Houten aanbouw aan huis maken, stappenplan en kosten overzicht!

Een houten aanbouw is vaak mooier en stijlvoller dan een gemetselde aanbouw vinden veel mensen. De lagere kosten en de lichte bouwwijze zorgen er ook voor dat dit meestal een stukje goedkoper is dan een metselwerk aanbouw. Bekijk de houten aanbouw.

houten aanbouw aan huis maken

Meer ruimte

Natuurlijk heb je met iedere serre of bijbouw meer ruimte (vooral bij een aanbouw met twee verdiepingen) maar het moet uiteindelijk wel mooi en passend bij de woning zijn. Met houtskeletbouw bouw je licht, dun en snel, dus die vlottere planning is aantrekkelijk om hout in ieder geval te overwegen.

3 tips

  • 1. Maak de houten aanbouw tegen een bestaande gevelopening (bij openslaande deuren bv) om te besparen op de gevelaanpassing in het huis;
  • 2. Overweeg een aanbouw/serre die zo licht is dat lange heipalen echt niet nodig zijn (let wel op scheurvorming risico dus een lichtere fundering wordt wel aangeraden);
  • 3. Vergelijk tijdig de prijzen en bedrijven door middel van offertes.

Kosten

De prijzen van een houten aanbouw zijn wat lager dan van een stenen aanbouw. De fundering is zoals gezegd wat lichter en ook de opbouwconstructie kan lichter blijven. Een en ander is wel erg afhankelijk van de afwerking binnen, de keuze voor type en afwerking kozijnen plus benodigd stucwerk of de nieuwe houten afwerking in het zicht laten. Deze feitelijk dichtgezette veranda maakt het met slimme keuzes tot zo’n 10 tot 30% goedkoper dan de traditionele aanbouw.

Stenen aanbouw

De onderstaande tabel is van stenen aanbouwen, maar geeft wel een beeld van de prijsverschillen tussen de groottes van de uiteindelijke keuze. De prijzen beginnen bij € 14500 en kunnen oplopen tot € 23000.

Houten aanbouw aan de zijkant van het huis

Het uitbreiden van je huis is een flinke klus die niet alleen zorgt voor extra ruimte, maar ook de functionaliteit en uitstraling van je woning versterkt. Een houten aanbouw aan de zijkant van je huis kan een goede toevoeging zijn, waarbij de warme uitstraling van hout wordt gecombineerd met de functionele kanten ervan.

Houtskelet aanbouw

Een houtskelet aanbouw is een mix van duurzaamheid, flexibiliteit en milieuvriendelijkheid. Het gebruik van hout als hoofdbouwmateriaal heeft verschillende voordelen. Ten eerste is hout van zichzelf al prima isolerend, waardoor het energie-efficiënt is en je op de lange termijn kunt besparen op de energierekening. Daarnaast is hout een flexibel materiaal dat gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende ontwerpen en stijlen. Met een houtskelet aanbouw krijg je niet alleen extra ruimte, maar krijg je ook een aanbouw die goed geïsoleerd is en fijn is om in te verblijven.

Moderne aanbouw

Een moderne houten aanbouw aan de zijkant van het huis heeft een hoop mogelijkheden voor de stijl, de grootte en de isolatiematerialen. Door het combineren van hout met moderne technieken en een simpel ontwerpen kun je een geweldige combinatie maken tussen zowel oud en nieuw. Enkele voorbeelden hiervan zijn grote glazen panelen, strakke lijnen en innovatieve ruimte-indelingen. Deze opties kun je allemaal overwegen wanneer je op zoek bent naar een moderne aanbouw.

Houten aanbouw zonder fundering

Bouwen met een fundering is een lastig proces, waardoor sommige mensen dit als een struikelblok zien wanneer ze op zoek zijn naar een aanbouw. Het lastige hierbij is vaak de complexiteit van de fundering, maar ook de kosten die erbij komen kijken. Er zijn verschillende opties voor fundering beschikbaar, denk hierbij bijvoorbeeld aan schroefpalen of stelconplaten, dit zijn alternatieven voor een traditionele fundering. Het gebruik van één van deze opties is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie stevig zal blijven staan.

Prijs van een aanbouw aan de zijkant

De kosten van een houten aanbouw aan de zijkant van je huis zijn afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld door het gekozen ontwerp, de grootte van de aanbouw, de gebruikte materialen en de arbeidskosten. Gemiddeld zijn de kosten voor een uitbreiding tussen de € 1300 en € 2500 per vierkante meter. Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers en goed te vergelijken welke materialen en andere toepassingen het beste passen bij jouw budget en wensen.

Wil je graag persoonlijk advies en offertes op maat ontvangen?
Vul onderstaand formulier in en ontvang prijsvoorstellen en adviezen op maat.
arrow Vind een deskundige

Bijkeuken

Als iets lelijk is dan vind ik het wel de steenkeuze die ‘net niet’ gelijk is en als de steen al goed is dan is het voegwerk vaak net iets anders van kleur of diepte. Sommige metselaars maken het zo bont dat ze een ander metselpatroon kiezen van de aanbouw. Of het nu gaat om een bijkeuken of een hoofdruimte zoals een verlenging van de woonkamer of keuken: een goede keuze voor materialen is van groot belang voor het eindresultaat.

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een prima bouwwijze voor woningen en ook voor de aanbouw. Bekijk hier de voor- en nadelen als je twijfelt tussen houtskeletbouw of wat anders. Het mooiste vind ik om een grote opening naar buiten te creëren zoals een flinke schuifpui of openslaande deuren.

Maken van een aanbouw

Het maken van de aanbouw is in hout iets eenvoudiger dan in metselwerk. Vaak zijn het ook andere bedrijven die deze aanbouw kunnen maken en daarnaast is de fundering lichter. Kies overigens altijd voor een solide fundering, ook bij een relatief lichte aanbouw om verzakkingsproblemen in de toekomst te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Is een houten aanbouw goedkoper?

+
Ja, over het algemeen kan een houten aanbouw goedkoper zijn dan andere materialen omdat het materiaal niet duur is en eenvoudig aangepast kan worden. De kosten zullen echter verschillen per situatie.

Wat kost aanbouw van hout?

+
Een aanbouw van hout kost gemiddeld tussen de € 1300 en € 2400 per vierkante meter.

Wat kost een aanbouw van 4 bij 5 meter?

+
De kosten van een aanbouw van 4 bij 5 meter zouden op ongeveer € 19.000 uitkomen. Vraag altijd een of meerdere offertes aan om een beeld te krijgen van de totale kosten.

Uitbouw van hout of van steen?

+
De keus tussen hout en steen hangt af van je eigen wensen. Over het algemeen kan een houten uitbouw goedkoper zijn vanwege lagere materiaalkosten en snellere bouwtijd, terwijl een stenen uitbouw duurzamer kan zijn en meer waarde kan toevoegen aan het huis op lange termijn.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes