Badkamer stucen – Stappenplan en tips

Door je badkamer te stucen bescherm je de muren en wordt vocht op de juiste manier afgevoerd. Dit gebeurt vaak in plaats van tegelwerk. Lees je eerst goed in voordat je begint met het uitvoeren van de werkzaamheden.

Badkamer stucen

De voordelen van een gestucte badkamer

Je badkamer stucen (of wc stucen) in plaats van tegelwerk is een nieuwe trend op het gebied van wandafwerking, net zoals het kiezen voor wandpanelen. Naast een unieke uitstraling brengt stucwerk in je badkamer nog een aantal voordelen met zich mee. Echter zijn er nog meer aandachtspunten die belangrijk zijn wanneer je een badkamer gaat verbouwen.

Hygiëne

Anders dan bij tegelwerk wordt stucwerk geheel naadloos aangebracht. Vuil kan zich nergens ophopen, waardoor je vrijwel nooit last hebt van schimmel of vieze plekken. Goed boenen met agressieve schoonmaakmiddelen is dus verleden tijd.

Afwerking

Stucen is niet alleen een manier om je muren mooi strak te maken. Je kunt ook meteen de afwerking realiseren door bijvoorbeeld een kleur of patroon toe te voegen. Zo hoef je niet ook nog een andere afwerking eroverheen te plaatsen.

Voordelen op een rij

  • Vochtwerend: In de badkamer heb je te maken met veel vocht. Normaal gesproken zou dit vocht de muren in dringen. Door het stucwerk loopt het vocht langzaam naar beneden, waardoor er geen problemen ontstaan.
  • Minder schimmelvorming: Veel materialen krijgen last van schimmel als deze nat worden. Hier heb je geen last van als je een stuclaag aanbrengt in de badkamer.
  • Een uitstraling die past: De stuclaag kan in een groot aantal kleurmogelijkheden en texturen aangebracht worden. Hierdoor heb je direct een goede afwerking en kun je de muren en het plafond aanpassen aan de rest van het interieur.

Badkamer stucen nadelen

  • Beschadigingen en reparaties: stucwerk kan gevoelig zijn voor beschadigingen en krassen. Reparaties aan het stucwerk zijn vaak zichtbaar en daardoor minder esthetisch.
  • Vlekken: in tegenstelling tot tegelwerk, is stucwerk gevoeliger voor vlekken. Dit kan een probleem zijn, vooral in kleinere badkamers waar vaak veel spullen staan.
  • Waterbestendigheid: stucwerk is niet altijd 100% waterbestendig. Het is noodzakelijk om een vochtbestendige stucmortel te gebruiken en de ondergrond waarop je stuct moet ook bestand zijn tegen vocht.
  • Prijs: hoewel het stucen van een badkamer een aantal voordelen biedt, zijn de kosten vaak hoger in vergelijking met andere afwerkingsopties.

De mogelijkheden bij een badkamer stucen

Een badkamer stucen kan aan de hand van een groot aantal mogelijkheden. Stucwerk bestaat namelijk uit meerdere varianten, denk bijvoorbeeld aan soorten stucwerk als Beton Ciré, leemstuc, microcement of pandomo stuc.

Spachtelputz

Een van de veel gekozen opties is spachtelputz. Dit materiaal kun je in meerdere lagen op de muren aanbrengen, waarbij je ook gelijk structuur krijgt. De spachtelputz is namelijk met een fijne korrel, waardoor je een geheel nieuwe uitstraling geeft. Daarnaast is het ook mogelijk om spachtelputz glad te maken.

Stucwerk prijzenPrijs per m²
spuitpleisterSpuitwerk/ spack (dunne laag)€ 8 – € 12Nee
behangklaarGlad muren behangklaar€ 12 – € 20Ja, behangen
sausklaarGlad muren sausklaar€ 15 – € 23Ja, schilderen/ sausklaar
behangklaarGlad muren dik behangklaar€ 20 – € 30Ja, behangen
sausklaarGlad muren dik sausklaar€ 23 – € 33Ja, schilderen/ sausklaar
stucwerk plafondGlad plafond sausklaar€ 17- € 25Ja, schilderen
schuurwerk fijnSchuurwerk fijn€ 14 – € 22Nee
schuurwerk_grofSchuurwerk grof€ 14 – € 22Nee
granolGranol€ 15 – € 23Nee
leemstucLeemstuc€ 30 – € 40Nee
beton cireBeton Ciré€ 70 – € 175Nee
tadelaktTadelakt€ 100 – € 140Nee
microcementMicrocement€ 110 – € 120Nee
microbetonMicrobeton€ 120 – € 130Nee

Pleisterwerk

Ook kun je gebruik maken van pleisterwerk. Deze stuclaag is voornamelijk geschikt voor wanneer je de muren zo glad mogelijk wil maken. Het pleisterwerk wordt daarom nauwkeurig aangebracht, waarna alle oneffenheden worden weggehaald. Deze methode wordt ook vaak gebruikt om de open haard te stucen.

Schuurwerk

Als laatste kun je ook kiezen voor schuurwerk voor het stucwerk. Dit kan ook zo glad mogelijk gemaakt worden, maar kan ook zorgen voor extra textuur. Het is afhankelijk van jouw interieurstijl voor welke oplossing op dit gebied je kiest en waar je het meeste profijt aan kunt behalen.

Hoe stuc je een badkamer?

De badkamer stucen is een klus die je pas uit kunt voeren als je precies weet waar je allemaal rekening mee dient te houden. Je zult daarom een stappenplan moeten gebruiken om de beste eindresultaten te verkrijgen. Vooral als je zelf de werkzaamheden uit wil voeren dien je daarom onderstaande stappen goed te doorlopen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je voor waterdicht stucwerk zorgt.

Stap 1: Het oppervlak in goede staat brengen

Bij een nieuwbouwwoning zijn de muren en het plafond vaak al stucwerk klaar gemaakt. Bij een oudere woning is dit vaak niet het geval. Je moet er daarom voor zorgen dat je de muren en het plafond nakijkt en ontdekt of eventuele beschadigingen aanwezig zijn.

Opvullen van scheuren en gaten

Scheuren en gaten dienen dan als eerste opgevuld te worden. Ook andere oneffenheden moet je weghalen om zoveel mogelijk een gladde ondergrond te verkrijgen. Zorg ervoor dat je iedere vierkante meter nauwkeurig nakijkt. Als je iets overslaat, ga je dit ook terugzien na het aanbrengen van het stucwerk.

Stap 2: De materialen mengen

Je moet dan de materialen mengen. Het stucwerk kan namelijk pas aangebracht worden als jij de juiste textuur hebt gemengd. Als je stucwerk met een bepaalde kleur hebt, dien je er ook voor te zorgen dat je door blijft mengen tot deze kleur zichtbaar is.

Handmatig mengen

Het mengen kan enige tijd in beslag nemen. Vooral als je handmatig alles doormengt, kan het lang duren voordat het mengsel gereed is voor gebruik. Je kunt er daarom ook voor kiezen om elektrisch gereedschap te gebruiken, waardoor er meer kracht aanwezig is en het mengsel helemaal klaar is voor gebruik.

Stap 3: De eerste laag aanbrengen

Je begint dan met het aanbrengen van de eerste laag. Bij een badkamer stucen is dit de laag waarmee je de kleinste oneffenheden weggewerkt krijgt en een gladde ondergrond kunt creëren. Het is belangrijk dat je deze laag zo goed mogelijk aanbrengt en daarbij ook snel werkt.

Sneldrogend stucwerk

Het kan namelijk zijn dat de omstandigheden zo goed zijn dat het stucwerk snel droogt, houd ook rekening met de droogtijd van het materiaal. Je dient deze eerste laag namelijk goed uit te laten harden voordat je de bramen en oneffenheden wegschuurt. Zo voorkom je dat het stucwerk gaat schuren.

Stap 4: Extra lagen aanbrengen

Bij de badkamer stucen heb je meerdere lagen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Je moet daarom nog een tweede laag aanbrengen, welke je wederom zo glad mogelijk maakt. Deze laag dient als extra bescherming en kan het vocht tegenhouden.

Toplaag

Ook breng je nog een derde laag aan. Deze laatste laag is de toplaag en de uiteindelijke afwerking. Bij deze laag kun je dus ook andere bewegingen maken, waardoor er een textuur op de muren komt en jij de uitstraling krijgt die helemaal bij jouw badkamer past. Hiervoor moet je wel weten hoe je de textuur aanbrengt, zodat je voorkomt dat het er niet helemaal naar wens uitziet.

Stap 5: Alles goed laten drogen

Zodra je alle lagen hebt aangebracht en de eerste lagen goed gedroogd zijn, is het van belang dat je de stuclaag goed laat drogen. Deze laatste laag heeft over het algemeen niet veel tijd nodig om te drogen, maar je kunt het beter langer laten zitten.

Schade voorkomen

Je kunt in de tussentijd jouw badkamer dus niet gebruiken. Vocht en een hogere luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de droogtijd vertraagt of dat er zelfs grotere schade aangebracht wordt. Een portie geduld is daarom wel een vereiste.

stucen badkamer

Waarom de werkzaamheden zelf uitvoeren?

De badkamer stucen zou je in principe zelf uit kunnen voeren. Door de juiste stappen te doorlopen kun je de muren en het plafond van een goede stuclaag voorzien, waardoor je gelijk van de voordelen profiteert. De verschillende aanbrengtechnieken kun je vooraf bekijken, zodat je weet hoe je de gewenste resultaten behaalt.

Kosten besparen

Daarbij krijg je een flinke besparing op de kosten wanneer je geen professional inschakelt. Je zorgt er hiermee dus voor dat het ook beter binnen jouw budget past. De badkamer stucen kan er dan voor zorgen dat je nog meer gaat genieten van de ruimte en volledig tot rust kunt komen na een lange werkdag.

De reden voor het uitbesteden aan een professional

De meeste mensen zullen echter een professional inschakelen als het gaat om een badkamer stucen. Een professional weet namelijk precies welke aanbrengtechnieken er mogelijk zijn en hoe de beste eindresultaten zichtbaar worden. Daarbij heeft een professional ook voldoende vakkennis, waardoor de mogelijkheden op het gebied van materialen ook duidelijk is.

Meer ervaring

Zo gebruikt een vakman hoogwaardige kwaliteit materialen, waardoor er vaak nog meer functionaliteiten en voordelen aan te behalen zijn. Ook geniet je hierdoor van een langere levensduur. Een professional inschakelen is daarom altijd aan te raden als je jouw badkamer wil stucen.

Hoe duur is een badkamer stucen?

De badkamer stucen zorgt ervoor dat jij ook kosten betaalt. Je moet er daarom voor zorgen dat je deze kosten voor jezelf op een rij zet, waardoor je ook beter weet wat er binnen jouw budget past. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren. In eerste instantie moet je hiervoor kijken naar het aantal vierkante meters dat van stucwerk voorzien moet worden. Op basis hiervan worden de materialen namelijk aangeschaft.

Prijs per uur

Bij het inschakelen van een professional komen hier ook nog bedragen bij kijken voor de werkzaamheden die deze uitvoert. Dit wordt vaak berekend op basis van een uurtarief. Hier komen de grootste verschillen om de hoek kijken. Zorg er daarom voor dat je verschillende bedrijven met elkaar vergelijkt om te profiteren van de beste prijs.

Neem contact op met een specialist

Wil je de badkamer stucen, maar besteed je de werkzaamheden liever uit aan een professional? Zorg er dan voor dat je in jouw omgeving bekijkt welke professional aan al jouw wensen aansluit. De vakkennis van een specialist kan ervoor zorgen dat jouw muren en plafonds er helemaal naar wens uit komen te zien en je kunt altijd samen met de professional bespreken welke kleuren je op de muren wil hebben. Jij hoeft alleen nog maar een afspraak te maken, waarna de professional in jouw woning aan de slag gaat en het stucwerk aanbrengt in de badkamer. Jij hoeft alleen nog maar te genieten!

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een badkamer stucen?

+
Een badkamer stucen kost tussen de € 20 en € 25 per vierkante meter.

Is het verstandig om een badkamer te stucen?

+
Ja, dit straalt één geheel uit en het zorgt er ook nog eens voor dat er geen vuil tussen de voegen komt.

Badkamer stucen of tegelen?

+
Het laten stucen van een badkamer is over het algemeen goedkoper dan laten betegelen, wat de beste optie is hangt af van je persoonlijke situatie, je eigen wensen en je budget.

Stukadoor inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te voorzien van nieuw stuc of pleisterwerk? Vul ons formulier in en ervaren stukadoors nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou stuc en pleisterwerk kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet gestuct worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes