Voorstrijken stucwerk | Waarom is voorstrijken nodig?

stucwerk aangebracht over voorstrijkAls je jouw muren glad wilt maken door middel van stucwerk, komen er veel werkzaamheden bij kijken. Het goed voorbereiden is namelijk belangrijk voor het goed hechten van het stucwerk. Het voorstrijken van stucwerk mag daarom niet achterwege gelaten worden. Bekijk de stucwerk


Waarom is voorstrijken bij stucen nodig?

Voorstrijken wordt altijd als advies gegeven als je wilt gaan stucen. Dit komt doordat de muren en het plafond een zuigende werking hebben, waardoor stucwerk niet goed kan hechten en deels verdwijnt. De juiste voorstrijk zorgt ervoor dat deze zuigende werking tegengegaan wordt, waardoor jij de hechting kunt krijgen die je nodig hebt en waardoor je jouw muren binnen een korte tijd klaar hebt voor gebruik. Echter moet je niet alleen voor het stucen voorstrijken, maar moet je ook na het drogen van het stucwerk nog een keer extra voorstrijken.

Wat zijn de voordelen van voorstrijkmiddel

De belangrijkste redenen voor het aanbrengen van voorstrijk voor het stucen en erna zijn:

  • De zuigende werking tegengaan – Het stucwerk zal langzaam drogen, waardoor het zich beter aan de ondergrond hecht.
  • Een ruwere ondergrond verkrijgen – Een te glad oppervlak zorgt ervoor dat stucwerk zich niet kan hechten. Door het oppervlak ruwer te maken, kan het stucwerk beter hechten en zal daarbij ook voor een goede afwerking gezorgd kunnen worden.
  • Gelijkmatig drogen – De ruwheid van het oppervlak is niet overal gelijk. Door voor te strijken zorg je ervoor dat de zuigende werking nergens voorkomt en het stucwerk gelijkmatig gaat drogen.

De zuigende werking van de ondergrond testen

De zuigende ondergrond wil je het liefste voorkomen. Het is echter van belang dat je ook zeker weet dat er nog geen voorstrijk op de muren zit. Denk bijvoorbeeld aan woningen die behangklaar opgeleverd worden. Je kunt dan door middel van een sponstest ontdekken of de voorstrijk er al op zit. Pak hiervoor een spons en maak deze nat. Druk deze vervolgens op de muur. Als het water naar beneden stroomt en op de muur blijft zitten, dan zuigt de muur niet. Als blijkt dat een deel na een paar minuten wordt opgenomen door de muur, dan is er sprake van een zuigende werking en zit er nog geen voorstrijk op de muur.

Hoe het beste voorstrijk aanbrengen?

Voordat je jouw woning van voorstrijk voorziet voor het stucen van de muren en het plafond is het van belang dat je voor jezelf eerst goed nagaat welke werkzaamheden er uitgevoerd dienen te worden. Er zijn namelijk een aantal stappen die ervoor zorgen dat jij een goed eindresultaat hebt. Een professional hanteert altijd dezelfde stappen. Onderstaand stappenplan geeft jou hier meer inzicht in.

Stap 1: De ondergrond voorbereiden

Als eerste bekijk je wat de staat van de muur is. Er zitten ongetwijfeld oneffenheden op, welke je het beste direct weg kunt halen. Hiervoor kun je een plamuurmes pakken of een stuk schuurpapier, zodat je alle loszittende delen direct weg kunt halen. Houd er wel rekening mee dat alles wat vast zit, ook echt vast zit en je dus beter bij kunt schuren.

Stap 2: Muren en plafond stofvrij maken

Het is dan belangrijk dat je het stof van het oppervlak haalt. Hiervoor kun je een zachte borstel gebruiken, zodat je alles goed meeneemt. Zorg ervoor dat je geen plekken overslaat en ook niet van beneden naar boven werkt. Je voorkomt hiermee dat het stof zich gaat mengen met de voorstrijk.

Stap 3: Muur ontvetten

Voordat je de voorstrijk op de muur of het stucwerk kunt plaatsen, dien je de muren en het plafond goed te ontvetten. Hiervoor kun je een mengsel maken met water en ammoniak, maar je kunt ook voor een van de ontvetters kijken die op de markt te verkrijgen zijn.

Stap 4: Voorstrijk aanbrengen

Je kunt dan beginnen met het aanbrengen van de voorstrijk. Hiervoor kijk je goed naar de instructies die op de verpakking staan. Zorg ervoor dat je goede banen maakt en dat deze zich zo min mogelijk overlappen. Zo is er overal eenzelfde laag aangebracht voor een mooier eindresultaat.

Stap 5: Wacht tot de droogtijd voorbij is

De voorstrijk moet goed drogen voordat je kunt beginnen met stucen. Kijk hiervoor goed op de verpakking. Er is namelijk niet altijd dezelfde droogtijd, waardoor je goed moet weten hoelang het duurt voordat jouw oppervlak droog is. Daarna kun je het nieuw stucwerk aanbrengen.

voorstrijk onder stucwerk

Waarop letten bij voorstrijken stucwerk

Om het uiteindelijke stucwerk zo mooi mogelijk te krijgen, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Voorstrijk kan een belangrijk onderdeel hiervan zijn, omdat het niet alleen oneffenheden kan wegwerken, maar ook een goede hechting van het stucwerk kan geven. Een goed begin is het halve werk, zoals het spreekwoord gaat! Door op een paar dingen te letten bij de keuze voor voorstrijk, kun je naderhand het beste resultaat krijgen.

Gele of roze voorstrijk

Als je naar voorstrijk gaat kijken, merk je dat er twee verschillende varianten mogelijk zijn. Je hebt namelijk een roze en gele voorstrijk. De roze is speciaal bedoeld voor niet-zuigende ondergronden die al glad zijn. Hierbij kun je denken aan tegels, gipsplaat, beton of gesausde wanden. De roze voorstrijk zal het oppervlak dan uitsluitend opruwen, zodat de voorstrijk ervoor kan zorgen dat het stucwerk of een afwerking beter kan hechten. De gele voorstrijk is bedoeld voor de zuigende ondergronden en zorgt voor een goede laag op de wand. Zo kun je de sterke zuigende werking of onregelmatige zuiging dus tegengaan. Je gebruikt deze onder andere op gips, baksteen of kalkzandstenen muren. Ook deze zal de muur ruwer maken.

Hoe lang moet voorstrijk drogen van te voren

Hoe lang de voorstrijk moet drogen voor je eroverheen kunt gaan, ligt aan de soort voorstrijk die je koopt. Je hebt sneldrogende soorten die met drie uur al droog genoeg zijn, en sommigen kunnen wel veertien uur duren. Een goede gemiddelde tijd om aan te houden, zodat je zeker weet dat je goed zit, is twaalf uur voor het drogen van de voorstrijk. Lees altijd de instructies op de verpakking, zodat je weet hoe lang de fabrikant zelf aangeeft.

De werkzaamheden zelf uitvoeren of uitbesteden?

Je kunt het voorstrijken vaak zelf doen. Het is geen lastige klus, waardoor je prima zelf met een kwast of roller aan de slag kunt gaan. Daarentegen, als je het stucwerk zelf wel uitbesteedt aan een vakman, is het vaak slimmer om het voorstrijken ook door de stukadoor te laten doen. Dan weet je zeker dat de juiste soort voorstrijkmiddel wordt gebruikt voor het stucwerk naderhand en kan alles door dezelfde persoon worden uitgevoerd.

Waarom de muren stucen?

Na de voorstrijk is het van belang dat je jouw muren in de gewenste staat brengt. Als jouw muren niet volledig egaal zijn, kun je hier vaak geen behang of verf op doen om stucwerk te verven. Je moet de muren daarom eerst stucen. Er zijn verschillende varianten stucwerk te vinden, waarmee je niet alleen een goede ondergrond maakt voor de juiste afwerking, maar waarmee je ook direct een afwerking kunt realiseren. De muren stucen zal daarbij ook direct voordelen opleveren voor jouw woning, zoals bijvoorbeeld een waardevermeerdering en een duurzame woning. Jij hebt een langdurig resultaat op de muren en het plafond. Het vocht in jouw woning kan beter afgevoerd worden, waardoor er ook geen schimmelvorming ontstaat en je ook geen dure rekening hoeft te betalen om de schimmel te verwijderen.

De kosten voor voorstrijken voor stuc

Wanneer je besluit om zelf het voorstrijken te gaan doen, zul je ook zelf de materiaalkosten moeten betalen. Je bent vaak gemiddeld €5 tot €15 per kilo of liter voorstrijkmiddel kwijt. Sommige verpakkingen worden in kilos gemeten, sommigen in liters, maar voor beide geldt dat hoe groter de verpakking voorstrijkmiddel, hoe lager de prijs per eenheid. Je hebt zelf ook nog iets nodig om de voorstrijk mee aan te brengen.

Voor strijk door specialist laten doen

Je kunt er ook voor kiezen om de stukadoor het voorstrijken te laten doen. Je betaalt dan ook materiaalkosten, maar vaak krijgt de specialist een betere prijs omdat die de BTW niet hoeft te betalen bij de groothandel. Ook moet je dan arbeidskosten meetellen. Het voorstrijken door een stukadoor laten uitvoeren kost ongeveer €5 per vierkante meter.

Offerte


  1. Verbouwen 35 | Stucwerk Podcast Verbouwkosten.com 08:34
  2. Verbouwen 56 | Stucwerk Prijzen Verbouwkosten.com 03:17

Bekijk de stucwerk

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes