Kosten buiten stucwerk | Mooi, sterk en betaalbaar

Dat buiten stucwerk heel goed mogelijk is wist je misschien al wel. Zie jij jouw woning al in waarde stijgen? De voordelen van stucwerk binnen gelden buiten ook. Natuurlijk zijn er wat verschillen.

kosten buiten stucwerk uitbesteden

Wat kost de buitengevel van huis stucen per m²

Het oppervlak van de te stukadoren buitenmuur bepalen en dat vermenigvuldigen met de prijs die de stukadoor per vierkante meter rekent, is een handige manier om je benodigde budget voor het buiten stucwerk te berekenen. De kosten voor stucwerk buiten liggen gemiddeld tussen € 30 en € 80 per vierkante meter, inclusief BTW en arbeidskosten. De exacte kosten hangen af van het soort pleister dat je kiest, of het oude stucwerk moet worden verwijderd en hoeveel nieuw stucwerk je laat plaatsen.

Benieuwd naar de kosten van een stukadoor?
Wij brengen je in contact met ervaren stukadoors uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het stucwerk of pleisterwerk van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk stukadoor prijzen

Opvallend verschil in de prijs per m²

Heb je een veranda, afdak of overkapping, dan ben je misschien ook geïnteresseerd in de prijzen van stucwerk op plafonds. Deze zijn wat hoger dan de prijzen voor wanden, omdat het arbeidsintensiever werk betreft. Dat verschil wordt duidelijk in deze tabel:

Wat kost een stucadoorKosten per uurKosten per m²
Stucwerk muur€30 per uur - €45 per uur €12 per m² - €20 per m²
Stucwerk plafond€30 per uur - €45 per uur €17 per m²- €25 per m²
Spuitwerk plafond€25 per uur - €35 per uur €7 per m² - €13 per m²
behangen door vakman€20 per uur - €35 per uur €9 per m² - €20 per m²
behangen door mijzelf0€5 per m²

Hoe is stucen buiten iets meer duur

Gemiddeld genomen liggen stukadoors prijzen voor buitenmuren en plafonds net iets hoger dan stukadoors prijzen voor binnenmuren en plafonds. Dit komt omdat het stucwerk voor buiten kwalitatief beter moet zijn, aangezien het met weer en wind te maken heeft. De stuc moet hier tegen kunnen, wat de kosten hoger maakt.

Buiten stucwerk materiaal

De opperlaag van een buitenmuur dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. Stucwerk op een buitenmuur moet:

 • Waterbestendig zijn. Regen is in onze contreien lichtelijk gebruikelijk te noemen. Je wilt dat je woning hier goed tegen kan.
 • Sterk zijn. Een stootje moet de beschermende laag niet aan kunnen tasten. Rond zwiepende takken tijdens storm, een wel heel fanatiek weggetrapte voetbal of een verkeerd geparkeerde auto (oeps!) kunnen ooit voorkomen. Het zou wel heel erg zijn als je muur hierdoor afbladdert.
 • Mooi zijn. Als het goed is gaat de waarde van je woning er met klussen alleen maar op vooruit. Wat je huis uitstraalt is hierin mede bepalend. Stucwerk moet de woning daarom in de juiste kleur een textuur geven die past bij het geheel. Je bepaalt zelf welk patroon gebruikt wordt. Je wilt tevens dat het stucwerk kleurvast is en dus ook na verloop van tijd gewoon mooi blijft.

Beste stuc voor buitenmuur stucen

Materiaal dat in ieder geval aan de eerste twee voorwaarden voldoet, is cementmortel. Dit kan afgewerkt worden door middel van schuurwerk in het patroon dat jij wenst. Daarbij wordt de stuclaag eerst gewoon aangebracht. Vervolgens wordt het gekozen patroon er op het juiste moment in het uithardingsproces met een spons in geschuurd. Het resultaat is een robuust wandoppervlak. Dit komt door de grove korrel van cementmortel. Of cementmortel daarmee ook voldoet aan voorwaarde drie is niet meer dan een kwestie van smaak.

Spik en span

Een andere manier om het stucwerk af te werken met behoud van de voordelen van cementmortel, is er een toplaag voor buiten geschikte spachtelputz over aanbrengen. Een strakkere, bijna gladde (spachtelputz) wand is het resultaat. Spachtelputz heeft een fijnere korrel en is in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Buiten stucwerk zelf doen

Stucwerk aanbrengen is een specialistische klus. Er zijn tal van verschillende stucsoorten, allemaal met eigen specifieke eigenschappen en aandachtspunten. Een opleiding tot stukadoor is natuurlijk ook niet voor niets een complete, intensieve opleiding. Met een middagje meekijken ben je er nog niet. Zelfs voor de ervaren doe-het-zelfklussen is dit geen makkie. Er zullen misschien uitzonderingen zijn, maar het is in deze het beste plan om een stukadoor in de hand te nemen.

Besparen op de stucadoor kosten

Zelf klussen is een manier om te besparen. Daar waar je er verstandig aan doet om een deskundige in te schakelen lijkt besparen erg lastig. Een goede manier is sowieso om bij verschillende stukadoors offertes aan te vragen en te kiezen voor het meest complete plaatje met de beste prijs-kwaliteitverhouding. In sommige gevallen is het ook handig om even te wachten, de btw voor het stucwerk kan dan lager uitvallen.

Wat kun je zelf doen om de kosten laag te houden

 • Egaal oppervlak: Resten van oud pleisterwerk moeten worden verwijderd. Blijven deze achter, dan kan de nieuwe stuclaag niet goed hechten. Verwijder ook eventueel aanwezige, maar onnodige schroeven.
 • Schone wanden: Voordat het daadwerkelijke stukadoren kan beginnen moeten de wanden schoon zijn. Schoon wil zeggen: stof- en vetvrij, zonder tape- en lijmresten.
 • Tuin op orde: Snoei de struiken en bomen die dicht tegen het huis aan staan. Vergeet ook het laag groeiend groen niet. Houd rekening met de seizoenen en bind takken indien nodig op. Op die manier hoeven bomen en struiken niet onnodig te lijden, maar bemoeilijken ze ook niet het werk van de stukadoors.
 • Werkruimte vrij: Maak niet alleen de directe stuc ruimte vrij, maar zorg er ook voor dat de overige benodigde ruimte vrij is van struikelblokken. Cementmortel en overige benodigdheden moeten ergens staan en er zal op en neer gelopen moeten worden.

Wat jij doet, hoeft een stukadoor niet meer te doen. Je betaalt daardoor minder manuren en bespaart dus op de klus!

buiten stucwerk

Nadelen

Kies voor buiten stucwerk als de muren nog niet of niet meer sterk genoeg zijn om invloeden van buitenaf te dragen. Het is een mooie, nette oplossing en relatief niet duur.

 • In vergelijking met een buitenmuur schilderen met beschermende, geschikte verf voor buiten is stukadoren wel duur. En stucwerk buiten repareren dus ook.
 • Het weer moet mee zitten tijdens het aanbrengen van de cementmortel.
 • Stucwerk is een klus die je beter door een ervaren stukadoor kunt laten uitvoeren. Zelf stucen lijkt misschien een budgetvriendelijk idee, maar is het uiteindelijk niet.
 • Opties zoals cementvezelplaten kun je niet op hellende daken gebruiken.

Waterdicht op de gevel

Een van de grootste problemen voor buiten stucwerk is de regen. Helemaal in de herfst valt er veel regen, wat niet alleen funest kan zijn voor het stucwerk, maar ook voor de gevel van je huis. Als deze niet waterdicht genoeg is, zal er regenwater naar binnen sijpelen en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Deze kunnen de rest van je huis aantasten als je hier niet op tijd bij bent, dus het is extra belangrijk om de juiste soort stuc te kiezen voor buiten!

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes