BTW-stucwerk | Betaal je voor stucwerk 9% BTW of 21% ?

Ben jij van plan om een stukadoor in te schakelen? Dan ben je misschien ook wel benieuwd naar de hoeveelheid btw die je voor het stucwerk moet betalen. Als je kijkt naar het btw voor stucwerk, heb je te maken met twee verschillende cijfers, namelijk btw van 9% en btw van 21%.

btw stucwerk

Een verlaagd btw-tarief van 9%

Is jouw huis meer dan twee jaar oud? Het stucwerk van een woning die meer dan twee jaar oud is, valt in 2024 onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Stucwerk valt onder de verlaagde btw voor schilderwerk.

Je betaalt in dit geval ook de uitgaven voor voorbereiding, voorbehandeling en materiaal tegen dit verlaagde tarief. Doe je zelf de inkopen bij de bouwmarkt? Dan betaal je 21% btw.

Welke stukadoor klussen vallen onder het 9% tarief?

Je moet 9% btw betalen als je een stukadoor inhuurt. Je huis moet in dit geval minstens twee jaar oud zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Is dit bij jou het geval?

Dan wil je ongetwijfeld ontdekken welke stukadoorsklussen in aanmerking komen voor het lagere btw-tarief. Er zijn een aantal klussen die onder het 9% btw-tarief vallen. Deze klussen zijn de voorbereiding, de voorbehandelingen en de gebruikte materialen.

Bij het voorbereiden hoort natuurlijk het voorbereiden van het stucwerk. Dit omvat het schoonmaken en ontvetten van de muur en het afplakken van de deuren en ramen voordat er met het stucwerk begonnen wordt.

Bij de voorbehandelingen moet je denken aan de primer of grondlaag die ervoor zorgt dat de stuclaag uiteindelijk goed aan de muur hecht. Bij de gebruikte materialen hebben we het over de materialen die je via de ingehuurde stukadoor koopt.

Benieuwd naar de kosten van een stukadoor?
Wij brengen je in contact met ervaren stukadoors uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het stucwerk of pleisterwerk van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk stukadoor prijzen

Welke klussen vallen onder het 21% tarief?

Niet voor iedere klus geldt het 9% btw-tarief. Er zijn namelijk ook veel klussen die onder het hogere tarief van 21% vallen.

Denk hierbij aan het laten plaatsen van een gipswand of gipsplafond, gipsplaten stucen, het door een vakman aan laten brengen van tegels op vloeren en wanden, het laten leggen van een vloer van iedere soort en alle klussen in een woning die nog geen 2 jaar oud is.

Het btw-tarief van een stukadoor bij nieuwbouwwoningen

Ga je een nieuwbouwwoning laten maken? Dan heb je, om alle muren en plafonds mooi af te werken, bijna altijd een stukadoor nodig. Natuurlijk wil je in dit geval weten hoeveel btw je moet betalen. Voor stucwerk in een net gebouwd huis geldt 21% btw. Dit is omdat alleen woningen ouder dan twee jaar onder het lagere belastingtarief vallen en een nieuwbouwwoning is dat natuurlijk niet.

Het btw-tarief afwerking stucwerk

Anders dan stucwerk betaal je ook voor veel andere klussen slechts 9% btw. Andere klussen vallen weer onder het standaardtarief. Zo is de btw op schilderwerk bijvoorbeeld 9% als je huis meer dan twee jaar oud is.

Om van dit tarief te profiteren moet je wel een schilder inhuren. Ook voor behangen geldt 9% btw. De voorwaarden zijn dat je een vakman inschakelt voor het behangen en dat je huis ouder is dan twee jaar.

Wil je tijdens het verbouwen van een badkamer je stucwerk laten betegelen? Om tegels te laten plaatsen moet je 21% btw betalen. Wil je je zolder voorzien van stijlvolle gipsplaten? Dan moet je rekening houden met 21% belasting als je voor deze dienst een vakman inschakelt.

stucwerk 9% btw

Wat is 9 btw (laag tarief) in de bouw?

In de bouw is er een speciaal lager btw-tarief van 9% voor renovatie en herstel van woningen die ouder dan 2 jaar zijn. Dit geldt voor veel werkzaamheden, zoals schilderen, stucen en isoleren.

Welk btw-tarief aannemer of schilder?

Een aannemer of schilder rekent meestal 21% btw voor nieuwe bouw of aanbouw. Maar voor renovatie of herstelwerk aan oudere woningen kan het lagere tarief van 9% gelden. Vraag dit altijd even na bij je aannemer.

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes