Dakisolatie laten aanbrengen

Is het schuin dak of platte dak van je huis niet goed geïsoleerd en verlies je daarom warmte? Of werk je in een klushuis en kom je erachter dat de dakisolatie niet goed is?

dakisolatie

Een dak isoleren

Warme lucht stijgt van nature op en bij een slecht geïsoleerd dak verlies je onnodig veel warmte en lopen je stookkosten vanzelfsprekend op. Dakisolatie laten plaatsen of het aanbrengen van dakisolatieplaten door een dakdekker is dan vaak de oplossing.

Wat is het beste isolatie materiaal dak

Er zijn verschillende soorten dakisolatie beschikbaar, bijvoorbeeld Resol en Supafit Loft. Daarnaast kan niet enkel het dak van je huis geïsoleerd worden, maar bijvoorbeeld ook het dak van de garage. Lees hier over alle mogelijkheden en informatie over dakisolatie, zoals:

Isolatiemateriaal

Je kunt uit veel soorten isolatiemateriaal kiezen voor het dak. De keuze voor PIR, steenwol of folie ligt aan jouw soort dak en dakbedekking. Voor inblaasisolatie hoeft je dak niet per se open, voor kunststof isolatieplaten moet dit sowieso wel als je een correcte plaatsing wilt. Elk materiaal heeft verschillende dikte van dakisolatie nodig voor het beste resultaat.

Verschillende manieren isoleren van het dak

 • Isolatie laten plaatsen aan de buitenzijde van het schuine plat dak
 • Isolatie laten plaatsen vanaf de binnenkant van je dak
 • Kiezen voor een omgekeerd dak
 • Dak dubbel isoleren

Zelf doen of uitbesteden

Er zijn vele verschillende soorten daken zoals bijvoorbeeld een scharnierkap, maar het isoleren van je dak is altijd belangrijk. Door de dakisolatie zelf aan te brengen kun je flink op de kosten van dakisolatie besparen. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je enige kluservaring hebt, maar het is niet een van de moeilijkste klussen in huis. Met een beetje onderzoek kun je het prima zelf doen. Zeker bij het isoleren van een oud huis valt veel winst te behalen.

Wat kost dakisolatie

Het isoleren van daken moet gezien worden als een investering. Dankzij de huidige energieprijzen verdien je de investering snel terug. Je verdient de investering nog sneller terug als de energiekosten blijven stijgen. Uiteindelijk geef je geen geld uit, maar je verdient wel wat door de financiële voordelen. Heb je onlangs een nieuwe woning gekocht? Je mag maximaal 6% van de waarde van je woning extra lenen als je een hypotheek afsluit voor energiebesparende verbeteringen. Bij deze aanpak kun je bijvoorbeeld dakisolatie of spouwmuurisolatie financieren.

De constructie van jouw huis en het type isolatie dat wordt gebruikt, zijn van invloed op de kosten van dakisolatie en de uiteindelijke isolatie offerte, inclusief installatie. Dakisolatie wordt meestal op maat gemaakt vanwege de verschillende opties en verschillende isolatiematerialen die beschikbaar zijn. Hieronder vindt je een overzicht van de investerings- en terugverdientijd per woningtype.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes
DakisolatieOppervlakteKostenBesparing gasGemiddelde besparingTerugverdientijd
Rijwoning45 m²€ 4.275225 m3/ jaar€ 292,5014 tot 15 jaar
Hoekwoning45 m²€ 4.275225 m3/ jaar€ 292,5014 tot 15 jaar
2 onder 1 kap65 m²€ 6.175325 m3/ jaar€ 422,5014 tot 15 jaar
Vrijstaand klein80 m²€ 7.600400 m3/ jaar€ 52014 tot 15 jaar
Vrijstaand groot140 m²€ 13.300700 m3/ jaar€ 91014 tot 15 jaar

Hoeveel bespaar je door dakisolatie?

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Voor een hoekwoning van 45 m2 bespaar je gemiddeld €292,50 per jaar. Dat is in vergelijking met de aanschafkosten een forse jaarlijkse besparing.

Dakisolatie voor deze soort woning zal gemiddeld €4.275 kosten. Als je snel rekent heb je de aanschaf van de dakisolatie dus binnen veertien tot vijftien jaar terugverdiend!

Ook bij een garagedak isoleren kan je op de energiekosten besparen. Bij een garage die vast zit aan de woning kan het isoleren van de garage veel warmteverlies tegengaan.

dakreparatie

Gas besparen door dakisolatie

Goede dakisolatie kan je geld opleveren. Het aanbrengen van nieuwe dakisolatie is altijd de investering waard, of je nu voor het eerst isoleert of matige isolatie verbeterd. Kies voor een warm dak in plaats van een koud dak.

Je kan tot wel 700m3 gas per jaar besparen door simpelweg het dak te isoleren. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu! Het is altijd verstandig om meerdere dakisolatie offertes aan te vragen, om zo de beste keus voor jouw situatie te kunnen maken.

Stijgende gasprijzen

Zeker met het oog op de toekomst en de almaar stijgende gasprijzen is het verstandig om je gasverbruik zo ver mogelijk te beperken. Het is niet helaas nog niet voor iedereen mogelijk om een huis op korte termijn volledig gasvrij te maken. Het is dan toch fijn om in ieder geval zo min mogelijk gas te verbruiken door in ieder geval de dakisolatie en eventueel de spouwmuurisolatie in orde te maken.

Verschillende soorten isolatie

De verschillende soorten isolatie materialen kun je indelen in drie hoofdgroepen. Dakisolatie van minerale wolsoorten, gespoten kunststoffen isolatie en duurzame isolatie. Laten we de eigenschappen van deze dakisolatiesoorten eens per type bekijken!

1. Minerale wol isolatie

Minerale wol is de algemene naam van onderstaande twee soorten isolatie materiaal. Deze minerale wollen zijn gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame isolatie materialen zonder chemische bestanddelen.

 • Glaswol
 • Steenwol

2. Gespoten kunststoffen isolatie

 • EPS (piepschuim) isolatie
 • XPS isolatie
 • PUR isolatie, dit is een vorm van spuitdak isolati
 • PIR isolatie
 • Thermoskussens isolatie

3. Welke ecologische isolatie soorten zijn er

 • Schapenwol isolatie
 • Cellulose (papiervlokken) isolatie
 • Houtwol isolatie
 • Kurk isolatie
 • Hennep isolatie

Hoeveel subsidie op dakisolatie

Het is sinds 1 januari 2023 mogelijk om subsidie te ontvangen voor energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld dakisolatie. Dakisolatie kost al genoeg, het is dan prettig om in ieder geval een gedeelte dakisolatie subsidie te krijgen.

Daarnaast kan isolatie ook fiscaal aftrekbaar zijn. Dit betekent dat in sommige gevallen de isolatie aftrekbaar is van belastingen. Een van de voorwaarden is dan wel dat je 2 of meer energiebesparende maatregelen tegelijkertijd moet toepassen, dus buiten de dakisolatie prijs moet je er ook bijvoorbeeld kosten voor spouwmuurisolatie erbij tellen. De hoogte van de subsidie is tot wel 30%, dat is dus een fors deel van de investering.

dakreparatie

Voordelen dakisolatie

 • Bespaart direct op de stookkosten op de grootste energieverliezer: het dak
 • Snel terugverdiend door de lagere energierekening
 • Warmer in winter en koeler in de zomer en behaaglijker binnenklimaat
 • Lagere luchtvochtigheid (voorkomt muffe lucht)
 • Zelf te doen (indien je tijd hebt en handig bent)
 • Minder geluidsoverlast. Dakisolatie levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van geluidsoverlast buitenshuis door onder meer vliegtuigen, luidruchtige buren en straatverkeer. Geluidsisolatie van het dak heeft dus meerdere functies.
 • Een stijging van de waarde van uw huis. De waarde van uw woning wordt verhoogd door een goed geïsoleerd dak. De lagere energiekosten zullen worden gewaardeerd door aspirant-kopers, die meer willen besteden aan de overname. Bovendien zorgt dakisolatie ervoor dat uw woning een beter energielabel krijgt, dat vervolgens wordt belast.

Aandachtspunten dakisolatie

Helaas heeft dakisolatie ook nadelen:

 • Investering, je moet natuurlijk wel het geld beschikbaar hebben om te kunnen investeren in jouw woning.
 • Bij onzorgvuldige uitvoering is er risico op vocht ophopen in de dakconstructie met als gevolg:
 • Vochtproblemen

Wat is een goede Rd-waarde isolatie

De isolatiewaarde van deze dakisolatie wordt uitgedrukt in een zogenaamde Rd-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter de constructie isoleert. Ontdek hier ook de beste dakisolatie. Om in aanmerking te komen voor de meeste soorten subsidie, moet je voor een Rd-waarde van minstens 3,5 gaan.

Je wilt dus eigenlijk weten hoe hoog de Rd-waarde van de huidige constructie is (gemeten van alle materialen samen die de warme binnenlucht scheiden van de buitenlucht). De Rd-waarde laat alleen de warmteweerstand zien en is waar de subsidieregelingen naar kijken, maar voor je hele woning zul je naar de Rc-waarde moeten kijken. De Rc-waarde neemt niet alleen de dakisolatie mee, maar alle materialen in je woning om zo een complete isolatiewaarde van de constructie aan te geven.

Welke Rd-waarde voor dak?

Na het isoleren wil je een hogere Rd-waarde bereiken (Dus bijvoorbeeld: de Rd-waarde van 2,5 is na het isoleren 4,0 geworden).

De Rd-waarde moet minstens 3,5 zijn om als een energiebesparende maatregel gezien te worden. Als je helemaal energieneutraal wilt worden, is een Rd-waarde van 6 tot 10 gewenst. Wanneer je ook voor de juiste Rc-waarde wilt gaan, dan is in het Bouwbesluit opgenomen dat je dakisolatie minimaal 6,3 m² W/K moet hebben voor de Rc-waarde.

waterbestendige isolatieplaten bovenop

Verschillende manieren van dak isoleren

Totaal zijn er 3 manieren van dakisolatie. Je wilt natuurlijk warmteverlies via het dak zo effectief mogelijk tegengaan. Dit kan je onder andere doen door:

1) Een schuin dak vanaf binnenzijde geïsoleerd. Dit kan door goede isolatie aan de binnenkant te plaatsen (doe de dakisolatie als zelf klus)
2) Het schuine dak vanaf buiten isoleren. Bijvoorbeeld met nieuwe dakplaten of EPS onder de pannen spuiten.
3) Zoldervloer isolatie / vloerisolatie. Hierbij isoleer je niet het schuine dak maar de zoldervloer. Er blijft dus een deel koud in je huis.

Het dak van binnenuit isoleren

Hopelijk is het voor jouw alleen voldoende om het dak van binnenuit te isoleren. Het van binnenuit isoleren werkt vooral erg goed voor een schuin dak. De voordelen van dakisolatie zijn:

 • Goedkoper dan van buitenzijde isoleren
 • Sneller dan van buitenkant isoleren
 • Veel makkelijker zelf te doen
 • Ook bij slecht weer is dit prima te doen

Wat is een warm dak?

Warm dak dakisolatie is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie is aangebracht. Het voordeel van deze manier van isoleren is dat er minder uitzetting en krimp van de dakconstructie is, waardoor er minder kans is op scheuren en barsten. De dakconstructie functioneert ook als thermische buffer: het gebouw slaat overdag warmte op en geeft deze geleidelijk weer af als het in de avond afkoelt.

Hoe een zoldervloer isoleren

Om het effect van de dakisolatie nog meer te vergroten kun je ervoor kiezen om tegelijkertijd de zoldervloer te isoleren. Zo zorg je ervoor dat je de warmte zo goed mogelijk in het huis vast kan houden voordat het naar de zolder ontsnapt. Als warmte verloren gaat is dat natuurlijk enorm zonde.

Soms is het isoleren van de zoldervloer voldoende, in dat geval hoef je niet het dak te isoleren. De zolder blijft dan koud, maar als je de zolder als opslagruimte gebruikt is dat niet heel erg. Voor zoldervloer isolatie kan je onder andere dakisolatieplaten gebruiken. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat de zolder nog goed beloopbaar blijft.

Het dak van buitenaf isoleren

dak isoleren aan de buitenzijde

Het dak van buitenzijde isoleren doe je niet zomaar. In de meeste gevallen is er dan waarschijnlijk meer aan de hand.

Hierbij is het nodig om niet alleen dakisolatie aan te brengen maar nog veel meer dan dat, bijvoorbeeld nieuwe dakpannen of een lekkage in het dak verhelpen. Maar welke dakpannen kies je?

Dakisolatie van buitenaf kost meer

Over het algemeen is het duurder om dakisolatie langs de buitenkant aan te brengen dan binnenzijde dakisolatie. Dat verschil in kosten is makkelijk te verklaren: om dakisolatie vanaf de buitenzijde toe te voegen moet je natuurlijk het dak op. Dakisolatie aangebracht vanaf de buitenzijde heeft in de meeste gevallen sowieso al een steiger voor nodig. Een goed voorbeeld van isolatie van buitenaf is een sarkingdak.

Verwijderen van dakpannen

Daarnaast moet je mogelijk dakpannen verwijderen en weer terugleggen en moet je waarschijnlijk iemand inschakelen om de klus te klaren. De isolatie moet namelijk onder de dakpannen worden gelegd. Al met al kost dakisolatie vanaf de buitenzijde dus een stuk meer.

dakpannen vervangen

Sommige daken betere werking bij isolatie van buitenaf

Bij sommige soorten daken kan isoleren van buitenaf beter werken dan isoleren van binnenaf. Bij een mansardedak is van buitenaf isoleren effectiever door de constructie van balken aan de binnenzijde van het dak. Daarentegen zijn er bepaalde soorten die alleen van binnen uit kunnen worden geïsoleerd. Een rieten dak isoleren kan niet vanaf buiten.

 • Welk jaargetijde komt je het beste uit en hoeveel kun je schuiven in je planning om in het beste jaargetijde het dak te vervangen
 • Wat is je budget voor het dak
 • Wat is je planning voor het verbouwen
 • Wat wil je wel in stand laten van de dakconstructie

Plat dak isoleren

Voor de dakisolatie plat dak zijn er een aantal aandachtspunten. De dakisolatie van het plat dak is anders omdat deze dakisolatie veel meer hangt en dus een sterkere structuur moet hebben.

Daarnaast is het ook mogelijk om een plat dak te voorzien van een dampscherm. Wanneer je een ouder plat dak hebt, is het ook mogelijk om dit platte dak dubbel te isoleren om een betere isolatiewaarde te realiseren.

Gehele dak ondersteunen

dak

In sommige situaties zal bij een plat dak isoleren zelfs het gehele dak ondersteund moet worden, het is slim om daar niet op te besparen. Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren zoals het plat dak aan de binnenzijde isoleren. Bij sommige gebouwen kunnen geïsoleerde dakplaten een goede optie zijn.

Gipsplaten of houtmateriaal

De platdakisolatie wordt vaak afgewerkt met een plafond van gipsplaten of houtmateriaal. Een plafond isoleren is niet in alle situaties mogelijk. PIR dakisolatie is erg goed voor het isoleren van platte daken. Ze zijn namelijk vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast. Doordat de isolatieplaten drukvast zijn worden ze beloopbaar.

Schuin dak isoleren

Een schuin dak isoleren of ook wel hellend dak is iets makkelijker om te isoleren, omdat het materiaal minder hangt bij hellende daken. Om die reden hoeft er dus niet op gewicht gelet te worden bij een schuin dak. Bij een hellend dak of schuine daken is het belangrijkste aspect dat het isolatiemateriaal een goed isolerend vermogen heeft.

Een hoog isolerend vermogen is natuurlijk altijd belangrijk ook bij een schuin dak, maar kan hier als belangrijkste eigenschap voor dakisolatie beschouwd worden. Bij het schuine dak isoleren kan de isolatie onder de dakpannen of tussen de balken van het dak geplaatst worden. Bij een gordingendak isoleren kan dit zelfs allebei worden gedaan. Daarnaast kun je ook zonder onderdak isoleren.

dakisolatie

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes