Meerwaarde verbouwing | Wat bepaalt de waarde van je huis

Je kunt door te verbouwen de waarde van je woning verhogen. Maar waar haal je de meeste winst? Een nieuwe keuken, technische snufjes? Wat bepaalt nu uiteindelijk de waarde van een woning? In dit artikel vind je een lijst van wat de waarde van een huis zou kunnen beïnvloeden! Bekijk de aannemer

meerwaarde verbouwing

Belangrijk voor waardevermeerdering huis

Om met een verbouwing meerwaarde te creëren zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Er zijn een aantal factoren waar je met een verbouwing geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van de woning.

Ook heb je vaak beperkte mogelijkheden op het gebied van de bestaande afmetingen van het huis.

Locatie

Hoe ver ligt de woning van het centrum af, van uitvalswegen of openbaar vervoer? Dit heeft natuurlijk een invloed op de marktwaarde van je woning. Ook de wijk en de plaats in die wijk hebben invloed op de waarde.

Op plekken waar veel vraag is naar huizen zijn de prijzen natuurlijk ook hoger dan waar er minder vraag is.

Afmetingen binnen

De grootte van het huis speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van je woning. Hoe meer ruimte binnen, hoe hoger de waarde. De afmetingen van je woning kunnen tot op zekere hoogte worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, een dakkapel of de garage veranderen in leefruimte.

Een uitbouw kan als deze bouwtechnisch goed in elkaar zit de waarde van je huis fors verhogen. Door de uitbouw zelf te maken bespaar je op de kosten.

Verbouwen voor nu en later

Gelukkig zijn er veel verbouwingen die zowel meerwaarde voor jezelf opleveren als voor de volgende koper in de toekomst.

Met wat eenvoudige hulpmiddelen zie je precies wat goed is voor de meerwaarde en wat niet!

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Bekijk de beste prijsverhogende aanpassingen van je huis die de hoogste meerwaarde opleveren en van je huis een luxe woning kunnen maken:

Maak niet te veel kosten

Je kunt ervan uitgaan dat de waarde van je woning niet evenveel toeneemt als de verbouwing zal kosten. Over het algemeen geldt dat verbeteringen die smaakgevoelig zijn minder aan de waarde van een huis bijdragen dan meer rustige en natuurlijke veranderingen.

Zaken als een vaste trap naar zolder maken, een uitbouw in de tuin of een dakkapel leveren vaker een meerwaarde op dan verbouwingen zoals een sauna plaatsen of een dure heel specifieke keuken.

Compleet overzicht

Denk niet alleen aan je huis zelf. Wanneer je een schuur of een stuk tuin netjes en goed bij het huis weet te trekken kan de waarde van een huis behoorlijk verhoogd worden. Dit voordeel is veel groter dan specifieke toevoegingen die erg luxe zijn, maar wel smaakgevoelig.

Wanneer je een woning koopt komt het maar zelden voor dat er niets aan het huis moet gebeuren. In het meest gunstige geval hoeft er alleen geschilderd te worden.

Welke klussen laten je huis in waarde stijgen?

Je huis wordt meer waard door extra inhoud in m3 met een aanbouw of dakkapel, meer comfort met een luxere keuken of badkamer, kostenbesparende isolaties, zonnepanelen en meer.

Een hoger energielabel (A/B) zorgt alleen al voor gemiddeld €6.000 meer waarde van je woning. Er zijn verschillende manieren om deze prijsverhogende factoren toe te passen. Bij verkoop is het energielabel berekenen verplicht.

een groot huis

Garage

Een gloednieuwe garage is een groot pluspunt bij een eventuele verkoop van je woning. Deze praktische ruimte kan op verschillende manieren gebruikt worden.

Een garage zorgt voor veel extra bergruimte. Het geeft een mooie uitstraling aan het huis en meerwaarde voor later.

Wat kost een garage ongeveer?

De prijzen beginnen bij €10.000 en kunnen oplopen tot €19.000:

GarageLengteBreedteDakKostenPer m²
Kaal van binnen63plat€ 10.000€ 555
Lichte afwerking63plat€ 11.000€ 611
CV en stucwerk63plat€ 15.000€ 833
Kaal vanbinnen63punt€ 14.000€ 777
Lichte afwerking63punt€ 15.000€ 833
CV en stucwerk63punt€ 19.000€ 1.055

Zolder

Wanneer je een zolder ombouwt naar een bruikbare ruimte vergroot je niet alleen de leefruimte, maar verhoog je ook de waarde van je huis aanzienlijk.

Een goed afgewerkte zolder die voldoet aan de bouwvoorschriften en functionele toepassingen biedt kan het huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers en een aanzienlijke meerwaarde toevoegen aan de totale waarde van het pand.

Meerwaarde woning berekenen

Het berekenen van de meerwaarde van een woning na een verbouwing of renovatie kan een uitdagende taak zijn. Echter is het van cruciaal belang om de investering te rechtvaardigen. Een veelgebruikte methode om de meerwaarde te bepalen, omvat het vergelijken van vergelijkbare huizen die recentelijk verkocht zijn.

Door te kijken naar recente transacties van vergelijkbare verbouwingen kun je een schatting maken van de potentiële meerwaarde. Ook het inschakelen van een taxateur kan waardevol zijn. 

Hoeveel waarde voegt een verbouwing toe?

Hoeveel waarde daadwerkelijk wordt toegevoegd, hangt af van de soort werkzaamheden. Wanneer je de kwaliteit van je woning verbetert door onderhoud te plegen, krijg je hiervan meestal 75% tot 100% van de investering terug door meerwaarde van je woning.

Bij het toevoegen van extra woonruimte aan je woning, zoals een aanbouw in je tuin, ligt dit percentage tussen de 60% en de 100%. Je woning stijgt dan met 60% tot 100% van je investering.

Aanbieding

Bekijk de aannemer

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes