Garage Bouwen Kosten | Tips, Vergunning en Stappenplan

Een garage bouwen zorgt voor veel extra bergruimte en het geeft een mooie uitstraling aan het huis naast de meerwaarde voor later, maar wat zijn de garage bouwen kosten? Bekijk hier garage aanbouw

kosten garagedeur

Kosten

Het is lastig om aan te geven wat het bouwen van een garage exact kost, dit is natuurlijk onder andere afhankelijk van de omvang van het project, maar reken gemiddeld voor het bouwen van een garage (bij een omvang van 15 tot 20 m2) tussen de € 10.000 en en € 19.000.

Het is dus moeilijk te zeggen wat het bouwen van een garage exact kost. De hoogte van het uiteindelijke bedrag is natuurlijk onder andere afhankelijk van de omvang van het project, de grootte van de garage en de te gebruiken materialen. Om een idee te geven, de belangrijkste factoren zijn:

 • Grootte van de garage
 • Soort fundering
 • Gekozen materialen
 • Soort fundering
 • Isolatie
 • Verwarming of niet
 • Afwerkingsniveau

Groter oppervlak is duurder

Een grote garage, dubbele garage of stenen garage zijn vanzelfsprekend duurder dan kleine prefab garages.

Gemiddeld genomen (bij een omvang van 15 tot 20 m2) zal het bouwen van een garage circa €15.000 kosten.

Bepalende factoren

Wat het bouwen van een garage in jouw situatie gaat kosten is dus lastig aan te geven, er zijn namelijk tal van factoren die de uiteindelijke prijs bepalen. Om een idee te geven, de belangrijkste factoren zijn:

 • Grootte van de garage
 • Materiaalkeuze
 • Isolatie
 • Fundering
 • Afwerkingsniveau

Voor veel huiseigenaren met genoeg grond naast het huis is het verleidelijk om een garage te bouwen. Een garage zorgt voor een extra, veilige parkeerplaats en biedt ook nog eens veel opbergruimte.

Zie jij hem ook al naast het huis staan met al die extra mogelijkheden? Laten we kijken wat de kosten zijn en wat erbij komt kijken voordat je een garage kunt bouwen.

Maatwerk of prefab

Als je een garage laat bouwen heb je de keuze uit een prefab garage of een garage op maat. Pre fab wil zeggen dat de garage kant-en-klaar wordt geleverd en alleen nog op zijn plaats gezet hoeft te worden, terwijl de garage bij maatwerk pas in jouw tuin vanaf de grond wordt opgebouwd.

Kant-en-klaar is goedkoper

Omdat maatwerk veel meer manuren en materialen kost ligt de prijs vanzelfsprekend een stuk hoger. Om op de kosten te besparen kun je ervoor kiezen om een kant-en-klaar model aan te schaffen. Het nadeel daarvan is dat je deze garage niet helemaal naar eigen smaak kunt ontwerpen.

Waarom een garage laten bouwen?

In een aangebouwde of vrijstaande garage kun je de auto en een stel fietsen veilig en droog parkeren, je kunt aan je voertuigen sleutelen of een andere hobby beoefenen. In de garage wordt ook vaak gereedschap droog opgeborgen om het te beschermen tegen weersinvloeden.

garage bouwen

Aan huis

Het is ook nog eens een goed alternatief op bijvoorbeeld een carport maken. Hoe bouw je een garage? En waarom zou je het doen? Een goede vraag:

Vergunning

Voor een garage heb je best vaak de juiste vergunning nodig vanwege de plaats, de constructie en de grootte. Of je vergunningen nodig hebt is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Voor het aanvragen van de bouwvergunning worden wat onkosten gerekend.

Vergunningskosten

De hoogte van de totale kosten van de vergunning verschillen per gemeente. Ga vooraf bij je gemeente na wat de hoogte van de kosten gaat zijn en hoelang het proces ongeveer gaat duren.

Eisen rondom de bouwvergunning

Bij het plaatsen van een garage of schuur aan de straatzijde kant van de woning zijn er namelijk best wat gemeentelijke eisen. Deze eisen zijn er niet wanneer je de bestaande garage bij het huis wil voegen.

Ook kun je bijvoorbeeld een verdieping op de garage plaatsen als de garage nu een plat dak heeft.

Aanbouwen

Gelukkig zijn de vergunningen voor een garage aanbouw in veel gemeenten wat makkelijker te krijgen dan van bijzondere verbouwingen die de gevel aanblik van deze nieuwe garage of garage aanbouw veranderen. De praktijk leert dat het wel heel gek moet lopen als je met een mooi stukje grond voor of naast het huis op geen enkele manier een garage mag plaatsen.

Goede fundering is belangrijk

Een nieuwe garage bouwen zou uit een goede uiteenzetting van stappen moeten bestaan. Een garage gebouwd op een gedegen fundering is van groot belang, het laatste wat je wilt is natuurlijk dat de garage na verloop van tijd gaat zakken. Dat zou je alleen maar op veel meer onkosten jagen.

Nadat de fundering is gestort kan de vloer gestort worden. Zorg ervoor dat er tussen het beton en het zand een folie komt zodat het gestorte beton niet in de zandbodem opgenomen wordt.

Niet besparen op de kwaliteit van de materialen

Bij het bouwen van een garage is het van groot belang dat je niet bespaart op de kwaliteit van de fundering en de materialen.

Als het goed is moet de garage nog jarenlang meegaan, dan wil je wel dat dit bijgebouw ook lang netjes en in orde blijft.

Goedkoop is duurkoop

Door nu voor goedkopere materialen te kiezen loop je later wellicht tegen meer onkosten aan. Bedenk bijvoorbeeld dat een slecht gemaakte constructie veel eerder onderhouden of gerepareerd zal moeten worden.

Relatief goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Dit geldt helemaal voor de garagedeur prijzen, aangezien je dit onderdeel het meeste zult gebruiken van alles.

Garage maken

Vervolgens kunnen de muren gemetseld worden die nodig zijn om de te bouwen garage vorm geven. Vanaf dit moment begint de nieuwe garage echt vorm te krijgen en kun je geheel bepalen wat voor uiterlijk de garage krijgt.

Je kunt de stenen kiezen die je wilt gebruiken voor de muur, de kozijnen die je in jouw garage wilt hebben, en het dak dat dat je daarop wilt hebben.

Bedrijf

Wanneer je niet veel ervaring heb met verbouwingen en klussen is het extreem lastig om een garage te bouwen. Het kan dus verstandig zijn om het bouwen van een garage uit te besteden. Een bouwbedrijf of de juiste aannemer inschakelen heeft nog meer voordelen dan enkel dat het goed gebouwd wordt.

Je krijgt bijvoorbeeld garantie op het geleverde werk en bovendien hebben de meeste bouwbedrijven ervaring met deze klus, dit betekent weer dat ze met goede en geld besparende ideeën kunnen komen.

Op het moment dat je gaat afwerken kun je de garage zo mooi maken als je wilt met bijvoorbeeld PVC tegels in de garage, een apart toilet of dakkapel op het schuine dak.

Vergelijk offertes

Een van de meest doeltreffende manieren om op de kosten te kunnen bezuinigen is door veel verschillende offertes te vergelijken. Vraag gewoon eens exact dezelfde prijsopgave bij een aantal bedrijven uit de buurt op. Op die wijze krijg je een inzicht in hoeveel het geheel uiteindelijk gaat kosten.

Laat in elke prijsopgave alle kostenposten apart specificeren. Alleen op die manier kun je de offertes grondig met elkaar vergelijken. Door te zien hoeveel kosten elk bedrijf voor elke kostenpost rekent krijg je bovendien een goede onderhandelingspositie.

Praktijkvoorbeeld

Laten we eens een praktijkcasus bekijken. Marco en Kristel twijfelden over de grootte en plaats van de garage voor bij hun huis en de nieuwe garagedeuren.

Garage bouwen

Bekijk het voorbeeld:

Ontwerp

nieuwbouw huis
nieuwbouw huis
nieuwbouw huis

Een plaatje zegt zoveel meer dan tekst. Dus dit zijn de ontwerpen en tekeningen voor de garage:
Mogelijkheden indeling ontwerp met bijkeuken en garage

Gevolgen voor het aanzicht van het huis met de garage

Plaats van de garage achter op het terrein

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes