Stucwerk Kosten | Prijzen van stucwerk per m² | 2024

Met stucwerk kun je de muren in een ruimte perfect afwerken. Op welke kosten kun je ongeveer rekenen en met welke onvoorziene kostenposten moet je rekening houden?

Stucwerk kosten

Kosten stucadoor inclusief materiaal

De gemiddelde stucwerk kosten liggen tussen de €10 en €22 per m2, uitgaande van glad stucwerk op een muur. De prijs per vierkante meter voor het stucen van een plafond ligt tussen de €15 en €20 per m2.

Deze prijs is inclusief de arbeidskosten en het materiaal van de stukadoor.

Wat kost 50 m2 stucen?

Hoeveel je betaalt voor het laten stucen van een oppervlakte van 50 vierkante meter is met name afhankelijk van verschillende factoren als het soort stucwerk, de tarieven van de stukadoor en de conditie van de ondergrond.

Gemiddeld genomen zal het stucen van 50 m2 je zo’n €300 tot €1.250 kosten.

Prijs stucen per m2

Soort stucwerk Gemiddelde kosten incl. materiaal, BTW en montageGemiddelde prijs per appartement (50 m²)
Spackspuitwerk (korrel)€6 – €12 per m²300 tot 600 euro
Behangklaar stucwerk€8 – €15 per m²400 tot 750 euro
Sausklaar stucwerk (glad)€10 – €23 per m²500 tot 1.150 euro
Sierpleister (spachtelputz)€16 – €23 per m²800 tot 1.150 euro
Plafond glad stucwerk€12- €25 per m²600 tot 1.250 euro
Pleisteren (dun)€10 – €13 per m²500 tot 650 euro
Raapwerk (dik)€15- €25 per m²750 tot 1.250 euro
Schuurwerk€14 – €22 per m²700 tot 1.100 euro

Besparen op stukadoor kosten

  • Grotere klussen: door meerdere kamers te laten stucen krijg je in veel gevallen korting
  • Samen met de buren: als je zelf niet veel kamers laat stucen kun je ervoor kiezen om samen te werken met je buren zodat jullie de kosten kunnen delen
  • Lokaal: voor een regionale stukadoor betaal je een stuk minder voorrijkosten
  • Plafond overslaan: een plafond stucen is over het algemeen duurder dan een wand, je kunt overwegen om dit gedeelte over te slaan
  • Combineren: er zijn stukadoors die naast stucen ook andere klussen doen, zoals bijvoorbeeld buitenstucwerk laten repareren

Hoe duur is een plafond stucen?

Het stucen van de muren en de plafonds heeft een aanzienlijk prijsverschil. Zo is het stucwerk van het plafond duurder dan het stucen van een muur.

Dat komt doordat het lastiger is om stucwerk aan te brengen boven je hoofd. Ook is specialistisch werk zoals tadelakt stucwerk duurder.

Sausklaar of behangklaar

Andere afwerkingen die in prijs variëren zijn het behangklaar of sausklaar laten stucen van een muur. Een oppervlak behangklaar laten stucen is een stuk goedkoper, doordat de stukadoor minder handelingen hoeft te verrichten.

Voor behangklaar stucwerk betaal je gemiddeld €18 per m2, terwijl je voor sausklaar stucwerk €21 per m2 betaalt. Dat verschil lijkt misschien klein, maar bij grote klussen kan dat prijsverschil behoorlijk vlug oplopen.

Professionele stucadoor

Vast tarief, per uur of per m²

Een belangrijk aandeel in het tarief van de stukadoor is de prijsafspraak. De ene stukadoor rekent prijzen per m² en de andere per uur.

In theorie is het natuurlijk ook nog mogelijk om per klus af te rekenen.

Voordelige stucadoor prijzen

Zorg ervoor dat je van tevoren goed op de hoogte bent van welke methode voor jou het voordeligst is. Op die manier kun je de kosten voor het stucwerk zo laag mogelijk houden.

Vergeet ook niet dat hoe groter de klus, hoe goedkoper de prijs per m² of uur zal worden. Dit is het volumevoordeel en kan ook veel schelen. Bekijk ook onze stucwerk calculator.

Muren badkamer laten stucen

Als een stukadoor een klus in de badkamer aanneemt zullen de kosten een stuk hoger liggen dan in een andere kamer van de woning. Dit heeft ermee te maken dat de muren van een badkamer volledig waterdicht moeten zijn.

Niet elk stucwerk kan hier dus worden aangebracht en een extra waterafstotende laag over het stucwerk is geen overbodige luxe.

Speciaal stucwerk is duurder

Een muur pleisteren met standaard stucwerk is bijvoorbeeld niet geheel watervast en zal een beschermlaag nodig hebben.

Ook kan er voor bijvoorbeeld beton ciré gekozen worden in plaats van regulier stucwerk. Deze soort heeft daarentegen wel een flink hoger prijskaartje.

Btw

Als je woning ouder dan twee jaar is betaal je slechts 9% btw over het stucwerk dat je laat doen in huis. Voor deze tijd is de btw 21%, dus je bespaart flink door even te wachten.

Helaas is het dus zo dat als je een nieuwbouwwoning wil laten stucen, dat je die 21% btw kwijt bent. Is je woning echter al wat ouder dan heb je 12% voordeel op stucwerk.

Stucwerken

Veelgestelde vragen

Wat kost 1 m2 stucwerk?

+
Voor stucwerk betaal je ongeveer €6 tot €25 per vierkante meter. De goedkoopste soort stucwerk is gespoten spack, terwijl je voor een sierpleister veel meer betaalt.

Wat kost 50 m2 stucen?

+
Voor 50 vierkante meter stucwerk betaal je gemiddeld €300 tot €1.250. De exacte prijzen zijn afhankelijk van het soort stucwerk en de conditie van de ondergrond

Wat kost 100m2 stucwerk?

+
Je verwacht misschien dat je voor 100 m2 twee keer zoveel betaalt als voor 50 m2. Gelukkig is dat niet zo, veel kosten worden namelijk eenmalig gemaakt. Voor 100 m2 stucwerk betaal je ongeveer €1.400 tot €2.000.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes