Plafondafwerking | Soorten, voorbereiden en kosten

Het plafond is een onderdeel van het huis met een groot aantal functies. Het is daarom belangrijk dat je elk plafond in de goede staat brengt. We laten je zien uit welke soorten afwerkingen je kunt kiezen!

Plafondafwerking

Soorten plafondafwerking

Een plafond kan op verschillende manieren afgewerkt worden. De meeste mensen kiezen voor een glad plafond, maar je kunt ook kiezen voor sierstucwerk, spack of een spanplafond.

Wanneer je kiest voor een glad plafond heb je de keuze uit een aantal verschillende opties waaronder stucen en schuren.

Glad stucwerk

In veel gevallen wordt gekozen voor glad stucwerk. Bij deze methode wordt pleisterwerk op het plafond aangebracht. Het gaat hierbij om 3 tot 4 millimeter gips die je daarna nog kunt voorzien van een verdere afwerking. Je kunt in iedere kleur het stucwerk schilderen.

Vaak wordt hier latexverf in een kleur naar keuze overheen aangebracht voor een goede bescherming.

Schuurwerk behoort tot de mogelijkheden

Naast glad stucwerk kun je ook kiezen voor een geschuurd plafond. In dit geval zal in eerste instantie een gipslaag van 3 tot 4 millimeter aangebracht worden, waarna de stukadoor tot het schuren van het stucwerk overgaat.

De professional schuurt voor het beste resultaat in het natte stucwer, zodat er mooie rondingen in aangebracht worden. Dit werk dient secuur uitgevoerd te worden, omdat de rondingen op strategische plaatsen aangebracht dienen te worden voor een goed eindresultaat.

plafondafwerking

Plafond stucen

Een strak en glad eindresultaat verkrijg je door het plafond te laten stucen. Als je een verlaagd plafond hebt dient er eerst een goede ondergrond gemaakt te worden.

Deze plafondafwerking is uitermate geschikt voor natte ruimtes als de badkamer.

Platen van gips afwerken

Bij gipsplaten wordt bijvoorbeeld het plafond eerst voorzien van een metalen stootstrip, zodat er geen scheuren in komen.

Het stucwerk zorgt er dan voor dat de naden van de gipsplaten niet meer zichtbaar zijn en het plafond een mooi geheel wordt. Het stucen zorgt er dan ook voor dat jij deze in iedere gewenste kleur aan kunt brengen.

Spack is een goedkope oplossing

Een van de goedkoopste vormen van plafondafwerking is spackspuiten. De spack wordt door middel van hoge luchtdruk op het plafond gespoten, waarbij vaak meerdere lagen aangehouden worden. De tweede laag wordt pas aangebracht als de eerste laag droog is.

Je kunt met spack niet alleen voor een lichte korrel kiezen, maar ook voor een grove korrel. Beide soorten van afwerking geven een compleet andere uitstraling.

Luxe plafondafwerking

In plaats van uitsluitend een gipslaag aan te brengen bij het plafond kun je er ook voor kiezen om voor een luxere uitstraling te gaan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het aanbrengen van sierlijsten.

Deze sierlijsten kunnen bijvoorbeeld een mooi kader van lichtbronnen brengen.

De juiste voorbereidingen treffen

Voordat je het plafond van een goede afwerking kunt voorzien is het belangrijk dat je het oppervlak voorbereidt. Zo zorg je er als eerste voor dat het plafond in een goede staat is.

Door het plafond na te kijken en de grootste reparaties al uit te voeren voorkom je dat de plafondafwerking niet goed hecht en mogelijk zelfs afbrokkelt.

Structuur en oneffenheden egaliseren

Daarnaast dienen oneffenheden weggehaald te worden. Gaten en scheuren moet je als eerste opvullen en je kunt ook de andere oneffenheden wegschuren. Je moet er hierbij voor zorgen dat je geen stukken overslaat.

De delen van het plafond die overgeslagen zijn zullen geen strakke uitstraling krijgen, dat blijft altijd zichtbaar in de afwerking.

Schoon oppervlak

Het is van belang dat je het plafond goed schoonmaakt. Zowel voor het schuren als na het schuren kan er veel stof op het plafond kleven. Veeg met een schone en zachte borstel voorzichtig het oppervlak van het hele plafond.

Een borstel met een lange steel is hierbij ontzettend handig zodat je niet op een trap hoeft te staan en in een beweging door kunt gaan.

Goed ontvetten

Ook dient het plafond volledig ontvet te zijn. Door het oppervlak te ontvetten, kan de afwerking beter hechten aan het plafond en zal er niet te veel materiaal nodig zijn om het plafond egaal te maken.

Deze stap in de voorbereiding is daarom ook belangrijk voor het eindresultaat dat je voor ogen had.

plafondafwerking

De werkzaamheden zelf uitvoeren

Mits je de juiste benodigdheden aanschaft is het vaak eenvoudig om zelf het plafond af te werken. Met flink wat kluservaring en de juiste gereedschappen kun je allerlei verschillende soorten afwerking aanbrengen.

Ook moet je het juiste stucwerk of de andere materialen voor de afwerking aanschaffen. Hiervoor moet je voornamelijk letten op de kwaliteit van het materiaal. Je kunt je hierover altijd laten adviseren door een professional.

Hierom schakel je een professional in

Voor de plafondafwerking is het altijd aan te raden om een professional in te schakelen. De professional heeft ervaring met de werkzaamheden en kan de kennis van het vak overbrengen op het plafond.

De materialen worden speciaal aangeschaft aan de hand van jouw wensen en het aantal vierkante meters.

Werken met de juiste producten

Het grootste voordeel van het inschakelen van een specialist is dat je binnen een korte tijd geniet van de nieuwe uitstraling van het plafond.

De professional gaat efficiënt te werk en kan met voldoende snelheid voor de afwerking zorgen. Jij bent hierdoor minder tijd kwijt aan het afwerken van je plafond.

De kosten voor de plafondafwerking

Het is goed om te weten welke plafondafwerking kosten je moet maken. Zo zijn er als eerste de materiaalkosten.

Ieder soort afwerking kent zijn eigen prijzen en je dient ook materialen aan te schaffen voor het schoonmaken van het plafond.

Kosten voor gereedschap

Daarnaast zijn er gereedschappen die je in huis moet halen voordat je aan de slag kunt. Alle gereedschappen en materialen moeten van goede kwaliteit zijn, zodat je geen beschadigingen aanbrengt en zo nauwkeurig mogelijk te werk kunt gaan.

Je dient daarom nooit te besparen op de materiaalkosten en de gereedschappen die je aanschaft.

Uurtarief

Bij het inschakelen van een professional worden alle mogelijke kostenposten hopelijk gespecificeerd op de factuur. Zo rekent een professional altijd een bepaald tarief per uur. Op voorhand wordt al gekeken naar het aantal uren dat een professional hiervoor bezig denkt te zijn.

Dit wordt namelijk berekend op basis van verschillende factoren, waaronder het aantal vierkante meters en de ervaring van de professional.

Benieuwd naar de kosten van een stukadoor?
Wij brengen je in contact met ervaren stukadoors uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het stucwerk of pleisterwerk van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk stukadoor prijzen

Voorrijkosten

Daarnaast zijn er voorrijkosten op de factuur te vinden. Het aantal kilometers dat de professional af moet leggen zal voor een deel doorberekend worden aan jou als klant.

Zo kan de professional de gemaakte kosten dekken en toch goede resultaten afleveren in jouw woning.

Stucwerk verwijderen?

Er zijn verschillende redenen waarom het stucwerk verwijderd moet worden van de muur of het plafond. Door beschadiging, schimmel of gedateerd stucwerk.

Voordat er een nieuwe afwerking aangebracht kunt worden kun je een specialist inschakelen om het stucwerk te verwijderen.

plafondafwerking

Waarom kiezen voor een plafondafwerking?

Een plafondafwerking heeft meerdere functies. In eerste instantie kun je hiermee jouw plafond in een goede staat brengen. Door de trillingen kan het namelijk zijn dat het plafond scheuren gaat vertonen.

Ook kunnen er oneffenheden ontstaan doordat je bijvoorbeeld verschillende lampen opgehangen hebt. Door dan voor een goede afwerking te zorgen, breng je het plafond weer terug in de juiste staat en kun je weer genieten van de stevigheid die bij een plafond komt kijken.

Sfeer in de woonkamer

Een andere reden om voor plafondafwerking te kiezen is om ervoor te zorgen dat je plafond bij de rest van het interieur past. Als je bijvoorbeeld alle muren in de woning een bepaalde kleur maakt, kan een wit plafond hier afbreuk aan doen.

Het kan daarom op termijn gaan storen. Tevens kan het de sfeer in de ruimte aanzienlijk veranderen.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn plafond glad?

+
De makkelijkste manier om een plafond glad te maken is door de ondergrond goed schoon te maken en vervolgens glad stucwerk aan te laten brengen.

Waarom gleuven in plafond?

+
Wanneer er gleuven aanwezig zijn in het huidige plafond is het plafond waarschijnlijk gemaakt van gipsplaten. Waar de gipsplaten op elkaar aansluiten ontstaat vaak een kleine gleuf of sleuf.

Wat is de goedkoopste plafond afwerking?

+
De goedkoopste vorm van plafondafwerking is spackspuitwerk. Veel mensen weten niet dat spack ook in een relatief kleine korrel gespoten kan worden. Daardoor ontstaat niet het verouderde korrelplafond.

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes