Badkamer op houten vloer | Betegelen of Lewisplaten en beton

De verdiepingsvloeren van vele woningen zijn vaak met hout gelegd. Als je graag een badkamer wilt maken in zo’n woning dan moet je er rekening mee houden dat een houten vloer in een natte ruimte vaak tot problemen zal leiden.

badkamer-op-houten-vloer.jpg

Voorbeelden problemen

Voorbeelden van dit soort problemen zijn vocht in de constructie met als gevolg houtrot en scheurvorming in het tegelwerk door verschil in werking tussen het hout en het tegelwerk.

Waarom een badkamer op houten vloer?

De combinatie water en hout roept bij vele mensen toch vaak vragen op, vaak wordt het riskant gevonden vanwege bijvoorbeeld houtrot, of deze optie wordt meteen weggewuifd. Om eerlijk te zijn is het plaatsen van een badkamer op een houten vloer toch goed mogelijk, als het maar wel op de juiste manier gebeurt. Er zijn namelijk een paar opties waarbij je met de juiste toepassing een mooie badkamer op je houten vloer kunt realiseren.

Ontdek wat een badkamer op je houten vloer kost
Vergelijk gratis offertes en vind een prijs op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Opties voor een badkamer op een houten vloer

Ik hoor het je denken, wat voor opties zijn dit dan? Als je een badkamer wilt bouwen op een houten vloer dan zijn er twee mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen, welke optie het beste is voor jou ligt voornamelijk aan persoonlijke voorkeur, en aan het draagvermogen van de huidige houten vloer.

Dit zijn de opties:

  • Betegelen (verbinden van de houten vloer met keramische tegels)
  • Het toepassen van lewisplaten en beton (als de vloer het gewicht kan dragen)

Betegelen

Houten vloeren en keramische tegels zijn natuurlijk van nature verschillende materialen. Bij het verbinden van deze twee materialen vraagt enkele voorzorgsmaatregelen vanwege technische moeilijkheden die zich voor kunnen doen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bij belasting vervormt de ondergrond gemakkelijk, dit kan een breuk in het hechtoppervlak van de tegellijm tot gevolg hebben
  • Het hout kan zwellen door contact met het aanmaakwater van de kleefmortel, waardoor de tegels later los kunnen gaan zitten
  • De voegen tussen de platen lopen risico’s voor breuken en barsten
Badkamervloer met tegels

Lewisplaten en beton

Met de combinatie lewis zwaluwstaartplaten en beton laten storten kun je ervoor zorgen dat de houten vloer naast waterdichtheid ook voldoet aan alle eisen ten aanzien van sterkte, stijfheid, geluidsisolatie en brandveiligheid.

Badkamer op houten vloer waterdicht

Dankzij de Zwaluwstaartprofilering van de lewis zwaluwstaartplaat is het mogelijk om op een houten vloer in natte ruimtes een dunne lichte betonvloer te maken. Deze watervaste vloer bestaat uit de 16 mm hoge lewis zwaluwstaartplaat en een afwerking met een fijn grind beton van ongeveer 20 mm. De vloer in moet altijd waterdicht worden afgewerkt. Goede en duurzame watervaste aansluitingen zijn hierbij heel belangrijk. Op de vloer moet ter plaatse van de wand- vloeraansluiting, doucheput en eventuele doorvoeringen een waterdichte aansluiting gemaakt worden met afdichtingsband en afdichtpasta (kimband).

Kosten per m²

Je ziet hieronder de kosten per m² en totaal kosten indicaties van de kosten voor een badkamer.

Badkamer verbouwingafm breedte x diepte
Gemiddelde kostprijs
Simpel2m x 3m2.850 euro
Gemiddeld2m x 3m6.000 euro
Luxe2m x 3m15.000 euro
Simpel3m x 3m3.500 euro
Gemiddeld3m x 3m7.000 euro
Luxe3m x 3m17.000 euro

Alternatief voor een houten vloer in je badkamer

Er zijn veel mensen die een houten vloer er gewoonweg mooi uit vinden zien, ik ben zelf ook een van die mensen. Mocht je nu een echte houtliefhebber zijn, die in bijna elke kamer van zijn huis een houten vloer heeft liggen, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat de badkamer ook per se een houten vloer moet hebben.

Zelf zou ik aanraden om ook eens te kijken naar bijvoorbeeld houtlook vloeren of tegels. Dan heb je wel dezelfde uitstraling van hout, maar met ander materiaal. Tegenwoordig is houtlook voor de leek vaak bijna niet eens te onderscheiden van echt hout. Misschien dus een goed alternatief.

Badkamer met een houten vloer

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes