Huis vergroten | Opties, stappenplan en kosten

Bij de plannen van een huis groter te maken is een aanbouw de logische keuze. Ontdek in dit verbouw artikel hoe je die zelf ontwerpt, bespaart op de kosten en veel meerwaarde toevoegt, plus praktische tips en oplossingen.

Huis vergroten

Huis groter maken

Een huis groter maken doe je met een aanbouw, opbouw of door een zolder echt functioneel te maken met een vaste trap naar zolder, dakkapel etc. In dit artikel kiezen we voor een nieuwe aanbouw om de woning echt groter te maken en kuubs toe te voegen zodat je een mooier en fijner huis krijgt maar waarvoor je wel fors moet verbouwen. Toch kun je ook zo’n forse verbouwing ‘verstandig’ doen zonder onnodige kosten te maken en valt er nog best budget vriendelijke een aanbouw te maken.

Woning groter maken

Het is mogelijk om met wat kleine dingen de woonkamer groter te laten lijken maar als je dit allemaal al gedaan hebt, heel erg opgeruimd (en weggegooid) hebt en gewoon te weinig m² vloeroppervlakte hebt dan kom je niet onder een aanbouw uit. In dit artikel zie je een klein vrijstaand huis die te koop staat en groter gemaakt moet worden. Hij is echt te klein om te zeggen dat alles opgeruimd houden in huis voldoende is.

Huis uitbreiden

Wat kun je zelf doen voordat je een aannemer/architect en andere mensen nodig hebt om zelf een beeld te krijgen van de mogelijkheden van het groter maken van een woning met een aanbouw. Dit kun je dus doen voor je eigen huis maar ook voor een te koop staand huis.

Stappenplan

Kort gezegd gaan we de volgende stappen doorlopen, althans die ga je hier zien:
1) Een beeld van de woning die te klein is
2) De mogelijkheden om een interne verbouwing te doen om het huis iets functioneler in te delen en daardoor groter te laten aanvoelen.
3) Maar vooral: Een huis groter maken door een betaalbare aanbouw eraan te (laten) zetten
4) Onderwerpen: a) Wat wordt gesloopt b) Waar zit de potentie van een huis c) Wat kun je zelf doen bij het schetsen en bedenken van een aanbouw d) Hoe teken je dat snel en simpel ook zelf e) Wat kost dit alles?

Meer tips voor een huis met meer ruimte

Natuurlijk is het huis laten opruimen en vooral zelf doen de goedkoopste vorm van meer ruimte krijgen in huis. Daarnaast kun je voor verbouwingen kiezen die je huis groter maken.

Interesse in je huis groter maken?
Door je woning groter te maken kun je de waarde verhogen en ruimte creëren die je eerst niet had. Vergelijk vrijblijvend offertes om de mogelijkheden te ontdekken.
arrow Vraag offertes aan

Zelf een aanbouw schetsen

Heel vaak krijg ik de vraag van mensen hoe ze hun huis groter kunnen maken omdat het te klein is geworden. Dit kan ik me voorstellen maar als ik dan doorvraag wat ze zelf al onderzocht of bedacht hebben is dat niet veel. Een schets is er meestal niet eens, alleen een beeld in gedachten van de bewoners.

Schets maken

In mijn ogen moet je zo’n vraagstelling wat meer systematisch aanpakken en in ieder geval wat op (digitaal) papier gaan zetten. Ook als je een architect/aannemer of andere partij in wilt schakelen is het goed om zelf al zoveel mogelijk van je ideeën/wensen op papier te laten zetten. Waarom? Omdat je dan je gedachten beter op een rij zet en je plan duidelijker maakt voor jezelf/je familie en die andere partij. Dit is dus geen weggegooide moeite!

Kosten

De kosten van een aanbouw zijn afhankelijk van de fundering, de m², het aantal m² glasopening en de materialisatie die je kiest. Ook het vergelijken van offertes van aannemers zal voor behoorlijk deel de prijs bepalen.

Wil je vooraf weten wat de door jouw bedachte aanbouw kosten dan is de Verbouwhulp een optie. Met deze Verbouwhulp berekenen je zelf wat alles kost. Om op de kosten te besparen kun je ervoor kiezen om de uitbouw zelf te maken.

Alternatieven

Natuurlijk zijn er andere mogelijkheden om het huis groter te maken en om de aanbouw anders in te delen. Natuurlijk kun je boven ook een aanbouw-vlonder kiezen als uitkijk terras en ook kun je de functies van serre en slaapkamers omdraaien zodat je boven de hele dag geniet van het uitzicht. De budget variant van deze verbouwing is een standaard serre laten plaatsen aan de woning waarbij je geen extra slaapkamers toevoegt boven.

Klein huis groter maken

In dit nieuwe verbouw-artikel zie je een oud (begin 1900) huisje met een later aangebouwde aanbouw en serre die nodig toe is aan een verbouwing. Alles is oud en moet echt gemoderniseerd worden en dit is het moment om wat groter te denken en een aanbouw te overwegen. Het huis staat te koop en de nieuwe bewoner/eigenaar begint met een nieuwe start in dit huis als het verbouwd is.

Vrijstaande woning vergroten

Het huis is uniek vanwege zijn ligging: binnen een paar minuten van de gemeente-kern maar toch in alle vrijheid met een super mooi uitzicht op de omringende natuur waarin je de jaargetijden volop meekrijgt. Dit is uniek kan kan nog veel meer benadrukt worden in een goed ontwerp van de aanbouw.

Situatie voor verbouwing

huis groter maken ontwerp
huis groter maken ontwerp

Situatie nadat het huis groter is gemaakt met de aanbouw:

Veelgestelde vragen

Welke verbouwing maakt je huis meer waard?

+
In principe verbetert elke verbouwing de waarde van je woning, maar de meest voorkomende zijn het duurzaam maken, achterstallig onderhoud afwerken en het creëren van een grotere of nieuwe ruimte.

Hoe duur is een uitbouw van 3 meter?

+
De kosten van een uitbouw van drie meter hangen af van de breedte en het gekozen materiaal. Ook spelen de kosten van de specialist een rol.

Hoe groot mag een uitbouw zijn zonder vergunning?

+
Een uitbouw zonder vergunning mag maximaal 4 meter lang zijn, tenzij deze dan meer dan de helft van de tuin in beslag neemt.

Hoe ver mag je je huis uitbouwen?

+
Je mag je huis maximaal 4 meter uitbouwen, of tot de helft van de grootte van je tuin.

Huis vergroten: vrijblijvend offertes aanvragen

Je huis vergroten is een flinke investering, maar je krijgt er ook veel voor terug. Vul onderstaand formulier in om gratis offertes toegestuurd te krijgen, van ervaren vakmannen uit jouw regio. Zo kun je de beste professional voor jouw klus vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes