Aardmat badkamer | Het aarden van de vloer

Doordat een badkamer een vochtige ruimte is kan elektra extra goed geleid worden. Om elektrische schokken te voorkomen, is het belangrijk dat een badkamer geaard wordt. Je kunt de vloer van een badkamer aarden met een aardmat.

aardmat badkamer

Badkamer aardmat aanleggen

Water is een goede elektrische geleider. Doordat een badkamer een combinatie van verschillende metalen onderdelen, elektra en vocht is moet er in de ruimte gezorgd worden voor een goede aarding in de badkamervloer. Hiervoor kan een badkamer aardmat gebruikt worden.

Als alle onderdelen in een badkamer dezelfde spanningshoogte hebben ontstaan er geen spanningsverschillen meer, waardoor elektrische schokken voorkomen worden. Met een goede zone-indeling kun je precies zien waar in de badkamer elektra geplaatst mag worden.

aardmat badkamer

Aarding van betonvloeren

Stroom kan op verschillende sterkten door het beton in de badkamer vloeien. De exacte hoeveelheid verschilt en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de betonsoort, de afmetingen van de vloer en de spanningshoogte.

Een aardmat heft spanningswisselingen in het beton op waardoor er geen elektrische spanning meer plaatsvindt tussen de verschillende geaarde metalen. Het gevolg is dat je tegelijkertijd verschillende metalen voorwerpen kunt aanraken zonder onder spanning te staan.

Wat zijn de gevolgen van niet voldoende aarden?

badkamer aardmat

Als de badkamervloer niet geaard is kan het oppervlak onder spanning komen te staan. In eerste instantie heeft dat nog geen gevolgen, daar voel je niets van als je op de vloer staat.

Het wordt echter wel gevaarlijk als je op de badkamervloer staat en een geaard onderdeel aanraakt. In dat geval kan het zo zijn dat je onder bepaalde omstandigheden onder elektrische spanning komt te staan.

Hoe wordt een badkamer geaard?

Het is belangrijk dat alle onderdelen in de badkamer die stroom kunnen geleiden worden geaard, ook in een kleine badkamer. Denk hierbij niet alleen aan metalen frames, maar ook aan een metalen douchebak, metalen doucheput, metalen wanden, waterleidingen, kranen, de radiator en overige geleidende delen.

Aardingsmat bevestigen met aardedraad op potentiaalvereffening

Je bevestigt met een klemverbinding blanke aardedraden op de geleidende onderdelen. Elke aardedraad wordt vervolgens gemonteerd op een potentiaalvereffening, ook wel badkamerrail genoemd.

aardmat in de badkamer

Centraal aardpunt: waar en hoe diep moet je de aardmat leggen?

De badkamerrail dient als het centrale aardpunt van de badkamer. Voor dit punt wordt ook wel de afkorting CAP gebruikt. Als tijdens de badkamer verbouwing de aardmat gelegd wordt, zal deze ook op het CAP aangesloten worden. De aardmat moet op minimaal 3 centimeter diepte in de vloer gelegd worden.

Je gebruikt een CAP om de spanningsverschillen in de badkamer weg te nemen. Het gevolg is dat je geen schok krijgt als je voorwerpen in de badkamer aanraakt.

Is een aardmat verplicht in de badkamer?

badkamer met aardmat

Aan het aarden van een badkamer worden vanzelfsprekend verplichte hoge eisen gesteld. In een vochtige ruimte met veel verschillende soorten voorwerpen van metaal en andere geleidende delen kan een fout ernstig aflopen.

Er wordt daarom extra aandacht besteed aan het aarden van bijvoorbeeld een metalen doucheput, een metalen waterleiding of een kraan die op koperen leidingen is aangesloten, zodat je veilig kunt douchen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Badkamer aarding van apparatuur

Apparatuur met metalen onderdelen zullen in veel gevallen niet extra geaard hoeven worden. Dat komt doordat deze apparaten vaak al geaard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine die in de badkamer aangesloten is.

Het is dan wel belangrijk dat de apparatuur in stopcontacten is aangesloten en niet op bijvoorbeeld een wandcontactdoos. Door middel van een aardlekschakelaar wordt een spanningswisseling gedetecteerd.

Wat hoeft niet geaard te worden?

Een aantal onderdelen in de badkamer hoeven niet per se geaard te worden, ook niet als ze van metaal zijn. Vanzelfsprekend zal een geaarde metalen waterleiding al beveiligd zijn, maar niet alle metalen zijn vooraf geaard.

Eventueel metalen voorwerpen die niet geaard hoeven te worden zijn geleidende stankafsluiters, raamkozijnen, deurkozijnen, handdoekhouders, deurkrukken en overige ophanghaken.

Kunststof is een slechte geleider

Het materiaal kunststof heeft geen aarding nodig omdat het moeizaam stroom geleidt. Anders dan bij metalen leidingen worden er voor een kunststof douchebak of kunststof leidingen geen extra maatregelen getroffen.

Het principe is eenvoudig, als je met deze voorwerpen in aanraking komt bestaat er geen risico op een schok.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes