Behangen over stucwerk | Stappenplan en aandachtspunten

Gestucte muur behangenWil je in jouw woning behangen over stucwerk? Dan is het goed om te weten hoe je te werk moet gaan, wat de aandachtspunten zijn en hoeveel de klus gaat kosten. Ontdek het in dit artikel! Bekijk de behang


Kun je behangen over stucwerk?

Het is goed mogelijk om te behangen over stucwerk. Op deze manier kun je jouw gestucte muren een unieke uitstraling geven door de vele patronen en kleuren behang die er zijn. Voordat je gaat beginnen met behangen, is het belangrijk dat de muren behangklaar zijn en dat je weet welke stappen er gevolgd moeten worden.

Kun je behangen over een korrelige structuur muur?

Wanneer je muren hebt met een korrel of een ander soort structuur is het belangrijk dat de muren eerst glad worden gemaakt. Je kunt namelijk niet direct op muren met een korrel behangen, omdat het behang dan niet goed hecht. Bovendien zou de korrel dan door het behang heen te zien zijn, waardoor je niet profiteert van een strakke uitstraling. 

Renovlies vliesbehang over stucwerk

Een veel gekozen soort behang dat over stucwerk wordt geplaatst, is Renovlies vliesbehang. Dit type behang is gemakkelijk aan te brengen en zorgt voor een mooi en strak geheel. Het behang zorgt er namelijk voor dat mogelijke oneffenheden niet meer zichtbaar zijn.

De kosten van behangen op stuc

De kosten voor behangen over stucwerk bestaan uit materiaalkosten en arbeidskosten. Wanneer je ervoor kiest om zelf te behangen, heb je alleen te maken met de kosten voor het behang zelf en de benodigde materialen om het aan te brengen. Wanneer je een professional inschakelt, heb je ook te maken met het uurtarief van de professional. Dit brengt dus doorgaans meer kosten met zich mee.

BehangenBehangmaterialenBehangerTotaalWoningTotaal
Zelf behangen€ 4/ m²€ 1/ m²nvt€ 5/ m²100 m²€ 500 >
Laten behangen€ 5/ m²€ 0/ m²€ 2,40/ m²€ 7,40/ m²100 m²€ 740 >

Voordelen en aandachtspunten

Behangen over stucwerk brengt verschillende voordelen met zich mee, maar heeft ook enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Het is dus goed om te weten waar je op moet letten en wat deze klus je oplevert.

Voordelen van behangen over stucwerk

Een voordeel van behangen over stucwerk is dat een gestucte muur een goede basis is voor behang, waardoor er een betere hechting is. Je moet er hierbij wel voor zorgen dat je een gladde ondergrond hebt gemaakt. Door de oneffenheden weg te halen en te kiezen voor pleisterwerk, zal het behang voor langere tijd goed blijven zitten. Behangen over stucwerk zorgt er daarnaast ook voor je regelmatig kunt wisselen en een nieuwe uitstraling kunt creëren. Andere voordelen zijn:

  • Lange levensduur: Behang zal voor langere tijd blijven zitten.
  • Unieke uitstraling: Je kunt met behang zelf bepalen waar je het ophangt. Behangen hoeft namelijk niet over de gehele ruimte, maar kan bijvoorbeeld ook op slechts een deel van de muur.
  • Verschillende mogelijkheden: Behang kun je in een groot aantal varianten aanschaffen. Hierdoor is er voor iedere ruimte een geschikte oplossing beschikbaar en kun je het helemaal aan jouw wensen aansluiten.

Aandachtspunten bij stucbehang

Voordat je gaat behangen over stucwerk is het van belang dat je weet waar je allemaal op moet letten. Zo moet je weten wat de afmetingen van de ruimte zijn, zodat je voldoende behang en lijm kunt aanschaffen. Kijk ook naar de soort ruimte die je wilt behangen. Een gestucte wc ruimte kan prima behangen worden, maar in een badkamer moet je denken aan de aanwezigheid van vocht. Daarnaast dien je alles goed voor te bereiden en de oneffenheden op het oppervlak weg te halen. Let uiteraard ook op het patroon dat je wenst te hebben. Op basis hiervan moet de plaatsing namelijk uitgevoerd worden.

behangen over stucwerk

Stappenplan gestucte muur behangen

Wanneer je zelf wilt gaan behangen over stucwerk zijn er verschillende voorbereidingen die je moet treffen. Een specialist zal deze voorbereidingen voor jou treffen en daarbij ook het behang op de gewenste plek plaatsen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden en welke werkzaamheden komen hier allemaal bij kijken? Onderstaand stappenplan zorgt ervoor dat je een mooie afwerking en de beste eindresultaten krijgt.

Stap 1: Oneffenheden weghalen en voorstrijk gebruiken voor behangklare muren

De eerste stap is om te kijken naar de staat van de muren. Vooral bij oudere woningen komt het namelijk voor dat er gaten in zitten of dat er scheuren zijn ontstaan. De gaten en scheuren kun je eenvoudig opvullen en verder afschuren, zodat er een glad oppervlak ontstaat. De grootste oneffenheden weghalen zorgt er dan ook voor dat het behang beter kan hechten op het oppervlak en dat je deze niet terugziet in het behang. Als de muur net gestuct is, is het goed om eerst voorstrijkmiddel aan te brengen.

Stap 2: Lijm aanbrengen op het behang

Het is belangrijk dat je de lijm op een goede manier aanbrengt op het behang. Hiervoor gebruik je een behangtafel, waar je de behangrollen op plaatst. De lijm breng je dan in een gelijkmatige wijze aan op het oppervlak. Het is belangrijk dat je eerst de volledige rol zo goed mogelijk insmeert, zodat je voorkomt dat de lijm niet overal zit. Zorg ervoor dat de lijm al begint te drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap. Te natte lijm zorgt namelijk voor verschuivingen.

Stap 3: Behangen over stucwerk in banen

Je kunt dan beginnen met het behangen. Doordat de behanglijm al op de banen zit, kun je direct beginnen met plakken. Het is hierbij goed om van boven naar beneden te werken en een overlap te realiseren. Deze overlap kun je op een later moment weghalen, maar zorgt ervoor dat er geen onregelmatigheden komen. Als je voor behang met een patroon hebt gekozen, dien je het patroon goed in de gaten te houden en alles goed op elkaar aan te laten sluiten. Je voorkomt hiermee dat er verspringingen plaatsvinden.

Stap 4: De overlap wegsnijden

Zoals al eerder aangegeven heb je een overlap aan de bovenkant, onderkant en zijkant zitten. Het is dan belangrijk dat je dit wegsnijdt. Hiervoor moet je een scherp mes hebben, zodat je in een beweging door kunt snijden. Ook bij deze stap is het verstandig om de tijd te nemen. Je voorkomt hiermee namelijk dat je scheef snijdt en het behang voorzien wordt van inkepingen.

Waarom stucen en behangen uitbesteden aan een professional?

Behangen over stucwerk is niet altijd eenvoudig. Als je voor één kleur kiest, heb je te maken met de kieren die je hierin kunt krijgen. Als je voor een patroon of fotobehang hebt gekozen, is het belangrijk om alles goed op elkaar aan te laten sluiten. In sommige gevallen is het dan ook beter om deze klus uit te besteden aan een professionele behanger. Vraag hiervoor verschillende offertes aan!

Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Geschatte m²

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes