Gaten boren in de muur | Kosten + Zelf doen of laten doen?

Een gat in de muur maken lijkt misschien een eenvoudige klus, maar er komt wel wat bij kijken. Als het misgaat dan kunnen de kosten nogal snel oplopen. Dit soort klussen moeten gedaan worden precies volgens de voorschriften.

Gaten boren in de muur

Gat in de muur kosten

De kosten voor het laten maken van een gat in de muur liggen eigenlijk maar aan één factor: Wat voor soort muur is het?

1. Halfsteenmuur

Het boren van een gat in een halfsteenmuur kost ongeveer € 80

2. Steenmuur

Het boren van een gat in een steenmuur kost ongeveer € 120

3. Spouwmuur

Het boren van een gat in een spouwmuur kost ongeveer € 150

Gevelrenovatie prijzen Kosten per m² Eenheden Totaalkosten
Voegwerk zonder slijpwerk € 37 61 m² € 2.257
Voegwerk met slijpwerk € 47 61 m² € 2.867
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Gat maken in metselwerk

Een gat maken in het metselwerk is zelf te doen maar niet heel makkelijk, vooral niet als je een spouwmuur met spouwmuurisolatie hebt. Zo’n gat is nodig voor als je bijvoorbeeld een afzuigkap laten plaatsen met muurdoorvoer of ander ventilatiekanaal.

Boren in baksteen

Voor het boren in baksteen is er een goede, krachtige boormachine met een geschikt boorbitje voor metselwerk nodig. Begin met het markeren van de plek waar je het gat wilt hebben. Kies vervolgens een geschikte boor van de juiste diameter voor het gat dat je wilt maken. Zorg voor een constante druk terwijl je boort om scheuren in de muur te voorkomen. Gebruik eventueel een boormal of schroef om de boor op zijn plaats te houden. Na het boren, veeg het vrijgekomen stof weg en plaats indien nodig een plug voordat je een schroef plaatst.

Recht boren in een grote betonnen muur

Het recht boren in een grote betonnen muur kan een uitdaging zijn vanwege het gewicht en de eigenschappen van beton. Begin met het markeren van de plek en gebruik een daarvoor bestemde klopboor met een bijbehorend betonboorbitje. Let op dat je een boorstand gebruikt om recht te boren en trillingen te verminderen. Houd de boor loodrecht op de muur en boor langzaam met voldoende druk. Controleer regelmatig of je nog steeds recht boort om een mooi gat te krijgen.

Zelf doen of laten doen?

Het boren van een gat in een muur is een veelgebruikte klus bij verbouwingen en verhuizingen. Het overwegen van zelf doen of laten doen hangt af van verschillende factoren, zoals je ervaring met gereedschap, de precisie die nodig is en de eigenschappen van de muur waarin je gaat boren.

Zelf een gaatje boren

Als je handig bent en vaker hebt gewerkt met het gereedschap, kan het zelf boren van een gat een goede optie zijn. Zorg ervoor dat je de juiste boor en techniek gebruikt die geschikt zijn voor het type muur waarin je boort. Wees voorzichtig en houd rekening met mogelijke leidingen of kabels achter de muur. Het kan nuttig zijn om eerst een klein proefgat te boren om te controleren of je veilig kunt boren voordat je het gat zelf boort. Wanneer je twijfelt is het aan te raden om een professional in te schakelen.

Boren lukt niet, laten doen?

Het beste is om een gat te laten boren door een speciaal gatenboor bedrijf. Het liefst heb je namelijk een doorvoer van 160 mm en dat is niet makkelijk zelf te doen, zelfs niet als je een goede diamantboor hebt. Hiervoor is ervaring nodig, want anders is het gevaarlijk en kun je het gat fout boren en/of de muur binnen of buiten stuk maken.

Tip: Als je een 150 mm flexibele pijp door de muur moet halen, dan kun je beter een 160 mm gat boren.

gat in betonnen muur boren, vakman zet oorbeschermers op tegen het scherpe geluid van de boormachine

Richtlijnen

De diameter 150 mm mag je volgens de richtlijnen niet uit de hand boren. Als je dat wel doet is het best gevaarlijk, want als je niet weet wat je doet, ga je mee in het rond. Dat klinkt natuurlijk erg overdreven, maar er gebeuren regelmatig ongelukken bij het boren van zo’n gat als het uit de hand wordt gedaan. De boor gaat klem zitten en vervolgens kan hij zomaar jouw elleboog uit de kom draaien om maar een voorbeeld te noemen.

Wees dus alsjeblieft voorzichtig, als je dit nog nooit zelf hebt gedaan: laat dan een gat in de muur maken. Het zelf ophangen van een goede afzuigkap is simpel, maar het gat maken niet zo.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Huren

Bij het huren van zo’n machine lopen de kosten snel op bij onzorgvuldig zagen. Als je de overmatige slijtage moet betalen bij een verhuur bedrijf lopen die slijtage kosten echt hard op als je te lomp met het apparaat bent omgegaan.

Welke boormachine?

Je kunt niet zomaar de eerste de beste boormachine gebruiken om een gat in je muur te maken, daarvoor moet je eerst weten van wat voor materiaal je muur gemaakt is. Voor steen kan je bijvoorbeeld een klopboor gebruiken. Een klopboormachine is geschikt voor steen, hout en metaal, maar deze is niet geschikt voor beton. Voor beton kies je voor een boorhamer.

Beste accu boormachine

Heb je nog geen boormachine in huis en vind je het zonde om voor een paar gaatjes in de muur een klopboormachine te kopen? Dan kun je het beste kiezen voor een de beste accu boormachine, daar kun je de klus ook wel mee klaren.

Zelf doen

Het kan wel met een normale klopboormachine. Als het gaat om een gat in metselwerk is dat goed zelf te doen. Door eerst een klein gaatje en daarna opboren. Bij een spouwmuur is het recht boren nog belangrijker. Je start door in het midden van het grote gat naar buiten te boren en daar een cirkel te trekken. Belangrijk: koop er een paar goede borensets (in ieder geval 2 lange steenboren 10 mm en 12 mm) voor want dat scheelt een hoop gedoe en ergernis.

Goed gereedschap is het halve werk

Als laatste kun je de rest weghakken met een steenbeitel. Gebruik goede handschoenen en veiligheidsbril en –schoenen. Een stofmasker is ook aan te raden om niet te veel stof binnen te krijgen. Het stucwerk zal aan de binnenzijde minder beschadigen als je het van binnenuit doet. Let wel op dat er buiten geen grote stukken steen af slaan. Dus werk met beleid en ga afwisselend binnen en buiten boren.

Goedkope muur plaatsen

Als je van je bijvoorbeeld je zolder een mooie slaapkamer wilt maken kom je er al snel achter dat er een muur moet worden geplaatst om de slaapkamer af te schermen. Ook bij het extra creëren van woonruimtes door een grote ruimte op te delen in meerdere kamers komt het plaatsen van een muur kijken.

Veelgestelde vragen

Hoe boor je een gat in een muur?

+
Beslis eerst waar je het gat wilt, kies de juiste boor en de bijbehorende boorstand en boor dan voorzichtig een gat in de muur. Veeg na het boren al het stof weg en breng eventuele extra’s aan zoals een plug.

Kan je zomaar een gat in de muur boren?

+
Ja, in principe kan je in elke muur een gat boren, maar houd wel rekening met  leidingen, kabels of andere elementen in de muur.

Wat kost een gat in de muur boren?

+
Een gat in de muur boren kost gemiddeld enkele euro’s, afhankelijk van de grootte en complexiteit.

Welke boor voor beton?

+
Voor het boren in beton zijn er speciale betonboren beschikbaar. Welke de beste is hangt af van je persoonlijke voorkeuren en budget.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes