Badkamer renovatie | Kosten, tips en aandachtspunten

Bij een badkamer renovatie komt veel kijken. Hoe koop je binnen een afzienbare termijn de ideale badkamer zonder te veel te betalen en waar moet je allemaal rekening mee houden?

badkamer renovatie

Volledige badkamer renovatie

Voor een badkamer renovatie is het verstandig om vooraf zorgvuldige keuzes te maken. Zo is het bijvoorbeeld altijd belangrijk om prijzen te vergelijken, zodat je niet te veel betaalt. We laten je eenvoudige ideeën en oplossingen zien voor het vernieuwen en verbouwen van de badkamer.

Belangrijke punten voor het verbouwen van de badkamer

 • Is de huidige badkamer volledig aan een renovatie toe of slechts voor een deel?
 • Wat stoort het meeste in de huidige badkamer?
 • Wat mis je in de huidige badkamer?
 • Welke materialen wil je gebruiken
 • Wat is het budget om de badkamer te renoveren?
 • Heb je zelf voldoende kluservaring om de badkamer te verbouwen?
 • Is de huidige badkamer groot genoeg?
 • Blijft de badkamer in dezelfde ruimte?

Voorbereiding

Voordat je begint met het renoveren van de badkamer is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Bij vrijwel elke verbouwing kunnen er nieuwe problemen ontstaan. Onvoorziene situaties horen nu eenmaal bij het badkamer verbouwen. Je kunt de risico’s echter wel beperken, zeker als je de juiste voorbereiding treft.

Hoelang duurt het verbouwen van een badkamer?

Het verbouwen en het plaatsen van een gemiddelde badkamer duurt in de regel één tot een aantal weken. De duur is vanzelfsprekend afhankelijk van de grootte van het project. Een luxe, grote badkamer neemt vanzelfsprekend meer mankracht in beslag dan een basic badkamer.

Bespreek met de aannemer hoe de planning er in grote lijnen voor de gehele periode uit zal zien. Doorgaans wordt tijdens de verbouwing op bepaalde momenten van de planning afgeweken. Dat is noodzakelijk op het moment dat er onvoorziene problemen ontstaan. Wist je dat in sommige gevallen een badkamer in 1 dag geplaatst kan worden? Bij deze renovatie worden prefab onderdelen gebruikt.

Indeling sanitair en andere elementen

De indeling van de badkamer is ontzettend belangrijk. Bedenk vooraf welke elementen aan de badkamer worden toegevoegd en welke afmetingen deze elementen hebben. Het is goed om de badkamer afmetingen te weten, zodat je alles goed kan indelen. Ook is het verstandig om rekening te houden met de aansluitingen in de huidige badkamer. Zoals bijvoorbeeld de locatie van de standleiding, de afvoerleidingen en de ventilatie van de badkamer. Om kosten, zoals die voor services om het riool te ontstoppen, te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van de aansluitingen.

Als je bijvoorbeeld voor een toilet hebt gekozen zal je rekening moeten houden met de afvoerleidingen. Als je kiest voor een douchecabine met douchebak en/of bad zal de indeling mogelijk veranderen in verband met de beschikbare ruimte.

Kleine badkamer vervangen

Bij het verbouwen van een kleine badkamer is het extra belangrijk om goed na te denken over de indeling. Zo is een kleine badkamer bijvoorbeeld perfect voor een douchebad, of je kunt er juist voor kiezen om je douche volledig te vervangen door een bad, of andersom en je bad te vervangen door een douche.

Als je zelf niet veel kluservaring hebt, is het een goed idee om je badkamer te laten tekenen. Je kijkt dan samen met een professional naar alle mogelijkheden en maakt een ontwerp dat het meest bij jouw wensen en eisen aansluit. Vervolgens kun je beginnen met het verbouwen van de badkamer.

sanitair douche

Vakmensen inschakelen

Als je ervoor kiest om vakmensen in te huren voor je badkamer renovatie, is het slim om te weten waar je precies een specialist voor kunt inhuren. Zo kan een loodgieter het monteren van het sanitair en (ver)plaatsen van de leidingen voor je doen. Een elektricien zorgt ervoor dat alle elektriciteit veilig wordt aangelegd.

Voor het uiterlijk van de badkamer kun je een tegelzetter, schilder en/of timmerman inschakelen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de hele verbouwing uit te besteden en alles door een aannemer te laten doen.

Wat kost het renoveren en verbouwen van een badkamer?

Voordat je met de badkamer renovatie begint, wil je natuurlijk weten wat het allemaal gaat kosten. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van het project en de badkamer zelf, en kan dus verschillen per renovatie. Daarom hebben we de gemiddelde kosten van een badkamer op een rijtje gezet:

Badkamer verbouwingafm breedte x diepteGemiddelde kostprijs
Simpel2m x 3m€ 2.850
Gemiddeld2m x 3m€ 6.000
Luxe2m x 3m€ 15.000
Simpel3m x 3m€ 3.500
Gemiddeld3m x 3m€ 7.000
Luxe3m x 3m€ 17.000

In het licht van de verschillende kosten die gepaard gaan met een badkamerrenovatie, kan het een verstandige beslissing zijn om na te denken over de mogelijkheid om de badkamer te financieren. Dit zorgt dat je in staat bent de benodigde materialen veilig te stellen om je badkamer om te vormen tot een mooie, ontspannende en functionele ruimte.

Gemiddelde budget voor badkamer renovatie

De kosten voor het verbouwen of renoveren van de badkamer zijn gemiddeld € 8.000, inclusief btw voor de verbouwing. In deze kosten voor de badkamer zitten onder andere badkamertegels op de wanden/wandpanelen en stucwerk op het plafond erbij. Daarnaast zit in die kosten ook een toilet, een douche/ligbad en een badkamermeubel met één wastafel inbegrepen. Om kosten te besparen kun je zelf de badkamer betegelen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Tips en aandachtspunten

Tot slot nog een aantal vragen en aandachtspunten over badkamer renovatie:

 • Waar liggen de toe- en afvoerleidingen in de badkamer?
 • Waar komt de standleiding in de verdieping eronder?
 • Ga je de afvoeren koppelen of helemaal apart naar beneden brengen?
 • Kun je wat combineren met de afvoerleiding van keuken of toiletruimte?
 • Kun je wat combineren met de ventilatie/afzuiging van keuken of wc?
 • Welke esthetische waarde wil je creëren?
 • Hoe is de ventilatie in de badkamer?
 • Is alles geaard in de badkamer?
 • Wil je vloerverwarming in de badkamer?
 • Wat voor vloer wil je überhaupt? Wil je tegels of en badkamer op houten vloer?
 • Hoe vochtwerend is de deur van de badkamer?
 • Is het kozijn van de badkamer nog prima?
 • Hoe is de vochtwerendheid van het plafond en muren van de badkamer?
 • Inloopdouche of douchen in bad?
 • Wil je een complete dichte douchecabine, open douche of een simpel gordijn?
 • Toegang tot het ligbad voor verstoppingen in toekomst?
 • Hoe wordt het afschot?
 • Laat je alles plaatsen of wil je dingen zoals een wastafel monteren zelf doen?
 • Hoe zorg je ervoor dat de uitstraling van de badkamer lang up-to-date blijft?

Tips voor het vernieuwen en plaatsen van een badkamer

Voor je begint met het verbouwen van de badkamer is het belangrijk dat je het hele plan en budget klaar hebt. Dit zorgt voor duidelijkheid en je kunt dan ook echt de badkamer renovatie in een keer doen. Zo voorkom je ook verschillende afwerkingen en kleuren die net niet overeenkomen.

Je kunt er bovendien voor kiezen om goede materialen te hergebruiken bij de verbouwing, zoals bijvoorbeeld natuursteen in de badkamer. Als je tegels nog goed zijn, hoef je helemaal geen nieuwe te kopen. Ditzelfde geldt ook voor wastafels, kranen, etc. Dit scheelt weer in je budget. Als je dan ook nog op zoek gaat naar goede deals voor de overige benodigdheden, dan komen de kosten voor je badkamer ineens een stuk goedkoper uit.

Veelgestelde vragen

Wat kost een verbouwing van een badkamer?

+
Een badkamer verbouwen kost gemiddeld € 5.500 tot € 10.000, gebaseerd op een standaard afmeting van 9 vierkante meter.

Wat kost een nieuwe badkamer inclusief plaatsen?

+
Een nieuwe badkamer inclusief plaatsen zal tussen € 9.000 en € 13.000 kosten voor een standaard badkamer van 9 vierkante meter.

Hoe lang duurt het om een badkamer te verbouwen?

+
Het duurt gemiddeld één tot enkele weken om een badkamer te verbouwen. Dit is inclusief de onvoorziene problemen die altijd komen wanneer je ze niet verwacht.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.