Schuur Stucen | Handige tips en stappenplan

Door de schuur te stucen kun je deze beschermen tegen weersinvloeden. Ook kun je op deze manier de schuur meer bij het huis betrekken qua stijl en uiterlijk.

stukadoor bezig met schuur stucen

Ontdek de voordelen van een schuur stucen

De schuur stucen kan ervoor zorgen dat je een schuur multifunctioneel kunt inzetten. Zo wordt de schuur niet meer alleen gebruikt voor het opslaan van tuingereedschap, maar kun je de schuur ook gebruiken voor bijvoorbeeld apparaten die je normaal in huis laat staan.

Doordat vocht niet zomaar bij de apparaten komt kun je de apparaten beter beschermen. Door een goede stuclaag aan te brengen zorg je er dus voor dat de schuur een extra functie krijgt.

Voordelen op een rij

  • Een beter binnenklimaat – Als je gestucte muren in de schuur hebt kun je ervoor zorgen dat de schuur van een beter binnenklimaat is voorzien. Er is minder luchtvochtigheid en schimmels krijgen geen kans om zich te vormen op de oppervlakken.
  • Een functionele ruimte creëren – De schuur kan door gestucte muren ook nieuwe functies krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een extra werkruimte maken en hier extra meubelstukken in plaatsen.
  • Duurzaam – Het stucen van de schuur is ook een duurzame oplossing. Het kan de ruimte beter beschermen en de materialen zijn geheel natuurlijk, waardoor er een lange levensduur ontstaat.
Stucwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar stukadoors voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk stuckwerk offertes

De mogelijkheden bij een schuur stucen

Een schuur stucen kan op dezelfde manieren gebeuren als wanneer je een ruimte binnenshuis stuct. Je kunt daarom als eerste kijken naar de verschillende soorten stucwerk waar je gebruik van kunt maken.

Waarmee kun je de schuur of een stuk buitenmuur stucen

Je hebt de keuze uit onder andere spachtelputz, pleisterwerk en schuurwerk. Bij pleisterwerk krijg je een strakke uitstraling van de muren en het plafond, terwijl je bij spachtelputz en schuurwerk juist meer textuur aan kunt brengen. Bij spachtelputz zit er namelijk al een fijne korrel in die je terugziet in de structuur.

Kleurkeuze stuc

Een schuur stucen kan in meerdere kleuren uitgevoerd worden. Het stucwerk kan namelijk ook al als afwerking dienen. Als je de schuur voor andere doeleinden wil gebruiken kan een kleur immers ook een geheel andere uitstraling geven. Voor een schuur geeft Beton Cire de perfecte uitstraling.

Daarnaast kijk je naar een bepaalde textuur. De aanbrengtechnieken kunnen ervoor zorgen dat je de textuur krijgt die je wenst te hebben en je in plaats van een gladde muur ook voor een geheel andere sfeer kunt kiezen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Venetiaans stucwerk of schuurwerk.

De stappen van de schuur stucen

De schuur stucen gebeurt aan de hand van een aantal stappen. De werkzaamheden zelf uitvoeren kan zolang je deze stappen doorloopt. Ook een professional zal deze stappen uitvoeren voordat de eindresultaten zichtbaar worden.

Door onderstaand stappenplan in het achterhoofd te houden zorg je ervoor dat je efficiënt te werk kunt gaan!

Stap 1: De buitenmuren in goede staat brengen

Een schuur is vaak op een bepaalde manier gebouwd, maar levert ook oneffenheden op. Voordat je kunt beginnen met stucen moet je er daarom voor zorgen dat alle oneffenheden weggewerkt zijn.

Je kunt hiervoor schuurpapier of renovlies behang gebruiken om bijvoorbeeld scheuren in de muren zo goed mogelijk af te plakken. Neem hier goed de tijd voor. Als je oneffenheden over het hoofd ziet ga je dit namelijk terugzien na het stucen van de muren of het plafond.

Als alle oneffenheden weg zijn kun je beginnen met het uitvoeren van de werkzaamheden waar het allemaal om draait.

Stap 2: De materialen mengen

Het is belangrijk dat je de materialen mengt voor het stucwerk. Je zorgt ervoor dat je de verschillende materialen in een grote emmer plaatst. Door voor een grote emmer te kiezen voorkom je dat de materialen er overheen gaan tijdens het mengen.

Je moet ervoor zorgen dat de materialen goed door elkaar komen te zitten. Het mengen zorgt ervoor dat er een goede textuur ontstaat, waardoor het aanbrengen eenvoudiger wordt. Als je zelf weinig kracht kunt zetten kun je voor het mengen ook gebruikmaken van de elektrische gereedschappen.

Stap 3: Lagen aanbrengen op de buitenmuur of gevel

Vervolgens breng je verschillende lagen aan tijdens het stucen. De eerste laag is de basis en zorgt ervoor dat de laatste oneffenheden weggehaald worden. Deze laag moet zo glad mogelijk zijn. Bij deze laag is er echter wel een lange droogtijd te vinden.

Nadat de laag droog is haal je nog meer oneffenheden weg en breng je een volgende laag aan. Ook deze laag moet zo glad mogelijk zijn.

Bij de laatste laag zorg je voor de textuur waar je voor gekozen hebt. Door strategisch de stuclaag aan te brengen zorg je dat de textuur zichtbaar is.

Stap 4: Alles goed laten drogen

Een schuur stucen brengt verschillende weersinvloeden met zich mee. Je moet er daarom voor zorgen dat je de lagen goed laat drogen. Bij een hogere luchtvochtigheid duurt het wel langer voordat deze droog is.

Hang niets aan de muren zolang het stucwerk nog vochtig is. Het kan namelijk zorgen voor beschadigingen als je dit te snel doet. Een goede droogtijd aanhouden is daarom wel belangrijk voor het verkrijgen van de beste eindresultaten.

Stap 5: De muur schuren

Nadat alles goed is gedroogd, is het belangrijk voor een goede afwerking om de muren te schuren. Ook buitenstucwerk, waar je waarschijnlijk geen extra laag overheen zal aanbrengen, heeft een geschikte afwerking nodig om een mooi eindresultaat te geven.

stucen van een schuur

Aandachtspunten bij de schuur stucen

Omdat de schuur met weer en wind te maken heeft, moet je met een aantal dingen rekening houden. Het stucwerk moet sterk zijn en tegen water en zon kunnen. Ook is het aanbrengen een secuur klusje omdat het sterker moet zijn dan de standaard stucwerk voor binnen.

Waar kun je niet overheen stucen

Het wordt niet aangeraden om over hout heen te stucen, omdat dit materiaal te veel werkt in verschillende weersomstandigheden en daardoor voor scheuren in het stucwerk kan zorgen. Als je schuur dus van hout is gemaakt, kan het zijn dat je eerst een extra laag van bijvoorbeeld houtvezelplaten moet aanbrengen voor je aan het stucwerk kunt beginnen. Sowieso is de ondergrond goed primen altijd belangrijk, ook als je over een eerder gestucte muur of cementgedragen platen gaat werken.

Wanneer en hoe het stucwerk op buitengevel schuren

Zodra het stucwerk helemaal droog is, wat gemiddeld 1 tot 3 dagen zal duren, moet het worden geschuurd. Het ziet er misschien wel glad uit, maar door goed te schuren weet je zeker dat het ook echt glad is. Je kunt hiervoor het beste schuurpapier met een korrel van 180 gebruiken en afmaken met 220. Het beste is om dit machinaal te doen, zodat je overal dezelfde druk kunt plaatsen. Ook is het belangrijk om overal even lang te schuren voor een egaal effect.

Wat kost stucwerk voor een schuur per m2

Buiten stucwerk laten plaatsen is duurder dan binnen laten stucen. Dit komt simpelweg omdat de stuc die voor buiten gebruikt wordt een stuk sterker moet zijn dan stucwerk die binnen wordt gebruikt. Buiten zal het stucwerk weer en wind moeten kunnen doorstaan, evenals flinke zonneschijn. De UV-straling die van de zon komt is niet goed voor de meeste bouwmaterialen, maar ook hier moet het stucwerk goed tegen kunnen. Een buitenmuur stucen, waar ook een schuur onder valt, zal gemiddeld €20 tot €60 per vierkante meter kosten. Dit is inclusief arbeidskosten en BTW.

Neem contact op met een specialist

Wil je de schuur stucen en daarbij ook een goede specialist inschakelen? Bekijk dan snel wat de mogelijkheden zijn en welk stucwerk je op de muren wil hebben. Door alle opties goed met elkaar te vergelijken krijg je een optimaal resultaat zonder dat je extra geld voor een lastige klus hoeft te betalen.

Offerte voor stucwerk

Gratis en vrijblijvend stucwerk offertes opvragen, zodat je kan vergelijken en besparen? Doe het eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes