WC stucen | Een Handig Stappenplan voor een Professionele Afwerking

De wc is een belangrijke ruimte in je woning. Het is daarom wel zo fijn als de wc goed afgewerkt is. Een wc stucen kan ervoor zorgen dat je de muren beschermt en het helpt van een saaie ruimte juist een stijlvolle ruimte te maken.

stucen wc

De stappen van de wc stucen

De wc stucen kun je eventueel zelf uitvoeren. In dit geval dien je een aantal stappen te doorlopen om ervoor te zorgen dat er een goed eindresultaat komt. Een professional hanteert dezelfde stappen. Het is een nauwkeurige klus waar je ook de juiste uitvoering aan moet geven om te genieten van een lange levensduur.

Onderstaand stappenplan geeft je hier al een goed voorbeeld van, zodat je weet waar je allemaal op kunt letten.

Stap 1: Het oppervlak in goede staat brengen

Als je de wc wil stucen is het verstandig om de muren en het plafond eerst goed na te kijken. Er kunnen namelijk verschillende oneffenheden zijn ontstaan in de jaren. Je gaat hier als eerste langs met een schuurpapiertje.

Ook kun je gaten en scheuren opvullen door middel van een vulmiddelen. Het repareren van scheuren in het stucwerk is erg belangrijk. Alle oneffenheden die achterblijven op het oppervlak zorgen ervoor dat je geen nieuwe lagen aan hoeft te brengen of nog meer werkzaamheden uit moet voeren na verloop van tijd.

Stap 2: De materialen mengen

Het is belangrijk dat je de materialen zo goed mogelijk met elkaar gaat mengen. Hiervoor pak je een grote emmer waarin je alle ingrediënten samenvoegt. Het mengsel moet goed doorgeroerd worden.

Naarmate dit langer duurt, zal het ook steeds zwaarder worden. Je kunt echter pas stoppen als het mengsel de juiste textuur heeft en ook voldoende kleur heeft.

Als je merkt dat het mengen niet eenvoudig gaat, kun je hier ook elektrisch gereedschap voor gebruiken. Het vermogen ervan zorgt er dan voor dat je geen kracht meer hoeft te zetten en toch een goed mengsel hebt.

Stap 3: lagen aanbrengen

De lagen kun je pas aanbrengen als het mengsel klaar is. Door middel van de stucspaan breng je het mengsel aan op de muur of het plafond. Het is belangrijk dat je dit nauwkeurig uitvoert, waarbij je ook het stucwerk zo goed mogelijk uitgesmeerd wordt.

Je moet er hierbij voor zorgen dat je een gladde ondergrond krijgt. Daarna laat je deze laag zo lang mogelijk drogen, waarna je de bramen weghaalt. Breng daarna een tweede en derde laag aan.

De laatste laag dient als de afwerking en is daarom ook de laag waar je de textuur in aanbrengt. Ook tussen de lagen moet je ook rekening houden met de droogtijd, zodat er geen schuren ontstaat.

Stap 4: Alles goed laten drogen

Bij de laatste laag van het stucwerk is het van belang dat je deze zo goed mogelijk laat drogen. De laag moet namelijk volledig uitgehard zijn voordat je de decoratie op gaat hangen. Op de verpakking van de materialen staat precies hoe lang de droogtijd is.

Ook dien je rekening te houden met andere factoren die de droogtijd kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en de temperaturen in huis. Dit is daarom een van de belangrijkste stappen om te doorlopen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

Ontdek de voordelen van een wc stucen

Een wc stucen kan veel voordelen met zich meebrengen. Door te stucen geef je de oppervlakken een lange en duurzame levensduur, terwijl je ook een mooie uitstraling realiseert. Het stucwerk heeft daarnaast een groot aantal functionaliteiten waar je van kunt genieten:

  • Een lange levensduur – Als je het stucwerk netjes op de muren en het plafond plaatst blijft het lang mooi. Hierdoor hoef je weinig onderhoud meer uit te voeren aan het oppervlak.
  • Een goede afwerking – Het stucwerk is niet alleen bedoeld om de muren te voorzien van een extra beschermlaag, maar kan ook gelijk als afwerking dienen door de verschillende kleuren en texturen toe te voegen.
  • Vochtregulatie in de ruimte – Hoewel de wc niet altijd een vochtige plek is, kan er wel vocht de woning binnendringen. Het stucwerk zorgt ervoor dat vochtproblemen niet meer voor komen en er dus ook minder schimmelvorming komt.
wc stucen

De mogelijkheden bij een wc stucen

De meest gebruikte variant is spachtelputz stucwerk. Deze komt met een fijne korrel, waardoor je geen gladde afwerking krijgt. Je kunt echter ook kijken naar pleisterwerk, dat is een vorm van glad stucwerk. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor het glad maken van de muren, waardoor je er eventueel nog behang over kunt plaatsen of een verflaag kunt geven. Je kunt zo de muren in een geheel andere uitstraling krijgen.

Je kunt bij een wc stucen ook nog kijken naar de verschillende kleuren. Stucwerk hoeft namelijk niet alleen in wit of grijs te komen, maar kun je in vrijwel iedere kleur krijgen. Hierbij kijk je goed naar de interieurstijl die je al in de woning hebt, zodat je de wc hierop aansluit.

Ook kun je kijken naar eventuele accessoires en andere decoratie die je in deze ruimte wil plaatsen. Door de kleuren hier al helemaal op aan te sluiten, hoef je op een later moment niet meer naar andere afwerkingen te kijken en is het nog eenvoudiger af te maken.

Is het moeilijk om zelf de muur van je wc te stucen?

Het is mogelijk om zelf je muur te stucen, maar het is wel een lastige klus. Voordelen zijn natuurlijk wel dat je bespaart op het uurtarief van een professional en dat je het stucwerk kan uitvoeren wanneer het jou uitkomt. Als je zelf gaat stucen, bereid dan in ieder geval je muur en de ruimte goed voor. De muur moet van tevoren goed schoongemaakt worden met een borstel.

Waarom de werkzaamheden zelf uitvoeren?

Een wc stucen wil je het liefste in eigen handen houden. Je kunt hier immers veel kosten mee besparen. Je moet dan wel enige kennis van zaken hebben. De vakkennis kun je opdoen door instructies te bekijken. Houd er dan wel rekening mee dat je de juiste materialen aanschaft.

Hierbij let je op de hoogwaardige kwaliteit, zodat je een lange levensduur kunt realiseren. Ook moet je hier voldoende tijd voor inplannen. Doordat de werkzaamheden nauwkeurig dienen te gebeuren kan het dus ook veel tijd kosten om alles goed te krijgen.

De reden voor het uitbesteden aan een professional

Wanneer je niet voldoende ervaring hebt, is het aan te raden om een professional in te schakelen voor het stucen van je WC. Een professional heeft namelijk voldoende ervaring met de stucwerkzaamheden en kan daarbij ook veel efficiëntie met zich meebrengen.

De professional heeft de juiste gereedschappen in handen en biedt daarbij ook veel snelheid in het mengen en aanbrengen. Je hoeft dan zelf nergens meer over na te denken en kunt ervoor zorgen dat je wc er weer helemaal naar wens uit komt te zien.

De professional kan er dan wel voor zorgen dat je ideeën zo goed mogelijk uitgewerkt worden.

Wat kost een toilet stucen?

De wc stucen is niet alleen een tijdrovende klus, maar brengt ook kosten met zich mee. De eerste verschillen op basis van de kosten is of je de werkzaamheden zelf uit gaat voeren of hier een professional voor inschakelt.

Als je zelf aan de slag gaat hoef je namelijk alleen maar de materialen en gereedschappen aan te schaffen die nodig zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Wanneer je het uitbesteedt, kun je denken aan zo’n € 25 per m².

Benieuwd naar de kosten van een stukadoor?
Wij brengen je in contact met ervaren stukadoors uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het stucwerk of pleisterwerk van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk stukadoor prijzen

Gereedschappen huren

De gereedschappen zou je eventueel ook kunnen huren bij bijvoorbeeld een bouwmarkt. Ook kun je eventueel beschermingsmiddelen aanschaffen, zodat de rest van de wc niet onder het stucwerk komt te zitten.

Echter komen er geen extra kosten meer bij kijken.

Bijkomende kosten

Als je een professional inschakelt krijg je hier nog veel meer kosten bij. De professional koopt namelijk alle materialen voor jou. Daarnaast worden de kosten gebaseerd op het aantal vierkante meters van de wc en het aantal uren dat de professional hiermee bezig is.

Het uurtarief moet daarom ook in de gaten gehouden worden, zodat je op basis hiervan een goede vergelijking kunt maken tussen de verschillende bedrijven in je omgeving.

Neem contact op met een specialist

Heb je zelf een specialist nodig voor het stucen van je wc en wil je al je wensen bespreken? Schakel dan een specialist in die het beste bij je past. De ervaring en vakkennis van de professional zal je terugzien bij het eindresultaat.

De langdurige stuclaag op de muren en het plafond bieden dan een mooie uitstraling van de wc en het oppervlak is daarbij ook gelijk voorzien van een mooie afwerking. Je hoeft alleen nog maar te bespreken wat je wensen zijn, waarna de professional voor je aan de slag gaat.

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes