Kosten carport | Iedere dag je auto droog en beschermd

Een carport wordt in eerste instantie vaak gekozen om de auto droog te stallen. Dit is niet alleen prettig droog uitstappen, maar zorgt ook voor een betere lak op den duur en minder vervuiling op de auto. Maar wat kost het?

Kosten carport

Kosten

De kosten van een carport bestaan uit aankoop en montage. In sommige gevallen is het ook nodig om speciaal voor de carport straatwerk aan te leggen (als dat er nog niet is) en bij zeer slechte ondergronden en zeer zware stalen carports is een kleine fundering nodig. Bestaande uit poeren van circa 30 bij 30 en 60 centimeter hoog met stalen ankerbouten.

Aankoopkosten

De aankoop kosten variëren tussen € 500 en € 5000 en het plaatsen kost gemiddeld een werkdag voor twee vakmannen deze vakmannen kosten 8 maal 35 maal 2 = € 560 en natuurlijk kun je deze besparen door zelf de montage te doen. dus in het gunstigste geval ben je een paar honderd euro kwijt voor alleen wat materiaal en voor de meest luxe geïnstalleerde carport betaal je tot 7000 euro.

Vrijstaande carport plaatsen kosten

De kosten voor het plaatsen van een vrijstaande carport zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal, de grootte van de carport en eventuele extra opties. Bij het vergelijken van de kosten voor een carport aan huis verschillen de prijzen tussen de € 2000 en € 8000, afhankelijk van de materialen en het ontwerp. Een belangrijke factor is of je de carport zelf wilt bouwen of deze wilt laten maken door een vakman. Een carport laten maken kan extra kosten met zich meebrengen, maar brengt ook vaak de garantie van vakmanschap en kwaliteit met zich mee. Het is verstandig om offertes van verschillende bouwbedrijven te vergelijken om een beter inzicht te krijgen in de kosten en mogelijkheden voor het maken van jouw ideale carport.

Soorten: houten, stalen en aluminium prijzen

Er zijn verschillende soorten carports beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en prijzen. Houten carports stralen vaak een natuurlijke en warme uitstraling uit, waarbij de kosten voor een carport van hout variëren van € 1000 tot € 5000, afhankelijk van het gebruikte hout en de moeilijkheidsgraad van het ontwerp. Aan de andere kant bieden stalen carports een robuuste structuur en duurzaamheid, met kosten die liggen tussen de € 1500 en € 6000. Aluminium carports zijn een goede keuze wanneer je een moderne uitstraling wilt. Hierbij liggen de kosten tussen de € 2000 tot € 7000. Bij het overwegen van deze opties is het belangrijk om te weten of je de carport zelf wilt bouwen of deze wilt laten bouwen door een professional.

Afdak voor auto met zonnepanelen

Een afdak voor een auto met zonnepanelen erop is niet alleen beschutting voor je auto, maar ook een duurzame vorm van energie. Deze oplossing combineert bescherming voor je auto met het opwekken van elektriciteit. De kosten voor een afdak variëren, afhankelijk van het formaat en het vermogen van de zonnepanelen, van € 3000 tot € 10.000 of meer. Deze investering kan op de lange termijn meer opbrengen dan dat het kost, omdat de zonnepanelen energie opwekken die je kunt gebruiken voor je apparaten in huis.

Benieuwd naar de kosten van een carport?
Wij brengen je in contact met ervaren carport installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk carport prijzen

Schonere auto

Die viezigheid op de auto is voor veel mensen ook een reden om daar voorgoed een einde aan te maken. Vooral de hars en uitwerpselen van dieren (ook vliegen etc) kan behoorlijk irritant zijn op je auto. Met een overkapping boven de auto blijft deze schoner waardoor je hem minder vaak hoeft te wassen. Vogelpoep is zo agressief dat het de lak van een auto zichtbaar kan aantasten en de waarde bij inruil doet dalen.

Waardedaling

De beschadiging van de lak (doffe plekken of korrelige structuur in de lak) komt vooral voor bij niet-Duitse auto’s. De lak kwaliteit van de Duitse merken is namelijk beter dan de meeste andere merken, maar je kunt hem voor meer gebruiken dan alleen de auto:

 • Camper
 • Caravan
 • Motor
 • Boot op trailer
 • Fietsen (vooral makkelijk voor bakfiets)
 • Schommel en glijbaan (buiten spelen als het regent)

Voordelen

 • Schonere auto
 • Sneeuwvrije auto
 • Ijsvrije(re) auto. Je hoeft dus minder te krabben in de winter
 • Droog van je fiets af- en opstappen
 • Droog de fietsen/buitenspullen stallen
 • Een chiquere entree maken
 • Een veiligere entree maken met licht en detectie
 • Het schilderwerk van voordeur en garagedeur verminderen door minder zonlicht en regen op de kozijnen en deuren
 • Je kunt direct een handige kleine berging eronder maken voor tuinspullen, fietsen of motor

Nadelen

 • Onder een carport blijft een voertuig niet zo droog als in een verwarmde garage, dus minder goed voor bijvoorbeeld een oldtimer
 • Als de buren niet meedoen bij bv een tweekapper kan het er wat knullig uitzien als er uiteindelijk 2 verschillende carports staan
 • Veiligheid: een inbreker kan via de carport sneller bij de ramen op de verdieping of in de tuin komen (vooral als er containers aan straat staan)
 • Veiligheid: bij ontbreken van verlichting maak je een donkere hoek
 • Windhoek: door een carport zonder zijwand kan er een soort windhoek ontstaan waar in het najaar veel bladeren ophopen (dit is te voorkomen nadien)
 • Schilderwerk als je de carport niet zorgvuldig detailleert en bouwt.

Vergunning

De meeste soorten hebben geen bijzondere vergunning nodig. Het is wel per gemeente en per situatie (monument) afhankelijk en even kijken op de website van je gemeente geeft vaak al uitkomst, of nog makkelijker: Google op ‘carport + je gemeente’. Bellen naar de gemeente en langsgaan bij het bouwloket kan ook maar weet wel dat je dan misschien slapende honden wakker maakt. Ik kom geregeld bij bezichtigingen en bouwkundige opnames woningen tegen die voor geen enkele aanbouw een vergunning hebben. Slim of niet dat laat ik in het midden maar de meesten staan al jaren zonder dat er iemand over begint.

Kosten carport

Carport zelf maken

Als je de kosten laag en precies je eigen plan wilt bouwen, dan is het slim om zelf de carport te bouwen. Met wat tijd voor ontwerp en uitvoering ben je vaak in een week wel klaar, als je volle dagen eraan kunt werken. Waarschijnlijk denk je nu dat dit wat overdreven is maar helaas zie ik dit soort klussen al te snel uitlopen en dan is soms twee weken nog niks. Het graafwerk wordt bijvoorbeeld vaak onderschat. Als je de tijd niet hebt, of gewoon je tijd beter wilt besteden, dan is het uitbesteden van een carport natuurlijk ook mogelijk.

Carport laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar carport installateurs uit jouw buurt. Die nemen contact met je op voor een afspraak en een gratis offerte. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk carport offertes

Bouwpakket

Als je de ruimte hebt dan is een prefab carport een slimme optie want je hoeft niet meer een eigen constructie te bedenken en het wiel uit te vinden. Een aannemer die een prijs voor je maakt weet vaak precies wat er mogelijk is en kan ook prima zo’n prefab model carport plaatsen voor je. Ook kun je met de gebruiksaanwijzing dit zelf doen. Dat is een prima oplossing als je veel tijd hebt, handig bent en het juiste gereedschap hebt. Want bij de entree van je huis wil je deze klus het liefst snel klaar hebben. Een paar dagen vrij nemen is dan toch wel aan te raden omdat er zoals gezegd vaak best wat bij komt kijken.

Materialen

Een carport wordt in het algemeen gemaakt van hout of anders aluminium, staal en kunststof. Ook zie je vaak glas voor extra daglicht. En dan dus zowel als zelfbouwkit of helemaal zelf vervaardigd (indien je dus handig bent).

Hout

Een carport van hout ziet er vaak veel mooier uit, vooral bij een klassiek huis. Bij de aanschaf is het ook een stuk goedkoper dan die van aluminium. Waar je wel moet opletten bij een carport van hout is, dat het een natuurproduct is. Dit houdt in dat er veel onderhoud bij komt en daar veel kosten bij kunnen komen.

Aluminium

Een carport van aluminium ziet er vaak strak en modern uit, vooral bij een nieuwbouw huis. Bij de aanschaf is het wel een stuk duurder dan die van hout. Wat aluminium wel als een flink voordeel heeft, is dat het geen onderhoud nodig heeft. Hij kan dus een leven lang blijven staan zonder dat er kosten bij komen.

Onderhoud

Het onderhoud voor aluminium en hout is erg verschillend. Een aluminium exemplaar is op de lange termijn de betere keuze want deze moet je alleen schoonhouden, hoef je niet te schilderen/beitsen of vernissen en rot niet. Op aluminium groeit lastiger mos en er komt geen ongedierte in. Aan metaal kan gelast worden zodat bevestigingen beter gemaakt kunnen worden en je geen schroeven, spijkers hoeft te gebruiken. Aluminium kan tegen een storm, kan niet barsten of breken waardoor hij een heel leven meegaat. Met iedere kleur poederlak blijft hij mooi en roest hij niet. Gewoon af en toe met de hogedrukreiniger of wat water en autoshampoo erover en klaar.

Exploitatievoordeel

Hout vinden sommige mensen mooier/authentieker maar toch is er een exploitatievoordeel waardoor de aanvankelijk duurdere metalen carport op de lange termijn niet noodzakelijk het duurst uitkomt. Hout moet je namelijk regelmatig onderhouden in de zin van schilderen en/of vernissen om het te beschermen tegen de weersomstandigheden.

Dak

Als dak kun je het beste kiezen voor iets transparant/doorschijnend. Dat maakt de aanblik veel vriendelijker en je ziet bij de voordeur, achterdeur of garagedeuren echt alles een stuk beter. Door het kiezen voor polycarbonaat dakplaten behoudt je een lichte constructie maar als je voor glas gaat heb je een vaak net wat degelijker model en dan kun je ook volledig transparant glas kiezen. Dit wordt dan automatisch in veiligheidsglas geleverd en ook kun je zonwerend glas kiezen.

Wat voor dak op carport?

Als dakbedekking wordt vaak dakleer zoals EPDM, kunststof PVC dakbedekking of een bitumineuze dakbedekking gekozen, dakplaten van kunststof, zonnepanelen op de carport of dakpannen met een minimale helling van het dak. Er zijn tegenwoordig mooie duurzame verbouwingen en oplossingen mogelijk.

Afmeting

De gemiddelde afmetingen van een carport zijn 3 bij 6 maar wanneer hij breder wordt (4 meter) dan is droog uitstappen beter mogelijk en voor 2 auto’s kun je beter kiezen voor 5 bij 6 of 6 bij 6 met tussen steunpunt. Dan is het ook nodig om contact op te nemen met een constructeur.

Constructie

Opties voor de fundering carport:

 • Hout en staal en beton; het hout wil je liever niet onder de grond hebben omdat dat dan kan gaan rotten. Staal of RVS of gegalvaniseerd staal is beter dan hout onder de grond. De betonpoer van vaak 40x40x40cm3 kun je gewoon storten na uitgraafwerk met eventueel plastic en wapening.
 • Hout en beton; indien je hier gemakshalve wel voor kiest bestrijk je het deel van de paal dat in contact staat met de grond/het beton, met verf of teer.

Fundering

De meeste funderingen zijn minimaal en soms is dat ook genoeg. De zwaarste belasting is vaak sneeuw in de winter en meer ook niet. Overdrijf dus niet in de fundering. Meestal kom ik een te zware fundering voor een carport en een te lichte fundering voor een aanbouw of serre tegen, vreemd genoeg. Vandaar dat het slim is om van te voren na te denken of je alles weet van de carport en er de tijd voor hebt.

Veelgestelde vragen

Wat kost zelf een carport bouwen inclusief montage?

+
Zelf een carport bouwen kost ongeveer € 2200, je bespaart op de montagekosten door het zelf te doen.

Heb je een vergunning nodig voor een carport?

+
Nee, in de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het bouwen van een carport.

Wat kost een carport met berging aan huis?

+
De kosten van een carport met berging variëren per soort materiaal dat je kiest. De kosten beginnen bij ongeveer € 2200 en kunnen verder oplopen door specifieke wensen.

Carport laten plaatsen: gratis offertes

Klaar om jouw auto te beschermen met een carport? Vul ons formulier in en ervaren carport installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe carport!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes