Open Haard Stucen | Betrek de haard bij je interieur!

Niet elke open haard is helemaal naar wens afgewerkt. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een bakstenen open haard aan te pakken. In dit geval kan een open haard stucen een goede oplossing zijn. Door de muur te stucen krijgt de haard een strakke uitstraling.

open-haard-stucen.jpg

Hoe schouw van open haard afwerken

Je kunt de schouw van een open haard op veel manieren afwerken. Stucwerk is een van deze manieren en wordt vaak gekozen omdat het makkelijk aan te brengen is en simpel bij de rest van je interieur te voegen is. Ook beschermt het je muur tegen de hitte die van de open haard af komt.

Is stucwerk brandbaar of hitte bestendig

Niet alle soorten stucwerk zijn geschikt voor deze plek, maar er zijn een aantal soorten die tegen het brandgevaar en de hoge temperatuur kunnen. Zo is beton ciré bijvoorbeeld een goede en sterke optie voor je open haard stucen, maar zijn er ook specifieke soorten stuc en zelfs muurverf die tegen temperaturen tot wel 650 graden Celsius kunnen. Het belangrijkste is dat de soort stuc tegen hoge temperaturen kan en in een dunne laag aangebracht kan worden.

Kun je over ijzer of stenen open haard stukadoren?

Ook als er ijzer, andere soorten metalen of stenen rondom je open haard zijn aangebracht, kun je hierover stucen. Dit is echter wel een lastig klusje, waardoor je dit beter kunt uitbesteden. Een goede primer is hiervoor sowieso erg belangrijk, maar omdat het materiaal erg glad is, zal stuc niet zo makkelijk pakken. Daarom is het beter om, wanneer er veel metaal rondom je open haard is gebruikt, dit door een stukadoor te laten doen. Bij stenen loop je het risico dat hitte erg lang wordt vastgehouden, waardoor je echt de juiste stuc nodig hebt voor je schouw.

Ontdek de voordelen van een open haard stucen

Een open haard stucen doe je voornamelijk om te profiteren van verschillende voordelen. Een van de grootste voordelen van een open haard stucen is de algehele uitstraling van de ruimte. Een goed gestucte muur geeft namelijk een strakke uitstraling die bij de rest van het interieur past en door hier de schouw bij te betrekken, krijg je een mooi geheel.

Door voor de juiste aanbrengtechniek te kijken, zorg je ervoor dat je een goede sfeer krijgt in huis.

Voordelen op een rij

  • Vochtafvoer wordt mogelijk – Goed stucwerk zorgt ervoor dat vocht geen kans krijgt om in de muren en het plafond te komen. In plaats daarvan zal het vocht direct afgevoerd worden, waardoor vochtproblemen in huis geen kans meer maken. Om die reden laten veel mensen de badkamer stucen.
  • Verschillende texturen mogelijk – Wanneer je een stuclaag aanbrengt kun je er veel textuur in aanbrengen. Je kunt ervoor zorgen dat je huis een unieke uitstraling krijgt.
  • Een goede afwerking – Een stuclaag kan niet alleen dienen als goede ondergrond voor het plaatsen van behang of verf, maar kan ook gelijk als afwerking dienen van de ruimte. Hiervoor kun je kiezen uit een groot aantal kleuren, zodat deze helemaal bij je interieur aansluiten.
  • Een waardevermeerdering van de woning – Als je strak gestucte muren hebt zal de waarde van je woning stijgen. Dat is interessant bij een eventuele verkoop.
Overtuigd door stucwerk open haarden?
Vul snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met bouwprofessionals om je werk uit te voeren. Het is volledig gratis en er is geen aankoopverplichting!
arrow Vraag gratis offertes aan!

De mogelijkheden bij een open haard stucen

Bij een open haard stucen kun je verschillende mogelijkheden rondom de textuur van de muur kiezen. Je kunt als eerste kijken naar de glad stucwerk waar je op een later moment eenvoudig overheen kunt verven en waarmee je het interieur van een geheel nieuwe uitstraling voorziet. Veel mensen kiezen voor glad stucwerk als ze nieuwbouw gaan stucen.

Waar kun je overheen stucen

Je kunt over bijna elke ondergrond heen stucen. Belangrijk is dat je een goede basis hebt, al dan niet door een goede grondlaag of primer te gebruiken. Ook kan het stucwerk bij de gehele open haard worden gebruikt, zolang de laag maar niet te dik wordt. Hierdoor heb je veel mogelijkheden.

Hittebestendige stuc voor binnenkant

Helemaal als je de binnenkant van de open haard wilt stucen, is het van belang om goede hittebestendige stuc te kiezen. Deze moet flink hoge temperaturen aankunnen, omdat een open haard natuurlijk erg warm wordt. Omdat de hitte de muur in zal trekken, kan deze nog warmer worden dan de haard zelf, en de hitte ook lange tijd vasthouden. Hierdoor moet je er zeker van zijn dat de stuc die je gebruikt goed is voor deze extreme temperaturen.

De stappen van een open haard stucen

Een open haard stucen moet ervoor zorgen dat je kunt genieten van een mooie uitstraling in de woning. Het is dan wel belangrijk dat je precies weet hoe je de open haard bij de rest van de ruimte kunt betrekken en welke werkzaamheden hiervoor nodig zijn.

Voordat je aan de slag gaat is het daarom aan te raden om onderstaand stappenplan door te nemen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Stap 1: Het oppervlak in goede staat brengen

Om ervoor te zorgen dat de open haard er goed uit komt te zien moet je er eerst voor zorgen dat je het oppervlak klaarmaakt voor de stuclaag. Je moet eerst eventuele oneffenheden op de bestaande muur herstellen.

Bij een bakstenen open haard moet je bijvoorbeeld kijken of de voegen volledig zijn of dat je deze op moet vullen. Ook kun je met een schuurpapier de bakstenen gladder maken. Door de oneffenheden vooraf weg te halen heb je minder materialen nodig tijdens het stucen.

Stap 2: De materialen mengen

Het stucwerk moet altijd eerst goed doorgemengd zijn voordat je deze op het oppervlak kunt smeren. Het mengen kun je het beste doen in een grote emmer, zodat niets over de randen gaat. Ook moet je kijken of je alles handmatig doormengt of dat je voor elektrisch gereedschap kiest.

Het mengen van de materialen zorgt er dan voor dat de gewenste textuur te vinden is en je ook alvast de gewenste kleur kunt krijgen. Pas wanneer je denkt dat alles helemaal naar wens is, is het mengsel klaar voor gebruik en kun je stoppen met mengen en doorroeren.

Stap 3: De eerste laag aanbrengen

Je brengt dan de eerste laag aan op het oppervlak. Hiervoor haal je het mengen met een stucspaan uit de emmer en smeer je de materialen gelijkmatig op het oppervlak. Zorg er daarbij voor dat je dit al zo glad mogelijk doet.

De eerste laag moet namelijk helemaal gelijk zijn, omdat deze als de basis dient. Neem hier daarom ook de tijd voor, maar houdt tegelijkertijd de droogtijd in het achterhoofd.

Als je het volledige oppervlak hebt ingesmeerd met het materiaal, kun je deze goed laten drogen. Na de droogtijd kun je eventuele bramen en kleine oneffenheden nog wegschuren.

Stap 4: Extra lagen aanbrengen

Zodra de droogtijd verstreken is en je de oneffenheden weggehaald hebt, kun je een nieuwe laag aanbrengen. Een open haard stucen moet namelijk meerdere lagen krijgen om voldoende voordelen te behalen. De tweede laag is daarbij wederom een gladde laag.

Tijdens de laatste laag kun je de gewenste textuur aanbrengen of zorg je ervoor dat alles helemaal strak is. Zorg er daarom voor dat je de juiste aanbrengtechnieken gebruikt, zodat je een strak resultaat krijgt.

Stap 5: Alles goed laten drogen

De stuclagen moeten goed drogen voordat je hier iets ophangt of andere werkzaamheden aan uitvoert. Als de stuclagen niet goed drogen, zullen er namelijk ook scheuren in kunnen komen. Hierdoor kom je al snel op nieuwe werkzaamheden uit.

Op de verpakking van de materialen staat de droogtijd aangegeven en kun je ook een berekening maken op basis van de lagen die je aangebracht hebt. Pas nadat alles gedroogd is, kun je bepalen wat je op wil hangen aan de muren en kun je beginnen met het decoreren van de open haard.

hond bij open haard met stuc

De kosten van een open haard stucen

Een open haard stucen hoeft niet duur te zijn. Je kunt een emmer van 10 liter stuc voor €40 in huis halen. Een primer of onderlaag zal hier nog zo’n €20 tot €30 bij optellen. Voor een beton ciré afwerking ben je gemiddeld €17 tot €45 per vierkante meter kwijt, afhankelijk van het totale oppervlakte, hoeveelheid lagen en of je kant en klaar of traditioneel stucwerk wilt hebben.

Open haard stucen uitbesteden

Je kunt de open haard zelf stucen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een professional. Een stucadoor zal vaak een uurtarief van €35 tot €50 rekenen, inclusief voorrijkosten en andere kosten. Je kunt ook een vaste prijs afspreken, maar deze is erg afhankelijk van het soort stucwerk dat je wilt laten doen en hoe lang dit zal duren.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes