Renovlies of stucen | Voordelen, nadelen en kosten

Jouw woning kun je op verschillende manieren renoveren. Iedere optie zal daarbij niet alleen voor een geheel andere uitstraling zorgen, maar kan ook weer andere werkzaamheden met zich meebrengen.

Renovlies of stucen

Ontdek de voordelen van stucen of renovlies

Als je jouw muren en plafond van een nieuwe uitstraling wilt voorzien, kun je dus onder andere kiezen voor stucen of renovlies. Het is belangrijk dat je van beide varianten de voordelen kent, zodat je een goede afweging kunt maken.

Voordelen stucen

  • Stucen zorgt ervoor dat je niet alleen een oppervlak krijgt zonder grote oneffenheden.
  • Je krijgt een goede afwerking voor jouw woning. Stucwerk kan namelijk voorzien worden van een bepaalde textuur en kleur, zodat je geen andere afwerkingen meer uit hoeft te zoeken. Dit geeft jou ook de gelegenheid om minder werkzaamheden uit te hoeven voeren en je kunt dus veel tijd besparen

Voordelen renovlies

  • Je hebt als eerste een goedkopere oplossing voor jouw muren beschikbaar. Het kost namelijk gemiddeld 30 procent minder dan stucen. 
  • Je krijgt een glad oppervlak en is het naadloos, waardoor er geen oneffenheden op de muren ontstaan. Je hebt daarbij ook een stevige oplossing tot jouw beschikking. Het werkt namelijk scheuroverbruggend, wat een groot verschil is met normaal stucwerk dat wel kan scheuren.
  • Ook bij renovlies kun je kiezen voor een goede afwerking, zodat jouw woning helemaal naar wens wordt.

De nadelen van stucen en renovlies

  • Bij stucwerk zijn de resultaten afhankelijk van de omstandigheden waarin het stucwerk geplaatst wordt. Het stucwerk in een vochtige ruimte zal namelijk een erg lange droogtijd hebben en kan daarbij ook scheuren vertonen. Vooral als je de droogtijd niet in de gaten houdt, kan het grote oneffenheden met zich meebrengen.
  • Als je de muren van een gladde uitstraling wilt voorzien, moeten er meerdere lagen komen. Het stucwerk wordt in dit geval per laag zo glad mogelijk aangebracht en na de droogtijd nog verder afgeschuurd. Als je voor een textuur hebt gekozen, moet je de juiste aanbrengtechniek gebruiken. Dit is een nauwkeurige klus, welke al snel tot een verkeerde uitstraling kan leiden.
  • Bij renovlies is het grootste nadeel dat je het behang op een goede manier moet laten hechten aan het oppervlak. Dit kan alleen als er geen grote oneffenheden meer op de muren te vinden zijn. Deze oneffenheden moet je daarom ook als eerste weghalen voordat je het behang op jouw muren plaatst. Het weghalen van de oneffenheden brengt dus wel extra werkzaamheden met zich mee.
  • Als je vergeet om deze stap uit te voeren, zal je het te allen tijde terugzien na het aanbrengen van het renovliesbehang. Als dit het geval is, zal dit ook weer hoge kosten met zich meebrengen en moet je ook weer nieuw behang op de gestucte muren aanbrengen. Dit kan dus veel tijd kosten.

Waar moet je op letten?

Bij stucen of renovlies is het belangrijk dat je een goede keuze maakt. Je moet daarom eerst bekijken welke eindresultaten je voor ogen hebt. Denk bijvoorbeeld aan de afwerking. Wanneer je een bepaalde kleur wilt, kun je zowel het stucwerk als renovlies in de gewenste kleur krijgen.

Bepalen van de kleur

Bij stucwerk kun je de kleurtinten helemaal naar wens mengen. Hoewel je het vooraf al in de gewenste kleur aan moet schaffen, kun je tijdens het mengen de kleurtint nog iets meer naar wens aanpassen. Bij renovlies dien je vooraf de juiste kleur al te bepalen, zodat je er een mooi geheel van kunt maken. Zorg er daarom voor dat je goed voor ogen hebt welke kleurcode nodig is in jouw woning.

Textuur kiezen

Bij stucwerk kun je daarbij kijken naar textuur. De textuur wordt aangebracht door middel van de juiste aanbrengtechnieken. Ook kan er meer textuur komen door voor spachtelputz te kiezen. Deze is namelijk al voorzien van een fijne korrel. Bij renovlies heb je niet te maken met een bepaalde textuur, maar kun je juist weer naar patronen kijken. Ook is fotobehang mogelijk bij het renovlies. De gewenste uitstraling kan dus altijd naar voren komen als je jouw wensen zo goed mogelijk in het achterhoofd houdt en de verschillende mogelijkheden bekijkt. Je voorkomt hiermee ook dat jouw woning niet goed op elkaar aansluit.

Behangen nieuwbouwwoning

Bij het behangen van een nieuwbouwwoning sta je voor de keuze tussen stucen en renovlies. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen. Stucen geeft een strak en naadloos resultaat, maar is doorgaans duurder dan behangen. Daarnaast kan stucwerk in een nieuwbouwwoning krimpscheuren vertonen, wat kan leiden tot het loslaten van behang.

Renovlies laten aanbrengen

Renovlies daarentegen is een type behang dat vaak wordt gebruikt in nieuwbouwwoningen. Het is sterker dan gewoon behang en kan krimpscheuren opvangen. Bovendien is het aanbrengen van renovlies sneller en minder arbeidsintensief dan stucen, wat resulteert in lagere kosten. Houd bij je keuze rekening met het gewenste eindresultaat, de staat van de wanden en je budget. Overleg eventueel met een professional voor deskundig advies.

De gewenste uitstraling voor stucwerk

De gewenste uitstraling kan dus altijd naar voren komen als je jouw wensen zo goed mogelijk in het achterhoofd houdt en de verschillende mogelijkheden bekijkt. Je voorkomt hiermee ook dat jouw woning niet goed op elkaar aansluit.

De verschillen tussen stucen of renovlies

Bij het maken van een keuze is het echter ook belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillen van stucwerk. Er zijn namelijk een aantal verschillen die jou op een goede manier naar een keuze leiden.

Textuur aanbrengen

Bij stucwerk kun je namelijk niet alleen kijken naar een glad oppervlak, maar kun je ook textuur aanbrengen op de muren. Hiervoor worden verschillende aanbrengtechnieken gebruikt, zodat je de textuur krijgt die je voor ogen hebt. Bij renovlies kun je uitsluitend voor een glad oppervlak kiezen, waardoor je een geheel andere ervaring krijgt. Renovlies behang is het ook het beste behang voor slechte muren.

Op andere oppervlakten aanbrengen

Een ander groot verschil tussen stucen en renovlies is dat je het stucwerk ook op andere oppervlakten aan kunt brengen. Je kunt het stucwerk namelijk ook gebruiken voor het afwerken van het plafond. Vooral wanneer je jouw plafond mee wilt nemen in de styling van de ruimte is het dus verstandig om voor stucwerk te kiezen in plaats van renovlies. Zo maak je er te allen tijde een mooi geheel van en zorg je ervoor dat je de keuzemogelijkheden voor jou op een rij kunt zetten.

Verschillen

De verschillen kunnen daarbij dus ook voor een geheel andere keuze zorgen, waardoor er ook andere voor- en nadelen bij komen kijken en de kosten voor de werkzaamheden aanzienlijk van elkaar kunnen verschillen.

stucen-of-renovlies.jpg

De werkzaamheden zelf uitvoeren of uitbesteden?

Zowel stucen als renovlies brengt werkzaamheden met zich mee. Je moet daarom bepalen of je de werkzaamheden zelf uitvoert of dat je deze liever uitbesteedt aan een professional. Als je zelf aan de slag gaat, dien je te weten wat er allemaal moet gebeuren. Door een goed stappenplan op te stellen voor de werkzaamheden zorg je ervoor dat alles goed verloopt. Het is daarom altijd belangrijk dat je de verschillende varianten bekijkt en daarbij ook ontdekt welke opties er allemaal bij komen kijken. Je voorkomt hiermee dat het stucwerk of het renovlies niet op de juiste manier aangebracht is en jij binnen een korte tijd weer nieuwe werkzaamheden krijgt.

Specialist inschakelen

Een specialist heeft voldoende vakkennis en hoogstwaarschijnlijk ook voldoende ervaring met de werkzaamheden, waardoor het snel en efficiënt verloopt. Zo zorg je dat jouw muren en eventueel het plafond binnen een korte tijd zijn voorzien van een goede uitstraling. De professional heeft hierbij ook al verschillende gereedschappen en andere materialen beschikbaar, waardoor jij niets meer aan hoeft te schaffen. Je kunt tijdens het inschakelen van een professional jouw wensen altijd bespreken, zodat de specialist precies weet wat jij voor ogen hebt en ook gerichter naar een goede oplossing van jouw muren kunt zorgen.

Stucwerk laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk stucwerk offertes

De kosten van stucen of renovlies

Bij zowel het stucen als renovlies dien je op de hoogte te zijn van de kosten die hierbij komen kijken. Je hebt hierbij als eerste te maken met de kosten voor de materialen die je aan dient te schaffen of welke de professional gebruikt. De materialen dienen van goede kwaliteit te zijn, waardoor je hier niet op moet besparen.

Gereedschappen voor werkzaamheden

Ook dien je gereedschappen aan te schaffen als je zelf werkzaamheden uitvoert. Deze gereedschappen zijn voornamelijk bedoeld voor het mengen van de materialen en het aanbrengen van het stucwerk of het renovlies.

Uurtarief

Bij het inschakelen van een professional krijg je nog te maken met het uurtarief van de specialist. Ieder bedrijf hanteert hiervoor een bepaald uurtarief, welke onderling dus ook kan verschillen. Op basis van deze uurtarieven kun je een goede vergelijking maken, waardoor je een besparing krijgt op de uiteindelijke kosten.

Materiaalkosten

Een professional zal daarbij ook alle materialen voor jou aanschaffen. De materiaalkosten worden te allen tijde doorberekend aan jou als klant. Ook dan geldt dat je niet moet besparen op de materiaalkosten, omdat je dan niet de juiste kwaliteit krijgt. De professional zorgt er dan voor dat er een lange levensduur bij de muren ontstaat, zodat je op een later moment geen nieuwe kosten meer krijgt.

Schakel een specialist in

Weet je nog niet zeker of je wilt stucen of renovlies op de muren wilt plaatsen? Dan kun je altijd contact opnemen met een professional om de werkzaamheden te bespreken. Op basis van jouw wensen en de huidige staat van de woning kan de beste oplossing vastgesteld worden en zorg je ervoor dat jij binnen een korte tijd geniet van de resultaten. Jij hebt een mooie afwerking van de woning en hoeft voor langere tijd niet meer naar nieuwe werkzaamheden te kijken. Met behulp van een specialist is jouw woning voorzien van een uitstraling die jij altijd al in gedachten had.

Veel gestelde vragen

Hoe glad moeten de muren zijn voor renovlies?

+
Je hebt een gladde of egale muur nodig voor het aanbrengen van renovlies.

Hoe lang gaat renovlies mee?

+
Renovlies gaat over het algemeen 15 jaar mee.

Wat is goedkoper renovlies of stucen?

+
Een muur laten bekleden met renovlies is goedkoper dan stucen.

Renovlies behang of stucen?

+
Wat beter is hangt af van je persoonlijke wensen en budget.

Offerte voor stucwerk

Je kan geld besparen door offertes voor stucwerk te vergelijken. Vul onderstaand formulier in en je krijgt gratis en vrijblijvend offertes voor stucwerk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes