Als je jouw muren glad wilt maken door middel van stucwerk, komen er veel werkzaamheden bij kijken. Niet alleen dien je het gips of cement op het oppervlak aan te brengen, ook moet je ervoor zorgen dat jouw muren voorbereid zijn op de werkzaamheden. Deze voorbereidingen zijn namelijk belangrijk voor het goed hechten van het stucwerk. Het voorstrijken van stucwerk mag daarom niet achterwege gelaten worden. Er komt echter veel bij kijken en ook dien je de juiste keuzes te maken. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? En kan een specialist jou hierbij helpen? Bekijk de stucwerk offerte
Waarom is voorstrijken van stucwerk nodig?
Voorstrijken wordt altijd als advies gegeven als je wilt gaan stucen. Dit komt doordat de muren en het plafond een zuigende werking hebben, waardoor stucwerk niet goed kan hechten en deels verdwijnt. Voorstrijk zorgt ervoor dat deze zuigende werking tegengegaan wordt, waardoor jij de hechting kunt krijgen die je nodig hebt en waardoor je jouw muren binnen een korte tijd klaar hebt voor gebruik. Echter moet je niet alleen voor het stucen voorstrijken, maar moet je ook na het drogen van het stucwerk nog een keer extra voorstrijken.
De belangrijkste redenen voor het aanbrengen van voorstrijk voor het stucen en erna zijn:
- De zuigende werking tegengaan – Het stucwerk zal langzaam drogen, waardoor het zich beter aan de ondergrond hecht.
- Een ruwere ondergrond verkrijgen – Een te glad oppervlak zorgt ervoor dat stucwerk zich niet kan hechten. Door het oppervlak ruwer te maken, kan het stucwerk beter hechten en zal daarbij ook voor een goede afwerking gezorgd kunnen worden.
- Gelijkmatig drogen – De ruwheid van het oppervlak is niet overal gelijk. Door voor te strijken zorg je ervoor dat de zuigende werking nergens voorkomt en het stucwerk gelijkmatig gaat drogen.
De zuigende werking van de ondergrond testen
De zuigende ondergrond wil je het liefste voorkomen. Het is echter van belang dat je ook zeker weet dat er nog geen voorstrijk op de muren zit. Denk bijvoorbeeld aan woningen die behangklaar opgeleverd worden. Je kunt dan door middel van een sponstest ontdekken of de voorstrijk er al op zit. Pak hiervoor een spons en maak deze nat. Druk deze vervolgens op de muur. Als het water naar beneden stroomt en op de muur blijft zitten, dan zuigt de muur niet. Als blijkt dat een deel na een paar minuten wordt opgenomen door de muur, dan is er sprake van een zuigende werking en zit er nog geen voorstrijk op de muur.
Het stappenplan voor het aanbrengen van voorstrijk
Voordat je jouw woning van voorstrijk voorziet voor het stucen van de muren en het plafond is het van belang dat je voor jezelf eerst goed nagaat welke werkzaamheden er uitgevoerd dienen te worden. Er zijn namelijk een aantal stappen die ervoor zorgen dat jij een goed eindresultaat hebt. Een professional hanteert altijd dezelfde stappen. Onderstaand stappenplan geeft jou hier meer inzicht in.
Stap 1: De staat van de muur
Als eerste bekijk je wat de staat van de muur is. Er zitten ongetwijfeld oneffenheden op, welke je het beste direct weg kunt halen. Hiervoor kun je een plamuurmes pakken, zodat je alle loszittende delen direct weg kunt halen. Houd er wel rekening mee dat alles wat vast zit, ook echt vast zit en je dus beter bij kunt schuren.
Stap 2: Muren en plafond stofvrij maken
Het is dan belangrijk dat je het stof van het oppervlak haalt. Hiervoor kun je een zachte borstel gebruiken, zodat je alles goed meeneemt. Zorg ervoor dat je geen plekken overslaat en ook niet van beneden naar boven werkt. Je voorkomt hiermee dat het stof zich gaat mengen met de voorstrijk.
Stap 3: Muur ontvetten
Voordat je de voorstrijk op de muur of het stucwerk kunt plaatsen, dien je de muren en het plafond goed te ontvetten. Hiervoor kun je een mengsel maken met water en ammoniak, maar je kunt ook voor een van de ontvetters kijken die op de markt te verkrijgen zijn.
Stap 4: Voorstrijk aanbrengen
Je kunt dan beginnen met het aanbrengen van de voorstrijk. Hiervoor kijk je goed naar de instructies die op de verpakking staan. Zorg ervoor dat je goede banen maakt en dat deze zich zo min mogelijk overlappen. Zo is er overal eenzelfde laag aangebracht.
Stap 5: Goed laten drogen
De voorstrijk moet goed drogen voordat je kunt beginnen met stucen. Kijk hiervoor goed op de verpakking. Er is namelijk niet altijd dezelfde droogtijd, waardoor je goed moet weten hoelang het duurt voordat jouw oppervlak droog is.
Verschillende kleuren voorstrijk
Als je naar voorstrijk gaat kijken, merk je dat er twee verschillende varianten mogelijk zijn. Je hebt namelijk een roze en gele voorstrijk. De roze is speciaal bedoeld voor niet-zuigende ondergronden die al glad zijn. Hierbij kun je denken aan tegels, gipsplaat, beton of gesausde wanden. De roze voorstrijk zal het oppervlak dan uitsluitend opruwen, zodat de voorstrijk ervoor kan zorgen dat het stucwerk of een afwerking beter kan hechten. De gele voorstrijk is bedoeld voor de zuigende ondergronden en zorgt voor een goede laag op de wand. Zo kun je de zuigende werking dus tegengaan. Je gebruikt deze onder andere op gips, baksteen of kalkzandstenen muren. Ook deze zal de muur ruwer maken.
Waarom de muren stucen?
Na de voorstrijk is het van belang dat je jouw muren in de gewenste staat brengt. Als jouw muren niet volledig egaal zijn, kun je hier vaak geen behang of verf op doen om stucwerk te verven. Je moet de muren daarom eerst stucen. Er zijn verschillende varianten stucwerk te vinden, waarmee je niet alleen een goede ondergrond maakt voor de juiste afwerking, maar waarmee je ook direct een afwerking kunt realiseren. De muren stucen zal daarbij ook direct voordelen opleveren voor jouw woning, zoals bijvoorbeeld een waardevermeerdering en een duurzame woning. Jij hebt een langdurig resultaat op de muren en het plafond. Het vocht in jouw woning kan beter afgevoerd worden, waardoor er ook geen schimmelvorming ontstaat en je ook geen dure rekening hoeft te betalen om de schimmel te verwijderen.
De werkzaamheden zelf uitvoeren of uitbesteden?
Het voorstrijken voor stucwerk is een werk waar veel nauwkeurigheid bij komt kijken. Je kunt het echter wel zelf uitvoeren. Door bovenstaand stappenplan uit te voeren en de instructies te lezen op de verpakking van de voorstrijk kun je al voor goede resultaten zorgen. Hiervoor dien je dus wel de materialen aan te schaffen die je nodig hebt om de werkzaamheden uit te voeren. Ook moet je goed bekijken welke gereedschappen je nog nodig hebt om bijvoorbeeld de muur in de goede staat te brengen of de omgeving goed te beschermen tegen de materialen.
Je kunt er daarom ook voor kiezen om een professional in te schakelen voor de werkzaamheden. Een specialist weet dankzij een jarenlange ervaring en de vakkennis precies welke voorstrijk er gebruikt dient te worden en hoe deze moet worden aangebracht. Ook kan deze professional jouw muren direct stucen, zodat je alles van een goede afwerking kunt voorzien. De professional gaat efficiënt en snel te werk en kan daarbij jouw wensen te allen tijde in het achterhoofd houden tijdens het uitvoeren van de klus. Zo weet je zeker dat jouw woning de gewenste uitstraling krijgt en jij kunt genieten van de nieuwe ruimtes in jouw woning.
De kosten voor voorstrijken voor stucwerk
Het is belangrijk dat je weet welke kosten er bij voorstrijk komen kijken. Er zijn verschillende factoren die voor de uiteindelijke kostenopbouw zorgen. Denk hierbij als eerste aan de materialen die aangeschaft dienen te worden. Je moet de voorstrijk zelf aanschaffen, maar ook een borstel, ontvetter en de rollers die je nodig hebt voor het bewerken van het oppervlak. Het aantal vierkante meter dat van voorstrijk voorzien dient te worden, zal ook een verandering brengen in de kosten. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het veel tijd kost. Je moet daarom dus ook vrij nemen van werk of jouw vrije tijd gebruiken voor het uitvoeren van de werkzaamheden.
Als je een professional inschakelt, krijg je niet alleen te maken met de materiaalkosten, maar zijn er ook nog andere kostenposten op de factuur te vinden. Zo rekent een specialist bijvoorbeeld ook een bepaald uurtarief. Deze kan per bedrijf verschillen, waardoor je hier een verschil mee kunt maken op de uiteindelijke factuur. Ook voorrijkosten zie je terugkomen in de kostenopbouw. Afhankelijk van waar het bedrijf vandaan komt, kunnen deze kosten dus ook verschillen aan het einde van de werkzaamheden. De tijd van de professional zal daarom dus altijd doorberekend worden in de uiteindelijke factuur die jij ontvangt.
Ga voor een goede specialist
Als je het voorstrijken voor stucwerk liever uitbesteedt aan een professional, kun je gelijk bekijken welke bedrijven in jouw omgeving jou kunnen helpen. Je zorgt er hiermee voor dat jouw muren en plafond op de juiste manier voorzien zijn van voorstrijk. Dankzij de vakkennis van de professional ben jij voorzien van de beste eindresultaten. Deze specialisten kunnen jou daarbij vaak ook helpen bij het stucen van de muren en het plafond, waardoor je voor een totale uitstraling gaat en jouw woning geheel naar wens wordt.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Stucwerk aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Stucwerk specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Stucwerk specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Stucwerk Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 35 | Stucwerk Podcast Verbouwkosten.com 08:34
- Verbouwen 56 | Stucwerk Prijzen Verbouwkosten.com 03:17
Externe bronnen:
Bekijk de stucwerk offerte ►