Kosten spackspuitwerk | Snel een mooie afwerking in elk huis

Spackspuitwerk is een van de voordeligste vormen van stucwerk en kan snel worden aangebracht op de meeste soorten ondergrond. Mensen kiezen voor deze afwerking omdat je relatief goedkoop en erg snel klaar kan zijn met het stucwerk. Ook krijg je een mooie structuur in elke gewenste kleur.

Spackspuitwerk wordt op de muur aangebracht

Wat is spackspuitwerk

Spackspuitwerk bestaat uit een sierpleister, gemaakt van kalk en kunsthars, die op muren en plafonds kan worden gespoten. Dit wordt onder hoge druk op de gekozen ondergrond gespoten. Het daadwerkelijk spuiten wordt met een spack compressor gedaan. Spack zelf is een gladde pasta. Door de spack spuiten wordt de structuur aangebracht en krijg je die herkenbare korrel in het spack spuitwerk.

Uitvoering spackspuitwerk

Als je spackspuitwerk laat aanbrengen, gebeurt dit in twee lagen. Als eerste wordt de meslaag aangebracht. Deze zorgt voor een gladde ondergrond en zal eventuele kleine oneffenheden verwijderen. Als je al een goede ondergrond hebt, waarvan het plafond egaal is en de muur egaal is, zoals bijvoorbeeld in nieuwbouw woningen, hoef je deze laag spack niet per se te laten spuiten. De tweede laag heet de korrel laag. Dit is waar de bekende structuur van spack ontstaat

Wat kost spackspuitwerk of spackwerk?

Je bent eruit, je wil spackspuitwerk laten aanbrengen op je muren en plafonds. Hoeveel zal dat ongeveer kosten? Dit hangt onder andere af van verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan:

  • Oppervlakte
  • Ondergrond
  • Afwerking
  • Kleur
  • Bereikbaarheid

Wat kost spackspuiten per vierkante meter (m²)?

Over het algemeen kun je rekenen op kosten van € 5 tot € 9 per vierkante meter bij spackspuiten in een witte kleur. Voor andere kleuren zul je gemiddeld € 7 tot € 11 per vierkante meter moeten neertellen. Dit is inclusief arbeid, btw en materiaal. Het ligt natuurlijk aan de hoeveelheid vierkante meters en de ondergrond wat de uiteindelijke rekening wordt die je voor het spackspuitwerk ontvangt.

Stucwerk laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk stucwerk offertes

Wat is goedkoper: stucen of spacken?

Spacken is goedkoper dan traditioneel stucen. Dit komt onder meer door de materiaalkosten en arbeidskosten. Echter zijn de kosten uiteindelijk ook afhankelijk van bijvoorbeeld de staat van de ondergrond.

Wit spackspuitwerk op een muur

Wat is goedkoper: stucen of spacken?

Spackspuitwerk is een goedkoop soort stucwerk, maar er zijn verschillende factoren die toch wat bij de prijs op kunnen tellen. Als de muur of het plafond niet vlak genoeg is, zal deze eerst helemaal egaal moeten worden gemaakt met een dunne laag gips, ook wel spuitpleister genoemd. De stukadoor brengt dan eerst een voorbereidende laag aan voordat die kan beginnen met het spackspuiten. Dit is natuurlijk extra werk voor de stukadoor, waardoor de prijs van het spackspuitwerk hoger zal liggen.

Voorbehandeling

Bij een nieuwgebouwde woning zal de ondergrond vaak nog schoon zijn. In een oude woning kunnen er echter wel vlekken op de muren en plafonds zijn. Vlekken als lijmresten, vochtplekken en ook nicotineaanslag hebben een voorbehandeling nodig voordat je hier overheen kan laten spackspuiten. Dit is om ervoor te zorgen dat het spackspuitwerk goed hecht en er geen vlekken later doorheen kunnen komen.

Afplakken

Omdat deze stuc met een spackspuitmachine aangebracht wordt, kan het voorkomen dat er spetters of iets dergelijks op de verkeerde oppervlakken komen. Door de ramen goed af te plakken, evenals de vloer, plinten en andere delen waar je geen spack wilt hebben, blijven deze na het spuiten schoon. Als je zelf voor de afgeplakte delen zorgt, scheelt dat later tijd en geld. En zo zorg je ervoor dat de spack niet op de ramen of vloer komt, maar wel op de muren en plafonds waar je het wilt aanbrengen.

Welke ondergronden zijn geschikt voor spack?

Spackspuitwerk kan op vele verschillende ondergronden worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld beton, ander stucwerk en gibo blokken. Je kunt het spackspuitwerk laten aanbrengen op een muur of een plafond. Het is een goede manier om muren en plafond een opfrisbeurt te geven, omdat zelfs kleine gaatjes hierdoor weggewerkt worden na het spuitwerk. Met een goede voorbereiding kan de spack op bijna elke ondergrond worden aangebracht.

Grove of fijne korrel

Je kunt verschillende groottes van korrels laten spackspuiten. Het maakt niet uit voor de prijs of de duur van de spackspuitwerkklus hoe groot de korrels uiteindelijk worden. Hoe grover de korrel, hoe beter de textuur van het spackspuiten zichtbaar is. Hoe fijner de korrel, hoe makkelijker het spackspuitwerk schoon te houden is. Met een grove korrel zul je ook kleine oneffenheden kunnen verdoezelen na het aanbrengen van het spackspuitwerk.

Muren

Op de muur kan spackspuitwerk makkelijk worden aangebracht. Helemaal als de muren egaal zijn, staat een fijne korrel hier erg mooi. Het spackspuitwerk zal dan niet te druk lijken en geeft een leuke afwerking bij het pleisteren van de muur. Als accentmuur kan spackspuitwerk ook goed werken dankzij de vele mogelijkheden. Een grovere korrel kan ook prima op de muur en het extra schoonmaakwerk dat hierbij komt kijken, is makkelijker uit te voeren op dit oppervlak.

Plafond

Het plafond laten spackspuiten is ook een uitstekende keuze. Het is snel, veelzijdig, en het spackspuitwerk maakt ook hier oneffenheden minder zichtbaar. Daarentegen is het wel slim om voor een fijnere korrel te kiezen bij spackspuitwerk op het plafond, zodat er minder kans is dat stof en spinnenwebben blijven hangen. Omdat spackspuitwerk makkelijk aangebracht kan worden en in veel kleuren beschikbaar is, is spackspuiten een goede manier om je plafond snel een andere look te geven.

Waarom spackspuitwerk kiezen?

Spackspuitwerk is een populaire soort stucwerk. Je zult vaak zien dat dit in een nieuwbouwproject aangebracht is, omdat het een mooie afwerking geeft voor weinig geld en moeite. Laten spackspuiten door de stukadoor maakt je nieuwbouwwoning snel echt af en ook bij een bestaande woning kun je snel een nieuwe look op de muren krijgen.

Veel opties voor spacken

Spackspuitwerk biedt veel verschillende opties. Niet alleen kun je de grootte van de korrel zelf bepalen, je kunt ook in elke kleur spuiten. Wit spackspuitwerk komt het meest voor, maar dit is zeker niet de enige optie. Spackspuitwerk kan ook in droge en natte ruimtes worden aangebracht, je kunt het op verschillende ondergronden laten spuiten en de spackspuitwerk prijzen zijn erg laag.

Nadelen

Helaas zijn er niet alleen maar voordelen aan spackspuiten. Veel mensen vinden spackspuitwerk mooi, maar als je later een andere kleur wil, kost dit erg veel latex muurverf dankzij de grove structuur. Deze zorgt er ook voor dat het schoonhouden lastig is en het mogelijk is dat er snel scheuren ontstaan. Deze scheuren en kleine gaatjes zijn ook nog eens moeilijk te repareren, omdat de spack erg zacht is. Omdat je een machine nodig hebt om spackspuitwerk aan te brengen, is het erg lastig om dit zelf te doen. Ook heb je enige ervaring nodig om de korrelige structuur van het spackspuitwerk goed aan te brengen. Hierdoor is het vaak een beter idee om het door een vakman te laten spuiten, zodat je zeker weet dat het goed en snel gebeurt.

Wat is het verschil tussen stuken en spacken?

Het belangrijkste verschil is het materiaal. Stuken wordt gedaan met een mengsel van gips, kalk en zand, terwijl spacken wordt gedaan met een kant-en-klaar spuitbaar mengsel van gips en korreltjes. Daarnaast heeft stucwerk een gladdere textuur dan spack. Spack kan verschillende structuren hebben afhankelijk van de korrelgrootte.

Offerte voor stucwerk

Heb jij stucwerk dat gedaan moet worden? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes