Douche vervangen door bad | Wat zijn de kosten?

Heb je een douche in de badkamer, maar heb je altijd al een bad willen hebben? De douche vervangen door een bad is dan precies wat je wilt doen: het verwijderen van de douche en het plaatsen van een bad zijn werkzaamheden die je deels zelf kunt uitvoeren. Waarom zou je een douche vervangen voor een bad en wat zijn hierin je mogelijkheden?

douche vervangen door bad

Waarom afscheid nemen van de douche?

Een douche vervangen door een bad betekent natuurlijk niet alleen dat er een mooie badkuip in de badkamer geplaatst wordt. Dit betekent ook dat een douche uit de badkamer verwijderd dient te worden. Wat zijn de belangrijkste redenen om afscheid te nemen van een douche?

 • Een douche geeft vaak meer rommel en nattigheid in de badkamer
 • Een douche is minder prettig en veilig voor kinderen
 • Een afdichtingslek is vaak lastiger te repareren
 • Een douche heeft meer onderhoud nodig dan een bad
 • Een douche is minder ontspannend voor mensen met blessures

Een douche heeft natuurlijk ook wel een aantal voordelen. Zo verbruik je minder warm water en minder energie, maar is het ook gemakkelijk in gebruik, aangezien het water ook direct wegspoelt. Het is aan jou om te bepalen of je de douche uit je badkamer wilt verwijderen en deze te laten vervangen door een badkuip.

Alternatief douche vervangen door een bad

Naast een douche vervangen met een bad heb je ook nog andere opties:

Douche én bad: Je hebt de optie om de douche te behouden en het bad als extra plaatsen. Dit is alleen mogelijk wanneer je ook de ruimte beschikbaar hebt. Het hebben van een douche en bad heeft als belangrijkste voordeel dat je kunt kiezen waar je zin in hebt. Daarnaast ervaar je de voordelen van zowel een bad als een inloopdouche.

Douche en bad in één: Wil je graag een douche en een bad, maar is de ruimte in de badkamer hiervoor te beperkt? Dan is er ook nog een derde optie mogelijk, namelijk een douche en bad in één. Dit betekent dat je een badkuip plaatst en daarnaast ook nog een nieuwe douche kraan aan de muur bevestigd. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap: je kunt altijd snel onder de douche, maar ook een lekker ontspannen bad nemen wanneer je hier zin in hebt. Een bad en douche combinatie kent vele uitvoeringen en het is aan jou om te bepalen hoe jouw badkamer eruit komt te zien. Net als de badkamer in 1 dag verbouwen ook deels mogelijk is kan dat dus ook met deze.

Voordelen van een bad in jouw badkamer

Denk jij erover om een bad te plaatsen in jouw badkamer en de douche te verwijderen? Het is belangrijk om hierin goede keuzes te maken, zodat je zeker weet dat je ook daadwerkelijk gaat genieten van de voordelen die een bad met zich mee brengt. Want waarom zou je er voor kiezen om een badkuip in de badkamer te plaatsen? Hier vind je een paar voordelen van een bad op een rij:

 • Een bad is praktischer voor gezinnen met kleine kinderen. 
 • Een bad is aangenaam voor pijnlijke gewrichten.
 • Een warm bad is goed voor de gezondheid.
 • Een bad zorgt voor sfeer in de badkamer.

Andersom gebeurt overigens ook, dus het bad wordt er uitgehaald en wordt door een douche vervangen. Bij het plaatsen van een bad moet er wel genoeg ruimte zijn. Ga eerst na wat je mogelijkheden zijn in de badkamer voordat je een beslissing maakt. Vervolgens kun je op zoek gaan naar de perfecte badkuip voor in jouw badkamer! Je kunt daarbij ook kiezen voor een goed instapbad als dat veiliger voor je is.

Twee mogelijkheden voor snelle douche verbouwing

Eigenlijk zijn er twee vragen die we vaak op ons af krijgen:1) De douche vervangen door een bad – Dit zie je precies op deze pagina beschreven.2) Het bad vervangen door een douche – Dit is dus juist andersom. Bewoners willen dan namelijk het bad verwijderen en een nieuwe douche installeren.

Bad in de badkamer binnen 1 dag geplaatst

Veel eigenaren willen graag een bad binnen 1 dag geplaatst hebben. Het is fijn als een bad zo snel mogelijk geplaatst kan worden, je wilt jezelf gewoon kunnen wassen. Er zijn inmiddels veel bedrijven die een douche verplaatsen door een bad.

Soorten baden voor in de badkamer

Een bad in de badkamer plaatsen: een heerlijk vooruitzicht! Want met een bad ga je volop genieten van warmte en daarnaast is het ook ideaal wanneer je kinderen hebt. Maar wat voor soort bad ga je kiezen? Er zijn diverse soorten baden die je in de badkamer kunt plaatsen, afhankelijk van de plek van het bad die er beschikbaar is. Hier vind je een overzicht van je mogelijkheden:

 1. Ligbad: een ligbad is een wat langer bad waarin je jouw benen volledig kunt strekken. Dit type bad is erg populair en biedt de ultieme ontspanning.
 2. Vrijstaand bad: een vrijstaand bad straalt luxe uit en is dan ook een perfecte keuze wanneer je genoeg ruimte beschikbaar hebt in de badkamer.
 3. Hoekbad: een hoekbad zorgt ervoor dat je wat meer ruimte hebt in het bad zelf, maar daarnaast kun je het bad ook perfect kwijt in de hoek van een kleinere badkamer.
 4. Zitbad: een zitbad is perfect voor de kleine badkamer, omdat dit type bad veel minder ruimte in beslag neemt. Daarnaast kun je hier comfortabel in zitten en is het bad zeer geschikt voor kinderen en ouderen.

De keuze tussen een bad of douche?

Er zijn ook mensen die het juist een betere optie vinden om afscheid te nemen van een bad en een douche hiervoor in de plaats te nemen. Wanneer je een douche wilt vervangen voor een bad heb je hierin tal van mogelijkheden.
Een douche is prettig om te hebben, maar steeds meer mensen kiezen voor de luxe van een badkuip. En dat is niet voor niets: een bad brengt heel wat voordelen met zich mee. Op het moment dat je hebt berekend dat een bad goed in de ruimte past, kun je op zoek gaan naar een mooi bad. Ga je voor een ligbad of kies je een zit- of hoekbad? Ook een vrijstaand bad brengt heel veel sfeer in de badkamer. 

Wat kost het om een bad te plaatsen?

De kosten van een douche vervangen door een bad kunnen flink verschillen. Dit hangt af van de ruimte die beschikbaar is, wat voor bad je kiest voor de badkamer en de grootte van het bad.

Waardoor wordt de prijs bepaald?

De prijs wordt bepaald door de volgende punten:

 • De kosten voor de installatie van het bad
 • De kosten voor het verwijderen van de douche
 • De kosten van het bad

Wat kost een inloopdouche in 1 dag?

De prijs van een inloopdouche, die binnen 1 dag geplaatst moet worden, hangt af van de volgende punten:

 • De locatie van de inloopdouche
 • Het materiaal van de vloer
 • Het materiaal van de wanden
 • Het soort scheidingswand
 • De afvoer die je kiest
 • Type inloopdouche
 • Extra opties of accessoires 
 • Opruimen van puin
Offertes voor een douche vervangen door een bad?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes
badkamer zonder douche

Douche vervangen door een bad: de douche verwijderen

Ga je een bad plaatsen? Dan moet de oude douchecabine verwijderd worden. Dit zijn werkzaamheden die je in principe zelf uit kunt voeren. In onderstaand overzicht lees je stap voor stap hoe je een oude douchecabine verwijderd en daarmee dus gemakkelijk je badkamer kunt verbouwen met een goed stappenplan.

Bekijk eerst de ruimte: past er een badkuip in?

Bij het plaatsen van een bad is het natuurlijk niet alleen belangrijk om af te gaan op wat je mooi vindt en wat jouw wensen zijn. Want ook de ruimte in de badkamer speelt een belangrijke rol. Een douchecabine neemt veel minder ruimte in beslag dan een bad, en daarom moet er ook na het verwijderen van de douche genoeg ruimte zijn voor een badkuip. Zorg dat je eerst weet hoeveel ruimte er beschikbaar is in de badkamer nadat de douche verwijderd is. Op basis hiervan weet je jouw mogelijkheden en kun je bepalen wat voor soort bad er in de badkamer komt en kun je de douche naar bad prijzen hier met elkaar vergelijken.

Zeker weten of er een bad in de badkamer past? In de eerste plaats kun je gebruik maken van een 3D badkamerplanner, waarmee je jouw badkamer in 3D tekent en vervolgens goed kunt zien of er een bad inpast. Ook is het mogelijk om naar een kleiner bad te kijken die wel in een kleinere ruimte past.

Stappenplan inloopdouche vervangen zonder te breken

Stap 1

Haal eerst de deuren en glazen voorwerpen uit de inloopdouche en leg deze weg. Draai vervolgens de schroeven van het frame los. Kijk goed uit voor loszittende onderdelen: deze kunnen vallen bij het losschroeven. Haal nog niet alles los.

Stap 2

Haal ook de schroeven uit de bovenrail: kijk of deze los te wrikken is na het verwijderen van de schroeven. Haal vervolgens de bovenrail eraf en leg deze weg.

Stap 3

Begin met het verwijderen van de kit, dit kan met een stanleymes. Hierbij hoef je niet per se voorzichtig te werk te gaan; er komt altijd nieuwe kit over deze randen. Wrik de platen en panelen een voor een los en haal de onderrail en douchebak weg.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je een ander type douche hebt die niet met bovenstaand stappenplan te verwijderen is. In dit geval is het goed mogelijk om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen die deze sloopwerkzaamheden uitvoert.

Douche vervangen door bad: gratis offertes

Wil je de douche in je badkamer vervangen door een bad? Kom in contact met specialisten die je met deze klus kunnen helpen. Vul ons formulier in, ontvang offertes en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat zou je graag willen?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes