Stucen over behang | Werkzaamheden en stappenplan

Als je behang wilt vervangen, maar dit niet van de muren wilt halen, is het mogelijk om te stucen over behang. Dit artikel vertelt jou alles wat je moet weten over het stucen van behang. Bekijk de stucwerk.

stucen over behang

Stucen over behang: alternatief voor verwijderen

Stucen over behang is een goede optie en zorgt ervoor dat je jouw woning van een geheel nieuwe uitstraling kunt voorzien, zonder dat je hiervoor veel werkzaamheden uit hoeft te voeren. Doordat je het behangen gedeelte niet weg hoeft te halen, kun je het stuc vrijwel direct aanbrengen op de muren of het plafond.

De kosten van stucwerk over behang heen

Voor stucwerk over behang betaal je gemiddeld tussen de € 10 en € 22 per m². Deze kosten zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters in de woning, de materialen die je gebruikt en of je de werkzaamheden uitbesteedt aan een professional.

Kun je stucen op oud vliesbehang?

Vliesbehang is een van de soorten behang waarop je kunt stucen en bestaat uit een vinyl of papieren toplaag. Het behang is al glad en egaal van zichzelf, waardoor je er goed overheen kunt stucen. Ook hoef je weinig voorbereidingen te treffen, omdat je nauwelijks te maken hebt met oneffenheden.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Stucen over glasvezelbehang en renovlies

Wanneer je glasvezelbehang hebt, ook wel renovlies genoemd, is het ook mogelijk om hier overheen te stucen. Dit behang is gemaakt van glasvezels die ervoor zorgen dat het behang zeer sterk is. Bovendien wordt het zeer goed op de muur aangebracht, waardoor het een goede ondergrond vormt voor stucwerk.

Voordelen van stucen over behang

Stucen over behang heeft verschillende voordelen ten opzichte van het weghalen van het behang. Zo hoef je geen grote werkzaamheden uit te voeren voordat je aan de slag kunt met het stucwerk. Een andere reden is dat scheuren en gaten ook al voor het grootste gedeelte bedekt zijn door het behang, zodat je niet eerst grote oneffenheden weg hoeft te werken. Het stucwerk zal direct op het oppervlak geplaatst kunnen worden. Andere voordelen zijn:

  • Duurzaam: Stucwerk zorgt voor een duurzaam resultaat voor jouw muren. Het is namelijk een afwerking die voor langere tijd meegaat door het juiste onderhoud uit te voeren.
  • Meerdere afwerkingen mogelijk: Bij stucwerk kun je voor een groot aantal varianten kiezen. Zo kun je kiezen voor verschillende kleuren en texturen, waardoor de muren ook gelijk bij de rest van het interieur passen.
  • Minder vochtproblemen en schimmelvorming: Met stucwerk op de muren heb je ook een beter binnenklimaat. Vocht krijgt namelijk geen kans op condensatie, waardoor schimmelgroei ook geen kans krijgt.
stucco

Stucwerk op behang aanbrengen

Bij het stucen van muren over behang heen, moeten er verschillende werkzaamheden uitgevoerd worden. Zo moeten de juiste voorbereidingen getroffen worden, maar moet het stuc ook op een bepaalde wijze worden aangebracht. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld met alle werkzaamheden. Het is van de situatie afhankelijk, maar in veel gevallen is het het beste om een deskundige partij in te schakelen voor deze klus. Zo ben je verzekerd van goed stucwerk en een nette afwerking en krijg je advies over de mogelijkheden voor jouw woning.

Stap 1: Grootste oneffenheden weghalen op de muur

Voordat je met het stucwerk aan de slag kunt, is het belangrijk dat je naar de muren kijkt. De staat van de muren zal namelijk ook een verschil opleveren in het eindresultaat. Zo kun je de oppervlakte eventueel egaliseren en de grootste oneffenheden weghalen. Als het oude behang ergens los zit, moet je deze eerst vastzetten. Ook moet je gaten en scheuren opvullen. Alle voorbereidingswerkzaamheden die je uitvoert, zorgen voor een beter eindresultaat en voorkomen ook dat je te veel stuc op de muren aan moet brengen om een gladde ondergrond te krijgen.

Stap 2: Materialen goed mengen

Je kunt dan aan de slag met het mengen van alle materialen. Het mengen doe je door de verschillende materialen in een grote emmer te doen. Dit kun je doen volgens de aanwijzing op de verpakking van de materialen. Hier staat precies op welke verhoudingen je aan moet houden voor het mengsel.

Stap 3: Het aanbrengen van de lagen stuc

Bij stucen over behang is het van belang dat je in verschillende lagen werkt. Je moet daarom als eerste een goede laag aanbrengen. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk en zorg ervoor dat je het materiaal zo glad mogelijk maakt. In deze laag mag namelijk nog geen textuur aangebracht worden. Je laat deze stuclaag goed drogen en houdt hiervoor de aanbevolen droogtijd aan. Na het drogen kun je bramen en andere oneffenheden weghalen door middel van schuren. Je brengt dan nog een tweede gladde laag aan en zorgt met de derde laag voor de gewenste textuur.

Stap 4: De gestucte muur laten drogen

Het is dan belangrijk dat het stucwerk goed droogt. Je moet hierbij verschillende factoren in het achterhoofd houden. Zo is de luchtvochtigheid een belangrijke factor voor het verkrijgen van een goed eindresultaat. De temperatuur in huis kan een langere droogtijd opleveren. Wacht daarom geduldig af tot de muren volledig droog zijn. Pas dan kun je de decoratie ophangen op de muren en zullen er geen scheuren en andere problemen ontstaan.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes