Een nieuwe badkamer indelen is geen eenvoudige klus. Aan de hand van de bestaande waterleidingen zijn er vaak maar een aantal verschillende opstellingen mogelijk. Als je van plan bent zelf een tekening te maken is het handig om de afmetingen van alle onderdelen in de badkamer te weten. Bekijk de badkamer offerte
Zelf een badkamer ontwerpen
Voordat je een badkamer kunt ontwerpen is het goed om eerst een aantal zaken op papier te zetten. We beginnen bij de basis: de beschikbare ruimte. Neem daarbij niet alleen het vloeroppervlak mee, maar ook de hoogte van de ruimte.
Een grotere ruimte inrichten kan nog best makkelijk zijn, maar bij een kleine badkamer moet je vaak wat creatiever zijn. Zeker als je gezin uit een groot aantal personen bestaat.
Aantal personen
Wanneer je als groter gezin vaak tegelijkertijd gebruikmaakt van de badkamer is het handig om daar al op de tekening rekening mee te houden.
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dubbele wastafel of vervang je een vrijstaand bad voor een douche om ruimte te besparen.

Gemiddelde badkamer afmetingen
Natuurlijk ziet elke badkamer er net wat anders uit, maar doorgaans hebben de meeste onderdelen in de badkamer standaard afmetingen. Zo kun je het sanitair eenvoudiger indelen als je de badkamer gaat verbouwen.
Laten we per onderdeel bekijken met welke afmetingen je rekening moet houden!
Douchebak
Gemiddeld gezien is het verstandig om voor een douche of douchebak minstens 90 x 90 cm aan te houden. De kleinste douchebakken beginnen vaak bij 60 x 60 cm en deze afmetingen lopen op tot 90 x 140 cm.
Voor de douche heb je ruimte nodig om jezelf af te drogen. Hou voor de ruimte om af te drogen rekening met een vloeroppervlakte van nog eens ongeveer 70 x 90 of 90 x 90 cm. Deze ruimte overlapt in een kleine badkamer vaak met het gebied voor de wastafel.
Wastafel
Wastafels zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en afmetingen. Voor een dubbele wastafel reken je dezelfde diepte als voor een enkele wastafel, maar wel een dubbele breedte. In de praktijk is een gemiddelde wastafel 50 cm diep en 90 cm breed. Dubbele wastafels zijn gemiddeld dus 50 cm diep en 180 cm breed.
Wastafels en wasbakken hebben een gemiddelde hoogte van 85 cm, maar de ideale hoogte kan afwijken van je eigen lengte.
Om comfortabel aan de wasbak te kunnen staan is het verstandig om een extra ruimte van ongeveer 60 cm aan te houden. Deze ruimte kan dan weer overlappen met de ruimte om af te drogen voor de douche of badkuip.

Ligbad
De minimale afmetingen van een bad kunnen behoorlijk verschillen. Een ruim vrijstaand bad neemt meer vloeroppervlakte in dan een compact bad. Gemiddeld genomen kun je voor een bad 80 x 180 cm rekenen.
De afmeting van de benodigde bewegingsruimte om voor het bad comfortabel af te kunnen drogen is ongeveer 70 cm diep en minstens de helft van de breedte van het bad.
Toilet
In sommige badkamers is er voldoende vloeroppervlakte voor een apart toilet. Hou voor het toilet bij de indeling rekening met gemiddeld 60 x 70 cm. Dat zijn niet de gemiddelde afmetingen van een toilet, maar je hebt natuurlijk voldoende bewegingsruimte nodig.
Een toilet of bidet kan vaak naast een bad of douche worden geplaatst. Op deze wijze hou je voldoende bewegingsvrijheid tijdens het afdrogen, omdat de ruimtes voor beide onderdelen overlappen.
Wat moet er in de badkamer staan?
Niet elke badkamer heeft dezelfde meubels nodig. De ideale badkamer voldoet vooral aan je eigen eisen en wensen. Misschien heb je behoefte aan een groot ligbad, terwijl een ander liever gebruikmaakt van een inloopdouche.
Om de luchtvochtigheid op peil te houden en schimmel te voorkomen is het goed om ervoor te zorgen dat de badruimte verwarmd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld met een radiator, maar ook met vloerverwarming.
Handige extra’s
Naast een douche en een wastafel zijn er allerlei handige meubels die je aan een badkamer kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een grote kast met brede lades voor extra opbergruimte.
In de kast of een ander badkamermeubel kun je bijvoorbeeld handdoeken of badproducten mooi uit het zicht opruimen.

Grote spiegel
Een spiegel is eigenlijk onmisbaar in de badkamer. Het is niet alleen erg praktisch bij het scheren of bij je huidverzorging, maar het maakt van de badkamer ook nog eens een optisch grotere ruimte.
Hou voor spiegels voldoende ruimte over boven de wasbak. Voor extra gemak kies je voor een grote spiegel met verlichting of opbergruimte.
Stopcontacten
In een moderne badkamer zien we het steeds vaker: stopcontacten in de wand. Een stopcontact in de badruimte is erg praktisch, maar moet wel aan strenge eisen voldoen. Schakel dus een professional in om een wandcontactdoos in de badkamer te realiseren.
Met een wandcontactdoos kun je bijvoorbeeld je haar föhnen, scheren of een wasmachine en wasdroger aan de badkamer toevoegen.
Tips voor het ontwerpen
Voordat je een nieuwe badkamer op papier zet is het handig om voorbeelden van mooie badkamers te zoeken. Zoek online naar badkamers met ongeveer dezelfde afmetingen. De badkamer met de mooiste inrichting kan dienen als voorbeeld voor je eigen ontwerpen.
De badkamer moet niet alleen mooi zijn, een praktische indeling is ook erg handig. Verlies de plaatsing van het sanitair en de deuren dus niet uit het oog.
Grote vloertegels
In een rijwoning is de badkamer vaak geen grote ruimte. Om de badruimte groter te laten lijken is het een goede optie om voor grotere vloertegels te kiezen. Grote vloertegels zorgen ervoor dat de vloer van de badkamer veel ruimtelijker oogt.

Badkamer met een schuin plafond
De indeling van een badkamer met een schuin plafond lijkt op het eerste oog misschien erg ingewikkeld, maar doordat je niet oneindig veel keuzes hebt hoef je ook minder knopen door te hakken.
Aan de schuine kant kan waarschijnlijk geen inloopdouche geplaatst worden, dus deze ruimte blijft over voor een wc of badkuip. Een schuin plafond vraagt in sommige gevallen om een badkamermeubel op maat.
Conclusie
Elke badkamer is net weer even anders, maar met de gemiddelde afmetingen van sanitair kun je een mooie ontwerpen op papier zetten. Hou in het ontwerp niet alleen rekening met de verschillende badkamermeubelen, maar ook met de benodigde sta- en loopruimte.
Zo creëer je met een badkamer renovatie een droombadkamer die aan al je wensen en eisen voldoet!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Badkamer aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Badkamer specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Badkamer specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Badkamer Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 168 | Slimme Badkamer Maken Verbouwkosten.com 8:15
- Verbouwen 150 | Inloopdouche Verbouwen 4:13
- Verbouwen 108 | Badkamer Verbouwen Tips Verbouwkosten.com 7:43
- Verbouwen 15 | Badkamer Verbouwen Verbouwkosten.com 13:40
Peter Viveen op Nu.nl over het verbouwen van huizen


Externe bronnen:
Bekijk de badkamer offerte ►