zwakke punten. Hieronder bespreken we ze:

Kosten

Het aanbrengen van stucwerk kan afhankelijk van het type stucwerk, de kwaliteit, de omvang van het project en de arbeidskosten erg prijzig zijn. Een open haard stucen bijvoorbeeld. Je wil dat het mooi afgewerkt wordt, maar je moet in zo’n geval kiezen voor een stucsoort die tegen wat hitte kan en dat zal duurder zijn dan het stuc op een andere muur. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook geen subsidies meer mogelijk voor het stuccen van een woning. Wees je er dus van bewust dat je de installatie volledig zelf zal moeten betalen.

Tip: Om zo veel mogelijk kosten te besparen, kan het worden aangeraden om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Zo zal je in staat zijn om de beste stukadoor te vinden die jouw woning kan voorzien van een professionele installatie tegen een realistische prijs!

Beperkte reparatiemogelijkheden

Het repareren van stucwerk wordt doorgaans als een complexe opgave beschouwd en is daardoor erg beperkt.

Langere installatietijd

Het aanbrengen van stucwerk heeft in sommige gevallen veel tijd nodig. Dit komt doordat het ontwerp vaak uit gedetailleerde texturen bestaat. Specifieke ontwerpen vragen nu eenmaal meer tijd dan bijvoorbeeld bij glad stucwerk. Houd er dus rekening mee dat het proces in sommige gevallen wat langer kan duren.

De dikte van stucwerk

De dikte dat stucwerk moet hebben is van meerdere factoren afhankelijk en valt daardoor moeilijk vastgesteld te worden. We kijken hierbij naar de volgende factoren:

 • Het type stucwerk
 • De ondergrond
 • De gewenste afwerking

Waarom is de dikte van stucwerk belangrijk?

De dikte van stucwerk is belangrijk. Te dik stucwerk zorgt voor een lange droogtijd en zal zwaar worden. Stucwerk kan gaan afbrokkelen wanneer de dikte niet goed genoeg is. Vervolgens moet je erop letten dat je de juiste dikte van het stucwerk bepaalt. Je kunt echter ook voor meer texturen kiezen, waardoor ook de dikte van het stucwerk verandert.

Hoe dik is een stuclaag?

De dikte varieert van 1 mm tot 10 cm. Dit is afhankelijk van het type pleister dat je op de muur wilt aanbrengen en hoeveel je daadwerkelijk gaat gebruiken.

Zelf stucen of laten stucen?

Gezien de complexiteit van het stucen van muren, wordt het over het algemeen sterk aangeraden om de klus over te laten aan een stukadoor. Een professionele stukadoor beschikt namelijk over veel ervaring en competenties, en weet precies hoe hij in verschillende situaties moet handelen. Daarnaast is de klus erg tijdrovend, waardoor zelf doen veel tijd kan kosten.

Stappenplan zelf stucen

Met behulp van dit stappenplan, zal je in staat zijn om het stucwerk zelf te doen:

Voorbereiding van de ondergrond

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en droog is. Indien nodig schuur je de ondergrond en repareer je eventuele schade met een vulmiddel.

Breng een primer aan

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed hecht, breng je een primer aan op de ondergrond. Verdeel de primer gelijkmatig over het oppervlak en laat het vervolgens goed drogen.

Meng het stucmateriaal

Meng het stucmateriaal met water volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat het een goed gemengde, gladde massa is voordat je verder gaat met de volgende stap.

Breng het stucwerk aan en werk het af

Breng het stucwerk aan op de muur of het plafond met een stucspaan. Strijk het vervolgens glad over het oppervlak om eventuele oneffenheden te egaliseren. Laat het stucwerk volledig drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Schuren en afwerken

Indien nodig, schuur je het gedroogde stucwerk met fijn schuurpapier. Vervolgens kun je eventueel het stucwerk behangen, verven of andere afwerkingen aanbrengen op de muur of het plafond.

Nazorg

Respecteer de droogtijd van het stucwerk en zorg voor een goede ventilatie.

Wat zijn de kosten voor stucwerk?

Spackspuitwerk is vaak de goedkoopste optie qua stucwerk kosten. Gestructureerde afwerkingen zoals Tadelakt en gepolijst beton zijn vaak het prijzigst. De gemiddelde prijzen van een stukadoor kunnen enorm verschillen. Om die reden is het handig om meerdere offertes en reviews te vergelijken, bekijk ook onze handige stucwerk calculator.

De kosten voor het pleisteren van muren liggen gemiddeld tussen de € 10 en € 22 per vierkante meter, terwijl de gemiddelde kosten voor plafondpleisterwerk tussen de € 15 en € 20 per vierkante meter liggen. Het is belangrijk op te merken dat elke stukadoor zijn eigen prijs hanteert, dit betekent dus dat de kosten per stukadoor kunnen verschillen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de populairste soorten stucwerk?

+
Glad stucwerk

Schuurwerk

Sierpleister

Venetiaans stucwerk

Betonlook stucwerk

Kun je stucwerk op kleur aanbrengen?

+
Jazeker! Stucwerk kan zonder problemen op kleur worden aangebracht. Er zijn verschillende methodes om kleur aan stucwerk toe te voegen:

Pigmenten toevoegen aan stucmengsel

Schilderen na het aanbrengen

Kleuring met speciale technieken

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.