Stuc over tegels bespaart tijd en risico op scheuren. Het stucwerk hecht op de tegels met de juiste voorbereiding dus bekijk hier het stappenplan met voor- en nadelen.
Stuccen zonder de tegels weg te halen
Wanneer alle tegels in de badkamerruimte of toilet nog goed stevig vast zitten (kloptest) dan is het mogelijk om er direct overheen te stuccen zonder de tegels weg te halen. Bekijk de stuc over tegel offerte
Inhoudsopgave:Mogelijkheid
Vaak heb je de mogelijkheid om alles te laten zitten en er direct overheen te laten stukken. Je leest hieronder de voor- en nadelen en het 3 stappenplan voor een goede hechting ervan. Je kunt je voorstellen dat de gladde tegels wel behandeld moeten worden voordat er stucwerk overheen komt.
Stuc op tegels
Wanneer kies je voor stuc op tegels?
- Als je wilt besparen op de kosten van sloopwerk en het aanhelen van gaten in de muur
- Als je weinig tijd hebt (of minder gedoe wilt)
- Bij een oud huis met kans op scheurvorming
- Als er ruimte genoeg is (de afwerklaag wordt 1 cm dikker dus de ruimte iets kleiner)
Hechting
De hechting van het stucwerk op de tegels verzeker je door:
- 1 Te ontvetten
- 2 De tegels te schuren met de hand, een handschuurmachine of bandschuurmachine
- 3 Voor te behandelen met een primer/ contactlaag
Proces
Daarna kan erover heen gestuct worden na een dag ongeveer (niet te lang wachten ivm nieuwe vettigheid die er op kan hechten). Als je een supergladde afwerking wilt hebben is een 2e dunne stuclaag later waarschijnlijk nog nodig zoals je hieronder in de video ziet.
Hier is de eerste laag gestuct over de grondlaag en je ziet de tegels nog een klein beetje door het stucwerk heen:
Dit is de laatste stuclaag voor een supergladde afwerking:
Stucwerk over tegels
De voor- en nadelen van stucwerk op je tegels aanbrengen. Tegels slopen of stucwerk aanbrengen? Om je te helpen bij deze keuze worden hier zowel de voor- als nadelen van stucwerk en eventuele alternatieven voor je op een rijtje gezet.
Voordelen
Voordelen van stucwerk op je tegels aanbrengen
1. Geen sloopwerk
Wanneer je van tegels af wilt, is het slopen hiervan een hele aangelegenheid. Zo loop je bijvoorbeeld het risico dat er scheuren in de muur of vloer worden gemaakt. Met het gebruik van stucwerk is dit gevaar verdwenen. Je kunt de tegels gewoon laten zitten, aangezien het stucwerk bovenop de tegels wordt aangebracht.
2. Snel
Een ander voordeel van stucwerk is dat het snel klaar is. Het proces bestaat in brede zin uit de voorbereiding, het stucwerk aanbrengen en het drogen. Het varieert aan de hand van je wensen en mogelijkheden hoe lang dit precies zal duren. Het is in elk geval vaak veel sneller dan wanneer de tegels eerst worden verwijderd en er een nieuwe muur of vloer wordt ingezet.
3. Goedkoop
Met een verhuizing of een verbouwing moet je al gauw diep in je portemonnee kijken om alles te kunnen bekostigen. Het fijne van stucwerk op je tegels aanbrengen is dat het goedkoper is dan wanneer je de tegels helemaal vervangt. De prijs verschilt uiteraard per situatie, maar kost vaak veel minder.
4. Beschermend
Stucwerk van goed materiaal heeft een beschermende functie. Zeker wanneer je de badkamer wilt verbouwen is het belangrijk dat de ruimte een waterdichte bescherming heeft. Goed stucwerk kan schimmelwerend zijn en is op bijna elke ondergrond toe te passen. Zolang als de ventilatie op een juiste wijze wordt gedaan, kan schimmel geen kans krijgen.
5. Mooi resultaat
Tot slot is stucwerk gewoon erg mooi. Het kan een warme en luxe uitstraling bieden die elke ruimte een ander gevoel kan geven. Met stucwerk heb je ook geen last van naden en voegen. Het is mogelijk om te kiezen uit veel verschillende kleuren en is makkelijk afneembaar.
Vlakheid
Voor het aanbrengen van putz moet de ondergrond een bepaalde vlakheid hebben. De vlakheid van een wand en/ of plafond geeft nog wel eens voer voor discussie achteraf bij een klus. Daarom is het goed om vooraf duidelijke afspraken over de mate van vlakheid die je wenst. In de volksmond onderscheiden we:- Behangklaar, dit is redelijk vlak maar niet mooi genoeg om overheen te sauzen
- Sausklaar, hierbij zie je later door het sauswerk geen oneffenheden meer

Vlakheids norm
Natuurlijk zijn er normen en regels voor de vlakheid van stucwerk. Beter gezegd: er is een speciale Engelse norm uit 2016 die heel precies de vlakheden beschrijft. Deze NEN 13914-2 (Design, preparation and application of external rendering and internal plastering - Part 2: Internal plastering) is de norm voor binnenmuur en -plafond afwerkingen en daarnaast is er de NEN 13914-1 voor de buitenmuur.Praktijk
Als je spachtelputz wilt laten aanbrengen zul je deze NEN norm niet vaak horen. In de praktijk wordt deze NEN norm niet vaak gebruikt bij stucwerk in woningen. Sterker nog: veel stukadoors zullen deze nog nooit in handen hebben gehad. Hij is echter wel het beste voor als je geen discussies achteraf wilt hebben over de vlakheid (wat is 'mooi vlak'?) van muren en/ of plafonds. Wil je de norm niet toepassen maar wel enige zekerheid dan is het slim om bij vorige klussen van de stukadoor te gaan navragen hoe dit toen bij hen is gegaan. Natuurlijk bekijk je ook het resultaat daar om te zien of de vlakheid aldaar ook goed genoeg is voor jou. Vraag tevens aan die mensen of de stukadoor zonder meerkosten nog dingen bij had werkt als het niet vlak genoeg was volgens hen. Zo ben je goed voorbereid en weet je zeker dat je een juiste stukadoor hebt.Zo weet je dat je de beste keuze hebt gemaakt
Wanneer je je huis binnen komt is het fijn dat het voelt als thuis. Er zijn diverse aspecten die daaraan bijdragen. Maar mooie afgewerkte muren en een mooi plafond is daar zeker een groot onderdeel van. Spachtelputz zorgt daarvoor. Zolang er met zorg om wordt gegaan en er geen grote beschadigingen ontstaan, heb je hier jaren lang plezier van. Je hoeft er niet meer naar om te kijken. Zo kun je elke dag genieten van je eigen gekozen kleuren en afwerkingen.Beste vakman
Soms krijg ik de vraag welke vakman je moet kiezen om bijvoorbeeld spachtelputz aan te laten brengen. Ze kennen een 'mannetje om de hoek' die echt goed
Bespaar door te vergelijken
Vraag meerdere prijzen op en check referenties om een normaal goede prijs te betalen voor een goede stukadoor. Laat je dus niet wijsmaken dat twee keer zo veel ook een twee keer zo goed resultaat geeft. Vergelijk offertes om te besparenNadelen
Zitten er nadelen aan het aanbrengen van stucwerk?
De 4 grote voordelen laten zien waarom stucwerk zo’n aantrekkelijke optie is. Er zitten echter ook wat nadelen aan vast.
Verkleining van de ruimte
Wanneer er een extra laag bovenop de tegels wordt geplaatst, dan zal de ruimte kleiner worden. Er wordt nu immers meer ruimte gebruikt voor de muren of de vloer. Het is daarom een goed idee om hier van tevoren rekening mee te houden. Wanneer je de tegels vervangt, zal de ruimte hetzelfde blijven wat betreft grootte. Reken uit hoeveel ruimte je ongeveer kwijt bent met stucwerk en bedenk je of dit nadeel te behappen is of niet.
Precies werken
Tot slot is stucwerk aanbrengen een precies gebeuren. Wanneer je het zelf doet ben je goedkoper uit, maar moet je wel op de details letten. Er kunnen gauw onregelmatigheden ontstaan in zowel het voorbereiding- als aanbrengproces die er niet mooi uitzien. Als je het stucwerk door een professional laat doen, dan is deze kans uiteraard bijna niet aanwezig.

Afwerklaag op de muur
Als laatste afwerklaag over dit stucwerk kun je eigenlijk alles kiezen dus:
- Sauswerk (de laagopbouw is dan: oude tegels-nieuw stucwerk-sauswerk)
- Nieuwe tegels (de laagopbouw is dan: oude tegels-nieuw stucwerk-nieuwe tegels)
- Tadelakt (de laagopbouw is dan: oude tegels-nieuw stucwerk-tadelakt)
Over tegels heen tegelen
De tweede optie met nieuwe tegels op dat nieuwe stucwerk zie je alleen als het oude tegelwerk niet vlak was. Als dat oude tegelwerk wel vlak was dan had je ook direct over de oude tegels heen kunnen tegelen. Die stuclaag/ raaplaag is dan in feite een egalisatielaag tussen oude en nieuwe tegels waardoor je een vlakke nieuwe tegelwerk afwerking krijgt in de ruimte.
Situaties
Wat zijn eigenlijk de situaties wanneer je gebruik maakt van stucwerk? Simpel, voor kostenbesparing en een snelle gewenste verbouwing. Het verbouwen van je huis kan veel tijd in beslag nemen. Om tijd te besparen kun je gebruik maken van stucwerk. Zoals eerder aangegeven gaat het sneller dan een vervanging van de tegels en is het goedkoper. Ben je in tijdsnood en wil je toch de badkamer, hal of andere ruimte een warmere uitstraling geven? Dan kan stucwerk een prima oplossing zijn.
Aandachtspunt
Zonder voorbereiding voor het stuccen zullen problemen met de hechting ontstaan. Voor het juiste stucwerk is het belangrijk dat de ondergrond goed is voorbereid, omdat er anders problemen met de hechting kunnen ontstaan. Geen ontvetting en contactlaag is niet goed, omdat het stucwerk dan niet vast zal blijven zitten. Om dit te voorkomen kunnen de tegels het beste worden voorbereid met een hechtmiddel zoals betoncontact.
Risico’s beperken
Heb je geen zin om de tegels eraf te slopen? Ook dan is het aanbrengen van stucwerk een mooie oplossing. De risico’s die dit met zich mee kan brengen, zoals scheuren, laten veel mensen kiezen voor stucwerk. De gevaren kunnen worden ontweken en het ziet er erg mooi uit.
Verschillende mogelijkheden
Omdat stucwerk zo veel verschillende mogelijkheden biedt, geeft het de ruimte om je woning helemaal aan te passen zoals jij dat wilt. Het is voor vrijwel elke ruimte in je huis geschikt en kan op vele manieren worden toegepast. Denk hierbij aan een gladde, grove, warme, moderne of luxe uitstraling en de vele andere mogelijkheden die stucwerk kan bieden.
Alternatief
Uiteraard is er een alternatief voor deze methode en het het alternatief van stucwerk op je tegels aanbrengen is het verwijderen van de tegels en vervolgens weer nieuwe tegels zetten. Dat is dus de ‘normale’ methode. Wat zijn de voor- en nadelen van deze methode?
Door het tijdig vergelijken van stucwerk offertes bespaarden we op de kosten. Het werd snel gedaan en de muren en plafonds zijn strakker en mooier geworden dan we vooraf dachten!
Voordelen van tegels slopen en lijmen
1. Wanneer de tegels worden vervangen door een tegelzetter, blijft de ruimte dezelfde grootte houden. Je ervaart geen verlies in ruimte, tenzij de nieuwe tegels dikker zijn dan de oude. Over het algemeen zal de grootte echter hetzelfde blijven.
2. Door de tegels eraf te slopen, heb je waarschijnlijk weinig last van de hechtingsproblemen die stucwerk op tegels kunnen geven. Je kunt de nieuwe tegels nu immers direct op de muur of vloer bevestigen.
Nadelen van tegels slopen en lijmen
1. Het slopen van de tegels komt precies en is tijdrovend. Er zomaar op los beuken brengt alleen maar problemen met zich mee. Hiernaast is het gevaarlijk, omdat je werkt met grote gereedschappen en er veel stof en dergelijke vrij komt. Een goede ventilatie is daarom essentieel.
2. Het grootste risico van het slopen van de tegels is scheuren in de muur of in de vloertegels. Houd er rekening mee dat je echt weet wat je aan het doen bent of huur een professional in. Deze laatste optie kan natuurlijk wel weer duur uitvallen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor stucwerk over tegels aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare stucwerk over tegels specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de stucwerk over tegels specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste stucwerk over tegels Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 35 | Stucwerk Podcast Verbouwkosten.com 08:34
- Verbouwen 56 | Stucwerk Prijzen Verbouwkosten.com 03:17
Keurmerk
Neem altijd een bedrijf dat goede referenties heeft en aangesloten is bij de juiste brancheorganisatie (s). Denk hierbij aan de branchevereniging (NOA) (Nederlandse Vereniging voor Afbouwbedrijven), Stichting AfbouwkeurLink en bekijk de informatie in het bouwbesluit over wanden.