Een kleine badkamer verbouwen kosten | Tips & Tricks

Met een badkamerverbouwing blaas je nieuw leven in een verouderde badkamer. Dit kan echter een flink prijskaartje hebben, daarom is het fijn om te weten hoeveel het kost voordat je eraan begint. In dit artikel zetten we alle mogelijkheden en kosten voor het renoveren van een (kleine) badkamer op een rijtje. Wel zo handig!

kleine badkamer

Wat kost badkamer verbouwen 2024?

Gemiddeld zijn de kleine badkamer kosten verbouwing ongeveer tussen € 3.000 en € 17.000 inclusief montage, materialen en btw. Zelfs een kleine badkamer met een minimale renovatie kan al snel een investering van € 3.000 worden. Bij een minimale renovatie kan een badkamer in 1 dag geplaatst worden.

Als je een transformatie naar een luxe badkamer wilt, kunnen de kosten oplopen tot ongeveer € 17.000. Als je er tussenin zit, hou dan rekening met prijzen van € 9.000 tot € 12.000.

Hoeveel kost een nieuwe badkamer?

Bij het plannen van een badkamerverbouwing zijn er verschillende factoren die de totale kosten beïnvloeden.

Een gedetailleerde begroting opstellen vereist dat je rekening houdt met alle aspecten van de renovatie. Benieuwd naar de exacte kosten? Gebruik ons rekenmodel verbouwing!

 1. Omvang van de ruimte: De grootte van de badkamer is een enorm belangrijke, zo niet de belangrijkst factor. Meer vierkante meters betekent meer materialen en mogelijk meer arbeidsuren. Dit heeft een directe impact op de kosten.
 2. Sanitair en installaties: De hoeveelheid en het type sanitair dat je kiest, zoals douches, baden, toiletten, en wastafels, spelen een significante rol. Luxere of op maat gemaakte opties zullen de prijs opdrijven, terwijl standaardmodellen kostenbesparend kunnen zijn.
 3. Keuze van materialen en afwerking: Wat voor tegels/wandpanelen, kranen, douchekoppen en andere afwerkingen wil je? De kwaliteit en het design van deze materialen kunnen de kosten aanzienlijk beïnvloeden.
 4. Doe-het-zelf versus professionele uitvoering: Besluit je om zelf bepaalde taken op je te nemen, dan kun je besparen op arbeidskosten. Echter zijn complexe taken zoals loodgieterij en elektriciteit natuurlijk erg lastig en kan het het best overgelaten worden aan professionals.
 5. Extra werkzaamheden: Moeten er muren gestuct worden, moet er geschilderd worden of zijn er andere specifieke werkzaamheden nodig? Dergelijke extra’s kunnen de kosten verhogen, afhankelijk van de complexiteit en de benodigde tijd.
 6. Prijsindicatie voor een kleine badkamer: Voor een kleine badkamer kunnen de kosten best wel variëren. Het is daarom erg belangrijk om offertes te vergelijken en te overwegen welke elementen van de verbouwing prioriteit hebben en waar eventueel op bespaard kan worden. Onderaan dit artikel vind je een link naar offertes, wel zo handig!
moderne badkamer

Om je een idee te geven van de uiteindelijke gemiddelde kleine badkamer kosten, hebben we een aantal prijsindicaties, inclusief BTW voor de verbouwing en montage, voor mogelijke badkamer verbouwingen op een rij gezet.

Wat kost een badkamer renovatie?

Bij een niet te ingrijpende badkamer verbouwing, bijvoorbeeld alleen het vervangen van de tegels en kraan, is een budget badkamer verbouwing prima.

Wat kost een nieuwe badkamer inclusief montage 2024?

De kosten voor het renoveren zullen ongeveer tussen € 3.000 en € 3.500 liggen.

Basic badkamer verbouwing

Een basic badkamer verbouwen is ingrijpender dan een budget verbouwing. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vervangen van een bad of douche, een nieuw toilet of een wastafel met meubel installeren. Meestal kost een badkamer verbouwing gemiddeld tussen € 6.000 en € 7.000. Ook een kleine badkamer moet goed geaard worden, met onder andere een aardmat voor de badkamer.

Wat kost een complete badkamer inclusief montage?

Bij een nieuwe complete badkamer inclusief montage zijn de mogelijkheden bijna eindeloos als het aankomt op luxe. Denk aan een compleet nieuwe indeling, leidingen die verlegd worden, luxe sanitair en meubels, je zult je badkamer niet meer herkennen.

De kosten voor het renoveren van een luxe badkamer verbouwing zijn gemiddeld tussen € 15.000 en € 17.000. Een prijsindicatie geeft aan wat de kosten van je badkamer verbouwing ongeveer zullen zijn. Omdat iedere badkamer en verbouwing weer uniek is, kunnen de uiteindelijke kosten iets afwijken.

Benieuwd naar de kosten van een badkamer verbouwing?
Wij brengen je in contact met ervaren badkamer monteurs bij jouw in de buurt. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk offertes

Hoeveel kost aannemer badkamer?

De kosten voor een aannemer voor het verbouwen van een badkamer kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de verbouwing, de locatie, de kwaliteit van de materialen en de complexiteit van het werk.

Hieronder volgt een uiteenzetting van wat je kunt verwachten als je een aannemer inschakelt voor je badkamerrenovatie:

 • Arbeidskosten: De arbeidskosten vormen een significant deel van de totale uitgaven. Aannemers rekenen vaak een uurtarief of een totaalprijs voor het project. Uurtarieven variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €40 en €60 per uur. Voor een totale renovatie kan een aannemer een projectprijs voorstellen, die kan variëren van enkele duizenden euro’s voor een kleine, eenvoudige badkamer tot wel €15.000 of meer voor een grote, luxe badkamer.
 • Complexiteit van de verbouwing: Als de verbouwing ingrijpende veranderingen met zich meebrengt, zoals het verplaatsen van leidingen of het neerhalen van muren, zullen de kosten hoger uitvallen. Dergelijke werkzaamheden vereisen meer tijd en expertise, wat de prijs opdrijft.
 • Materiaalkeuze: Hoewel dit technisch gezien geen directe arbeidskosten zijn, zal de aannemer vaak de inkoop van materialen regelen en deze kosten doorberekenen in de offerte. De keuze voor high-end materialen of speciale voorzieningen kan de kosten aanzienlijk verhogen.
 • Extra diensten: Sommige aannemers bieden een all-inclusive service waarbij ze ook het ontwerp en de planning voor hun rekening nemen. Dit kan handig zijn, maar het zal de totale kosten verhogen.
 • Regio: De locatie van je woning kan ook invloed hebben op de prijs. In stedelijke gebieden waar de kosten van levensonderhoud hoger zijn, zullen ook de tarieven van aannemers vaak hoger liggen.

Wanneer is het tijd voor een kleine badkamer verbouwing

Je kunt verschillende redenen hebben om je badkamer te willen verbouwen. Er zijn drie vaak voorkomende redenen.

 • Een sterk verouderde badkamer willen vernieuwen
 • Als je je badkamer niet mooi en comfortabel vindt
 • Als je je kleinere badkamer er groter uit wilt laten zien

Door het opknappen of verbouwen van een kleine badkamer kun je deze beperkte aantal vierkante meter groter laten lijken.

mooie kleine badkamer

Tips bij het verbouwen van een kleine badkamer

Je hebt vast wel goede ideeën en inspiratie voor de natte ruimte in huis. Je kunt de volgende zaken onderzoeken of het voor de ruimte mogelijk is en de tips voor een kleine badkamer:

 1. Badkamer verplaatsen naar andere ruimte, dit is echter wel een kostbare verbouwing met gevolgen voor het leidingverloop
 2. Deel van slaapkamer gebruiken, eventueel met horizontale of verticale splitsing
 3. Douche gordijn i.p.v. douchewand, dit maakt het gebruik veel flexibeler
 4. Open badkamer maken, dit scheelt de draairuimte van een deur
 5. Smal toilet kiezen
 6. Stortbak toilet in andere ruimte. Door deze stortbak elders te positioneren kan de badkamer efficiënter ingedeeld worden
 7. Kies altijd voor een hangend toilet
 8. Ondiepe wastafel kiezen. Met handige plankjes erboven (2 of 3 zelfs) kun je prima alles kwijt

De kwaliteit van water

Tegenwoordig letten steeds meer mensen op de kwaliteit van het water en duurzaamheid. En veel mensen komen er achter dat er iets bestaat zoals ‘hard’ en ‘zacht’ water. Hard water is het alledaagse water dat uit de kraan komt, daar zit namelijk kalk in en dit veroorzaakt de beruchte kalkaanslag die je veel tegenkomt. Het is altijd een hardnekkige klus om te verwijderen.

Zacht water is water waar de kalk uitgefilterd wordt of van ontdaan wordt op andere wijze. Dit geeft een veel betere ervaring, is lekkerder en gezonder, en voelt veel zachter aan op je huid (vandaar dat het ook ‘zacht’ genoemd wordt). Ook zorgt het ervoor dat je apparaten langer meegaan omdat er minder of helemaal geen kalkaanslag meer is!

Sommige waterbesparende douchekoppen hebben al iets ingebouwd zitten om dat water te verzachten, maar de meeste van je apparaten die water gebruiken hebben dat niet. Het installeren van een waterontharder is hiervoor dè oplossing. Dit apparaat zorgt er voor dat al je water verzacht wordt, zodat je fijner water hebt en al de kalkaanslag in je apparaten voorkomt!

Een kleine badkamer zelf verbouwen

Omdat een badkamer verbouwing vaak complex en uitgebreid werk is, is het moeilijk voor een onervaren persoon om deze klus zelf op te pakken. Mocht je een handige en ervaren klusser zijn, dan kun je meestal in ieder geval gedeeltelijk zelf aan de slag. Toch zul je er soms niet aan ontkomen om een vakman in te moeten huren.

Bepaalde klussen, bijvoorbeeld vloerverwarming installeren, het sanitair vernieuwen en het meeste wat elektriciteit betreft, kun je beter altijd aan een vakman overlaten. Een goede zone-indeling van de badkamer is daarbij van levensbelang.

Waarom een professionele aannemer de badkamer verbouwing laten uitvoeren

De keuze voor een professionele aannemer is een keuze voor gemak en expertise. Omdat de verbouwing helemaal door de aannemer wordt geregeld, van planning tot implementatie, weet je precies wat er wanneer gaat gebeuren. Dat zorgt al voor rust tijdens de verbouwing en zal minder overlast geven.

Badkamer verbouwen | Gratis en vrijblijvende offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes