In de badkamer zijn tegels vaak de meest praktische oplossing. Deze waterbestendige vloer- en wandbedekking is ideaal voor een vochtige ruimte als de badkamer. Maar wat komt er allemaal kijken bij het betegelen van de badkamer? Bekijk de badkamer offerte
Tegels in de badkamer
De meeste mensen kiezen ervoor om de vloer en de wanden in de badkamer te laten betegelen. Tegels zijn niet alleen goed bestand tegen water, ze zijn ook eenvoudig schoon te houden en te maken. Ideaal voor in de badkamer dus.
Je kunt ervoor kiezen om de klus uit te besteden of om de badkamer zelf te betegelen. We hebben alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet!
Kosten badkamer laten betegelen
In de praktijk kost het laten betegelen van de badkamer gemiddeld tussen de €2000 en €2400. Deze badkamerkosten worden gerekend voor het betegelen van een volledige een badkamer met gemiddelde afmetingen.
Dat bedrag is inclusief het verwijderen van de oude tegels voordat de nieuwe tegels gelegd worden.
Bepalende factoren
De hoogte van de kosten van het laten betegelen van de badkamer is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Daarbij kun je denken aan de afmetingen van de badkamer, de gekozen tegels, de fluctuerende prijzen in de bouw en de staat van de ondergrond.
Om de kosten wat lager te houden kun je besluiten de badkamer zelf te betegelen. Betegelen is geen ingewikkelde klus, maar het is wel belangrijk dat je secuur te werk gaat. Bij tegelwerk zijn kleine oneffenheden al vlug zichtbaar.

Soorten tegels kiezen
Over het algemeen heb je de keuze uit twee verschillende tegels die geschikt zijn in de badkamer: de keramische tegels en de natuursteen tegels. Elke soort tegel heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Welke tegel je kiest is met name afhankelijk van je eigen wensen en je budget.
Keramische tegels
In veruit de meeste badkamers wordt gekozen voor keramische tegels. Dat komt doordat deze tegels veel voordelen hebben. Allereerst zijn keramische tegels een stuk goedkoper dan de natuurstenen variant. Door te kiezen voor keramische tegels met een natuurstenen uiterlijk in verschillende kleuren hoef je niet eens in te leveren op de uitstraling.
Keramische tegels zijn goed bestand tegen vocht en vuil. Doordat het oppervlak van de meeste keramische tegels erg glad is zal vuil en kalk zich maar moeilijk hechten. Dat betekent niet alleen dat je minder vaak hoeft schoon te maken, maar ook dat je minder hard hoeft te boenen.
Natuursteen tegels
Sommige mensen kiezen liever voor een badkamer natuursteen tegel in de badkamer. De voornaamste reden om te kiezen voor natuursteen is de uitstraling. Geen enkele andere tegel kan het uiterlijk van natuursteen evenaren. Nog een voordeel is dat deze tegel slipbestendig is.
Een van de minpunten van natuursteen is dat het een poreus oppervlak heeft. Dat wil zeggen dat het eerder vatbaar is voor krassen, viezigheid en vlekken. Daardoor is natuursteen wat lastiger schoon te houden, zeker op de lange termijn.
Een ander nadeel van natuursteen is dat je voor deze duurzame tegels een stuk meer betaalt dan voor keramische tegels.

Zelf de badkamer betegelen
Het lijkt misschien een ingewikkelde en tijdrovende klus, maar je kunt waarschijnlijk prima zelf een badkamer betegelen. Als je rustig en precies te werk gaat behaal je het mooiste eindresultaat.
Laten we bekijken wat je allemaal nodig hebt om het betegelen van de badkamer zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Een goed begin is namelijk het halve werk!
Wat heb je nodig?
- Waterpas
- Natte spons
- Blokkwast
- Afdichtpasta
- Emmer tegellijm
- Mixer
- Lijmkam
- Tegels
- Voorstrijk
- Montagekit
- Voegsel
- Kimband
- Tegelsnijder
- Tegeltang
- Tegelkruisjes
- Hoekprofielen
- Zaag
Badkamer betegelen stappenplan
Als je zowel de vloer als de wanden gaat betegelen is het raadzaam om eerst met wanden te betegelen. Zo voorkom je dat je de net gelegde tegelvloer beschadigt of permanente vlekken creëert.
Zorg ervoor dat de ondergrond geschikt is om tegels op te plaatsen. Repareer eventuele beschadigingen zodat oneffenheden achteraf niet zichtbaar zijn. Ook moet je de ondergrond volledig waterdicht maken. Dat voorkomt problemen met vocht achteraf.
Wand betegelen
Om de wand waterdicht te maken smeer je met een blokkwast het oppervlak volledig in met afdichtpasta. Vervolgens breng je in de hoeken een op maat gemaakte kimband aan. Druk de kimband goed aan om een waterdichte verbinding te maken. Over de kimband breng je nog een royale laag afdichtpasta aan.
Vervolgens kun je starten met het mixen van de juiste lijm. Bij de meeste bouwmarkten kun je een mixer huren. Voor wandtegels gebruik je pastalijm, voor vloertegels een poederlijm. Je gebruikt ook een poederlijm als je de vloertegels op de wand plaatst. Op de verpakking van de lijm kun je lezen hoe je de lijm kunt mixen.

Tijd voor de eerste tegel
Als de ondergrond droog is kun je een eerste rij tegels aanbrengen. Breng met een lijmkam de lijm aan op de wand. Vervolgens kun je de wandtegels in de lijm drukken. Zorg ervoor dat de tegels goed waterpas liggen, als deze rij waterpas ligt ontstaat het mooiste resultaat.
Hou tijdens het betegelen rekening met de voegbreedte. Om overal de juiste voegbreedte aan te houden gebruik je tegelkruisjes. Deze houden de wandtegels totdat de lijm volledig gedroogd is op zijn plaats.
Snij de tegels op maat
De wandtegels moeten waarschijnlijk op maat gesneden worden met een tegelsnijder. Snij de tegels niet tegelijk, niet elke badkamer is perfect waterpas. Grote tegels op maat snijden en op zijn plek houden kan best ingewikkeld zijn, schakel hiervoor eventueel een tweede klusser in.
Aan het einde van een lange wand kom je een hoek tegen. Voor de hoeken gebruiken we hoekprofielen, waarmee het makkelijker wordt om de wandtegels in de hoek in de juiste positie te brengen. Ga door totdat je de hele badkamer hebt betegeld.
Voegen met een voegmiddel
Als de tegellijm volledig is ingedroogd is het tijd om de voegen tussen de wandtegels af te werken met een voegmiddel. Verwijder hiervoor eerst de voegkruisjes. Om een wand te voegen werk je van beneden naar boven.
Breng het voegmiddel in een diagonale beweging aan met een voegspaan. Druk het voegmiddel stevig tussen de wandtegels, dat moet secuur gebeuren. Op het moment dat je een lichte waas ziet in het voegmiddel kun je het overtollige voegmiddel afnemen met een vochtige spons.
Vloertegels leggen
Nadat je de wand van de badkamer betegeld hebt is het tijd voor de badkamervloer. Een badkamervloer betegelen is wat eenvoudiger en je hebt op dit punt wat ervaring opgedaan met het betegelen van de wand.
Net zoals bij de wandtegels zorg je ervoor dat de ondergrond van de vloer geschikt is om betegeld te worden. Met een blokkwast smeer je de ondergrond in met een afdichtpasta, daarmee kun je de vloer waterdicht maken. Laat het geheel goed drogen.

Leg de vloertegels in het juiste patroon
Bepaal hoe je de vloertegels wil gaan leggen. Voor de eerste rij tegels moet je mogelijk wat vloertegels op maat snijden. Je kunt een tegelsnijder huren bij vrijwel iedere bouwmarkt.
Breng opnieuw tegellijm aan met een lijmkam. Deze soort tegels vraagt om een poederlijm. Door de onregelmatige kant van de lijmkam te gebruiken ontstaat een betere hechting. Gebruik eventueel een levelling systeem om de badkamervloer waterpas te maken.
Voegbreedte
Zorg er voor dat de tegels vol met lijm zitten voordat je de eerste tegels legt. De tegels kun je met tegelkruisjes leggen om de juiste voegbreedte aan te houden. Nadat de tegellijm gedroogd is kun je opnieuw voegen met voegsel.
Druk het voegsel goed aan in de voegen om luchtbellen te voorkomen. In eventuele luchtbellen kan vuil zich ophopen waardoor de voegen achteraf wat moeilijker schoon te houden zijn. Gebruik na het drogen van de voegen een vochtige spons om het overtollige voegsel weg te poetsen. Voor de mooiste afwerking gebruik je kit om alle overige naden en kieren te dichten.
Uitbesteden
Een badkamer betegelen is niet voor iedereen weggelegd. Misschien heb je weinig kluservaring, geen tijd of geen zin om zelf te tegelen. Het is dan een goede optie om een professionele tegelzetter in te schakelen.
Een badkamer laten betegelen door een professionele tegelzetter scheelt je niet alleen een hoop tijd, maar ook een hoop moeite.
Maak goede afspraken
Een badkamer betegelen kan een rommelige klus zijn, zeker als je met een poederlijm voor de vloer werkt. Als je een badkamer laat betegelen is het verstandig om vooraf goede afspraken te maken over het tegelen en het schoonmaakwerk achteraf.
Om geld te besparen kun je ervoor kiezen om zelf de badkamer schoon te maken nadat de werkzaamheden klaar zijn.

Conclusie
Het betegelen van een badkamer is niet voor iedereen weggelegd, maar als je het niet erg vindt om zelf te klussen kan het je een hoop geld besparen. Door de klus goed voor te bereiden en secuur te werk te gaan ontstaat een prachtige nieuwe badkamer zonder gigantische badkamer verbouwing.
Als het betegelen van een badkamer niet voor je is weggelegd kun je een tegelzetter inschakelen. Vraag vooraf een aantal verschillende prijsopgaven aan om tot de meest gunstige prijs-kwaliteitverhouding te komen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Badkamer aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Badkamer specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Badkamer specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Badkamer Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de badkamer offerte ►