Bad vervangen door douche | Wat levert het je op?

Het bad vervangen door een douche is de makkelijkste, snelste en goedkoopste manier om zonder een complete verbouwing toch een fijne grote douche te realiseren. Je hoeft niet meer over de rand te stappen en het kan al in één dag worden uitgevoerd.

bad vervangen door douche

Badkamer vernieuwen in 1 dag: bad vervangen door een douche

Het bad in de badkamer vervangen door een douche is simpel gezegd, maar wat komt er bij kijken? Het is voor de meeste mensen belangrijk dat:

  • De locatie van de douche op dezelfde plaats blijft als waar het bad stond
  • Het putje van de douche op ongeveer dezelfde plaats blijft
  • Je na één dag weer kunt douchen

Voordelen van badkuip verwijderen en vervangen

Er zijn verschillende voordelen van een douche vergeleken met een bad. Zo neemt een douche minder ruimte in dan een bad. Zeker als je een kleine badkamer hebt, is dit dus zeker een betere optie. Daarnaast heeft een bad een hoge instap, wat niet altijd even veilig is. Vooral met een inloopdouche heb je dit probleem niet meer, wat het de ideale oplossing maakt. Bovendien kan het vervangen van een bad in de badkamer door een douche vaak al binnen één dag gebeuren.

Wat kost het plaatsen van een inbouw inloopdouche in 1 dag?

De gemiddelde kosten voor het vervangen van een ligbad door een douche liggen tussen de € 980 en € 3.750. Het grootste gedeelte van de kosten ben je kwijt aan arbeidskosten. De kosten voor een douche installeren, schelen echter ook per specialist, dus het is verstandig om verschillende offertes te vergelijken. 

Factoren die invloed hebben op de kosten

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de kosten voor het vervangen een bad door een douche. Zo kun je bijvoorbeeld al zelf wat voorbereidend werk doen, zodat een specialist hier minder lang mee bezig is. Daarnaast kun je de zelf bepalen hoe luxe of juist simpel de douche wordt. Een simpele maar goede douche brengt vanzelfsprekend minder kosten met zich mee dan een luxe variant. Uiteindelijk is de prijs afhankelijk van het soort douche dat je wilt laten plaatsen en de complexiteit van de klus, en dus jouw specifieke situatie. 

Stappenplan: bad eruit, douche erin

Hoe wordt het ombouwen van een ligbad tot een douche precies aangepakt? Dat gaat vaak in overleg met een specialist. Het is in ieder geval belangrijk om de juiste materialen te hebben, zoals een nieuwe douchekraan, douchekop en douchewand, maar ook eventuele leidingen en tegelwerk kunnen niet vergeten worden. Voor het vervangen zelf hebben we een stappenplan opgesteld:

  • Demonteren en verwijderen van het oude bad
  • Verplaatsen van waterleidingen (indien nodig) en inbouwen van een nieuwe afvoer
  • Egaliseren van ondervloer en aanbrengen van ondersteuning
  • De vloer isoleren
  • Douchevloer en wanden monteren
  • Douchewand plaatsen
  • Afwerken met kit en plaatsen van accessoires

Aandachtspunten

Om tijd te besparen is het aan te raden om de douche op dezelfde plek als het bad in de badkamer te plaatsen. Dit bespaart je sloopwerk en er hoeft ook geen nieuwe waterleiding of afvoer geplaatst te worden. Bovendien is het goed om ook na te denken over het tegelwerk. In veel gevallen moeten de huidige tegels eruit gehaald worden om de douche te kunnen plaatsen. Je kunt ervoor kiezen om dan direct nieuwe tegels te plaatsen, voor een nieuwe uitstraling. Als laatste, en zeker niet belangrijk, is de keuze voor het type douche. Wil je een handige en gloednieuwe inloopdouche of kies je toch liever voor douchecabines? Het is allebei mogelijk!

Kant-en-klare inloopdouche in een dag geplaatst

Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klare inloopdouche te laten monteren. Het ligbad wordt eruit gebroken en op een egale ondergrond wordt de douche met lage inloopdouchebak geplaatst. Je kunt kiezen voor een douchebak met of zonder opstap. In veel gevallen kan een kant-en-klare inloopdouche binnen een dag geplaatst worden. Zo ervaar je weinig overlast en kun je snel je nieuwe douche gebruiken.

Douchecabine laten plaatsen

Douchecabines kunnen doorgaans ook in een dag geplaatst worden. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten douchecabines, zodat je die kunt afstemmen op je badkamer. Denk hierbij aan diverse vormen en afmetingen, zodat ze in zowel grote als kleine badkamers passen. Een groot voordeel ten opzichte van een inloopdouche is dat een douchecabine doorgaans goedkoper is. Een ander voordeel is dat de badkamervloer minder snel nat zal worden tijdens het douchen. Een aandachtspunt is dat een douchecabine een deur heeft. Je moet in de badkamer wel genoeg ruimte hebben om deze te kunnen openen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes