Plafond isoleren | Alle mogelijkheden om warmteverlies te voorkomen

Het isoleren van een plafond is een relatief eenvoudige maatregel die je veel kan opleveren. De isolatie houdt niet alleen kou buiten, maar ook geluid. Er zijn verschillende opties mogelijk, waardoor er voor elke situatie een passende oplossing bedacht kan worden.

plafond isoleren

Plafondisolatie

Om onnodig warmteverlies te voorkomen is het een goed idee om een plafond goed te isoleren. Door te isoleren verlaag je de energierekening en verminder je de overlast van geluid in huis. Hoewel plafondisolatie niet vaak in één adem genoemd wordt met spouw isolatie of dakisolatie valt er toch veel winst te behalen.

Warme lucht stijgt namelijk op en wanneer het plafond niet voldoende geïsoleerd is kan je woning deze opgewekte warmte niet vasthouden.

Bestaand plafond isoleren

Bij plafond isolatie denk je misschien al snel aan isolatie onder het dak, maar dat is niet de enige ruimte waarvan het plafond kan worden geïsoleerd. Een andere veel gekozen plaats is het plafond van de kruipruimte, maar ook het plafond van een tussenverdieping als bijvoorbeeld de woonkamer kan worden geïsoleerd.

Er zijn verschillende isolatiematerialen mogelijk, elk met hun eigen voor- en nadelen.

plafonds isoleren

Voordelen plafondisolatie

  • Zorgt voor een lagere energierekening omdat je minder bij hoeft te stoken
  • Warmte ontsnapt niet langer waardoor het wooncomfort toeneemt
  • Uitstekende vorm van geluidsisolatie waardoor geluidsoverlast afneemt
  • Eenvoudig toe te passen en vaak binnen een dag geplaatst

Minder stoken

Het grootste voordeel van het isoleren van het plafond is dat de woning beter warmte vast kan houden. Daardoor hoef je minder te stoken om de temperatuur op peil te houden. Dat zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een verhoogd wooncomfort.

Een constante temperatuur is namelijk veel aangenamer dan een schommelende temperatuur.

Geluidsisolatie zorgt voor minder overlast

Een ander pluspunt van plafondisolatie is het feit dat geluidsoverlast flink verminderd kan worden. Zo kun je ervoor kiezen dat ruimte buiten een ruimte gehouden wordt of juist niet te hard uit een ruimte klinkt.

Daarmee wordt niet alleen luchtgeluid, maar ook contactgeluid gedempt. Dat is ideaal met bijvoorbeeld bovenburen of een slaapkamer waar een bewoonde ruimte boven zit.

plafond isoleren

Soorten plafond isolatie

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

PIR isolatieplaten

Welke soort plafond isolatie je kiest als je het huis gaat isoleren hangt met name af van je budget en de huidige staat van het plafond. De meest gekozen soort isolatie zijn de PIR isolatieplaten. De PIR platen zijn een thermische isolatie en worden gebruikt om te voorkomen dat warmte verloren gaat.

Deze platen worden vaak gekozen omdat ze veel verschillende voordelen met zich meebrengen.

plafond isoleren

Voordelen van PIR platen

Tussen een houten balkenconstructie kun je eenvoudig PIR platen plaatsen. Dat komt doordat deze platen eenvoudig op maat te snijden zijn. Bovendien zijn ze erg licht van gewicht, waardoor het makkelijker is om boven je hoofd te werken.

Deze harde isolatieplaten hebben ook nog eens een uitstekende isolatiewaarde, het is een beter isolatiemateriaal dan PUR. Door de hoge isolatiewaarde kun je een vochtige ruimte beter droog houden om vochtproblemen te voorkomen.

Isolatiemateriaal plaatsen

Vaak bestaat een plafond vanbinnen uit houten balken. De isolatie wordt bij een houten plafond tussen de balken aangebracht. Om de isolatie tussen de balken te kunnen plaatsen wordt het isolatiemateriaal eerst op maat gesneden.

Vervolgens wordt er ter afwerking een laag aangebracht om de isolatie te maskeren. Dit is het oppervlak waar we uiteindelijk tegenaan kijken.

plafond isoleren

Hoe kun je een betonnen plafond isoleren?

Een betonnen plafond isoleren werkt net even anders. Omdat er bij een betonnen plafond niets tussen balken kan worden geplaatst wordt er vaak gekozen voor een verlaagd plafond of isolatiefolie.

Door plafonds te isoleren voorkom je dat er onnodig warmte verloren gaat, maar je raakt er wel wat leefruimte mee kwijt.

Zolder plafond isoleren

Op zolder heb je in veel gevallen te maken met een schuin dak, waarvan de onderkant bestaat uit houten balken. Een houten plafond isoleren is simpel. Een zolder isoleren is daardoor vaak veel makkelijker dan een tussenverdieping plafond isoleren, zeker als de houten balkenconstructie al zichtbaar is. Een plafond isoleren tussen balken is erg eenvoudig.

Als je niet van plan bent om het plafond van de zolder te isoleren met dakisolatie is het ook nog een optie om de zoldervloer te isoleren.

plafond isoleren

Hoe kun je een garage plafond isoleren?

Het plafond van een garage kan in veel gevallen op twee manieren geïsoleerd worden, vanaf de binnenzijde of vanaf de buitenzijde. Vanaf de binnenkant kun je voor traditionele isolatiematerialen of folie kiezen.

Met traditionele isolatie verlies je relatief veel ruimte in de hoogte. Bij een laag plafond is het om die reden verstandiger om folie te kiezen.

Kruipruimte isoleren

Ook het plafond van de kruipruimte kan geïsoleerd worden. Dit is een goede optie als vloerisolatie geen optie is omdat je bijvoorbeeld de houten vloer niet open wil breken. Bij deze vorm van isolatie worden platen direct tegen het plafond van de kruipruimte bevestigd.

Dat kunnen platen van bijvoorbeeld steenwol of glaswol zijn. Het grote voordeel van deze materialen is dat ze ook nog eens relatief goedkoop zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste isolatie voor plafond?

+
De meest gekozen isolatie voor het plafond zijn de PIR isolatieplaten. Deze isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde en zijn makkelijk te bevestigen.

Heeft het zin om je plafond te isoleren?

+
Of het zin heeft om een plafond te isoleren is afhankelijk van de huidige situatie. Als er veel warmteverlies plaatsvindt via het plafond heeft het isoleren van het plafond zeker zin.

Wat kost plafondisolatie per m2?

+
Afhankelijk van het type plafond en de huidige staat betaal je tussen de € 30 en € 120 per vierkante meter. Dit verschil is zo groot omdat het isoleren van bijvoorbeeld het plafond van de kruipruimte vele malen goedkoper is dan het isoleren van een tussenetage.

Hoe dik moet plafond isolatie zijn?

+
Hoe dik de isolatielaag in het plafond moet zijn is afhankelijk van de isolatiesoort. Voor glaswol of steenwol heb je een dikte van ongeveer 15 cm nodig, terwijl cellulose vlokken om een laag van 18 cm vragen.

Isolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw plafond optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes