Dikte stucwerk | Waarom is de dikte van stucwerk belangrijk?

Wanneer je een ruimte gaat schilderen is het belangrijk om de muren voor te bereiden. Dit doe je door stucwerk, maar wat komt er allemaal bij kijken? Een van de belangrijkste onderdelen is de dikte van het stucwerk.

Dikte stucwerk

Stuken, wat is het en hoe pak je het aan?

Ben je aan het kijken naar nieuw stucwerk op de muren? Dan is het van belang dat je hier de juiste keuzes in maakt. Het gaat namelijk niet alleen om het kiezen van de juiste texturen en kleuren, maar ook de dikte is een belangrijke factor. De dikte van stucwerk kan namelijk een groot aantal voordelen opleveren. Door goed te bekijken wat jouw woning nodig heeft, kun je de juiste voorbereidingen treffen en ervoor zorgen dat iedere ruimte de gewenste eindresultaten krijgt. Maar hoe kun je dan een goede keuze maken? Voer je de werkzaamheden zelf uit of schakel je toch liever een professional in? Deze pagina laat jou alles zien wat je nodig hebt voor jouw nieuwe stucwerk.

Waarom is de dikte van stucwerk belangrijk?

Voordat je bepaalt welke dikte stucwerk je nodig hebt in de woning, is het belangrijk om te weten wat de dikte voor jou kan betekenen. De dikte heeft namelijk een groot aantal invloeden op de eindresultaten. Zo moet de dikte worden aangepast aan de staat van de muren. Wanneer je niet voldoende lagen aanbrengt, kan het er namelijk voor zorgen dat er sneller scheuren in komen. Hierdoor geniet je niet van de lange levensduur die stucwerk met zich mee kan brengen. Je voorkomt hiermee dus ook dat je binnen een korte tijd weer voor een hoge kostenpost staat.

Minder vocht in de woning

Daarnaast kan de dikte van stucwerk ook zorgen voor minder vocht in de woning. Vocht betekent automatisch ook andere problemen, zoals bijvoorbeeld schimmelvorming. Met goed stucwerk zal het vocht geen kans krijgen om te condenseren, maar wordt het direct afgevoerd. Jij kunt hierdoor genieten van een goed binnenklimaat. Houd er wel rekening mee dat stucwerk niet gelijk voor een goede isolatie zorgt. Hiervoor dien je dus nog andere aanpassingen door te voeren aan de woning. Het stucwerk in combinatie met goede isolatie kan het binnenklimaat verbeteren en je kunt ook een betere temperatuur aanhouden voor in huis.

Stucwerk biedt heel wat voordelen in iedere woning
Ontvang offertes, vergelijk de prijzen en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Hoe bepaal je de dikte van stucwerk?

Je moet er dan voor zorgen dat je de juiste dikte van het stucwerk gaat bepalen. De dikte varieert tussen de 1 millimeter en 10 centimeter. Het is hierbij afhankelijk van het soort stucwerk dat je op de muren wil hebben hoeveel het daadwerkelijk gaat zijn. Als je jouw muren zo glad mogelijk wil hebben, ben je verzekerd van een breed scala aan mogelijkheden. Je kunt echter ook kiezen voor meer textuur, waardoor de dikte van het stucwerk ook weer verandert. Door goed te bekijken welk soort stucwerk je op de muren en het plafond wil hebben, kun je de dikte hier al grotendeels op aanpassen. Zo wordt leemstuc in een andere dikte dan beton ciré.

Stuken: materiaal van de ondergrond

Een andere belangrijke factor van de dikte van het stucwerk is de ondergrond waarop je deze plaatst. De ondergrond zal namelijk ook verschillen opleveren, waardoor het stucwerk niet altijd van dezelfde dikte kan worden voorzien. Een goede betonmuur kent vaak de minste verschillen, waardoor het vrijwel overal gelijk kan blijven. Als je een andere ondergrond hebt, is er op sommige plekken dikker stucwerk nodig dan op andere plekken om een egaal geheel te maken. Jij moet er daarom voor zorgen dat je ook hier rekening mee houdt tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

Binnenmuur stuken in het wit

Beschikbare opties

Hoewel de dikte belangrijk is, is de kwaliteit van het stucwerk nog belangrijker voor de woning. Goed stucwerk kan jou namelijk een groot aantal voordelen opleveren. Denk in eerste instantie aan de mooie afwerking die je in de ruimte krijgt. Door te kiezen voor bepaalde texturen en kleuren kun je de muren namelijk direct in de gewenste staat brengen, waardoor jij geen andere werkzaamheden meer uit hoeft te voeren. Je voorkomt hiermee dus ook dat je nog voor een extra kostenpost komt te staan in de woning. Jouw muren zijn gelijk klaar voor het ophangen van decoratie en je maakt de woning tot een mooi geheel.

De voordelen van goed stucwerk

Je kunt echter van nog veel meer voordelen genieten als je goed stucwerk aangebracht hebt op de muren en het plafond. Enkele voordelen staan hieronder vermeld.

  • Een lange levensduur – Goed stucwerk gaat jarenlang mee. Als het goed aangebracht is op de muren en het plafond, zorgt het er namelijk voor dat je voor langere tijd niet naar nieuwe afwerkingen op de muren hoeft te kijken. Je hebt hiermee dus altijd een duurzame oplossing in de woning.
  • Een betere lichtintensiteit – Met goed stucwerk kan de lichtintensiteit ook op een geheel andere manier verspreid worden over de woning. Bij lichte muren en het gewitte plafond kan het zelfs voor een verdeling van meer dan 40 procent zorgen.
  • Een waardevermeerdering van de woning – Gestucte muren leveren ook veel meer geld op tijdens de verkoop van de woning. Een goede afwerking van de muren zorgt er daarmee voor dat je de waarde van jouw woning aanzienlijk omhoog kunt brengen en een goede overwaarde kunt creëren.
  • Creëer visueel meer ruimte – Lichte muren zorgen ervoor dat de ruimte een stuk groter lijkt. Door hiervoor ook voor een glad oppervlak te kijken, creëer je visueel dus ook meer ruimte in de woning.
Geniet van alle voordelen van goed stucwerk in je woning
Vind experten op maat van je woning en budget

Verschillende soorten stucwerk verder uitgelegd

Naast de dikte van het stucwerk is het ook belangrijk dat je naar de juiste soorten stucwerk kijkt voor in jouw woning. Er zijn namelijk meerdere opties op het gebied van stucwerk te vinden. Je moet dan wel op de hoogte zijn van de verschillende varianten, zodat je ook weet wat deze voor jou kunnen betekenen. Hieronder staan de verschillende varianten daarom verder uitgelegd.

StucwerkPrijs per m²
Bijkomende kosten
spuitpleisterSpuitwerk / spack (dunne laag)8 – 12 euroNee
behangklaarGlad muren behangklaar12 – 20 euroJa, behangen
sausklaarGlad muren sausklaar15 – 23 euroJa, schilderen / sausklaar
behangklaarGlad muren dik behangklaar20 – 30 euroJa, behangen
sausklaarGlad muren dik sausklaar23 – 33 euroJa, schilderen/ sausklaar
stucwerk plafondGlad plafond sausklaar17 – 25 euroJa, schilderen
schuurwerk fijnSchuurwerk fijn14 – 22 euroNee
schuurwerk_grofSchuurwerk grof14 – 22 euro Nee
granolGranol15 – 23 euroNee
leemstucLeemstuc30 – 40 euroNee
beton cireBeton ciré70 – 175 euroNee
tadelaktTadelakt100 – 140 euroNee
microcementMicrocement110 – 120 euroNee
microbetonMicrobeton120 – 130 euroNee

Glad stucwerk

Als eerste kun je kiezen voor glad stucwerk. Hiervoor wordt sierpleister gebruikt. Deze afwerking kan zowel voor de wanden als het plafond een goede uitkomst bieden, doordat het een luxe uitstraling aan de woning geeft. Dit stucwerk bestaat daarbij niet alleen uit het stucwerk zelf, maar ook uit een latex verf die als afwerking wordt gebruikt. Het gladde stucwerk kan daarbij in een groot aantal ruimtes aangebracht worden en je kunt het in meerdere kleuren laten mengen. Zo ben jij voorzien van de beste uitstraling voor jouw woning en kun je de voordelen direct ervaren.

Spackspuitwerk

Spackspuitwerk is een variant van stucwerk dat over het algemeen wat goedkoper is. Het spuitwerk wordt namelijk in hoge snelheid op het oppervlak gespoten, waardoor er minder tijd voor nodig is. Het aanbrengen kan echter uitsluitend wanneer de ondergrond al vlak genoeg is. Je moet er daarom voor zorgen dat de juiste voorbereidingen al getroffen zijn. Daarbij is de spack voorzien van een korrel, welke kan variëren tussen de 1 en 2,5 millimeter. Jij kunt hierdoor de textuur van de muur enigszins bepalen door de juiste korrel te kiezen.

Spachtelputz

Spachtelputz behoort tot de sierpleisters en is een variant van stucwerk dat je handmatig aanbrengt op de muren. Je dient de lagen namelijk zo egaal mogelijk aan te brengen, wat alleen mogelijk is als je hier zelf de controle over houdt. Ook dien je hierbij de lagen regelmatig bij te moeten schuren, zodat er een egale ondergrond ontstaat. Bij de spachtelputz aanbrengen wordt tijdens de laatste laag pas een bepaalde textuur aangebracht. De kleur ontstaat door het mengen van de materialen en je zorgt altijd voor een goed eindresultaat. De droogtijd van het stucwerk is daarbij aanzienlijk korter dan bij andere varianten.

Latex verf na stucwerk

Hoewel het stucwerk belangrijk is, kun je ook nog kijken naar een bepaalde afwerking. Zo kun je bijvoorbeeld latex verf aanbrengen over het stucwerk, waardoor je altijd de gewenste kleur krijgt. De latex verf wordt aangebracht door middel van een verfspuit en je krijgt een egale en strakke laag op de muren en het plafond. Zo heb je dus ook geen banen, welke je wel krijgt als je met een roller aan de slag gaat.

Ontdek wat de beste opties zijn voor jouw woning
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van experten uit je buurt
arrow Ontvang offertes

De werkzaamheden zelf uitvoeren of uitbesteden?

Het stucen van de muren kun je altijd zelf doen. Als je de werkzaamheden zelf uitvoert, dien je er wel rekening mee te houden dat het stucwerk slechts in een bepaalde dikte aangebracht kan worden en je daarbij ook rekening moet houden met de kromming in de muren en het plafond. Je kunt er daarom soms beter voor kiezen om de werkzaamheden uit te besteden aan een professional. Deze zorgt er dan voor dat het juiste stucwerk op het oppervlak komt en daarbij ook de richtlijnen goed aangehouden worden. Houd er dan wel rekening mee dat je een uurtarief betaalt voor de werkzaamheden, waardoor het aanzienlijk duurder kan worden dan wanneer je het stuken zelf uitvoert en alleen de materialen aan hoeft te schaffen. Gebruik ook onze handige stucwerk calculator.

Vind de beste specialist

Nu je op de hoogte bent van de dikte van stucwerk en wat hier allemaal bij komt kijken, kun je een specialist vinden die de werkzaamheden voor jou uitvoert. De specialist heeft voldoende vakkennis, waardoor de werkzaamheden efficiënt verlopen. Er is hierdoor minder tijd nodig om de muren en het plafond van een goede stuclaag te voorzien. Dankzij de jarenlange ervaring ben je verzekerd van de gewenste uitstraling. Ook kun je nog adviezen krijgen over het onderhoud, zodat je weet waar je rekening mee kunt houden in de toekomst. Jouw woning gaat er weer naar wens uitzien.

Zelf stuken of expert inschakelen?

Veelgestelde vragen

Hoe dik is sausklaar voor stucwerk?

+
De dikte varieert per ondergrond, maar gemiddeld kun je rekenen op zo’n 1 tot 6 millimeter. Er is bovendien ook een maximale dikte voor de wanden, dus zorg dat de afwerklaag goed gehecht kan worden.

Hoe dik is stucwerk van een muur?

+
De dikte varieert door onder andere het soort wanden, de afwerklaag en het soort verf. Stucwerk is gemiddeld tussen de 1 en 10 millimeter dik. Er is echter wel een maximale dikte voor, hoeveel dit is hangt af van.

Hoeveel mm mag er in stucwerk zitten?

+
De maximale dikte van stucwerk is 25 millimeter voor binnenwanden en 15 mm voor plafonds.

Wat is pleisterwerk?

+
Pleisterwerk is een manier van werken waarbij de muur glad wordt gemaakt, waarna de muur verder afgewerkt kan worden.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes