Stucwerk nieuwbouw – Handige Tips

stucen nieuwbouwSteeds meer mensen wonen in een nieuwbouwwoning. Echter zijn de woningen vaak niet voorzien van een goede afwerking. Zelf stucwerk in een nieuwbouw huis behoort dan tot de verschillende opties. Bekijk de stucwerk


Waarom een nieuwbouwwoning stucen?

Als je een nieuwbouw huis hebt gekocht, denk je misschien dat alles klaar is en direct instapklaar is. Muren en plafonds moeten echter meestal nog geschilderd worden. Dit heeft te maken met de manier waarop nieuwbouw woningen worden gebouwd. Muren zijn vaak niet helemaal glad en er kan scheurvorming ontstaan door de constructie van de woning. Ook kunnen cementresten of andere onregelmatigheden na het bouwproces achterblijven. Door de wanden en het plafond te stucen, creëer je een gladde en vlakke ondergrond voor verdere afwerkingen, zoals het schilderen of behangen van de muren.

Is stucen nodig bij nieuwbouw?

Bij nieuwbouwwoningen is stucwerk niet noodzakelijkerwijs nodig, maar het wordt vaak wel aanbevolen. Nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met een gipswandafwerking, maar zijn nog niet geschikt voor directe bewoning. De muren van een nieuwbouw huis zijn ruw, oneffen en soms onafgewerkt. Het gebruik van stucwerk zorgt voor een gladde, stijlvolle afwerking van wanden en plafonds en geeft de woning een luxe uitstraling. Bovendien is stucwerk geluidsdicht en kan het de akoestiek van je huis helpen verbeteren. Bovendien verwijdert glad stucwerk eventuele oneffenheden of schade, zoals kleine haarscheurtjes of andere scheurvorming, aan muren en plafonds. Simpel gezegd is stucwerk bij een nieuwbouwwoning niet nodig, maar kan het wel veel voordelen hebben.

Hoe dik moet stucwerk zijn bij een nieuwbouwoning?

Bij nieuwbouw wordt doorgaans gebruik gemaakt van dunne pleisterlaag of een dunne stuc laag. Bij nieuwbouwwoningen zijn deze dunne stuc lagen doorgaans zo’n 2 tot 3 millimeter dik. Dunpleister wordt gebruikt om wanden en plafonds egaal te maken en een glad oppervlak te creëren.

Nieuwbouw stucen of renovlies?

De muren van opgeleverde nieuwbouwwoningen zijn glad genoeg om af te werken met renovlies. Om de muren te egaliseren kun je gebruik maken van renovlies of een dunne laag stucwerk. Renovlies is ademend en laat vocht in nieuwbouwwoningen ontsnappen.

Behangen met renovlies is goedkoper dan stucwerk. De schoonmaakkosten na het aanbrengen van renovlies zijn bij de prijs inbegrepen. Bij glad stucwerk worden doorgaans extra sauskosten in rekening gebracht.

De mogelijkheden bij een nieuwbouw stucen

Stucwerk in een nieuwbouwhuis kan op basis van verschillende stucwerkzaamheden. Je moet daarom goed weten welke varianten het beste bij je passen. Een van de veelgebruikte varianten is spachtelputz. Dit komt doordat je hier een fijne korrel in terugvindt, waardoor er altijd een unieke structuur op de muren zit.

De spachtelputz is daarbij in een groot aantal kleuren te mengen, waardoor je er zelf niet meer overheen hoeft te verven. Zo heb je de afwerking die je nodig hebt in de verschillende ruimtes.

Glad stuc werk

Als je juist een gladde muur wilt hebben kan pleisterwerk een betere oplossing zijn. Dit gladde stucwerk wordt zo egaal mogelijk aangebracht op de muren en het plafond, waardoor er een naadloze afwerking ontstaat en er geen oneffenheden en texturen ontstaan. Het plafond stucen kan een pittige klus zijn om zelf te doen.

Het pleisterwerk kun je in meerdere kleuren krijgen, waardoor jouw muren de gewenste uitstraling krijgen.

Tevens kan het pleisterwerk gebruikt worden als stuclaag voor bijvoorbeeld behang of een verflaag. Om van de hele kamer een geheel te maken kun je ervoor kiezen om je open haard te stucen.

Ontdek de voordelen van een nieuwbouw stucen

Een nieuwbouw stucen is een goede manier om jouw woning helemaal klaar te maken voor de gewenste afwerking. De muren worden hiermee egaal gemaakt, zodat je gelijk een strakke uitstraling hebt.

Met een groot aantal opties op het gebied van stucen kun je de muren en het plafond geheel naar wens krijgen. Daarbij geniet je direct van een groot aantal voordelen, die je niet terug kunt vinden bij het verven van de muren of een ander oppervlak.

Goede vochtafweer

Via de muren en het plafond kan veel vocht binnendringen in de woning. Door het oppervlak te stucen, kan dit vocht niet meer binnenkomen, waardoor vochtproblemen niet meer voorkomen.

Direct een afwerking mogelijk

Een nieuwbouw stucen zorgt ervoor dat jij een afwerking voor jouw muren hebt. Het stucwerk kan namelijk ook dienen als de afwerkingslaag, waarbij texturen en kleuren de boventoon voeren.

Verschillende mogelijkheden

Je kunt het stucwerk altijd in de gewenste textuur of kleur verkrijgen. Dit komt doordat er veel verschillende mogelijkheden zijn tijdens het stucen.

Een betere temperatuur

Een goede stuclaag zorgt er tevens voor dat er een eerste isolatie op de muren en het plafond zit. De verschillende lagen kunnen er daarom ook voor zorgen dat de temperatuur binnenshuis beter blijft.

De kosten van een nieuwbouw stucen

Of je de werkzaamheden nou zelf uitvoert of dat je toch voor het uitbesteden aan een vakman kiest, een nieuwbouw stucen brengt kosten met zich mee, die afhankelijk zijn van verschillende factoren. Een van deze verschillende factoren zijn de kosten voor de materialen. Hier mag je nooit op besparen.

Andere verschillende factoren zijn dat er gereedschappen aangeschaft moeten worden voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Bij het inschakelen van een professional dien je ook rekening te houden met het uurtarief van de specialist. Deze verschilt per bedrijf en dien je daarom ook goed met elkaar te vergelijken voordat je een afspraak inplant.

Stucwerk prijzenPrijs per m²Bijkomende kosten?
spuitpleisterSpuitwerk/ spack (dunne laag)€ 8 - € 12Nee
behangklaarGlad muren behangklaar€ 12 - € 20Ja, behangen
sausklaarGlad muren sausklaar€ 15 - € 23Ja, schilderen/ sausklaar
behangklaarGlad muren dik behangklaar€ 20 - € 30Ja, behangen
sausklaarGlad muren dik sausklaar€ 23 - € 33Ja, schilderen/ sausklaar
stucwerk plafondGlad plafond sausklaar€ 17- € 25Ja, schilderen
schuurwerk fijnSchuurwerk fijn€ 14 - € 22Nee
schuurwerk_grofSchuurwerk grof€ 14 - € 22Nee
granolGranol€ 15 - € 23Nee
leemstucLeemstuc€ 30 - € 40Nee
beton cireBeton Ciré€ 70 - € 175Nee
tadelaktTadelakt€ 100 - € 140Nee
microcementMicrocement€ 110 - € 120Nee
microbetonMicrobeton€ 120 - € 130Nee

Hoe ontstaan er scheuren in het stucwerk?

De kans op scheurvorming bij stucwerk is in de loop van tijd afgenomen, maar het kan nog steeds gebeuren. Er zijn verschillende soorten scheuren, zoals krimpscheuren en constructie scheuren. Oorzaken van deze scheuren in het stucwerk zijn:

Zetscheuren

Deze scheuren zijn gerelateerd aan de bouw. Dit kan ook te maken hebben met vochtverlies, maar wordt vaker veroorzaakt door funderingsverzakking of verzakking. Als de fundering aan de onderkant van het huis aan één kant een halve centimeter instort, kan dit een flinke impact hebben op de bovenkant van het huis.

Krimpscheuren

Zoals de naam al doet vermoeden, worden krimpscheuren voornamelijk veroorzaakt door het krimpen van het materiaal. Omdat er bij veel materialen bouwvocht aanwezig is tijdens de bouw en deze materialen vaak langdurig koud blijven, komt dit vocht alleen vrij bij het verwarmen. Wanneer materialen vocht verliezen, krimpen ze. Als gevolg hiervan ontstaan ​​er dus krimpscheuren.

De stappen van een nieuwbouw stucen

Een nieuwbouw stucen is een nauwkeurige klus, waarbij je rekening moet houden met verschillende omstandigheden. Je moet daarom goed weten welke werkzaamheden je uit dient te voeren om de juiste eindresultaten te behalen.

Als je de werkzaamheden zelf uit gaat voeren, kun je onderstaande stappen in het achterhoofd houden. Zo voorkom je dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent dan nodig is.

Stap 1: Het oppervlak in goede staat brengen

Voordat je een nieuwbouw kunt stucen moet je goed bekijken of de muren en het plafond in goede staat zijn. Doordat het om een nieuwbouw gaat hoef je vaak uitsluitend te kijken naar eventuele oneffenheden die je hierbij terug gaat vinden.

Het kan hierbij gaan om kleine oneffenheden in de bouwconstructie. Deze kun je vaak door middel van schuren weghalen. Het repareren van scheuren is bij nieuwbouw vaak nog niet nodig.

Herstel oneffenheden

Daarnaast zijn er soms kleine scheurtjes zichtbaar doordat de materialen zijn gaan werken. Loop het volledige oppervlak na op oneffenheden.

Op deze wijze zorg je ervoor dat je zo min mogelijk terug gaat zien op de muren en ook minder materialen nodig hebt.

Stap 2: De materialen mengen

Het stucwerk kun je pas op het oppervlak smeren als deze de gewenste textuur en kleur heeft. Je moet de materialen dan goed met elkaar mengen. Dit doe je in een grote emmer, waar je alle ingrediënten bij elkaar voegt en goed doorroert.

Je gaat merken dat dit steeds zwaarder gaat, doordat de materie stroever wordt.

Elektrisch gereedschap

Je kunt er tijdens het mengen ook voor kiezen om gebruik te maken van elektrisch gereedschap. Dit gereedschap kan dan de kracht voor jou zetten, waarna jij alleen nog maar hoeft te kijken of de juiste textuur al bereikt is en je snel kunt beginnen met het uitvoeren van de werkzaamheden.

Stap 3: De eerste laag aanbrengen

Je begint dan met het aanbrengen van een eerste laag. Bij een nieuwbouw stucen gaat het er bij deze laag om dat je eventuele kleine oneffenheden nog weghaalt en een goede, dunne laag aanbrengt die dient als basis.

Zorg ervoor dat je deze laag nauwkeurig aanbrengt en zo glad mogelijk maakt. Eventuele bramen en andere oneffenheden kun je na de droogtijd nog wegschuren. Houd ook de droogtijd van het stucwerk goed in de gaten.

Deze laag moet namelijk volledig uitgehard zijn voordat je verder gaat, omdat deze laag ook kan gaan werken en extra scheuren kan vertonen.

Stap 4: Extra lagen aanbrengen

Wanneer je de eerste laag goed droog hebt en de bramen hebt weggehaald, kun je een nieuwe laag aanbrengen. Ook deze nieuwe laag dien je zo glad mogelijk te maken. Dit is namelijk een laag die wederom voor de basis zorgt en waarmee je de laatste oneffenheden uit de eerste laag weghaalt.

Deze laag stucwerk hoeft minder lang te drogen voordat je de derde en tevens laatste laag aanbrengt. Bij de derde laag kun je textuur aanbrengen door andere bewegingen te maken. Zorg er hierbij wel voor dat je strategische plaatsingen hebt voor de textuur, zodat het een mooi resultaat wordt.

Stap 5: Alles goed laten drogen

Wanneer je alle lagen op de muur hebt zitten, ben je klaar met de nieuwbouw stucen. Het is dan van belang dat je alles zo goed mogelijk laat drogen. De droogtijd kan aanzienlijk verschillen vanwege de verschillende invloeden. Als de luchtvochtigheid in de woning hoger is, moet je ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk van de muur afblijft.

Als het heel droog in huis is, ga je merken dat de muur binnen een korte tijd uitgehard is. De droogtijd is daarbij belangrijk om een langdurig eindresultaat te hebben en geen extra kosten te krijgen om scheuren en andere beschadigingen op te lossen.

Waarom de werkzaamheden zelf uitvoeren?

Een nieuwbouw stucen kun je eenvoudig zelf doen, zolang je maar weet wat je moet doen en de juiste gereedschappen in handen hebt. Je zult daarom wel enig onderzoek moeten doen en hoogwaardige kwaliteit aan moeten schaffen. Je kunt jezelf hoge kosten besparen als je het stucen zelf doet.

Zorg er dan wel voor dat je niet gaat besparen op basis van de materialen. Een lagere prijs bij materialen houdt namelijk in dat er ook mindere kwaliteit te vinden is en je sneller tot het onderhouden van jouw woning over moet gaan. Dit wil je daarom zo veel mogelijk voorkomen.

Neem contact op met een stukadoor

Gebruik nu zelf de kennis en vaardigheden van stukadoors voor het stucen van jouw nieuwbouwwoning en ontdek welke stukadoors er in jouw omgeving beschikbaar zijn. De professionals kunnen eenvoudig ingeschakeld worden en jij weet precies wanneer de werkzaamheden beginnen.

Ook kunnen de stukadoors jou al een goede inschatting geven van de tijd die eroverheen gaat en hoe lang jouw muren moeten drogen. Zo voorkom je dat jouw nieuwe woning er niet naar wens uit komt te zien en je niet geniet van mooie muren en plafonds.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes