Zelf stucen | Stappenplan | Alle info op een rij

Wil je jouw woning van een goede uitstraling voorzien? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om aan te denken. Een goede afwerking van het stuc kan namelijk alleen als je alles zo goed mogelijk realiseert.

zelf stucen

Voordelen van zelf stucwerk

Zelf stucen kent als grootste voordeel dat je de muren in de gewenste staat, kunt brengen, zonder dat je hiervoor jouw wensen duidelijk moet maken aan een specialist. Je hebt zelf immers goed voor ogen hoe jouw woning eruit moet komen te staan, terwijl je het wellicht niet goed onder woorden kunt brengen. 

Zelf stucen zorgt er daarbij ook voor dat jij weer meer kanten op kunt en de tijd op een goede manier in kunt delen.

Je bepaalt namelijk zelf wanneer je een bepaalde ruimte gaat stucen en bent niet gebonden aan de tijd die een specialist hiervoor beschikbaar heeft. 

Is het makkelijk om zelf te stucen?

Als je de muren en het plafond zelf gaat stucen, is het belangrijk dat je weet waar je allemaal op moet letten.

Er zijn namelijk verschillende opties om rekening mee te houden en je moet ervoor zorgen dat jij altijd het beste eindresultaat verkrijgt. Zo kun je onder andere op de textuur van het stucwerk letten.

Er zijn verschillende varianten te vinden om jouw muren en plafonds mee te behandelen.

Je kunt ervoor kiezen om het stucwerk zo glad mogelijk te maken, maar kunt ook voor een fijne korrel kijken. Zo heb je automatisch meer textuur op het oppervlak.

Stucen kan een uitdagende klus zijn, vooral voor beginners. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

  • Techniek: Goed stucen vereist een bepaalde techniek en oefening. Het gelijkmatig aanbrengen en gladstrijken van het materiaal vergt vaardigheid.
  • Voorbereiding: Een goede voorbereiding van de muur is cruciaal. De muur moet schoon, droog en egaal zijn voor het beste resultaat.
  • Tijdsdruk: Stucwerk begint te drogen zodra het is aangebracht, wat betekent dat je snel en efficiënt moet werken.
  • Fysiek werk: Stucen is fysiek inspannend. Het vereist kracht en uithoudingsvermogen om het materiaal te mixen, aan te brengen en glad te strijken.
  • Afwerking: De afwerking, zoals het sponzen, vereist nauwkeurigheid en timing voor een gladde en professionele look.

Hoewel het mogelijk is om zelf te stucen, kan het inhuren van een professional een waardevolle investering zijn om te verzekeren dat het werk correct en met een hoogwaardig resultaat wordt uitgevoerd. 

Benieuwd naar de kosten van een stukadoor?
Wij brengen je in contact met ervaren stukadoors uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het stucwerk of pleisterwerk van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk stukadoor prijzen

Wat heb je nodig om de buitenmuur te stucen? | Stappen en gereedschap voor stukadoren

Zelf stucen houdt in dat je goed moet weten welke werkzaamheden je uit dient te voeren en moet weten wat een stukadoor zou doen als die deze klus zou hebben.

Er zijn namelijk een groot aantal stappen die je moet doorlopen om de beste eindresultaten te verkrijgen met het stuc.

Het is daarom ook belangrijk dat je een stappenplan opstelt om de werkzaamheden uit te voeren. Zo voorkom je dat de resultaten niet naar wens zijn. 

Onderstaand stappenplan is een goed voorbeeld van wat jou te wachten staat en waarmee je een mooi oppervlak krijgt.

Stap 1: Grootste oneffenheden weghalen op de muren of plafond

Het is belangrijk dat de muren en het plafond in goede staat zijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Je dient daarom als eerste te kijken naar de verschillende oneffenheden die hierop te vinden zijn.

Je kunt hierbij denken aan gaten, maar ook scheuren die na verloop van tijd zijn ontstaan. Het is verstandig om deze eerst op te vullen en het overtollige materiaal weg te schuren, zodat er een glad oppervlak ontstaat.

Door de grootste oneffenheden weg te halen, heb je ook minder materiaal nodig om de muren en het plafond te stucen.

Stap 2: De benodigdheden mengen

Je moet er dan voor zorgen dat je de materialen van het stuc goed mengt. Hiervoor kun je een grote emmer pakken, zodat je zeker weet dat er voldoende inhoud beschikbaar is.

Op de verpakking van de materialen staat precies wat de verhouding moet zijn voor het mengsel. Het is dan belangrijk dat je een goede textuur krijgt bij het mengsel.

Je kunt daarom pas stoppen als de textuur helemaal naar wens is en je zeker weet dat je hier goede resultaten mee kunt krijgen. Als je voor een kleur hebt gekozen, dien je ook door te mengen tot de juiste kleurtint is bereikt.

Stap 3: Materiaal aanbrengen op de muur (stucwerk)

Je kunt dan beginnen met het aanbrengen van het stucwerk op de gewenste oppervlakken. Hiervoor breng je eerst een gladde laag aan.

Zorg ervoor dat je dit nauwkeurig doet en ook gelijk voor de gladde uitstraling realiseert. Deze eerste laag dient daarbij ook als goede basis. Zodra deze laag droog is, kun je met een volgende laag beginnen.

Deze laag moet ook weer glad zijn. Ook hierbij komt een bepaalde droogtijd kijken. Als laatste laag breng je de textuur aan die je wenst te hebben. Dit is dus ook de laag die voor de afwerking zal zorgen in de ruimte.

Stap 4: Wanden goed laten drogen

Wanneer alle lagen zijn aangebracht, dien je het stucwerk oppervlak goed te laten drogen. Wanneer je de juiste droogtijd aanhoudt, voorkom je dat er schade aan het stucwerk wordt aangebracht.

Dit zal ook de meeste tijd in beslag nemen. De droogtijd is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren, waarbij de luchtvochtigheid in jouw woning een van de belangrijkste factoren is.

Pas als je zeker weet dat alles droog is, kun je beginnen met het decoreren van de ruimte en alles helemaal naar wens maken.

Wanneer sponzen na stucen?

Het sponzen van stucwerk is een belangrijk onderdeel van het afwerkingsproces. Hier zijn enkele punten waar je op moet letten:

  • Wacht op het juiste moment: Het sponzen moet plaatsvinden wanneer het stucwerk begint te drogen, maar nog steeds vochtig is. Dit is meestal enkele uren na het aanbrengen, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte.
  • Controleer de hardheid: Druk zachtjes met je vinger op het stucwerk. Als je lichte indrukken achterlaat zonder dat het materiaal aan je vinger blijft plakken, is het tijd om te sponzen.
  • Gebruik een schone spons: Gebruik een spons met schoon water om de oppervlakte glad te strijken en eventuele kleine oneffenheden te verwijderen.
  • Regelmatig verversen: Ververs het water regelmatig om te voorkomen dat je het stucwerk besmeurt met het vuile water.

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes