Hoelang moet stucwerk drogen? | Belangrijke factoren droogtijd

Jouw muren en plafond stucen zorgt ervoor dat je woning een mooie en goed afgewerkte uitstraling krijgt. Het kan iedere ruimte tot een mooi geheel brengen en je kunt het altijd aanpassen aan de rest van het interieur met een goede afwerking. Hierbij is het wel belangrijk dat je het goed laat drogen.

Hoelang moet stucwerk drogen

Hoe lang duurt het voordat stuc droog is?

Stucwerk heeft gemiddeld 1 tot 2 dagen nodig per millimeter dikte om volledig te drogen, onder optimale omstandigheden. Dit is wel afhankelijk van het soort stucwerk dat je gebruikt. Zo droogt pleisterwerk over het algemeen sneller dan gladstuc. Het is in ieder geval belangrijk dat stucwerk voldoende droogt voordat je het gaat afwerken.

Hoe kun je zien of stucwerk droog is?

Je kunt precies zien als en op welke plekken het stucwerk nog niet droog is. Hier zie je namelijk donkere vlekken in het materiaal. Zo kun je goed het verschil zien met andere plekken op de muur of het plafond.

Belangrijke factoren voor de droogtijd

Hoelang stucwerk moet drogen hangt af van een groot aantal factoren. Je moet daarom ook rekening houden met deze factoren voordat je jouw muren van decoratie gaat voorzien. De belangrijkste factoren staan hieronder vermeld, zodat jij precies weet waar je allemaal op kunt letten.

De dikte van de stuclaag

Een van de belangrijkste factoren voor de droogtijd van stucwerk is de dikte van de stuclaag. Hoe dikker je de lagen aangebracht hebt, hoe langer het duurt voordat het gedroogd is. Je moet er rekening mee houden dat stucwerk gemiddeld 1 millimeter per dag droogt. Als je een dikte van 3 centimeter hebt, dien je de muren en het plafond dus voor 30 dagen te laten drogen.

De omgeving en de temperatuur

De omgeving en de temperatuur zijn ook belangrijke factoren voor het drogen van het stucwerk. De temperatuur kan het stucwerk sneller of langzamer laten drogen, maar kan ook voor problemen zorgen. Bij te hoge temperaturen kunnen er bijvoorbeeld scheuren ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je een goede omgevingstemperatuur aanhoudt en het stucwerk zoveel mogelijk op de natuurlijke manier laat drogen. Het gebruik van bouwdrogers is daarom ook af te raden. De beste temperatuur om aan te houden is tussen de 20 en 22 graden Celsius.

De luchtvochtigheid

De droogtijd van stucwerk is ook afhankelijk van de luchtvochtigheid die je in de omgeving hebt. De muren stucen in een schuur zal bijvoorbeeld een veel langere droogtijd met zich meebrengen dan wanneer je in de woning aan de slag gaat. Een warme lucht bevat daarbij ook een hogere luchtvochtigheid dan koude lucht. Door goed te kijken wat de luchtvochtigheid in jouw woning is, kun je ook een betere inschatting maken van de droogtijd van jouw stucwerk en zorg je ervoor dat er geen scheuren ontstaan in de lagen. Een hoge luchtvochtigheid kan ook funest zijn voor bepaalde soorten stucwerk, zoals leemstuc.

De ventilatie in de ruimte

Het onderhouden van een goed binnenklimaat is belangrijk voor het drogen van stucwerk. Daarom moet je er ook voor zorgen dat jouw woning een goede ventilatie heeft. Een goede luchtcirculatie zorgt ervoor dat er geen schimmel wordt gevormd. Je kunt daarom de deuren en ramen op een kier openzetten om het vocht naar buiten te laten. Uiteraard hoef je de ramen en deuren niet dag en nacht open te laten staan, maar door dit met regelmaat te doen, profiteer je van het mooiste resultaat.

Het soort stucwerk

Het soort stucwerk kan ook een grote rol spelen bij het drogen van de stuclaag. Traditioneel stucwerk heeft bijvoorbeeld een langere droogtijd nodig dan wanneer je voor een andere variant kiest. Voor het traditionele stucwerk wordt veel water verbruikt. Per vierkante meter wordt er bijvoorbeeld 2 liter water gebruikt als je een stuclaag van 5 of 6 millimeter aanbrengt. Hoe meer water er gebruikt wordt, hoe langer het gaat duren voordat het stucwerk volledig gedroogd is.

stucwerk

Stucwerk aanbrengen

Het is belangrijk om het stucwerk op de juiste manier aan te brengen. Ook dit kan namelijk na verloop van tijd voor een andere droogtijd zorgen en de droogtijd moet ook tijdens de werkzaamheden al in het achterhoofd gehouden worden.

  • Stap 1: Oneffenheden wegwerken: Voordat je het stucwerk aan kunt brengen, dien je de muren en het plafond in goede staat te brengen. Vul de gaten en scheuren op en schuur over de grootste bobbels heen.
  • Stap 2: De materialen mengen en aanbrengen: Zorg er hierbij voor dat de eerste twee lagen glad stucwerk zijn. Bij de laatste stuclaag breng je de textuur aan. Houd ook de droogtijd tussen de lagen in de gaten, zodat je beschadigingen voorkomt.
  • Stap 3: Alles goed laten drogen: Het is van belang dat je alles zo goed mogelijk laat drogen. Zoals al eerder aangegeven droogt het stucwerk een millimeter per dag. Afhankelijk van de dikte van de stuclaag kan het dus veel dagen in beslag nemen voordat je de muren kunt afwerken en het stucwerk kunt schilderen.

Uitbesteden of toch zelf uitvoeren?

Hoewel de droogtijd niet kan veranderen, kunnen de resultaten wel aanzienlijk anders zijn als je de werkzaamheden zelf uitvoert in plaats van een professional inschakelt. Zelf heb je bijvoorbeeld niet voldoende kennis en ervaring, waardoor de werkzaamheden veel langer duren en je ook niet altijd de gewenste resultaten behaalt. Een specialist weet precies wat ervoor nodig is om de werkzaamheden efficiënt uit te voeren en kan de juiste aanbrengtechnieken gebruiken. In de meeste gevallen is het dan ook aan te raden om een stucadoor in te schakelen.

Benieuwd naar de kosten van een stukadoor?
Wij brengen je in contact met ervaren stukadoors uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het stucwerk of pleisterwerk van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk stukadoor prijzen

Waarom stucwerk goed laten drogen?

Het is belangrijk dat je de droogtijd van stucwerk goed in het achterhoofd houdt en dat het stucwerk rustig kan drogen. De droogtijd zal namelijk een grote rol spelen bij de eindresultaten. Maar waarom is dit nu zo belangrijk?

Scheuren in het stucwerk na verloop van tijd

Als je de muren te snel droogt, kunnen er scheuren ontstaan. Deze scheuren in het stucwerk brengen jou weer op nieuwe werkzaamheden, doordat je een nieuwe laag aan moet brengen of het volledige stucwerk zelfs moet verwijderen. Hier ben je niet alleen meer tijd aan kwijt, maar ook meer kosten.

Afbrokkelend stucwerk

Daarnaast kan minder goed gedroogd stucwerk er ook voor zorgen dat jouw muren na verloop van tijd afbrokkelen. Je hebt hierdoor dus geen lange levensduur en ook geen duurzame oplossing meer. Het vocht blijft hiermee in de woning hangen en kan weer grote gezondheidsproblemen opleveren.

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes