Uitbouw zelf maken of vervangen | Huis groter maken

Wanneer je te maken hebt met beperkte leefruimte kan het handig zijn om de ruimte te vergroten. Maar kun je eigenlijk zelf een uitbouw maken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het zelf maken van een uitbouw. Lees dus zeker verder!

uitbouw zelf maken

Wat houdt het uitbouwen van een woning in?

Het uitbouwen van een huis is het proces waarbij extra ruimte aan de woning wordt toegevoegd. Deze extra ruimte kan aan de achterkant, zijkant of zelfs boven op de woning worden gebouwd. Het doel van uitbouwen is om meer ruimte te creëren.

Hieronder zullen we het uitbouwen van het dak en de woonkamer uitgebreider bespreken.

Woonkamer uitbouwen

Het uitbouwen van de woonkamer houdt in dat er extra leefruimte wordt toegevoegd aan de bestaande woonkamer van een huis. Dit kan worden bereikt door de muren van de woonkamer te verplaatsen of uit te breiden, wat resulteert in een grotere woonruimte.

Je huis vergroten verhoogt niet alleen je wooncomfort, maar ook de waarde van de woning.

Dak uitbouwen

Het uitbouwen van een dak omvat het vergroten van de dakconstructie om extra ruimte te creëren. Deze uitbreiding wordt vaak toegepast om een dakkapel te installeren of om een nieuwe verdieping aan de woning toe te voegen.

Het doel kan ook zijn om extra leefruimte te realiseren.

Prefab aanbouw of op traditionele wijze aanbouwen?

Een prefab aanbouw is een slimme keuze als je snel en voor een vaste prijs meer ruimte wil.

Prefab betekent dat de aanbouw in een fabriek wordt gemaakt en dan kant-en-klaar naar je huis wordt gebracht, wel zo handig!

Niet stap voor stap bouwen

Dit kan een hoop tijd en rommel schelen. Voor een kleine prefab aanbouw beginnen de prijzen rond de € 10.000, maar dit kan oplopen afhankelijk van je wensen en de grootte.

Het mooie van prefab is dat je van tevoren precies weet wat het gaat kosten. 

Traditionele aanbouw op maat

Bij traditionele aanbouw denken we aan het uitbreiden van de woning, dat in tegenstelling tot prefab aanbouw, ter plaatse gebeurt. Het ter plaatse aanbouwen beschikt over een aantal kenmerken:

 • Bouwen en funderen op locatie: alle bouwwerkzaamheden, inclusief het funderen, worden op locatie van de aanbouw uitgevoerd.
 • Maatwerk: het aanbouwen van de extra ruimte wordt op maat gemaakt zodat het voldoet aan alle specifieke behoeftes van de bewoner.
 • Ontwerp: de aanbouw kan worden ontworpen door een architect, die elk detail zorgvuldig kan samenstellen om naadloos aan te sluiten bij het uiterlijk van de woning.

Op zoek naar een vakman

Als je op zoek bent naar een architect voor de uitbouw van je woning kan het wellicht een goed idee zijn om meerdere offertes van verschillende bedrijven aan te vragen.

Gespecialiseerde bedrijven beschikken over erkende vakmensen en architecten die je wensen voor het verbouwen van de woning kunnen realiseren, en dat tegen een eerlijke prijs!

Aanbouwen huis stappenplan

Een aanbouw maken is een flink project. Hier is een simpel stappenplan om je te helpen:

 • Plan maken: De eerste stap is om te bedenken welke soort aanbouw je wil en hoe groot je het wil hebben.
 • Vergunning checken: Bij je gemeente kun je nagaan of je een vergunning nodig hebt.
 • Offertes aanvragen: Vraag bij verschillende aannemers een offerte aan om de kosten te vergelijken.
 • Aannemer kiezen: Kies de aannemer die het beste past bij jouw wensen en budget.
 • Materialen kiezen: Beslis welke materialen je gaat gebruiken voor je aanbouw.
 • Planning maken: Spreek met je aannemer een duidelijke planning af.
 • Bouwen maar: De aannemer gaat aan de slag. Houd de voortgang goed in de gaten.
 • Afwerking: Na de bouw komt de afwerking, zoals schilderen en de vloer leggen.

Aanbouw zelf doen of laten doen?

Het aanbouwen van de woning is doorgaans een zeer complexe klus en is daardoor lastig om zelf uit te voeren. Het is belangrijk dat er een veilige constructie ontstaat. Het is dus wellicht een slim idee om dit aan een erkende vakman over te laten.

uitbouw zelf maken

De juiste vergunning bij een uitbouw

Het hebben van de juiste vergunning is een belangrijk iets als je iets wil wijzigen of vervangen. Hier is vaak een discussie over wanneer je wel of niet een nieuwe vergunning nodig hebt als je de aanbouw wil aanpassen.

Je hebt natuurlijk geen vergunning nodig als je een plankje wil ophangen, maar voor bijv. alles platgooien en opnieuw bouwen natuurlijk wel. Zorg er altijd voor dat je goed uitzoekt wat wel en niet kan en waar je een vergunning voor nodig hebt of niet. Dit kun je makkelijk doen via onder andere deze website of vraag het zelf na bij je gemeente.

Hoe groot mag een uitbouw zijn zonder vergunning?

Als je een uitbouw wil maken zonder een eventuele vergunning aan te vragen, zijn er regels voor hoe groot die mag zijn. Meestal mag je aan de achterkant van je huis tot 4 meter de tuin in bouwen zonder dat je een vergunning nodig hebt.

Je uitbouw mag niet hoger zijn dan je huis. Ook moet je zorgen dat je binnen de lijnen van je eigen grond blijft.

De straatzijde

Aan de voorkant of zijkant van je huis gelden vaak andere regels. Meestal heb je daar een vergunning nodig, vooral als de aanbouw goed zichtbaar is vanaf de straat.

Ook in een beschermd stadsgezicht zijn de regels vaak strenger. Check de regels omtrent een aanbouw daarom grondig.

Verschillen per gemeente

Daarnaast kunnen de regels per gemeente verschillen. Dus voordat je gaat bouwen, is het verstandig om eerst bij je gemeente te informeren wat er allemaal mag.

Zo voorkom je dat je per ongeluk iets bouwt wat niet is toegestaan en vermijd je problemen later.

Wat kost een aanbouw als je het laat doen?

Als je een aanbouw door vakmensen laat maken kost dat natuurlijk meer dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Dit komt doordat je niet alleen voor de materialen betaalt, maar ook voor de tijd en het werk van de mensen die het bouwen.

De aanbouw kosten kunnen heel erg verschillen, maar reken op zo’n € 15.000 tot meer dan € 40.000.

Hoe groter, hoe duurder

De grootte van de aanbouw, heeft veel invloed op de prijs. Een grotere uitbouw betekent meer werk en meer materiaal, en dat maakt het duurder. Ook wat voor spullen je kiest, zoals bijzondere stenen of speciale ramen, kan veel uitmaken voor hoeveel het kost.

De prijs hangt af van het ontwerp, de omvang, de materialen en het beschikbare budget. Het is daarom slim om van tevoren goed na te denken over wat je allemaal wil en dit te bespreken met de aannemer.

Wat is de goedkoopste aanbouw?

De goedkoopste aanbouw is meestal een simpel ontwerp met standaard materialen. Denk aan een kleine uitbouw met een plat dak en met materialen, zoals een houten aanbouw met kunststof kozijnen en een eenvoudige dakbedekking.

De binnenkant kun je zelf afwerken om kosten te besparen. Zo’n aanbouw gebruikt minder materiaal en kost minder tijd om te bouwen, wat de prijs drukt.

Prefab is goedkoper

Als je echt op de centen let kun je ook kijken naar een prefab aanbouw. Dit is een uitbouw die al in de fabriek gemaakt is en alleen nog maar op de juiste plek gezet hoeft te worden. Omdat alles al klaar is, gaat het bouwen snel en dat scheelt in de kosten.

Maar vergeet niet: goedkoop kan soms duurkoop zijn. Zorg dat je niet bespaart op belangrijke dingen zoals isolatie. Goede isolatie houdt je stookkosten laag en dat bespaart weer geld in de toekomst.

Wat kost een simpele uitbouw?

Een simpele uitbouw aan je huis kan een wereld van verschil maken. Het geeft je extra leefruimte, meer licht, en kan de waarde van je huis verhogen. Maar wat kost dat nu eigenlijk? De prijs van een simpele uitbouw hangt af van een heleboel dingen.

Denk aan de grootte van de uitbouw, de materialen die je gebruikt, en of je speciale wensen hebt, zoals grote ramen of vloerverwarming.

Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Voorbeeld uit de praktijk

Laten we beginnen met de basis. Voor een kleine uitbouw van ongeveer 2 bij 2,5 meter, kun je rekenen op een startprijs van zo’n € 15.000. Maar dit is echt het minimum. Wil je een beetje een fatsoenlijke ruimte, dan moet je al snel denken aan € 20.000 of meer.

Als je gaat voor luxe materialen of extra opties, dan kan de prijs makkelijk oplopen tot € 30.000 of zelfs meer.

Arbeidskosten

De meeste kosten zitten in het arbeidsloon van de vakmensen die de uitbouw maken. Dat is meestal meer dan de helft van de totale prijs. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor het materiaal. Stenen, hout, isolatiemateriaal, dakbedekking – het tikt allemaal aan.

En vergeet niet de binnenafwerking, zoals elektra, verwarming, relevantie aansluitingen en gaten boren in de muren, en de afwerking van de muren en vloer.

aanbouw vervangen
aanbouw vervangen
aanbouw vervangen
aanbouw vervangen

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes