Schimmel verwijderen in huis | 3 oplossingen

Schimmel is vies, lelijk en ontzettend ongezond. Het verwijderen van schimmel kan makkelijk en vlug. Wil je ook snel van de vieze schimmels af zonder al te veel gedoe? Lees dan snel deze blog! Schimmel kan muren, plafonds, tapijt en hout aantasten. Het kan bovendien ontzettend vlug verspreiden. Waar komt schimmel vandaan en hoe kun je het grondig verwijderen?

schimmel voor het verwijderen

Schimmel in huis

Het is belangrijk om schimmels tijdig te herkennen. Op die manier haal je schimmel makkelijker weg. De meest voorkomende beschimmelde plaatsen in een woning zijn:

 • Vochtige muren en plafonds, bijvoorbeeld in badkamers en kelders
 • In textiel dat vochtig is of is geweest
 • In koelkasten

Schimmels hebben een herkenbare geur. De geur van schimmel is muf, stoffig, of ruikt naar grond. Soms ruikt schimmel naar aardappel.

Zwarte schimmel

Een van de meest voorkomende soorten schimmel is zwarte schimmel. Hoewel zwarte schimmel niet dodelijk is, kan het wel enorm schadelijk zijn. Het is dus belangrijk dat je zwarte schimmel zo vlug mogelijk aanpakt ook na waterschade.

schimmel verwijderen

Welk middel gebruiken voor schimmel bestrijden

Een gemakkelijk verkrijgbare oplossing is vaak de meest simpele keuze om schimmel in huis te bestrijden. Je hoeft je dan weinig zorgen te maken over giftige gassen, maar kan wel zelf zo snel mogelijk aan de slag om het schimmelprobleem op te lossen. Een paar van de meest gebruikte producten hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Azijn

Een veelgebruikt middel tegen schimmel is azijn. Azijn is niet erg agressief, het is dus alleen effectief tegen milde schimmel. Je kunt azijn het gemakkelijkst met een plantenspuit direct op de schimmel aanbrengen. Gebruik er een mondkapje bij om geen schimmeldeeltjes of sporen in te ademen.

Soda

Als het een klein oppervlak met schimmel betreft haal je de schimmel waarschijnlijk prima zelf weg. Het meest milieuvriendelijke middel om schimmel aan te pakken is soda. Los 5 à 10 gram soda op in 1 liter water. Draag een mondkapje en trek handschoenen aan. De loskomende schimmeldeeltjes zijn namelijk schadelijk. Vervolgens borstel je het mengsel met een harde borstel over de schimmelplekken.

Neem flink wat ruimte om de schimmel heen mee. Jonge schimmels zijn namelijk nog lastig te zien. Voor eventuele voegen gebruik je een tandenborstel. Laat het geheel na het borstelen een paar uur intrekken en spoel na met schoon water. Als je de schimmel blijft zien, herhaal je de behandeling nogmaals.

Bleekmiddel

Als de soda niet volstaat zou je bleekmiddel kunnen gebruiken. Je mengt 25 ml bleekmiddel in een emmer met 1 liter water. Draag een mondkapje en trek handschoenen aan. Maak de schimmelplekken nat met een spons of een plantenspuit. Laat het gebied goed drogen. Herhaal de behandeling indien nodig.

Schoonmaakmiddelen

Overige effectieve schoonmaakmiddelen om schimmel op te lossen:

 • Chloor
 • Borax
 • Schimmelreiniger van HG
 • Groene zeep
 • Schoonmaakazijn

NB: Ammonia (-k). Met het agressieve ammonia is het oppassen geblazen. Niet alle oppervlakken zijn bestand tegen ammonia. Ammoniak of een schoonmaakmiddel dat ammoniak bevat mag je nooit met bleekwater mengen. De combinatie vormt een giftig gas. Je kunt wel bovenstaande schoonmaakmiddelen gebruiken.

Hoe voorkom je schimmel in huis?

Je voorkomt schimmels door lekkages te verhelpen, te ventileren en te verwarmen. Als je huurt ben je in sommige gevallen niet gemachtigd om zelf het probleem aan te pakken. Je moet dan waarschijnlijk bij de verhuurder aankloppen. In de praktijk zien we de volgende problemen bij huurders:

 • Enkel glas dat niet voldoende isoleert
 • Lekkage op het dak rondom bijvoorbeeld een schoorsteen
 • De gevel is nog niet voldoende geïmpregneerd

Wat kun je zelf doen?

 • Beter verwarmen
 • Indien mogelijk geen natte was in de woning drogen
 • Na het douchen de ruimte voldoende drogen en luchten
 • Beter ventileren

Ventilatie

Schimmel blijft weg als de lucht goed doorstroomt. Zet daarom het raam open of zet het ventilatiesysteem aan tijdens het douchen, baden en koken. Droog de hoekjes na het douchen af met een handdoek.

schimmel op muur verwijderen

Hoe schimmel verwijderen in badkamer

Doordat badkamers doorgaans de meest vochtige ruimtes zijn krijgen veel mensen te maken met schimmel in de badkamer. Het is vaak een combinatie van een vochtig binnenklimaat en te weinig ventilatie. Door de badkamer voldoende te ventileren dring je de kans op schimmel flink terug. Maar wat moet je doen als de schimmel al aanwezig is?

Zelf schimmels weghalen

Om schimmel in de badkamer te kunnen oplossen moet je eerst de oorzaak achterhalen. Als je de oorzaak niet aanpakt zal de schimmel keer op keer terugkomen. Je kunt ervan uitgaan dat de beschimmelde ruimte te vochtig is. Om schimmel te voorkomen is het dus noodzakelijk dat je vocht onder controle houdt. De eerste stap is dus om overtallig vocht blijvend af te voeren.

Vocht wegnemen

Schimmel wordt veroorzaakt door overtollig vocht. Overtollig vocht voer je af door de lucht te verwarmen, dagelijks te ventileren, ontvochtigers te plaatsen en de juiste verf toe te passen. Maak gebruik van speciale badkamerverf, verf van kalk en verf met vochtwerende eigenschappen. Op die manier hou je schimmel buiten de deur.

Gebruik een vochtmeter

Als de muur volledig is opgedroogd controleer je of de schimmel weg is. Het oppervlak zal langer dan een dag moeten drogen. Je kunt er eventueel een vochtmeter voor gebruiken. Als de schimmel nog aanwezig is zal je het nog eens moeten verwijderen.

Om de luchtvochtigheid binnen op een constant niveau te houden kun je ervoor kiezen om de gevel te hydrofoberen.

Stucwerk badkamer

De prijzen van het opnieuw stucen van een badkamer of douche wil nog wel eens erg variëren. Niet alle soorten stucwerk zijn bestand tegen water en de afwerkingen die goed waterdicht moeten zijn zijn ook weer wat duurder in prijs. Stucwerk voorstrijken is altijd wel aan te raden.

Offertes voor het laten verwijderen van schimmel?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk vochtbestrijding prijzen

Schimmel op de muur

Een van de manieren om schimmel te voorkomen is het voldoende isoleren van de muren. Denk dan aan spouwmuurisolatie. Als de muren aangetast zijn moet je eerst grondig de schimmel van de muur verwijderen. Vervolgens werk je de muur opnieuw af met bijvoorbeeld verf of behang.

Plafond behandelen

Schimmel op het plafond kan een hele opgave zijn. Het belangrijkste is om de oorzaak aan te pakken. De basis is altijd om beter te ventileren. Kies voor een goed ventilatiesysteem en zet de ramen geregeld open. Zorg er dan wel voor dat er niet te veel doorslaand vocht van buiten naar binnen dringt. Zo zal er opnieuw schimmel ontstaan.

Schimmel van plafonds verwijderen

Wanneer je de oorzaak van de schimmel hebt opgelost kun je de resten van de schimmels aanpakken. Dit kun je doen door het aangetaste gebied heel goed te laten drogen. Vervolgens kun je het oppervlak goed schoonmaken. Als laatste stap kun je het plafond met een anti-schimmelverf behandelen.

Blijvende plekken op hout

Soms zorgt schimmel voor vervelende, blijvende plekken. Bij onbeschermd hout kan verkleuring optreden. Probeer aantasting te voorkomen. Deze plekken ontstaan bijvoorbeeld door het ontbreken van isolatie in de vloer. Schimmel aan de onderkant van houten vloeren of in kruipruimtes kan de stevigheid van houten vloeren aantasten.

Schimmel op gevel

Bij schimmels op grote schaal kan je best een professionele firma inhuren die gespecialiseerd is in dergelijke problemen. Hoe groter de aantasting, hoe groter het risico op blootstelling aan schimmelsporen tijdens het reinigingsproces. Bovendien is het mogelijk dat er uitgebreidere methodes nodig zijn om schade aan andere delen van het gebouw te voorkomen. Kleine oppervlakten die aangetast zijn door schimmels kan je daarentegen zelf aanpakken.

Oplossing vochtbestrijdingKostenOppervlakte
Weggraven grondrandVanaf € 100Per huis
Reinigen reinigingsmiddel€ 5Per m² gevel
Reinigen hoge druk€ 8Per m² gevel
Reinigen chemisch€ 22Per m² gevel
Impregneren€ 8Per m² gevel
Hydrofoberen€ 8Per m² gevel
Spouwmuurisolatie€ 20 – € 30Per m² gevel
Voegwerk zonder slijpwerk€ 37Per m² gevel
Voegwerk met slijpwerk€ 47Per m² gevel
Injecteren optrekkend vocht€ 150 – € 300Per huis
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000Per huis
Waterdicht maken kelder gem.€ 2.000Per huis
Waterdicht maken kelder max.€ 4.000Per huis

Schimmel laten verwijderen: gratis offertes

Heb je last van schimmel in huis en wil je dit laten verwijderen door een professional? Ontvang offertes op maat door onderstaand formulier in te vullen. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zit de nattigheid?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes