Spachtelputz glad maken | Hoe krijg je wanden en plafonds glad?

Een muur met spachtelputz onderscheidt zich van een gladde muur door het reliëf. Toch is een muur met dit stucwerk niet voor iedereen weggelegd. Wil je spachtelputz glad maken? Ontdek alle informatie!

spachtelputz-glad-maken.jpg

Hoe maak je een spachtelputz wand glad?

Spachtelputz is een sierpleister van kunsthars dat kleine marmerkorrels bevat, waardoor er een korrelstructuur op de muur achterblijft. Wil je de spachtelputz glad maken? Dan zijn daar verschillende manieren voor.

Opvullen met gipspleister stucwerk

Een effectieve methode om een oppervlak met spachtelputz weer glad te maken, is door stucwerk aan te brengen. Hiervoor wordt gipspleister gebruikt. In dit geval zijn er wel een paar dingen waar je aan moet denken. Ten eerste moet je de muur goed controleren. Controleer of het spachtelputz nog wel goed vastzit op de ondergrond. Als er losse stukjes zijn, gebruik dan een plamuurmes om deze volledig te verwijderen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de muur helemaal schoon is en geen vuil of vet bevat. Om stof, vet en viezigheid te verwijderen dien je de muur grondig te ontvetten en schoon te maken. Door de muur helemaal schoon te maken zal het stucwerk een stuk beter hechten.

Opvullen met muurvuller

Het gebruik van een muurvuller is ook een effectieve methode. Muurvuller is een speciale pasta die je op muren aan kunt brengen om gaten of structuur op te vullen. Het wordt met behulp van een unieke roller op de muur aangebracht. Daarna gebruik je een strijker of een spaan om de muur glad te strijken. Eén laag muurvuller vult de muur voor ruwweg 2 mm. Je kunt een tweede laag gebruiken als de spachtelputz na de eerste laag nog niet helemaal gevuld is.

Voordat je begint met het aanbrengen van de muurvuller moet je wel specifiek enkele voorbereidingen treffen. Zo moet je de muur controleren op losse stukken. Gebruik een plamuurmes om de losse stukken te verwijderen wanneer deze aanwezig zijn. Ontvet vervolgens grondig de muur. Gebruik hiervoor een goede ontvetter om vet en vuil te verwijderen. Dit garandeert een betere hechting van muurvuller.

Wat kost het glad maken van spachtelputz?

Het glad maken van spachtelputz kost gemiddeld € 11 per m². De kosten hangen af van de methode die je gebruikt, de grootte van het oppervlak en de staat van de muren en plafonds die je glad wilt maken. Wil je de klus zelf uitvoeren of schakel je een specialist in? Ook dit heeft invloed op de kosten.

spachtelputz glad maken

Spachtelputz verwijderen van wanden of plafond

Als je niet aan de slag wilt gaan met het stuccen van de muur of het opvullen van de muur met muurvuller kun je er ook voor kiezen om het spachtelputz volledig te verwijderen. Het verwijderen van het stucwerk is ook aan te raden wanneer de muur in een te slechte staat verkeert of wanneer de spachtelputz veel loslaat.

Spachtelputz glad schuren

De eerste techniek voor het volledig verwijderen van spachtelputz is het schuren van de spachtelputz. Hiervoor gebruik je een schuurmachine om het stucwerk te schuren. De spachtelputz korrels zijn gevormd uit marmer, dat moeilijk te schuren is, waardoor het een lastig karwei is. Daarnaast komt er veel stof bij vrij, aangezien je een laag van de muur aan het halen bent. Het is dus aan te raden om dit uit te besteden aan een specialist.

Het afsteken van spachtelputz

Je kunt er ook voor kiezen om de spachtelputz volledig af te steken. Er zijn oudere soorten spachtelputz die vrij makkelijk af te steken zijn. Nieuwere spachtelputz zit vaak nog erg goed vast waardoor het moeilijker af te steken is. Ook het afsteken van spachtelputz is een grote klus die veel kracht vraagt. Bij het afsteken kun je gebruikmaken van speciale afsteekmessen en plamuurmessen.

De spachtelputz met stoom verwijderen

Wist je dat je spachtelputz ook met stoom kunt verwijderen? Door stoom te gebruiken zorg je ervoor dat de spachtelputz zacht wordt, waardoor je het makkelijker van de muur kunt afsteken. Dat de spachtelputz zacht wordt, heeft te maken met de synthetische lijm waar de spachtelputz van gemaakt is. Deze wordt door te stomen steeds zachter.

Muur behangen of schilderen

Heb je de muur weer helemaal glad weten te krijgen? Dan is de muur klaar om geschilderd of behangen te worden. Vaak ziet de muur er nog niet zo mooi uit wanneer je de spachtelputz hebt verwijderd, behalve als je ervoor gekozen hebt om de muur te stuccen. Het is daarom goed om deze te behandelen.

Zorg er na het glad maken voor dat er geen oneffenheden in de muur aanwezig zijn en bereidt de muur zo mogelijk voor op het schilderen met een voorstrijk of primer. De verf zal dan beter aan de muur hechten en ook niet in de verse laag trekken. Bij behangen hoef je de muur minder goed voor te bereiden, de muur wordt immers behangen waardoor oneffenheden snel verdoezeld worden.

Waarom spachtelputz muren glad maken?

Het glad maken van spachtelputz muren heeft verschillende voordelen:

✅ Kleinere kans op stofnesten in de muur

✅ Minder scherpe structuur

✅ Mooiere uitstraling en afwerking van de muur

spachtelputz glad maken

Offerte

Wil je precies weten wat voor Stucwerk aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? 

Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Stucwerk specialisten in jouw regio !

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes