Stucwerk schuren | Verschillende opties, tips en kosten

Wat komt er allemaal kijken bij het schuren van stucwerk? Wat is handige informatie om te weten en met welke kosten moet je rekening houden? Je ontdekt het in dit artikel !

stucwerk-schuren.jpg

Waarom stucwerk schuren?

Een nieuw gestucte muur moet behandeld worden voordat je deze verder kunt afwerken. De droge muur kun je bijvoorbeeld behangen over het stucwerk of je kunt het stucwerk schilderen. Een goede hechting kan alleen wanneer een glad gestucte muur ook echt glad is. Je zult daarom het stucwerk moeten schuren voordat je tot een afwerking overgaat.

Oneffenheden en stof op de muren en het plafond

Op een gestucte muur zullen nog veel oneffenheden te vinden zijn. Denk hierbij aan de korrels die gebruikt worden in het stucwerk en het stof wat in jouw woning rond dwarrelt. Het schuren van de gestucte muren is daarom dus een belangrijk onderdeel van de afwerking van jouw woning.

De kosten voor stucwerk schuren

Stucwerk schuren brengt kosten met zich mee. Als je zelf met de schuurwerkzaamheden aan de slag gaat, moet je bijvoorbeeld de juiste gereedschappen in huis halen. Je kunt er hierbij voor kiezen om de schuurmachine aan te schaffen, maar kunt deze ook huren bij bijvoorbeeld een bouwmarkt. Daarnaast dien je jouw tijd te investeren in het uitvoeren van de werkzaamheden.

Kosten voor een specialist

Als je het stucwerk schuren aan een professional overlaat, heb je niet te maken met de kosten voor de gereedschappen. Deze heeft de professional namelijk al in huis. Echter zal een specialist wel kosten rekenen voor de uren die hij werkzaam is bij jou in huis. Dit wordt berekend op basis van een uurtarief. De gemiddelde kosten hiervoor liggen tussen de € 15 en € 22 per vierkante meter. Dit is afhankelijk van:

  • Het aantal vierkante meters dat geschuurd moet worden
  • Of het om het schuren van het plafond of de muren gaat
  • Het uurtarief dat de specialist rekent inclusief bijkomende kosten (voorrijkosten)

Hoe krijg je een gestucte muur glad en vlak?

In eerste instantie kun je alle schuurwerkzaamheden met de hand uitvoeren. Door voor een goed schuurpapier te kiezen, zorg je ervoor dat je alles zo goed mogelijk naloopt en ook de oneffenheden allemaal weghaalt. Zorg er dan wel voor dat je het stof ook weer verwijdert van het oppervlak, zodat je uiteindelijk voor de mooiste afwerking kunt zorgen.

Schuren met schuurmachine

Het met de hand schuren is echter niet zo nauwkeurig als wanneer je gebruik maakt van een schuurmachine. Een schuurmachine kan namelijk ook de minder goed bereikbare plekken bereiken en veel van deze machines zuigen het stof ook direct op. Bij de schuurmachines zit vaak ook een lange steel, waardoor je niet op een trap hoeft te staan en gevaarlijke situaties kunt voorkomen.

Welke korrel schuurpapier gebruiken?

Naast het gereedschap om mee te schuren is het ook van belang dat je de juiste korrel aanhoudt voor het schuurwerk. Een verkeerde korrel kan namelijk schade aanbrengen aan het stucwerk. Een medium en fijne korrel zorgen ervoor dat het een glad geheel wordt als je beide achter elkaar gebruikt. De meeste professionals zullen daarom gebruik maken van korrel 180 en 220. Te grof papier zorgt voor krassen en schuurpapier met een fijnere korrel zal uiteindelijk geen effect hebben op jouw muren.

stucwerk schuren

Aandachtspunten

Het schuren van stucwerk is een nauwkeurige klus, omdat het al snel beschadigingen aanbrengt aan jouw muren of plafond. Je moet daarom ook weten wat je absoluut niet moet doen. Zo dien je de schuurmachine niet te lang op dezelfde plaats te houden. Als je dit wel doet, zal er een diepteverschil ontstaan op de muur. Duw daarbij ook niet te hard op de machine. Dit zal namelijk eenzelfde effect met zich meebrengen.

Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste banen aanhoudt. Werk in banen, zodat de muur een mooi geheel zal worden. Ga daarom dus niet kriskras door elkaar werken, maar maak banen van boven naar beneden of van links naar rechts. Ook dan zijn diepteverschillen vrijwel niet meer mogelijk. Begin daarbij ook niet aan een natte muur. Net als bij schilderwerk zal een natte stuclaag zich niet laten schuren.

Rekening houden met verschillende stuc oppervlakten

Stucwerk komt in verschillende varianten. Het is daarom ook belangrijk dat je er rekening mee houdt dat er soms andere werkzaamheden of meer tijd bij komen kijken. Bij spachtelputz heb je bijvoorbeeld te maken met keiharde korrels. In plaats van direct te beginnen met schuren, kun je ervoor kiezen om deze eerst af te steken. Zo voorkom je dat het schuurpapier bij jouw machine snel vervangen moet worden en dat er geen glad en strak resultaat komt. Het resterende oppervlak kun je dan wel bewerken met de schuurmachine.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes