Tadelakt stucwerk | Mooi en kostbaar Marokkaans stucwerk

tadelakt stucwerkTadelakt stucwerk als wand- en vloerafwerking is erg mooi en natuurlijk. Ontdek de prijs voor het aanbrengen van Tadelakt en alle andere informatie over dit type stucwerk. Bekijk de Tadelakt







Tadelakt stucwerk

Tadelakt is een Marokkaans type stucwerk dat door de Berbers werd ontdekt en betekent ‘masseren’ of ‘inwrijven’. Het komt onder andere veel voor in badhuizen. Deze vorm van stucen gebeurt door middel van een half-edelsteen (bijvoorbeeld agaat). Dit stucwerk wordt niet zomaar gekozen, want het werkt ademend en is stootvast. Heel geschikt voor natte ruimtes dus. Daarnaast zorgt Tadelakt voor een warme en sfeervolle uitstraling.

Wat kost Tadelakt per vierkante meter?

Tadelakt stucwerk aan laten brengen is behoorlijk kostbaar, want het is een arbeidsintensieve klus door de lastige en vele bewerkingen. Het stucwerk kost € 100,- tot € 140,- per m² oppervlakte. Deze kosten zijn afhankelijk van de staat van de muur/vloer als ondergrond. Daarnaast zijn kleine ruimtes en ruimtes met veel hoeken en nissen duurder.

Geen extra kosten

Het voordeel is dat je net als bij leemstuc geen extra meerkosten meer hebt van de muur sauzen of andere afwerkingskosten. Bij normaal stucwerk zou je om de paar jaar de muur opnieuw moeten sauzen, en dat hoeft niet meer. Dat scheelt in de levensduur kosten.

Welke ondergrond voor Tadelakt?

Tadelakt stucwerk kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Het stuckwerk is namelijk geschikt voor meerdere ondergronden.

Badkamer

Tadelakt kan toegepast worden in de badkamer en zelfs in de doucheruimte zelf, want het werd vroeger gebruikt om muren in sjieke badhuizen waterafstotend te maken. Het geeft echt de luxe uitstraling in de badkamer die je een hotel gevoel geeft.

Douche

Tadelakt is zo goed waterbestendig dat het zelfs in het douchegedeelte gekozen kan worden. Je zag het vroeger al veel in de Marokkaanse badhuizen en dat is nog steeds zo. Sterker nog: je ziet het over de hele wereld in luxe spa’s. Bij deze locaties is veel waterbelasting en dat gaat altijd goed. Dus toepassing in een douche is geen probleem.

Vloer

In tegenstelling tot normaal stucwerk kan Tadelakt ook op de vloer geplaatst worden. Het loopt heerlijk en voelt ook natuurlijker aan dan bijvoorbeeld tegels. Bovendien krijgt de vloer zo een unieke uitstraling.

tadelakt aanbrengen

Hoe breng je Tadelakt aan?

Het is goed om te weten hoe Tadelakt aangebracht wordt. Hieronder hebben we de verschillende stappen en belangrijke punten op een rijtje gezet, zodat het decoratief stucwerk op de juiste manier toegepast kan worden.

Verschillende stappen

Op deze manier kun je Tadelakt aanbrengen:

  • Bepaal de ondergrond
  • Kies je favoriete kleur
  • Meng water en poeder volgens de opgave van de fabrikant
  • Breng het Tadelakt mengsel aan op muur en/of vloer
  • Begin met het rechtzetten en gladstrijken
  • Breng vervolgens zeepwater aan
  • Polijsten
  • De laatste keer oppoetsen

Denk aan de ondergrond

Als je Tadelakt aan wilt brengen, is het belangrijk om goed aan de ondergrond te denken. Tadelakt moet op een ruwe ondergrond aangebracht worden. Denk hierbij aan pleisterwerk, beton of metselwerk. Houd hierbij rekening met het soort materiaal, maar ook met de prijzen, bijvoorbeeld beton ciré prijzen. Gips, dat te buigbaar is en tegels die geen water opnemen, zijn minder ideaal. Kies voor de ondergrond altijd een materiaal dat niet krimpt of uitzet. Anders zullen in het stucwerk bijna onvermijdelijk scheuren ontwikkelen. Als een hechtprimer wordt gebruikt, kan Tadelakt ook worden aangebracht op gipsplaten of gasbetonblokken. Plaatmateriaal en houten ondergronden zijn ongeschikt.

Het gereedschap en hulpmiddelen voor Tadelakt

Traditioneel wordt voor het aanbrengen van Tadelakt stucwerk een houten spaan gebruikt. Tijdens het aanbrengen van het pleisterwerk trekt het hout een deel van het aanmaakwater uit het vochtige pleisterwerk. Voor het voorlopige egaliseren wordt ook een houten troffel gebruikt. Deze brengt ook een fijne kalkslib aan op het oppervlak, die cruciaal is voor de fluweelachtige glans van het Tadelakt oppervlak en het vochtgehalte van het pleistermateriaal verlaagt.

Werk je liever niet met een houten spaan? De flexibele plastic plakspaan is een alternatief dat veel gebruikt wordt. Je kunt er makkelijker hoeken en randen mee bewerken en hij is ook eenvoudiger te hanteren. Het nadeel van de plastic troffel is dat hij vocht in het pleisterwerk achterlaat, wat onbedoelde blaarvorming kan veroorzaken als het op het oppervlak blijft zitten.

Tadelakt verwerken

Omdat Tadelakt gips als poeder wordt verkocht, moet het idealiter een paar uur tot maximaal een nacht worden geweekt, oftewel gemengd worden met water. Door de Tadelakt daarna te roeren zal het mooi romig worden. Om te voorkomen dat gemengde Tadelakt uitdroogt, kan het tijdelijk worden bewaard in luchtdichte containers. Voordat je de Tadelakt op de muur aan kunt brengen moet de muur gehydrateerd worden. Vooraf bevochtigen voorkomt dat de ondergrond te veel water opneemt. Daarnaast garandeert dit voldoende hechting tussen de ondergrond en het pleisterwerk.

Tadelakt aanbrengen

Voor het aanbrengen kan een plakspaan of een ouderwets gebruikte houten spaan worden gebruikt. De Tadelakt moet lagen hebben die vijf tot zes millimeter dik zijn. De Marokkaanse kalkmortel wordt na het aanbrengen meteen gladgestreken met de houten spaan en gepolijst met de polijststeen. Omdat Tadelakt in het begin nog gevoelig is voor stoten, moeten alle buitenhoeken worden afgerond met een diameter van twee tot drie centimeter.

Rusten

Het pleisterwerk moet tot 24 uur na het aanbrengen rusten. Dit is afhankelijk van kamertemperatuur, ondergrond en dikte van de aangebrachte laag. Gedurende deze tijd mag de Tadelakt kalkpleister niet volledig uitdrogen. Gebruik zo nodig een spuitfles om het oppervlak te hydrateren of gebruik plastic folie om uitdrogen te voorkomen.

Polijsten

Het pleisterwerk moet na het rusten nog wat vochtig aanvoelen, maar het mag niet meer verkleuren of aan de hand kleven. Op dit punt kan het polijsten beginnen. Om de Tadelakt te polijsten wordt het gipsoppervlak eerst bevochtigd met een zeep-water oplossing met behulp van een kwast, spuitfles of spons. Daarna wordt de polijststeen gebruikt om het oppervlak te polijsten. In totaal moet dit proces drie tot vier keer gebeuren.

Het is cruciaal om het juiste moment te kiezen voor het polijsten, net als bij het pleisteren. Te vroeg polijsten kan ertoe leiden dat het oppervlak ruw wordt of zelfs barst. Goed polijsten kan niet als het oppervlak al te droog is, wat te merken is aan het lichter worden van het pleisterwerk. Het polijsten gebeurt door de steen over het vochtige, zeepachtige pleisteroppervlak te laten cirkelen. Bij elke polijstgang wordt de druk verhoogd.

Het beste resultaat

Een Tadelakt oppervlak wordt waterdichter naarmate het vaker gepolijst wordt. Daarom wordt aanbevolen wastafels, douchebakken en badkuipen minstens vijf tot zes keer te polijsten. Deze kunnen ongeveer een week na het aanbrengen van Tadelakt in gebruik worden genomen. Vloeren daarentegen vereisen wat meer geduld, omdat je er pas na ongeveer 30 dagen op kunt lopen, en dan nog alleen op blote voeten vanwege de gevoeligheid voor krassen.

Door het tijdig vergelijken van Tadelakt offertes bespaarden we op de kosten. Het werd snel gedaan en de muren en plafonds zijn strakker en mooier geworden dan we vooraf dachten!

De voordelen van Tadelakt stuc

Tadelakt stucwerk heeft verschillende voordelen, zoals de waterbestendigheid en het weinige onderhoud dat het stucwerk nodig heeft. De voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Waterbestendig

De basis van Tadelakt is hydraulische kalk die ondoordringbaar is voor water. Samen met de hydraulische kalk en de afwerking zorgen de bijzondere eigenschappen voor een waterbestendig systeem. Dit maakt Tadelakt bijzonder geschikt voor vochtige omgevingen.

Waterdicht en ademend vermogen

Het eindproduct is een waterdicht textiel dat het vermogen heeft om te ademen. De duurzaamheid van ademend stucwerk is een groot voordeel. Het stucwerk op je huis zal namelijk langer overleven en bovendien schone lucht afgeven.

Goed bestand tegen stoten

Het is van cruciaal belang dat de omgeving op een plek waar mensen vaak verblijven, goed bestand is tegen stoten. Je kunt met Tadelakt een muur of afwerking maken die zeer duurzaam en stootvast is. Het materiaal kan echter niet goed tegen zure producten. Gebruik bij het schoonmaken daarom altijd een zachte spons en zachte schoonmaakmiddelen.

Onderhoud

Natuurlijk moet het Tadelakt ook onderhouden worden. Het ligt er maar net aan hoe vaak het in aanraking komt met water en of het water veel of weinig kalk bevat. Naarmate het stucwerk zeep op gaat nemen weet je dat het een onderhoudsbeurt nodig heeft. Dit kan gewoon gedaan worden met een speciale zeep waardoor het er weer een aantal jaar tegenaan kan.

Veelgestelde vragen




Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes