Scheuren in stucwerk l De oorzaak in de muren wegwerken

Het repareren van scheuren in stucwerk is altijd mogelijk zodat je niet meer tegen de scheur hoeft aan te kijken. Wat komt erbij kijken als het stucwerk scheurt en hoe laat je het goed repareren? Dat zie je in dit stappenplan! Of laat je het liever over aan een professionele stukadoor? Dan zoeken wij stukadoors uit je buurt.

Repareren scheuren stucwerk

Scheur in stucwerk wegwerken

Een scheur in de zijwand van een dakkapel als de dakkapel niet goed geplaatst is, kan hiermee natuurlijk ook niet permanent voorkomen worden. Het beste kun je het volgende stappenplan aanhouden om goed de scheurtjes in stucwerk te renoveren. Het repareren van scheuren bij stucwerk wordt hierdoor eenvoudiger.

Stappenplan

Bij het repareren van scheuren in (buiten)stucwerk is het slim om als volgt te werk te gaan

  • Is de scheur ontstaan door een bouwkundige of constructiefout?
  • Is de scheur het laatste jaar groter geworden, dus is hij of zijn de scheuren in muren breder of langer geworden? zoja, ga naar 3.
  • Is de scheur één of een paar millimeter breed en dus niet heel erg? Zo ja, ga naar 5. Zo nee, ga naar 4.
  • Indien de scheur groter is geworden, dan is het waarschijnlijk een bouwkundige fout die eerst hersteld moet worden. Stucen zal de scheur slechts een week of maximaal een maand doen verdwijnen.
  • Indien de scheur niet heel veel groter is geworden en maar één of een paar millimeter breed is kun je voor een korte periode (tot 3 jaar) de scheur wegwerken met een goed wapeningsnet.
  • Zoek het liefst vooraf maar uiterlijk binnen een paar maanden wat de oorzaak van de scheur is en vraag bouwkundige hulp als je het niet zeker weet (dit zal vaak het geval zijn).
  • Herstel de bouwkundige fout met bijvoorbeeld grondstabilisatie.

Oorzaak scheuren in stucwerk

Een veel voorkomend oorzaak van scheuren in stucwerk heeft te maken met de fundering of foute dakconstructie. Door temperatuurverschillen kunnen ook scheuren ontstaan, bij warm weer zet het materiaal uit en als het weer kouder wordt trekt het materiaal weer terug. Die bewegingen de hele tijd kunnen scheuren veroorzaken. De trekspanning is als het ware te groot om door de elasticiteit van het metselwerk opgevangen te worden.

Repareren scheuren stucwerk

Reparaties van scheuren of slecht stucwerk

Het komt vaak voor dat stucwerk na verloop van tijd gaat scheuren of dat er andere mankementen ontstaan, dit is vooral in oudere huizen. Het repareren van deze scheuren is belangrijk om de veiligheid te behouden en om de uitstraling van een ruimte te verbeteren.

Reparatie aan het plafond

Scheuren in het stucwerk van een plafond kunnen zowel visueel als structureel voor problemen zorgen. Plafonds zijn gevoelig voor bewegingen in het gebouw en bewegingen van het gebouw, waardoor scheuren in de muur en het plafond kunnen ontstaan. Reparaties aan plafondstucwerk hebben precisie nodig om ervoor te zorgen dat de oorzaak van de scheuren wordt aangepakt en om te voorkomen dat ze weer terugkomen. Dit bestaat uit het goed voorbereiden van de ruimte, het aanbrengen van geschikte materialen en eventueel het versterken van de structuur om verdere scheurvorming te voorkomen.

Krimpscheuren en zetscheuren

Krimpscheuren ontstaan vaak bij nieuw stucwerk als gevolg van het drogen van het stucwerk. Deze krimpscheuren zijn meestal dun en lopen verticaal langs muren en plafonds. Zetscheuren daarentegen zijn breder en ontstaan door beweging van het gebouw, zoals verzakkingen of veranderingen in de fundering. Het opsporen van het type scheur is belangrijk voor een goede reparatie. Kleine krimpscheuren kunnen worden opgevuld met vulmiddelen, terwijl zetscheuren vaak een uitgebreidere aanpak nodig hebben om ook de onderliggende problemen aan te pakken.

Stucwerk herstellen

Het herstellen van beschadigd stucwerk kan verschillen van eenvoudige reparaties tot meer ingrijpende restauraties. Het begint met het verwijderen van loszittend materiaal, het voorbereiden van het oppervlak en het toepassen van geschikte pleistermaterialen. Voor grotere gebreken kan het nodig zijn om delen van het stucwerk opnieuw aan te brengen om een naadloos en duurzaam resultaat te garanderen.

Zijn scheuren in het stucwerk van een oud huis gevaarlijk?

Scheuren in het stucwerk van een oud huis kunnen een teken zijn van beweging in het gebouw. Deze beweging kan veroorzaakt worden door verschillende dingen, waaronder uitzetting van de fundering, wisseling in de temperatuur of veranderingen aan de structuur in de loop der jaren. Hoewel niet alle scheuren direct gevaarlijk zijn, kunnen ze een teken zijn van structurele problemen die aandacht nodig hebben. Een grondige inspectie door een professional kan helpen bepalen of de scheuren normale tekenen van ouderdom zijn of dat ze wijzen op ernstigere problemen.

Repareren scheuren stucwerk

Scheuren in de muur

De muur wordt verder nog nagestreken en daarna kan hij gesausd worden. De wapeningsnetten heb je in een aantal breedtes en het materiaal is een wapeningsnet met een kunststof raster zodat hij zijdelingse bewegingen kan opvangen en de druk verdelen over de rest van de muur. Hoe meer net je aan laat brengen, hoe kleiner de kans dat de scheuren terugkomen. Let er op dat bij het stucen van nieuwbouw op een later moment nieuwe scheuren kunnen ontstaan doordat het huis nog een tijdje door blijft werken en bewegen.

Door het tijdig vergelijken van stucwerk offertes bespaarden we op de kosten. Het werd snel gedaan en de muren en plafonds zijn strakker en mooier geworden dan we vooraf dachten!

Oplossing

Je ziet dat er best wat gedaan kan worden om de muren weer mooi te maken. Een stucadoor kent deze situaties en kan goed inschatten wat zinvol is om gewoon met stuc te repareren en welke scheuren echt niet meer met stucwerk alleen te herstellen zijn. Zo is het verstandig om eerst raad te vragen voordat je zelf een wc gaat stucen. Mooie vlakke muren zonder de aanblik van de scheuren zorgt voor rust en natuurlijk een betere onderhandelingspositie mocht je het huis ooit verkopen.

Stucwerk herstellen: ontvang gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat stucwerk scheurt?

+
Het antwoord op deze vraag is ja, het is normaal dat stucwerk na verloop van tijd scheurt of barsten veroorzaakt door bewegingen in het gebouw, temperatuurveranderingen en andere factoren. Glad stucwerk is dus niet altijd nodig.

Hoe meet ik een dak op?

+
Een dak opmeten is makkelijker dan het lijkt, het enige wat je moet doen is namelijk de lengte vermenigvuldigen met de breedte. De uitkomt is de oppervlakte van het dak.

Hoe repareer je scheuren in stucwerk?

+
Om scheuren in stucwerk te repareren, verwijder je als eerst loszittend materiaal. Hierna bereid je de muur/het plafond voor om daarna de pleistermaterialen aan te brengen. Hierna werk je het af om de scheur te vullen en om te zorgen dat het oppervlak er weer als nieuw uitziet.

Hoe voorkom je scheuren in stucwerk?

+
Om scheuren in stucwerk te voorkomen, moet je zorgen voor een goede ondergrond, het gebruiken van de juiste materialen en problemen met de structuur van het gebouw oplossen. Het regelmatig inspecteren en onderhouden van de ruimte kan enorm helpen.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes