Serre aanbouw kosten | De prijzen en mogelijkheden

Door het aanbouwen van een serre aan je keuken of woonkamer realiseer je meer woonruimte en een meerwaarde aan je woning. Ontdek wat de kosten zijn en welke andere informatie belangrijk is voordat je een serre aanbouw gaat plaatsen!

serre aanbouw kosten

Wat kost een serre uitbouw aan huis per m2?

De kosten van een serre aanbouw liggen gemiddeld op € 25.000 voor een kleine variant. Dit bedrag wordt al snel meer dan een halve ton bij een grote en luxe serre. De kosten van de eventuele vergunning voor de serre aanbouw komen daar nog bij. Door onderstaande prijstabel voor een serre krijg je een beeld van de kosten per m². De prijzen beginnen bij € 19.500 en kunnen oplopen tot € 31.000.

Serreafm breedte x dieptePalen?Totaalkosten€ /m²
serre_2x3-2.png2m x 3mnee6€ 19.500€ 3.250
serre_2x3-2.png2m x 3mja6€ 21.000€ 3.500
serre_3x3-1.png3m x 3mnee9€ 23.000€ 2.555
serre_3x3-1.png3m x 3mja9€ 24.500€ 2.720
serre_4x3-2.png4m x 3mnee12€ 26.000€ 2.165
serre_4x3-2.png4m x 3mja12€ 27.500€ 2.290
serre_5x3-1.png5m x 3mnee15€ 28.000€ 1.865
serre_5x3-1.png5m x 3mja15€ 30.500€ 2.035

Factoren die de totale prijs bepalen

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de uiteindelijke kosten die je betaalt voor een serre aanbouw. Voor een groot deel wordt de gemiddelde kostprijs bepaald door de fundering van de serre, vooral als er palen onder moeten komen. Daarnaast scheelt het ook of er al een deur of doorgang is naar de serre of dat deze nog gemaakt moet worden. Andere prijsbepalende factoren en mogelijkheden zijn:

 • Wel of geen verwarmde serre
 • Isolatie van de serre
 • Het aantal vierkante meters
 • Het type serre en materiaal
 • De afwerking van de serre
 • Of het een prefab serre aanbouw is of maatwerk
Serre laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk serre offertes

Voordelen van een woonserre

Wanneer je met een serre aanbouw vierkante meters toevoegt aan je huis krijgt je woning een behoorlijke meerwaarde. Dit zie je terug bij de latere verkoop. Je geniet dus niet alleen zelf van meer binnen- en buitenruimte, maar het is ook een slimme investering voor later.

Voordelen

De voordelen van een serre aanbouw zijn:

 • Extra leefruimte in huis
 • Veel licht in huis halen
 • Genieten van de zon het hele jaar door
 • Extra m² toevoegen zodat je niet hoeft te verhuizen door ruimtegebrek
 • Meerwaarde voor totale woning creëren
 • Ruimte maken voor een woonkeuken
 • De aanblik van de woning/gevel verrijken

Aandachtspunten

Helaas zijn er ook wat aandachtspunten:

 • Kost best veel geld
 • De bouw geeft rommel en onrust in het dagelijks leven
 • De tuin wordt kleiner
 • Een vergunning is soms nodig, vooral aan de voorzijde van de woning

Serre bouwen

Bij de bouw van een serre heb je te maken met vier belangrijke onderdelen.

 • 1. De afmetingen: Hoe groot mag en moet de serre worden? Kies liever voor iets meer ruimte dan voor minder, zodat je niet achteraf spijt hebt van je keuze.
 • 2. De fundering van de serre: Een slechte fundering draagt niet bij aan het woongenot en zal na een tijdje ongetwijfeld voor extra kosten voor de serre aanbouw zorgen.
 • 3. De vloer van de serre: Deze moet goed zijn aangezien hier veel warmteverlies kan optreden. Een doordachte vloer kan helpen om energie te besparen.
 • 4. Het materiaal: Kies je voor houten kozijnen of voor kunststof? Dat laatste is onderhoudsvrij en gaat heel lang mee.

Daglichttoetreding

Naast de afmetingen, fundering, vloer en materialen zijn ook de juiste oriëntatie en de lichttoetreding van de serre belangrijke punten. De daglichttoetreding moet voldoen aan de norm. Doordat je je huis vergroot en er nieuwe ruimte bijkomt, zal er genoeg daglicht binnenkomen, maar houd er wel rekening mee dat het binnen in de huidige woning wat donkerder kan worden.

Locatie van de serre

Een ander belangrijk punt is wat de beste plaats is voor deze serre. Je haalt het meeste effect uit het aanbouwen van een glazen aanbouw wanneer je woonkamer op het zuiden ligt. Als deze vervolgens ook dicht bij de keuken ligt, kun je er een fijne woonkeuken van maken.

Als je een woning hebt in een dichter bebouwde omgeving, is er ook de mogelijkheid om een eventueel balkon om te bouwen tot serre.

Isolatie

Het is van belang dat je bij het aanbouwen van een aluminium variant geïsoleerde profielen gebruikt. Hiermee voorkom je in een later stadium vocht op de profielen. Dit geldt overigens voor alle isolatie als je je woning gaat verbouwen.

serre aanbouw

Materiaal

Er zijn meerdere opties voor het materiaal van de serre en ook diverse materiaalkosten. De keuze voor de serre qua uitstraling en materiaal heeft veel te maken met de woning zelf, het moet namelijk wel passen bij elkaar en aansluiten op je wensen. De hoogte en vorm zijn hier ook belangrijk in. De meest populaire materialen zijn van aluminium, hout of kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus wat is voor jou de beste optie?

Houten serre

Een houten serre is relatief duur ten opzichte van andere uitvoeringen en moet ongeveer elke 5 tot 10 jaar opnieuw geschilderd worden om het hout mooi te houden. Hout is echter wel karakteristieker en heeft doorgaans een betere isolatiewaarde van aluminium.

Aluminium serre

Een aluminium serre is redelijk licht van gewicht en heeft een grote draagkracht. Hierdoor zijn aluminium varianten duurzaam, sterk en vereisen relatief weinig onderhoud. Ook de fundering kan lichter uitgevoerd worden, wat kosten voor de serre aanbouw bespaart. Het aluminium later een andere kleur geven is echter lastig, dus dat is een nadeel.

Kunststof serre

Een kunststof serre is makkelijk te onderhouden, want je kunt het gewoon mee wassen met het glas. Wanneer je later het uiterlijk van je huis wil aanpassen door bijvoorbeeld de deur en de kozijnen in een andere kleur te schilderen, is kunststof net als bij een aluminium serre erg lastig om van een andere kleur te voorzien.

Vergunning voor het laten plaatsen van een serre

In veel gevallen hoef je voor een serre geen vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld als deze aan de achterkant van de woning wordt aangebouwd en binnen de normen valt. Bij een aanbouw aan de voorkant van de woning kunnen de regels anders zijn.

Hoe groot mag een serre zijn zonder vergunning?

De vuistregel is dat een klein model aan de achterzijde van de woning bijna nooit een vergunning nodig heeft. Een grote serre, van bijvoorbeeld 5 bij 6 meter, die zichtbaar is vanaf de straat heeft wel vaker een vergunning nodig. Vraag dit altijd goed na bij de gemeente, zodat je op de hoogte bent van de regels.

Offerte

Het is slim om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken. Vul ons formulier in en ervaren vakmannen nemen contact met je op.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes