Verdieping op de garage | Kosten, Daksoorten en meer

Bij het creëren van een verdieping op een garage komen veel verschillende zaken kijken. Is de constructie wel geschikt, heb je een vergunning nodig en wat kost het eigenlijk? Dat zoeken we in dit artikel voor je uit. Verder bieden we je ook gratis offertes van ervaren aannemers aan, zodat je exact weet wat een verdieping op de garage kost.

verdieping op garage

Dakopbouw op een plat dak

In sommige situaties is de ruimte boven een garage met een plat dak de ideale plek voor een dakopbouw. Met deze dakopbouw ontstaat meer woonruimte in een anders loze ruimte.

Bij het ontwerpen van een dakopbouw zijn verschillende opties mogelijk. Zo moet er bijvoorbeeld beslist worden of de opbouw een schuin of een plat dak krijgt.

Voordelen opbouw op het dak plaatsen

  • Woonruimte: door een opbouw op de garage te plaatsen ontstaat vaak een volwaardige nieuwe kamer
  • Waardeverhogend: een opbouw laat de waarde van een woning aanzienlijk stijgen, dat is gunstig bij een toekomstige verkoop
  • Woongenot: door het toevoegen van extra ruimte neemt het woongenot toe, met een kind op komst hoeft er bijvoorbeeld niet langer verhuist te worden
  • Bescherming: een extra verdieping zorgt ervoor dat het dak van de garage niet langer kwetsbaar is en beter geïsoleerd kan blijven, het isoleren van het garagedak kan erg nuttig zijn
  • Ruimtebesparend: doordat een loze ruimte in de hoogte benut wordt hoef je niet in te leveren op het tuinoppervlak

Wat kost een dakopbouw gemiddeld?

Vanzelfsprekend is een extra verdieping of een dakopbouw op een garage niet goedkoop. De gemiddelde prijzen van dakopbouwen variëren ook enorm.

Gemiddeld genomen betaal je zo’n € 2.000 tot €3.000 per vierkante meter voor het laten bouwen van een extra verdieping op een garage. De hoogte van de uiteindelijke kosten is afhankelijk van de afmetingen en de afwerking van de opbouw.

Hoeveel kost de afwerking van een dakopbouw?

De kosten van een toegevoegde verdieping zijn onderverdeeld in verschillende kostenposten. Daarbij denken we niet alleen aan de constructie van de opbouw, maar ook aan de afwerking van de binnenkant.

De hoogte van de kosten is afhankelijk van de mate van afwerking. Een opbouw met complete afwerking kost al gauw €17.000 terwijl je voor een opbouw met minimale afwerking gemiddeld €12.500 betaalt.

Verdieping op de garage laten bouwen?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit je buurt. Ontvang hun offertes op maat, vergelijk prijzen en bespaar! Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang gratis offertes

Prefab opbouw

Een manier om op de kosten te besparen is door te kiezen voor een prefab dakopbouw. Deze wordt vooraf in een fabriek gemaakt en hoeft alleen nog op de garage geplaatst te worden.

Doordat er geen maatwerk nodig is worden de arbeidskosten een eind omlaag gebracht. Met zo’n prefab opbouw kun je ook eenvoudig dak verhogen.

In dezelfde stijl bouwen

Een mogelijk nadeel van prefab is dat je de keuze hebt uit een beperkt assortiment. Anders dan bij maatwerk wordt de opbouw niet volledig aan je woning aangepast.

Daardoor kan het voorkomen dat de stijl van de opbouw niet compleet aansluit bij de woning.

verdieping op garage

Plat dak of schuin dak?

Als je een dakopbouw op de garage laat plaatsen kun je ervoor kiezen om die verdieping een plat dak of juist een schuin dak te geven.

Beiden daken hebben hun eigen voordelen, welk dak je kiest is vaak afhankelijk van de stijl van de dak van de rest van de woning.

Plat dak zorgt voor extra ruimte

Een groot voordeel van een ruimte met een plat dak is dat je veel ruimte overhoudt. Bij een schuin dak verlies je met name ruimte in de hoogte.

Soms heeft een schuin dak zelfs tot gevolg dat je niet meer rechtop in de kamer kunt staan.

Kies een groendak

Bij een plat dak kun je van de vrijgekomen ruimte op het platte dak een extensief groendak of sedumdak maken.

Deze soorten daken dragen niet alleen bij aan de biodiversiteit, ze zijn ook nog eens goed voor de isolatie van de kamer en houden de ruimte wat koeler in de zomer.

Schuin dak of puntdak

Als je hebt gekozen voor een schuin dak zijn er een aantal opties mogelijk. Zo kun je kiezen voor een puntdak, een dak met twee schuine zijden of een dak met een enkele schuine zijde.

Vaak is dit type dak een goede optie als de kamer gebruikt gaat worden als opbergruimte. Het is dan niet erg dat je wat ruimte in de hoogte verliest.

Heb je een vergunning nodig?

Voordat je begint met het plaatsen van een verdieping op een garage is het goed om te weten of je daar in jouw gemeente een vergunning voor nodig hebt.

De eisen voor zo’n vergunning kunnen per gemeente namelijk behoorlijk verschillen.

Vergunning nodig om op het dak te bouwen

Je kunt de bouw van de extra verdieping pas starten op het moment dat de vergunning toegekend is. Op het moment dat je bent gestart met bouwen en de vergunning om de een of andere reden niet verleend wordt kan het zo zijn dat je de volledige verbouwing ongedaan moet maken.

Dat is niet alleen zonde van je tijd, maar ook behoorlijk zonde van je geld.

Verdieping op garage laten bouwen door aannemer

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes