Wat is pleisteren? | Gladde afwerking muur of plafond

Zorg voor nette, gladde muren of plafonds door net pleisterwerk. Schakel je een stukadoor in of ga je zelf aan de slag? Lees hier alles wat je moet weten over zelf pleisteren of de kosten van een stukadoor inschakelen.

wat is pleisteren

Wat is pleisteren?

Pleisteren is een veelgebruikte techniek in de bouw en afwerking van gebouwen. Het is het proces waarbij een pleisterlaag, een soort gladde pasta gemaakt van gips, cement of een andere soort specie, wordt aangebracht op de muren en plafonds van een gebouw. Deze techniek wordt toegepast om verschillende redenen:

 1. Egaliseren: Pleisteren helpt bij het glad en egaal maken van ruwe oppervlakken. Het wordt vaak gebruikt om oneffenheden of kleine beschadigingen in muren of plafonds te bedekken.
 2. Esthetische afwerking: Een pleisterlaag kan worden gebruikt om een strakke, naadloze afwerking te creëren. Het biedt een ideale basis voor verdere afwerking, zoals schilderen of behangen.
 3. Bescherming: Pleisterwerk biedt ook een zekere mate van bescherming voor de onderliggende materialen tegen vocht en slijtage.
 4. Isolatie en geluidsdemping: Afhankelijk van het gebruikte materiaal kan pleisterwerk bijdragen aan de thermische isolatie en geluidsdemping van een ruimte.

Het proces van pleisteren vereist vaardigheid en precisie. Het begint met het voorbereiden van het oppervlak, gevolgd door het aanbrengen van de pleister in lagen.

Na het aanbrengen wordt de pleister gladgestreken met speciaal gereedschap. Als het droogt, vormt het een stevige, gladde laag die klaar is voor verdere afwerking.

Pleisteren is een ambacht dat vakmanschap vereist en wordt vaak uitgevoerd door een gespecialiseerde vakman, de stukadoor. Met de juiste toepassing zorgt pleisterwerk voor een mooie en duurzame afwerking van binnenmuren en plafonds.

Wat is het verschil tussen raapwerk, stukadoren, stucwerk en pleisterwerk?

Als we kijken naar de termen ‘stukadoren’ en ‘pleisterwerk’, komen we tot de ontdekking dat deze in de bouwwereld vaak door elkaar gebruikt worden, maar er zijn wel degelijk subtiele verschillen.

Stukadoren verwijst over het algemeen naar het proces waarbij een stukadoor een afwerklaag van specie of gips aanbrengt op muren en plafonds. Dit kan voor zowel beschermende als decoratieve doeleinden zijn.

Pleisterwerk, aan de andere kant, focust zich specifiek op het aanbrengen van een pleisterlaag, een soort gladde afwerklaag, op muren of plafonds. Hoewel beide termen vaak naar vergelijkbare handelingen verwijzen, kan pleisterwerk gezien worden als een onderdeel of specifieke vorm van stukadoren, waarbij het vooral gaat om het glad maken en afwerken van oppervlakten.

In de praktijk gebruiken veel mensen deze termen echter uitwisselbaar, aangezien ze nauw met elkaar verbonden zijn in het vakgebied van de bouw en afwerking.

Raapwerk is een vorm van stuccen die ook gebruikt wordt als egalisatie. Het is echter een stuk grover en wordt gebruikt voor ondergronden met grote oneffenheden. Raapwerk kan wel 6 mm tot 5 cm dik zijn.

Raapwerk moet je altijd nog van een gladde afwerking voorzien. Je kan het afwerken door te behangen, te schilderen of door een vorm van sierpleister aan te brengen.

Raapwerk kan zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt worden. Buiten wordt cementgebonden raapwerk gebruikt.

Wanneer de ondergrond echter al relatief glad is, wordt pleisterwerk gebruikt. Pleisterwerk heeft een dunnere laagdikte en zorgt voor een echt gladde muur.

Pleisterwerk als afwerking of egalisatie

Pleisterwerk is een vorm van stuccen. Waar veel soorten stucwerk lastig zijn om goed aan te brengen, kan je het bepleisteren van een muur of plafond zelf doen wanneer je een beetje handig bent met klussen. Dit kan veel kosten besparen.

Een muur bepleisteren kan als afwerking of als egalisatie gedaan worden. Het vaakst wordt er voor egalisatie van de voorgaande laag gekozen. Zo kan je de muur daarna schilderen of behangen voor een strakke wand. Je kan pleisterwerk ook als afwerking gebruiken.

Dan hoef je daarna geen verdere afwerking meer uit te voeren. In dit geval kan je voor gekleurd pleister kiezen om de muur in de kleur te krijgen die je graag wilt.

Wat kost een muur laten bepleisteren?

Wanneer je zelf een muur gaat bepleisteren zullen de kosten een stuk lager liggen. Je moet dan wel veel tijd investeren en het pleisteren kan een lastige en nauwkeurige klus zijn. Schakel hulp van een stukadoor in om verzekerd te zijn van een glad pleisterwerk als eindresultaat.

Kosten stucwerk per vierkante meter, inclusief stucwerk btw, arbeidskosten en materiaal:

 • Saus- of behangklaar pleisteren: Gemiddeld tussen de € 10 en € 25
 • Schuurwerk: Gemiddeld tussen de € 15 en € 35
 • Raapwerk: Gemiddeld tussen de € 15 en € 35
 • Betonstuk: Gemiddeld tussen de € 20 en € 80
 • De kosten van sierpleister lopen erg uiteen afhankelijk van wat je precies wilt.

Benieuwd naar de kosten van een stukadoor?
Wij brengen je in contact met ervaren stukadoors uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het stucwerk of pleisterwerk van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk stukadoor prijzen

Stappenplan muur pleisteren

Volg onderstaande stappen wanneer je zelf een muur of plafond gaat bepleisteren. Er zijn meerdere soorten gips te verkrijgen. Gebruik fijne gips voor een nettere ondergrond en grovere gips voor muren of plafonds met grote oneffenheden.

Het stuccen van een muur kan lastig en precies werk zijn, waardoor niet iedereen hier de tijd en moeite in wil steken. Overweeg of je het daadwerkelijk zelf wilt doen of dat je liever kiest om alles te laten pleisteren door een vakpersoon.

pleisteren van de muur

Benodigdheden:

 • Fixeermiddel of hechtmiddel
 • Vulpasta
 • Gipsgeleiders
 • Hoekprofielen
 • Pleister

Gereedschap:

 • Metserskuip
 • Betonmixer
 • Truweel
 • Plakspaan
 • Reilat

Test of hecht- of fixeermiddel nodig is

Test van tevoren of de muur geschikt is om direct op te pleisteren. Het kan zijn dat de muur te zuigend werkt of juist te zwak zuigend werkt.

Maak de muur nat met een blokkwast en kijk hoe snel het water opdroogt. Als het ongeveer 5 minuten duurt voordat het water is opgedroogd is de muur in goede staat en zal de pleisterlaag goed hechten. Wanneer het water een stuk sneller opdroogt, werkt de muur te zuigend en moet je het oppervlakte voorbehandelen met fixeermiddel. Wanneer het langer duurt om op te drogen is de zuiging niet voldoende en moet je voorbehandelen met hechtmiddel.

Pleisteren muur: Voorbereidingen

Herstel voordat je begint beschadigingen en scheuren in het oppervlakte. Gebruik vulpasta om deze te vullen. Vulpasta is geschikt voor beschadigingen die tot 3 cm diep zijn.

Verwijder stof en vet van de muur. Breng vervolgens hechtmiddel of fixeermiddel aan wanneer nodig en wacht tot dit voldoende opgedroogd is. Dek alles af waar geen pleister op moet kopen, zoals houtwerk of keramische bekleding.

Gipsgeleiders en hoekbeschermers plaatsen

Hoekbeschermers helpen om de buitenhoeken van muren netjes af te werken. Ze zorgen voor een scherpe en sterke hoek. Deze blijven ook na het pleisteren in de muur zitten om de hoeken te beschermen. Je pleistert er gewoon overheen.

Gipsgeleiders plaats je slechts tijdelijk. Het zijn latten die je op de muur bevestigd om te helpen een net, strak oppervlak te maken. De reilat wordt door deze geleiders ondersteund zodat de laag gipspleister overal van gelijke dikte is.

Wanneer je de eerste laag gipspleister aangebracht hebt kan je de gipsgeleiders verwijderen. Haal deze voorzichtig los en vul vervolgens de lege plekken op. Zorg er voor dat je deze goed aan laat sluiten op de rest van je werk zodat je geen strepen op de muur kan zien.

Het gips maken en aanbrengen

Wanneer je de geleiders en hoekbeschermers aangebracht hebt kan je het gips zelf aanmaken. Maak nooit meer mengsel dan wat je binnen 30 minuten op kan maken. Het gips droogt vrij snel waardoor je het al snel niet meer kan gebruiken.

Meng in een metselkuip water met het gipspoeder zoals aangegeven staat op de verpakking. Gebruik een elektrische mixer en zorg voor een klontvrij mengsel. Gebruik de juiste hoeveelheid water zodat het mengsel goed aan te brengen is. Je kan wat extra water toevoegen wanneer het gips enigszins te dik is of meer poeder toevoegen wanneer het pleister iets te dun is.

Afreien

Breng een zo gelijk mogelijke laag aan. Begin boven aan de muur en werk naar beneden. Pleister een stuk tussen twee gipsgeleiders. Gebruik de reilat om het stucwerk glad te strijken. Werk eventuele gaten en oneffenheden bij en strijk resterende ruwe zones glad met de reilat.

Doe het afreien in zowel horizontale als verticale richting. Verwijder wanneer je tevreden bent de geleiders en vul de gaten op en strijk deze stroken aan met de reilat.

Stucwerk afwerken

Na het afreien moet je de muur afwerken. Gebruik een schuurspons om oneffenheden weg te werken. Dit doe je een tijdje na het afreien, maar wacht niet langer dan een uur, omdat het dan te ver opgedroogd zal zijn. Maak circulaire bewegingen totdat alles geheel glad is. Ga er nog een laatste keer overheen met een plakspaan direct na het schuren.

Aandachtspunten bij muren bepleisteren

 • De waterkering. Om te voorkomen dat vocht uit de bodem omhoog trekt en de muur in komt, bestaat de waterkering. Deze zit een paar centimeter boven het niveau van de vloer. Wanneer je over de waterkering heen pleistert is er geen barrière meer voor vocht en kan er vochtschade en schimmel in de muur ontstaan. Om dit te voorkomen moet je minimaal een halve centimeter boven de waterkering stoppen met pleisteren. Omdat de plint hier weer voor zal worden geplaatst zie je deze kleine tussenruimte niet.
 • Stucen op bestaande pleisterlaag. Gipspleister hecht minder goed op een al bestaand pleisterwerk dan op een niet gepleisterde muur. Wanneer je oud pleisterwerk wilt herstellen kan je de nieuwe laag het beste dun houden.
 • Waterdicht maken. Standaard gipspleister is waterkerend, maar niet waterdicht. Hierdoor is het zonder verdere behandeling niet geschikt in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Wanneer je gipspleister in vochtige ruimtes gebruikt moet je hier rekening mee houden. Je kan bijvoorbeeld gehydrofobeerde gipspleister gebruiken of een waterdichte coating aanbrengen na het pleisteren van de muur.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat je een gepleisterd oppervlak over kan schilderen?

+
Als vuistregel geldt dat de droogtijd voor gips 1 mm per dag bedraagt ​​en bij een pleisterdikte van 2 cm moet met een droogtijd van 20 dagen rekening worden gehouden.

Wat is het verschil tussen pleisterwerken en stucwerken?

+
Pleisteren is een vorm van stucen. Stucen is een term waaronder veel verschillende soorten vallen, zoals sierpleister, betonstuc en glad pleisteren. Pleisteren is een soort stucwerk met als doen een zo glad mogelijk oppervlakte te creëren.
Hoewel pleisterwerk niet geschikt is voor een vloer, zijn er verschillende soorten stucwerk die wel toepasbaar zijn.

Hoe dik moet de pleisterlaag zijn?

+
De dikte van een pleisterlaag kan variëren. Dit hangt af van de staat van de ondergrond. Een zeer ruwe en ongelijke ondergrond heeft een wat dikkere laag pleister nodig, terwijl een ondergrond die al relatief glad is een dunnere laag pleisterwerk nodig heeft. De gemiddelde laagdikte ligt tussen vaak tussen de 2 mm en 4 mm.

Kan je zelf een muur bepleisteren?

+
Je kan een muur bepleisteren zelf doen wanneer je de tijd en moeite erin kan en wil steken. Het is wel een flinke klus en komt redelijk precies. Daarom wordt er toch vaak voor gekozen pleisterwerk uit te besteden. Uiteraard zitten hier de kosten van een stukadoor aan verbonden. Wat de beste keuze is hangt af van jouw situatie, maar het is zeker mogelijk zelf een muur te bepleisteren.

Een muur stucen met andere soorten stucwerk wordt vaak een stuk lastiger. Veel soorten decoratie stuc vereisen ervaring en kennis, waardoor dit niet aan te raden is om zelf te proberen.

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes