Aanbouw Huis | Maken, voorbeelden, vergunningsvrij en meerwaarde | 2024

Met een aanbouw aan huis kun je makkelijk je woonkamer groter maken. Voor minder dan een ton (afhankelijk van grootte en materialen) is het een goed en betaalbaar alternatief voor verhuizen. Zie jij jezelf al in de nieuwe, grotere woonkamer in de zon zitten? Bekijk de aanbouw

Aanbouw

De meeste woonkamers worden op den duur te klein en dan kun je verhuizen of een aanbouw plaatsen. Deze levert direct meer woonruimte op en het geeft je huis ook in de toekomst meerwaarde.

Aanbouw huisAfmetingKosten€ /m²€ /m³
serre_2x3-1.png2m x 3m€ 14.500€ 2.465€ 821
serre_3x3.png3m x 3m€ 17.000€ 1.885€ 628
serre_4x3-1.png4m x 3m€ 19.000€ 1.580€ 527
serre_5x3.png5m x 3m€ 19.000€ 1.260€ 420

Voordelen van de extra ruimte

Het bouwen van een aanbouw wordt vaak gedaan om een bestaande ruimte te vergroten. Per vierkante meter die je toevoegt aan je huis creëer je met deze verbouwing meerwaarde. De top 3 voordelen van een aanbouw voor elke soort zijn:

Je specifieke wensen kun je laten bouwen bij een aanbouw op maat. Wil je een mooie woonkeuken waar ruimte is voor een kook eiland en een grote eettafel? Of je woonkamer uitbreiden naar nog meer oppervlakte bijvoorbeeld door middel van een erker? Er zijn veel mogelijkheden bij het bouwen van een aanbouw / uitbouw.

Nog meer voordelen

Daarnaast zijn er nog wel enkele voordelen bij een aanbouw:

 • Mogelijkheid om ruime lichte woonkeuken/ woonkamer te realiseren dankzij een aanbouw
 • Je hoeft niet te verhuizen als je twijfelt tussen verbouwen of verhuizen (het wordt veel groter)
 • Betere doorgang naar tuin maken
 • Meer licht in huis brengen, voor bij de aanbouw met verdieping
 • De bouw gebeurt grotendeels buiten en pas bij doorbraak van de aanbouw heb je kort overlast in huis
 • Vergunnings vrijstelling voor de aanbouw is verruimd tot 4 meter diepte (t.o.v. 2,5 meter vroeger). Dus bv 5 meter breed, 4 meter diep en 4 meter hoog is vergunningsvrij

Waar rekening mee houden met aanbouw?

Helaas zijn er ook nadelen

 • Investering aanbouw
 • Voorbereiding en uitvoering kost tijd (en soms moet je wachten op de gekozen afwerking van bijvoorbeeld de vloer)
 • Vergunning indien diepte meer dan 4 meter wordt (dus voor bijvoorbeeld 5 bij 5 heb je een vergunning nodig)
 • Aanbouwen kan -net als iedere andere verbouwing- stressvol zijn
 • Het plaatsen van een aanbouw veroorzaakt tijdelijk rommel in huis
hovenier gezocht

Ruimte aanbouw

Een aanbouw dient voor meer dan alleen een vergroting van een ruimte of huis groter maken. Mocht je het huis ooit verkopen, zorgt dit ook voor een hogere verkoopwaarde. Tot die tijd is de aanbouw volledig op jouw wensen gericht. Een taxateur kijkt namelijk ook naar wensen van de volgende eventuele kopers. Als er in de aanbouw bijvoorbeeld goede fundering met centrale vloerverwarming ligt, haal je al zoveel mogelijk uit de aanbouw kosten. Het juiste type glas zorgt ook meteen voor goede isolatie.

Per m² die je aanbouwt, des te meer ruimte krijg je en des te hoger de meerwaarde.

Hoeveel kost een aanbouw?

Een aanbouw op maat zorgt ervoor dat je jouw wensen tot uiting kunt laten komen. Een lichtkoepel, glas in lood ramen, openslaande tuindeuren, klassiek modern uitstraling, al jouw specifieke wensen zorgen voor de aanbouw van je dromen. Het is verstandig om van te voren aanbouw prijzen te vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes en kijk goed naar alle kosten inclusief btw.

Wanneer je het laat doen zullen de meeste kosten zitten in de materialen die nodig zijn voor de aanbouw. De verschillende onderdelen kunnen prefab of maatwerk zijn.

Budget

Het benodigde budget van aanbouw kosten is al hoog voor zelfs een kleine variant. De aanbouw prijs wordt hoger per vierkante meter. Daarnaast is het afhankelijk van funderingsbehoefte, materialisatie en vergunningsvrij of niet.

Wil jij ook de beste deal voor jouw aannemer?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies en werken een gedetailleerde prijsofferte op maat uit. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vraag jouw prijsberekening aan

Maken

Het maken van een aanbouw is een klus die 1 tot meerdere weken in beslag kan nemen. Reken daar 1 week bij op voor het tekenen van en het akkoord gaan met het ontwerp en nog eens 2 maanden als er voor de gewenste aanbouw een vergunning nodig is.

aanbouw met terras

Hoe lang duurt het?
Vraag een offerte aan om meer zicht te krijgen op hoe lang het bouwen van de aanbouw die jij wenst zal duren. Of gebruik hiervoor de Verbouwhulp. Je krijgt dan een accuraat antwoord en kunt daarbij mogelijk nog op tijd en geld besparen.

3 manieren

De bouw van een aanbouw kun je op 3 manieren bewerkstelligen. Je kunt namelijk:

 • De uitbouw zelf maken. De aanbouw moet te allen tijde voldoen aan de veiligheidsvoorschriften die de overheid voor de bouw heeft gesteld. Het maakt daarbij niet uit wie er heeft geklust.

  + Goedkoop
  – Mensen overschatten zichzelf vaak qua kundigheid en planning

 • Een aannemer inhuren: Jij regelt de aannemer en de aannemer regelt vervolgens de hele aanbouw van begin tot eind. Het voordeel hiervan is dat je met slechts één persoon of bedrijf overeenstemming te bereiken hebt en geen -tig verschillende partijen over de vloer hebt. Het nadeel echter zit in de specialisatie van de aanbouw. Wel kun je natuurlijk rekenen op kwaliteit en doorverwijzing als het gekozen bedrijf niet naar wens aan jouw specifieke vraag denkt te kunnen voldoen. De aanbouw moet zijn zoals jij wilt.

  + 1 bedrijf nodig
  – Als het niet klikt, is het probleem groot

 • Per onderdeel een specialist inschakelen: Je zoekt bij ieder onderdeel van de aanbouwklus de juiste specialist. Iedere specialist voert daarna uitsluitend het gedeelte van de aanbouwklus uit waar je hem of haar voor in hebt gehuurd. Het resultaat zal er geweldig uitzien, maar je maakt het jezelf wat betreft organisatie niet gemakkelijker op. Wellicht kost het aanbouwen wat extra tijd.

  + Heel mooi resultaat
  – Kost veel tijd

Prefab aanbouw

De aanbouw wordt extra snel gerealiseerd en nog voordelig ook, door te kiezen voor een (gedeeltelijk) geprefabriceerde aanbouw.

Verbinding met huis

Verder kun je besparen op de aanbouw kosten als er al openslaande deuren zijn of een grote pui is die als doorgang gebruikt kan gaan worden. Een nieuwe stalen balk is dan niet nodig. Bedenk ook dat veel mensen een aanbouw aangrijpen om de rest van de woonkamer en keuken een opfrisbeurt te geven (nieuw stucwerk en vloer).

Mijn mening is, dat je de uitbouw altijd zou moeten funderen op funderingspalen. Ook al wordt de uitbouw prijs hoger. Dat klinkt misschien vreemd als de aannemer, de architect of zelfs de constructeur zegt dat het niet nodig is. Helaas kom ik in te veel woningen met zo’n nieuwe uitbouw die scheuren en kieren vertonen, die ook steeds weer terugkeren na het repareren. Voorkom dit want anders lopen de prijzen van je aanbouw snel op.

Vergunningsvrij

betonvloer uitbouw

Een aanbouw vergunningsvrij bouwen mag niet zomaar. Het is zeer belangrijk dat je van te voren kijkt of je een vergunning nodig hebt. De omgevingsvergunning kosten verschillen per gemeente. Het zou zonde zijn als de aanbouw gebouwd is en het weer afgebroken moet worden omdat je niet aan de juiste eisen voldoet. Dan loopt de aanbouw prijs wel heel hoog op.

Dit zijn de nieuwe vergunningsvrije bepalingen voor de aanbouw:

 1. Het uitbreiden van de grens van 2,5 naar 4 meter om aan te bouwen aan de oorspronkelijke achtergevel.
 2. De hoogte van de aanbouw grens is verhoogd van 4 meter naar 5 meter hoog;
 3. Het totaal op te richten oppervlak voor vergunningsvrije bouwdelen/ kleine gebouwen tot maximaal 100 m² (mits nog steeds 50% van het perceel onbebouwd blijft).
uitbouw vergunningsvrij

Tegenwoordig mag een aanbouw groter vergunningsvrij worden gebouwd dan vroeger. Waar eerst maximaal 2,5 meter diepte vergunningsvrij was is dit nu 4 meter diepte geworden. Het is dus eenvoudiger geworden om zonder vergunning aan- of uit te bouwen of kleine bouwwerken neer te zetten. De enige voorwaarden zijn wel, dat het om de achterzijde van het huis moet gaan en dat het geen monument betreft. Zorg ervoor dat je dit van te voren hebt uitgezocht, voordat je begint aan een aanbouw.

Burenrecht

Het burenrecht bestaat zodat de bewoners die direct naast elkaar wonen bescherming hebben. Als jij een aanbouw laat bouwen mogen je buren hier geen hinder aan ondervinden. Ook mag er niets oversteken in de aangrenzende tuin.

Afwerking materiaal

De gevel en de afwerking is ook een keuze op zichzelf. Je kunt ervoor kiezen dat de aanbouw past en aansluit bij de rest van je huis. Kies dan voor dezelfde steen of een die er zo dicht mogelijk bij komt. Als je ervoor kiest om de aanbouw er uit te laten springen, heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt voor andere kleuren en materialen kiezen.

Meer over de gevelmaterialen en keuzes zie je in deze video:

Meerwaarde

Je creëert meerwaarde met een aanbouw door veel m² toe te voegen die in verhouding zijn met de rest van de woning. Verder zorg je voor een aantal aspecten:

 • Maak 1 geheel van aanbouw en woning. Dit kan op 2 manieren, namelijk door de aanbouw geheel hetzelfde uiterlijk te geven als het huis. Of door juist een duidelijk onderscheid te maken.
 • De eerste optie is het moeilijkste. Vind maar eens precies de juiste steen voor de aanbouw en voegspecie en let op de vervuiling van het huis. Dit lijkt vaak veel simpeler dan het is.
 • Voeg veel daglicht toe zodat je een serre-gevoel krijgt dankzij de aanbouw.
 • Let op de verhouding tuin-huis. Als dit uit balans is dan werkt een aanbouw eerder waardeverminderend als waardeverhogend.
 • Zorg dat de aanbouw goede oriëntatie heeft op de tuin.
 • Let op het behouden van een aanbouw bijkeuken.
 1. Verbouwen 115 | Nieuwe Aanbouw Aan Je Huis Verbouwkosten.com 08:36
 2. Verbouwen 104 | Stappenplan Huis Kopen En Aanbouw Verbouwkosten.com 07:27
 3. Verbouwen 26 | Renovatie Plus Uitbouw Verbouwkosten.com 14:18
 4. Verbouwen 19 | Aanbouw Tips En Adviezen! Verbouwkosten.com 09:04
 5. Verbouwen 18 | Aanbouw Tips! Verbouwkosten.com 03:10

Houtskelet

Houtskelet bouw is een manier om snel een mooie karakteristieke aanbouw te krijgen. Het voordeel van houtskeletbouw is naast de bouwsnelheid het beperkte gewicht. Daardoor hoef je minder te funderen, vooral wanneer je er geen metselwerk in toepast. Hoeveel euro je ervoor moet betalen is afhankelijk van het soort hout en de uitvoering van de aanbouw. Daarnaast is het de vraag of je de houten delen in het zicht wilt houden of dat je er een metselwerk buitenschil om wilt hebben. Een mooi uitgevoerde houtskeletbouw aanbouw met bijvoorbeeld een potdeksel systeem aan de buitenzijde kan echt een flinke meerwaarde creëren.

uitbouw nieuw dak

Eén geheel

Je wilt van de aanbouw plus woning één geheel maken. De tweede optie is eenvoudiger want door te werken met een contrasterend materiaal zoals hout of duidelijk een andere steen of metselverband wordt het wel een geheel maar voorkom je het ‘net-niet’ gevoel. Dit kun je zelf ontwerpen of door een architect of tekenbureau laten doen. Je kunt er ook voor kiezen om de uitbouw zelf te maken. Sommige aannemers hebben ook de expertise om dit te doen of laten doen voor je. Zo krijg je een maatwerk aanbouw.

Daklicht

Het is altijd slim om een koepel of raam voor daklicht te maken op het platte dak of met je aanbouw. Een daklicht zorgt namelijk voor:

 • Gevoel van lucht, ruimte en licht
 • Daglicht
 • Minder snel de lampen aandoen als het donker wordt (energiebesparing)
 • In de zon kunnen zitten in huis
 • Zelfs een open veranda kan al een mooie toevoeging zijn aan het huis.

Tegenwoordig zie je ook steeds meer een aanbouw met puntdak. De populariteit lijkt hiervoor toe te nemen.

Aanbouw van 1 laag of 2 lagen

erker aanbouw

Alternatieven voor de aanbouw

Je hebt nagedacht over de verschillende mogelijkheden tot aanbouw. In serrevorm, 2-laags, met of zonder lichtkoepel en ga zo maar door: het heeft allemaal de revue gepasseerd. Weet jij zeker dat je een aanbouw wilt (laten) plaatsen? Twijfel je nog, denk dan ook aan deze alternatieven:

 • Veranda: Overdekt genieten van buiten maakt je tuin tot een paradijs om eerder en langer in het jaar van te genieten. Heb je de muren van een aanbouw nodig of verhoogt dat de kosten terwijl een veranda al helemaal aan je wens voldoet? Nogmaals: wat is jouw aanbouwdoel?
 • Verhuizen: Aanbouwen ten koste van de tuin en er eigenlijk nog maar krap bij zitten; dat is zonde. En dat misschien wel terwijl de wens voor gezinsuitbreiding bestaat of de behoefte aan een werkruimte thuis na het afronden van je studie waarschijnlijk is. Is het nodig om te blijven wonen waar je nu woont? Investeer niet in verbouwen als je er al na een jaar geen profijt meer van hebt.

Kozijnen

Kies je nu voor houten of kunststof kozijnen voor je aanbouw? Tegenwoordig is ook kunststof een heel mooi alternatief met houtnerfstructuur en fraai gedetailleerd. Hierin kun je ook besparen op je aanbouw kosten. Het gemak van weinig onderhoud van kunststof kozijnen moet je afwegen tegen de authentieke uitstraling van echt hout bij een aanbouw. Los van de keuze van het materiaal voor de aanbouw is het altijd goed om veilig hang- en sluitwerk te kiezen met Politiekeurmerk. Dit is niet veel duurder en soms is er ook een korting op de verzekering te bedingen wanneer je gehele woning hiermee is uitgerust. Zo kan er worden bespaard op de kosten aanbouw.

Aanbouw huis voorbeelden

Nu volgt een praktijkvoorbeeld van de nieuwe aanbouw van Bauke en Marco. Je ziet de planvorming, het tekort aan ruimte, de verbouwing van de woonkamer met keuken en de nieuwe aanbouw aan hun woning.

Aanbouw plaatsen woning

Marco en zijn gezin wonen al jaren gelukkig in hun twee onder een kap woning met uitbouw in een kindvriendelijke woonwijk in Den Bosch. De woning met grote garage uit de jaren tachtig is mooi, ruim en heeft een fijne zonnige tuin. Er ontstond een niet voor de hand liggende en een bijzondere oplossing!

aanbouw zelf maken
aanbouw woning

Aanbouw
In de loop van de jaren hebben ze hun woning netjes bijgehouden, het schilderwerk en afwerkingen zijn in prima staat. Dus het budget kan volledig gericht worden op de aanbouw. Grote verbouwingen zijn er echter nog niet gedaan. De keuken in de woning was nog origineel zoals toen ze de woning kochten. De keuken is bereikbaar vanuit de woonkamer via een opening met boog in de wand van 1 meter breed.
Ze hebben grootse plannen met de woning want inmiddels is het gezin uitgebreid met een jongetje en er komt nog een baby’tje aan. En een aanbouw is dan wel handig! Met 2 kinderen word het leven drukker en voller dus als ze nog wat willen in hun wooncarrière dan is dit wel het moment. Maar gaan ze verhuizen of verbouwen?

Verbouwen of verhuizen?

verbouwing aanbouw

De woonwijk is gezellig en vrienden wonen in de buurt, alle voorzieningen zitten in de buurt evenals een goede basisschool. Een aanbouw is dus eerder aan bod dan verhuizen. Als er wat dingen aangepast worden aan hun huis dan is het weer helemaal up-to-date en voldoet het aan hun behoeften. Deze behoeften hebben ze onlangs op een rijtje gezet.

Voorkeur

aanbouw garage

De aanbouw is beneden nodig. De slaapkamers boven zijn ruim genoeg en de badkamer en zolder is prima. Het grootste knelpunt in huis is de ruimte beneden. Voor een gezin van 4 wordt dan aan de kleine kant en de keuken was nooit al echt hun smaak. Een aanbouw is dan een goede keuze. Daarnaast zit de kwaliteit van de woning vooral aan de achterzijde met mooie kozijnen en zicht op de gezellige tuin. Alleen is de ‘kijkruimte’ naar die tuin klein en de woonkamer is georiënteerd op de straatzijde. De zon staat ook al lekker op de achterzijde van het huis dus dat oogt en voelt toch een stuk gezelliger.

Ze kwamen bij www.verbouwkosten.com en initiator Peter terecht. Naar aanleiding van de informatie van Peter en de site hadden ze plotseling heel wat vragen:

aanbouw verbouwen
 • Wat gaat zo’n verbouwing kosten?
 • Wat is duur in de verbouwing en waar kan er worden bezuinigd?
 • Wat voor verbouwing is verstandig gezien de eisen en wensen?
 • Welke aanbouw is goed voor de meerwaarde?
 • Hoe pakken ze een verbouwing aan?
 • Hebben ze een architect nodig voor de bouw?
 • Wie moet die verbouwing gaan tekenen?
 • Moeten ze een constructeur zoeken voor de aanbouw?
 • Hoe selecteren ze een aannemer en welke is geschikt voor de bouw?

Hypotheek

De aanbouw werd een groot plan. De keuken gaat naar een andere plaats en wordt een mooie woonkeuken, de woonkamer komt aan de tuin te liggen, de garage wordt deels bij de woning gevoegd en er komt zelfs een aanbouw aan de woning.
Hierdoor zouden de maandelijkse woonlasten wel omhoog gaan door het verhogen van de hypotheek. Maar hoeveel? Want ze hadden geen idee wat zoiets ging kosten.
Ze overwogen om direct een aannemer te vragen maar dat hebben ze toen nog maar niet gedaan om een aantal redenen:

aanbouw maken
 • Ze wisten nog niet precies wat ze wilden
 • Ze hoorden dat een verbouwing altijd meer ging kosten dan ze van te voren verteld werd door een aannemer. Er komt ook vaak veel meerwerk bij kijken. En dan kost een extra stopcontact al een vermogen.
 • Ze wilden niet gebonden zijn aan een aannemer omdat ze in concurrentie offertes wilden aanvragen
 • Ze wilden een goed en overzichtelijk totaalplaatje van de bouw kosten, waarin ze zelf precies konden zien waar ze geld konden besparen.

Aanbouw berekenen

Met de Verbouwhulp konden ze de verschillende verbouwingen zelf eenvoudig berekenen. Snel konden ze dingen aanklikken om te zien wat het ging kosten. In die fase wil je namelijk snel weten of je de ideeën van de bouw wel kunt betalen. Dan is een juiste indicatie voldoende om te weten hoeveel je maandlasten worden. Een aanbouw verandert de financiele zaken nou eenmaal. Zo hadden ze een maximaal bedrag waarvoor ze konden verbouwen. Je kunt ook verbouwen voor de verkoop om meerwaarde te creëren voor je woning.

Verbouwing

Wat zeker moest gebeuren was een nieuwe keuken. Deze wilden ze dus meenemen in de bouw. In de garage zou een wasruimte en bijkeuken komen, ook die wilden ze naar de voorkant van het huis verplaatsten, het verleggen van leidingen is lastig en ook daarvoor konden ze het aanklikken. Ook een nieuwe vloer en nieuw stucwerk was nodig. Uit de Verbouwhulp bleek ook dat de plafonds aangepakt moesten worden. Dus werd alles samen meegenomen in de aanbouw.

Grootte aanbouw

De breedte was duidelijk, maar de diepte van de aanbouw was afhankelijk van het geld wat nog over was. Die kosten voor de aanbouw hadden ze nu precies in beeld.

Opties bouw

Marco en de rest van de familie hebben voor de laatste optie gekozen zodat ze lekker veel ruimte erbij zouden krijgen dankzij de aanbouw. Vanaf dat moment lieten ze de tekeningen maken. Bij het aanvragen van de offertes bleek dat de genoemde prijzen van de aannemers op dezelfde uitgaven als de Verbouwhulp uitkwamen. Door die investering vooraf hoefden ze dus niet te bezuinigen en konden dus direct beginnen met de verbouwing. Dat scheelde veel verbouwingsstress tijdens de aanbouw.

Geen verrassingen

De aannemer was verrast dat ze zo goed voorbereid waren en goed begrepen hoe een aanbouw laten bouwen werkt. Hierdoor had hij al snel in de gaten dat hij bij deze slimme opdrachtgever niet met allerlei meerwerk aan kon komen. Die zijn hierdoor prima in de hand gehouden. Nu de verbouwing af is genieten ze elke dag van de ruimte. De keuken is heerlijk groot en vanuit de grote woonkamer hebben ze mooi uitzicht op de spelende kinderen in de tuin. De aanbouw zorgt voor overzicht, ruimte en een fijner gevoel thuis.

Minder risico lopen

Een aanbouw is best een forse investering en daarom is het slim om van te voren alles goed te vergelijken. Begin op tijd met het afwegen van diverse bedrijven want daarna zijn er nog best veel stappen te ondernemen voordat een schep de grond ingaat. Laat je echter hierdoor niet weerhouden. De afzonderlijke stappen zijn allemaal goed te doen bij voldoende tijd voor de voorbereiding. Ze variëren nogal per aannemer. Vergelijk daarom goed de voorwaarden en prijzen van een aanbouw.

Veelgestelde vragen

Wat kost een uitbouw in 2024?

+
De gemiddelde kosten voor een uitbouw liggen gemiddeld rond € 16.000 tot € 25.000.

Wat is het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw?

+
Het verschil tussen een aanbouw en uitbouw is niet zo groot. Bij een aanbouw voeg je een nieuwe ruimte toe aan het bestaande gebouw. Met een uitbouw maakt je een al bestaande ruimte groter.

Hoe groot mag een aanbouw zijn zonder vergunning?

+
Een aanbouw mag maximaal 4 meter diep zijn om zonder vergunning te mogen plaatsen.

Wat kost een aanbouw van 3 bij 6 meter?

+
Een aanbouw van 3 bij 6 meter zal richting de € 25.000 kosten.

Offertes voor een aanbouw

Vind de perfecte aannemer voor jouw aanbouwproject met ons gratis offerte-vergelijkingsdienst! Vul het formulier in, ontvang offertes van lokale aannemers en kies de beste optie voor jouw behoeften en budget. Leg vandaag nog de eerste steen richting de aanbouw van je dromen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.