Bad plaatsen in bestaande badkamer | 3 simpele tips

Een nieuw bad in je huidige badkamer plaatsen is heel leuk, maar wanneer heb je nu het beste bad gevonden? Waar moet je rekening houden en zijn er dingen waarop je moet letten? We vertellen het je allemaal!

Bad plaatsen in bestaande badkamer

Vrijstaand bad of tegen de muur

Wanneer je besloten hebt om een bad te gaan plaatsen in jouw huidige badkamer is het goed om te kiezen tussen een vrijstaand bad, of een vast bad tegen de muur. Meestal kunnen beide opties geplaatst worden, al zit er wel een verschil in het installeren van beide baden. 

Bij een vrijstaand bad lopen de montage kosten altijd iets omhoog. Dit komt doordat de leidingen via de grond richting het bad moeten lopen. Bij een bad tegen de muur kan dit verstopt worden in de muren. 

Afmetingen badkuip

De maten voor een badkuip variëren van 70 à 90 cm breed, en 80 à 120 cm lang. Voor een ligbad is de standaard maat 70 x 170 cm. De badkuip wordt gemaakt in geëmailleerd plaatstaal (in dit geval is een aarding verplicht) of in kunststof (acryl).

Kunststof bad?

Een kunststof bad heeft verschillende voordelen. Zo is kunststof een ligt en stevig materiaal en is het oppervlak glad, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het water behoudt er langer zijn temperatuur in en het vullen van de kuip maakt ook minder lawaai.

Nieuwe badkamer

Voor je aan een verbouwing gaat beginnen is het goed om te weten wat het nieuwe bad in de huidige badkamer gaat kosten. Hieronder hebben we in de tabel een prijsopbouw gemaakt van een gemiddelde badkamer. Deze badkamer is 3 bij 3 meter en op een normale manier afgewerkt. Hoe luxer jij het uiteindelijke resultaat wilt hebben, des te hoger de prijs gaat worden. 

Prijslijst

In de onderstaande tabel zie je naast alle prijzen en aanbiedingen ook meer informatie per onderdeel. Je kunt op het onderwerp klikken om hier meer over te lezen. 

OnderdelenAantalEenheid€ per eenheid
afvoergoot.jpg
Beste draingoot
1stuk€ 200
tegelwerk-vloer.jpg6€ 65
tegelwerk-wand.jpg
Tegelwerk wand
27€ 40
douchebak-inloopdouche.jpg
Douchebak
1stuk€ 300
douchewand-1.jpg
Beste douchewand
1stuk€ 300
beste-waterbesparende-douchekop-test.jpg
Douchekop
1stuk€ 80
bad.jpg
Bad
1stuk€ 400
beste-wastafel.jpg
Wastafel
1stuk€ 130
wastafelkraan02.jpg
Wastafelkraan
2stuks€ 300
toilet.jpg
Toilet
1stuk€ 250
toiletbril.jpg
Softclose toiletbril
1stuk€ 20
regendouche.jpg
Beste regendouche
1stuk€ 200
douchemengkraan02.jpg
Douchemengkraan
1stuk€ 250
kraan02.jpg
Badkraan
1stuk€ 150
afwerking-van-plafond.jpg
Plafond

1post€ 250
elektra02.jpg
Elektra
1post€ 250
leidingwerk.jpg
Leidingwerk
1post€ 310
montage-sanitair.jpg
Montage sanitair
1post€ 800
spiegel.jpg
Beste douchevloer
1stuk€ 300

Prijzen inclusief plaatsing

Sommige leveranciers proberen de klant lekker te maken met allerlei trucjes. Denk dan aan het niet benoemen van btw of slechts een gedeelte van de arbeidskosten vermelden. Bovendien zullen ze je beloven om de materialen te leveren.

De prijzen in onze tabellen zijn allemaal inclusief plaatsing. Dus wees gerust, bij ons op de site zie je de complete prijs en mocht er iets afwijken dan staat dat er expliciet bij vermeld.

Naast dit alles kunnen de prijzen overigens soms behoorlijk variëren. Daarom is het belangrijk om ruim de tijd te nemen na het aanvragen van de prijzen en offertes bij de leveranciers om ze grondig te vergelijken met elkaar. Vervolgens kies je welke leverancier de klus uiteindelijk uit gaat voeren.

Benieuwd naar de kosten van een badkamer?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en renoveren de badkamer, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk badkamer prijzen

Nieuwe badkuip plaatsen

We gaan het stappenplan badkamer doornemen voor een badkamer met een nieuw bad. Het is niet moeilijk, maar je moet het net maar even weten. Hieronder staan een aantal tips die je kunt gebruiken. 

1. Vergelijk de prijzen – bad installeren 

Wellicht een open deur maar laten we er toch maar mee beginnen. Vaste winkels in winkelcentra hebben een hogere kostenstructuur dan online winkels, waardoor het prijsverschil meestal tientallen procenten is op een kraan, bad en toilet. Kijk daarom ook zeker online naar de producten.

2. Lengte, breedte en hoogte bad inbouwen

Je kunt kiezen voor een nieuw bad omdat je er nu helemaal geen hebt, of omdat je huidige bad niet meer aan je wensen voldoet. Ook kan het bad simpelweg te klein zijn. Het is dus verstandig om altijd een groot bad te kiezen. Liever lang en smal, dan kort en breed. De meeste mensen passen namelijk makkelijker in een smal bad, dan in een breed en kort bad. 

Ook kun je nog kiezen voor een vrijstaand bad. Dan moet je er ook rekening mee houden dat je in het bad past. Ook is het goed om dan nog eens na te denken over de aansluiting en de afvoer. 

3. Kraan en sifon – afvoer bad aansluiten

Als je het bad hebt gekozen is het niet geheel onbelangrijk om na te denken wat voor kraan en afvoer je daarbij wilt hebben. Vaak zit een afvoer sifon niet bij de standaard levering en dat kan voor vervelende verrassingen zorgen. 

Hoe zet je een bad vast?

Het plaatsen van een bad is niet lastig. Meestal komt een bad in een hoek of komt het bad tegen de muur. Op de muren plaats je een draagbalk met stevige pluggen en schroeven en aan de vrije zijden maak je een frame waar het bad op kan liggen. Meestal is de ombouw van het bad voor de sier en niet zo zeer voor de dragende functie.

plaatsen bad

Waar op letten

Het plaatsen van een bad tegen de muur moet wel mogelijk zijn. De lengte van het bad kan verschillen van 1,50 tot 1,90 en 2,00 meter. Zorg er dus voor dat je die lengte kwijt kunt in je badkamer. Ook dien je rekening te houden met de breedte, dat kan 50, 60, 70 of 80 centimeter zijn. 

Vrijstaand bad vervangen

Je hoeft niet altijd beperkt te worden door de maten van je muren. Je kunt er namelijk ook voor keuzen om de muren te verplaatsen. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van een andere kamer, maar je winst in de badkamer is zelfs met een paar meter al groot. 

Besparen

20 centimeter kan net het verschil maken voor je, omdat:

  • Het bad met jouw voorkeur nu wel in de badkamer past
  • Je een veel bredere keus hebt in de verschillende baden die er bestaan
  • Je eindelijk languit in bad kan liggen
  • Je meteen verschil merkt door de extra ruimte in je badkamer

Muren verplaatsen

In dit voorbeeld verplaatsen we de muren 20 centimeter. In de kamer waar deze ruimte vanaf genomen wordt is dat vaak enkel het verplaatsen van een kast. Maar je kunt er ook voor kiezen om enkel de ruimte uit te bereiden waar het bad geplaatst gaat worden. De extra hoeken in de kamer geven de ruimte weer een extra dementie. 

Standaard afmetingen bad

Meestal wordt er gekozen voor een bad van 70 of 80 centimeter breed. Maar je hebt de keuze uit meer. Zo kun je ook kiezen voor een bad van 60 of 110 centimeter. Ook voor de lengte is er vaak meer mogelijk dan je denkt. 170 en 180 centimeter zijn de standaard maten, maar 190 centimeter geeft echt veel meer ruimte.

Badkamer mooier maken

Je kan zo de badkamer verbouwen en op deze manier een mooiere ruimte maken dan je nu hebt. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan, maar tegenwoordig zijn er veel bedrijven waar je niet meer de hoofdprijs hoeft te betalen voor de installatie van jouw bad.

Betrouwbaar kopen

Wanneer je de allerlaagste prijs wilt hebben en er dus voor kiest om online te gaan shoppen is het belangrijk dat je dat doet bij een vertrouwde webshop. Ook kun je ervoor kiezen om makkelijk en snel een offerte aan te vragen. Zo weet je zeker dat je veilig koopt. 

Bad dat lekt

Wat te doen als het bad lekt. De snelste veilige oplossing voor een bad lekkage en daarnaast het permanent echt goed verhelpen en waterschade voorkomen. Bij waterschade wordt er in veel gevallen niks door de verzekering vergoedt. Des te meer redenen om ervoor te zorgen dat een lek in het bad niet meer terug komt.  

Zie hier een lek bad met een gat in de kuip:

Hier laten we je zien hoe dit tijdelijk gemaakt wordt, totdat het permanent gemaakt wordt: 

Wat doen als het bad lekt

Mocht je een direct probleem hebben met een lek bad en het is nog vol dan zijn de volgende stappen slim om te doen:

Wanneer het bad tijdelijk gemaakt is, is het goed om te laten kijken naar een permanente oplossing zodat jij weer kan genieten van een warm bad. Gelukkig hoef je niet altijd direct een nieuw bad te kopen want een bad kopen, plaatsen en afwerken na het slopen van het huidige bad is best een klus en ook duur.

  • Schep het bad leeg: Schep met emmers het water eruit (in toilet of wasbak)
  • Controleer de kitranden: Het bad kan rustig leeglopen wanneer dit vol is, laat het vervolgens een aantal dagen droogstaan, zodat de kitranden goed kunnen drogen.
  • Gat in bad: Laat het bad leeglopen of schep het ook leeg met emmers terwijl je het gat dichthoudt met je hand. Snelheid is belangrijk
bad plaatsen

Bad repareren

Tegenwoordig worden de meeste baden gerepareerd door middel van lijm. Het gat wordt dichtgeplakt en zo goed als onzichtbaar gerepareerd. Zeker loodgieters met ervaring kunnen baden zo goed herstellen dat het niet meer te zien is. 

Badkamerrenovatie: gratis offertes

Van plan om de badkamer te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou badkamer kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes