Gipsplaat stucen | Mogelijkheden | Stappenplan en kosten

Een plafond of wanden van gipsplaten kan je het beste afwerken door ze te laten stuccen. Wat zijn hierbij de mogelijkheden en wat zijn de kosten? Lees hier alles over gipsplaten stuccen.

stucen op gipsplaat

Wat zijn de kosten van gipsplaten stucen?

De stucwerk kosten verschillen voornamelijk per soort afwerking. Standaard stucwerk met een gladde afwerking kost gemiddeld rond de € 15 per m² voor muren. De kosten van alleen de naden dichten zijn rond de € 5 per strekkende meter.

Wanneer je voor alternatieve soorten stucwerk kiest zitten hier hogere kosten aan verbonden. Spuitwerk is de goedkoopste optie. Dit kost zo’n € 7 tot € 13 per m². Spachtelputz kost gemiddeld € 15 tot € 25 per m².

Gipsplaten stucen met decoratief stucwerk kan een stuk hoger oplopen. Hoeveel dit kost hangt af van de soort decoratief stucwerk die je wilt. De kosten kunnen variëren van € 25 tot € 150 per m².

Voor btw stucwerk geldt een verlaagd tarief. Wanneer je een woning van 2 jaar of ouder hebt, betaal je een verlaagd btw-tarief voor onder andere gipsplaten stucen. Je betaalt 9% btw in plaats van 21%. Dit geldt voor beide het materiaal en de arbeidskosten.

Benieuwd naar de kosten van een stukadoor?
Wij brengen je in contact met ervaren stukadoors uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het stucwerk of pleisterwerk van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk stukadoor prijzen

Waarmee stuc je gipsplaten?

Gipsplaten kun je stucen met verschillende soorten stucmateriaal, afhankelijk van de gewenste afwerking. Een veelgebruikte optie is gipsgebonden pleister, zoals gipsmortel of spack.

Deze materialen zijn relatief makkelijk te verwerken en ideaal voor het glad maken van gipsplaten. Voor een fijnere afwerking kun je kiezen voor een drukpleister of een finishpleister. 

Deze materialen zijn dunner en zorgen voor een glad en strak eindresultaat. Bij het kiezen van het stucmateriaal is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van de gipsplaat en de omstandigheden in de ruimte waar je stuct.

Mogelijkheden stucen gipsplaten

Je kan een gipsplaten wand op verschillende manieren afwerken. Hoe dit gaat, hangt af van de soort gipsplaten, de soort afwerking die je wilt en de soort stucwerk waar je voor kiest. Daarnaast moet je de gipsplaten afhankelijk van de situatie voorbereiden voordat je kan beginnen met de gipsplaten stucen.

Soorten gipsplaten

Er zijn verschillende soorten gipsplaten die het stucen makkelijker kunnen maken.

  • Stucplaten zijn een soort gipsplaten die al zijn voorbehandeld. Je hoeft geen voorstrijk meer aan te brengen. Hierdoor zijn ze gemakkelijker en sneller om mee te werken dan gewone gipsplaten.
  • AK-platen zijn afgeronde gipsplaten of stucplaten. De afgeronde hoeken zorgen ervoor dat de naden gemakkelijker te dichten zijn. Zo zullen de naden minder zichtbaar zijn na het gipsplaten stucen.
gipsplaat stucen

Is voorstrijk nodig op gipsplaat?

Ja, voorstrijk, is zeker aan te raden op gipsplaten voordat je gaat stucen. Voorstrijk zorgt ervoor dat de ondergrond minder vocht opneemt en bevordert de hechting van de stuclaag.

Gipsplaten zijn van nature vrij absorberend, wat kan leiden tot een ongelijkmatige droging van het stucwerk. Door een voorstrijk te gebruiken, verminder je de zuigkracht van de gipsplaat en zorg je voor een betere en duurzamere hechting van het stucwerk. Zorg ervoor dat het voorstrijkmiddel specifiek geschikt is voor gebruik op gipsplaten.

Naden dichten of gipsplaten volledig stucen?

Je kan ervoor kiezen om de gehele gipsplaat te stucen, of om alleen de naden en schroefgaten af te werken.

Wanneer je het stucwerk wilt gaan behangen hoef je niet de hele gipsplaat af te werken. Het is dan voldoende om de naden en schroefgaten te dichten.

Onder het behang zal je de overgang van stucwerk op gipsplaat niet zien. Dit kan veel tijd en kosten schelen, waardoor het zeker is aan te raden niet de gehele wand te stucen als dit niet nodig is.

Wanneer je echter kiest voor de gipsplaten schilderen is het dichten van de naden niet voldoende.

De overgang van stucwerk op gipsplaat zal zichtbaar blijven onder de verf, ook wanneer een ervaren professional de klus uitvoert. In dit geval kan je er beter voor kiezen voor de gipsplaten laten afwerken.

Het stucen van het hele oppervlak is een lastige klus. Hoewel het gipsplaten afwerken op deze manier wat meer kost, zal dit voor een beter en netter eindresultaat zorgen.

Als je alleen de naden wilt dichten kan je er wel voor kiezen dit zelf te doen. Er zal minder kans zijn dat je mogelijke oneffenheden door het behang heen blijft zien.

stucen van gipsplaten

Hoe dik moet stuclaag zijn op gipsplaat?

De ideale dikte van een stuclaag op gipsplaat hangt af van het doel van het stucwerk.

Voor het glad maken van de gipsplaten is een dunne laag van ongeveer 3 tot 5 millimeter vaak voldoende. Dit is genoeg om de naden en schroefgaten af te werken. 

Als je oneffenheden in de gipsplaat wilt uitvlakken of een bepaalde structuur in het stucwerk wilt aanbrengen, kan een dikkere laag nodig zijn.

In dat geval kun je werken met lagen tot ongeveer 10 millimeter. Het is belangrijk om de stuclaag gelijkmatig aan te brengen voor het beste resultaat.

Soort stucwerk

Voor gipsplaten afwerken zijn nagenoeg alle soorten stucwerk geschikt. Je kan kiezen voor glad pleisterwerk, voor spachtelputz of spackspuiten, of voor verschillende soorten decoratief gipsplaten stucen.

Wat je kiest, zal ook de kosten beïnvloeden en hoe gemakkelijk het zelf uit te voeren is.

Voorbereiding van de gipsplaten

Voordat je kan beginnen met de gipsplaten afwerken moet je eerst de nodige voorbereidingen uitvoeren. De gipsplaten hebben eerst voorstrijk nodig.

Gips heeft een zuigende werking. De voorstrijk zorgt ervoor dat deze zuigende werking verminderd wordt.

Door het voorstrijken krijgen de gipsplaten een betere hechting voor het stucwerk. Wanneer je deze stap overslaat kan het stucwerk afbrokkelen of scheuren krijgen na verloop van tijd.

Naast het aanbrengen van voorstrijkmiddel moet je gaas aanbrengen op de naden tussen de gipsplaten. Dit gaas zorgt ervoor dat de naden tussen twee gipsplaten goed af te werken zijn en niet zichtbaar blijven na het stucen.

Als wapeningsgaas bestaan rollen nadenband die hier speciaal voor gemaakt zijn en die je gemakkelijk over de naden heen plaatst voordat je er met stuc overheen gaat.

Welke stucprimer op gipsplaten afwerken?

Bij het stucen van gipsplaten is het gebruik van een geschikte stucprimer essentieel. Een goede stucprimer zorgt voor een betere hechting van het stucwerk en voorkomt dat de gipsplaat te veel vocht uit de stuclaag trekt.

Kies voor een stucprimer die specifiek is ontwikkeld voor gebruik op gipsplaten. Deze primers zijn vaak watergebaseerd en zorgen voor een gelijkmatige zuiging van de ondergrond.

Breng de primer aan met een roller of kwast en zorg ervoor dat het oppervlak gelijkmatig bedekt is. Laat de primer volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant voordat je begint met stucen.

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes