Aanbouw kosten per m² en kosten per m³ | Voorbeeld met opties!

Een aanbouw zorgt voor meer woonoppervlak en werkt waardeverhogend. Maar wat kost een aanbouw nou eigenlijk? We zetten alle prijsopties op een rij en geven je hiervoor een handig stappenplan.

aanbouw prijs

Aanbouw calculator

Bereken de aanbouw prijs met onze calculator, eenvoudig en snel. Met deze aanbouw calculator weet je wat jouw aanbouw gaat kosten, zelfs zonder je email achter te laten!

Met deze aanbouw calculator bereken je dus simpel binnen 2 minuten de totaalkosten
[calculator product=”aanbouw”]

Hoeveel kost een aanbouw gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een aanbouw liggen rond de € 16.000 – € 25.000, inclusief materialen en montage. Wat invloed heeft op de aanbouw kosten: breedte/diepte, prefab (kant-en-klaar)/maatwerk en de materiaalsoorten zoals bakstenen/aluminium of dubbel glas/hr++ glas.

Vanzelfsprekend is de uiteindelijke hoogte van de kosten van een nieuwe, moderne aanbouw afhankelijk van je eigen eisen en wensen. Deze aanbouwkosten worden bepaald door: breedte/diepte, afwerking, standaard/maatwerk en nog veel meer verschillende factoren.

Wat kost een aanbouw per m2

Het terugrekenen van de uitbouw kosten per m² is natuurlijk mogelijk.

Aanbouw huis
Afmeting
Kosten
€ /m²
€ /m³


offerte2m x 3m€ 14.500€ 2.465€ 821
offerte3m x 3m€ 17.000€ 1.885€ 628
offerte4m x 3m€ 19.000€ 1.580€ 527
offerte5m x 3m€ 19.000€ 1.260€ 420

Per m³

Hier zie je de prijstabel voor een aanbouw. De prijzen beginnen bij € 420 per m³ en kunnen wel oplopen tot boven de € 2.000/m³.

Dat het verschil zo groot is ligt vooral aan het feit dat de prijzen zo uiteen lopen. Als je 10 verschillende prijsopgaven opvraagt krijg je waarschijnlijk 10 variërende bedragen terug.

Wat kost duurder, uitbouw of aanbouw

Bij een uitbouw zul je een bestaande ruimte in je huis groter maken, terwijl je met een aanbouw echt een nieuwe ruimte toevoegt. Hierdoor zal een aanbouw vaak iets duurder uitvallen dan een uitbouw. Het verschil zal niet erg groot zijn, denk aan gemiddeld €1.000 of €2.000 verschil voor de volledige klus, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden.

Kosten voor een aanbouw vergelijken?
Ontvang gratis offertes, vergelijk & bespaar!

Prijsbepalende factoren

Het uiteindelijke prijskaartje van een aan- of uitbouw hangt af van een aantal factoren. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Afmeting
  • Vergunning
  • Funderingsbehoefte
  • Tekenwerk
  • Constructie berekening nodig of niet
  • Soort materialen
  • Aantal gevelopeningen en vierkante meters van de gevelopeningen
  • Het materiaal van het dak
  • Type daken

Aanbouw kosten berekenen

Natuurlijk is dit slechts een indicatie van het prijskaartje van de aanbouw. Voor een nauwkeurige inschatting in jouw situatie is het altijd goed om vooraf de prijzen te vergelijken.

Vergelijk de kosten uitvoerig

Om op de kosten te besparen is het slim om verschillende prijsopgaven van allerlei aannemers uit de buurt op te vragen. Onderling kunnen kosten fors variëren, zelfs voor exact dezelfde aanvraag.

Vraag daarbij of de aannemer elke kostenpost apart kan specificeren, alleen zo krijg je duidelijke prijsinformatie. Op deze wijze kun je precies inzien wat je kwijt bent aan welk onderdeel. Vervolgens kun je de gespecificeerde prijsopgaven met elkaar vergelijken.

Hoe groter het oppervlak hoe duurder

Een van de grootste bepalende aspecten zijn vanzelfsprekend de afmetingen van de aanbouw. Als je van plan bent om een grotere aanbouw van flink wat aantal kubieke meter aan de gevel toe te voegen zal je op een hogere prijs uitkomen. Daar krijg je dan bijvoorbeeld wel weer een grotere woonkamer voor terug.

Veel ramen en kozijnen

Zeker als er dan ook nog veel raamkozijnen en ramen worden toegevoegd kan dat de kosten flink opdrijven. Als je het budget ervoor hebt is een uitbouw zeker een aanrader, het voegt namelijk ook veel toe aan je bestaande huis. Helemaal bij een 2 onder 1 kap woning loop je snel het risico op een donker huis, maar een goede aanbouw met ramen kan dit voorkomen.

Een waardeverhogende uitbouw is ook nog eens heel aantrekkelijk bij een eventuele verkoop. Op het moment dat je het huis verkoopt verdien je die investering weer gewoon terug!

aanbouw

Bouwvergunning

In waarschijnlijk alle gemeenten ben je verplicht om een bouwvergunning aan te vragen voor deze verbouwing om je huis groter te maken. De hoogte van het bedrag van het aanvragen van de vergunning zal per gemeente verschillen, maar je kunt uitgaan van een bedrag tussen de € 200 en € 800.

Zoals je ziet is dat een behoorlijk verschil. Ga dus vooraf na wat de hoogte van de kosten van zo’n aanvraag in jouw woonplaats is. Dat bedrag kun je alvast mooi meenemen in je budget!

Fundering behoefte

Door de aanbouw een solide basis te geven zorg je ervoor dat het bijgebouw hopelijk tientallen jaren meegaat en mooi blijft. Om die reden is een goede fundering erg belangrijk.

De funderingsbehoefte zal per aanbouw variëren, maar in de regel zien we dat je daarvoor vaak een bedrag tussen de € 2.000 en € 4.000 betaalt. Een behoorlijk bedrag, maar daarmee voorkom je wel weer een hoop toekomstige onderhoudskosten.

Kosten van bouwtekening

Voordat de aanbouw gerealiseerd kan worden zal er eerst een bouwkundige tekening van het geheel op tafel moeten komen. Daarvoor schakel je het beste een professional in.

De tarieven van zulke tekenaars kunnen onderling fors verschillen. Het is dus goed om vooraf verschillende prijsopgaven op te vragen waarna je ze met elkaar kunt vergelijken. Kies dan niet direct voor de goedkoopste, maar ga ook af op reviews van anderen.

Casco aanbouw of prefab aanbouw

Als je voor een uitbouw kiest heb je de keuze uit een casco of een prefab uitbouw. Casco wil zeggen dat het om een maatwerk aanbouw gaat, terwijl een standaard prefab aanbouw kant-en-klaar geleverd kan worden.

Wat kost standaard casco aanbouw aan huis

Omdat maatwerk meer tijd, werk en manuren vraagt ligt de exacte prijs een stuk hoger. Voor zo’n traditionele aanbouw kun je rekenen op een bedrag tussen de € 12.000 en € 25.000.

Voor dit bedrag krijg je een prachtige extra kamer of extra ruimte die perfect aansluit op de huidige gevel, het liefst in de breedte evenredig aan de woning. Bovendien wordt hij ook nog eens netjes afgewerkt.

Wat kost prefab aanbouw aan woning

Als je begroting wat kleiner is zal prefab een uitstekende optie zijn. In de regel zien we bedragen tussen de € 5.000 en € 15.000. De exacte kosten zijn logischerwijs grotendeels afhankelijk van je eigen specifieke wensen.

Soort materialen is van invloed op de kosten

Een van de grootste kostenbepalende aspecten van een nieuwe aanbouw is het materiaal waarvan hij zal worden gemaakt. Denk dan niet alleen aan de muren, maar ook de ramen en het dak.

Je kunt op deze kostenpost besparen door voor wat goedkoper materiaal te kiezen, maar het is wel echt mooier als de uitbouw perfect bij je woning aansluit.

Steen, aluminium, kunststof of glas

Over het algemeen heb je de keuze uit 5 verschillende materialen: hout, steen, aluminium, kunststof en glas. Over het algemeen zijn de kosten van een kunststof of een houten aanbouw wat lager, terwijl een uitbouw van aluminium een veel hoger prijskaartje heeft. De kosten van een stenen aanbouw (vaak een erker) en glazen aanbouw (serre) lopen uiteen.

Voor welk materiaal je uiteindelijk kiest hangt af van je eigen wensen, eisen, je begroting en de mogelijkheden.

Kosten kunnen afwijken per type dak

Er zijn een heleboel verschillende daken mogelijk op een standaard aanbouw. Veel mensen gaan voor platte daken, maar we zien ook hele mooie hellende daken geplaatst worden. Onder de platte daken heb je ook weer veel opties om uit te kiezen, denk bijvoorbeeld eens aan een groen dakoppervlak!

Geschikt voor zonnepanelen

Als de windrichting van de aanbouw geschikt is voor eventuele toekomstige zonnepanelen is het misschien slim om voor een aanbouw met een plat dakje te gaan. Op platte daken kunnen de zonnepanelen in een ideale hellingshoek gelegd worden, waardoor de opbrengst van zonne-energie zo hoog mogelijk is.

Op deze wijze verdien je de investering van de panelen in een veel kortere tijd terug en dan is toch weer mooi meegenomen!

Aanbouw kosten met verdiepingen

Binnen het woonoppervlakte aanzienlijk vergroten en buiten ruimte besparen kan ook door te kiezen voor een aanbouw bestaande uit 2 verdiepingen en dus niet alleen op de begane grond!

Wellicht heb je wel net zo veel (of meer) aan een dubbele aanbouw van anderhalve meter diep dan aan een 3 meter diepe aanbouw van de benedenverdieping. Met flink wat kluservaring kun je ervoor kiezen om de uitbouw zelf te maken.

Kosten verdubbelen niet per m²

Het voordeel van een aanbouw met 2 verdiepingen is dat de kosten per m² niet automatisch verdubbelen, maar een stuk langzamer stijgen. Dat komt doordat veel kosten maar eenmalig worden gemaakt.

Als je de begroting ervoor hebt is het dus echt een aanrader om eens naar een extra aanbouw verdieping te kijken.

Kleine aanbouw

Doordat veel van de eenmalige, vaste kosten hoog zijn zal het prijskaartje van een kleinere basis aanbouw al relatief hoog zijn. Zeker als je het vergelijkt met een grote aanbouw. Veel mensen schrikken van de actuele prijzen, dat is niet zo vreemd.

Daarbij moet je wel onthouden dat je deze investering terug gaat zien in de waarde van de bestaande woning. Mits de kwaliteit van de aanbouw hoog is natuurlijk.

Maak van goedkoop geen duurkoop

Toch is het slim om niet direct voor het goedkoopste bedrijf te kiezen. Ga in je kennissenkring na of iemand positieve ervaringen heeft met een bedrijf. De ervaringen van je kennissen en vrienden zijn namelijk het meest betrouwbaar.

Ook is het goed om online reviews op te zoeken. Een aanbouw kan dan wel de goedkoopste aanbouw zijn, als de kwaliteit van de aanbouw erg slecht is en je na een aantal jaar het werk moet herstellen ben je alsnog veel geld kwijt. Probeer dus goed te filteren op hoge kwaliteit, uitstekende service en redelijke tarieven.

Offertes vergelijken

Op zoek naar de beste deal voor jouw aanbouwproject? Met ons handige vergelijkingsformulier kun je gratis offertes vergelijken van betrouwbare aannemers uit jouw buurt. Bespaar tijd, geld en moeite en laat ons je helpen bij het vinden van de perfecte partner voor jouw aanbouw.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes