Terugverdientijd isolatie | De investering terugverdienen

Je woning isoleren betekent dat je moet investeren in isolatie. We begrijpen dat je dan wilt weten wat de terugverdientijd van deze isolatie is. Hoe snel zie je de investering terug en van welke factoren is de terugverdientijd afhankelijk?

terugverdientijd isolatie

Hoe snel verdien je isolatie terug?

De terugverdientijd van isolatie kan erg verschillen. Het hangt namelijk af van verschillende factoren hoe snel je de investering terugverdient. Bij de globale terugverdientijd moet je denken aan ongeveer 3 tot 8 jaar, maar wanneer bijvoorbeeld de energieprijzen hoog zijn en het dus extra loont om te isoleren, kan de terugverdientijd ook op gemiddeld 1 tot 6 jaar liggen. Het is dus ook afhankelijk van het moment.

Verschillende factoren

Om de terugverdientijd van jouw isolatie te bepalen, moet er gekeken worden naar verschillende zaken. Het hangt namelijk samen met meerdere factoren:

  • De isolatiemethode
  • Het type isolatiemateriaal
  • De prijs van de isolatie
  • Eventuele subsidies
  • Het type verwarming

Isolatiewaarde van de materialen

Voor de ene isolatiemethode betaal je nu eenmaal meer dan voor de andere. Dit geldt ook voor de verschillende isolatiematerialen. Let wel op dat het ene materiaal een hogere isolatiewaarde heeft dan het andere, wat ook weer meespeelt in de terugverdientijd.

Subsidie en verwarmingssysteem

Heb je daarnaast recht op een subsidie? Dan is de aanschafprijs lager dan zonder subsidie, en kun je het bedrag dus ook sneller terugverdienen. Ook de manier waarop je je woning verwarmt, speelt een rol. Het ene verwarmingssysteem zal efficiënter verwarmen dan het andere, en dus sowieso al minder warmteverlies hebben.

Terugverdientijd isolatie berekenen

Wanneer je je woning gaat isoleren, kun je ervan uitgaan dat je gaat besparen op de energiekosten, zeker wanneer de isolatie goed wordt toegepast. Wanneer je weet hoeveel deze jaarlijkse besparing is, kun je zelf berekenen wat de gemiddelde terugverdientijd gaat zijn.

Dit doe je door het investeringsbedrag te pakken en daar het eventuele subsidiebedrag van af te halen. Vervolgens haal je daar het het bedrag vanaf dat je jaarlijks bespaart. Hoeveel jaar duurt het voordat de investering op € 0.- staat? Dat is dan het aantal jaar terugverdientijd van de isolatie.

Besparing berekenen: hoeveel scheelt isolatie?

Hoeveel je uiteindelijk kunt gaan besparen met isolatie is onder andere afhankelijk van het type isolatie dat je toepast in je woning. Voor vloerisolatie en dakisolatie ligt de gemiddelde besparing op € 500 per jaar. Voor spouwmuurisolatie is dit zo’n € 800 per jaar. Dit komt doordat spouwmuurisolatie goedkoper is en ook een kortere terugverdientijd heeft.

Benieuwd naar de terugverdientijd van isolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen
terugverdientijd isolatie berekenen

Terugverdientijd isolatie per type

Zoals eerder benoemd verschilt de gemiddelde terugverdientijd per type isolatie. Wat de jaarlijkse besparing op je energierekening zal worden, hangt dus onder andere af van welk deel in je woning je gaat isoleren en hoe groot het te isoleren oppervlak is.

Terugverdientijd dakisolatie: plat dak of schuin dak

De terugverdientijd van dakisolatie voor een plat dak of schuin dak ligt op gemiddeld 5 tot 7 jaar. De hoogte van de investering hangt onder andere af van de grootte van het dak, de isolatiemethode en het isolatiemateriaal en de staat van het dak. Dakisolatie kan zowel via binnen als via buiten toegepast worden. Isolatie via buiten is een grotere ingreep, dus zal ook meer kosten met zich meebrengen.

Terugverdientijd vloerisolatie

De vloerisolatie terugverdientijd ligt op gemiddeld 5 tot 8 jaar. Ook hierbij is het afhankelijk van het materiaal, de methode en het te isoleren oppervlak in hoeveel jaar je de kosten uiteindelijk terugverdient.

Kruipruimte en zoldervloer isoleren

Vloerisolatie kan ook op verschillende manieren worden aangebracht, namelijk bovenop de vloer of onder de vloer, via de kruipruimte. Wist je dat het ook mogelijk is om je zoldervloer te isoleren? De isolatie van de zoldervloer verdien je in gemiddeld 4 jaar terug. Dit is een goede optie wanneer je de zolder niet gebruikt en deze niet verwarmd wordt. Zo is het een goed alternatief voor dakisolatie.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

Wanneer je kiest voor spouwmuurisolatie profiteer je van een terugverdientijd van ongeveer 3,5 jaar. Deze manier van woningisolatie is snel, eenvoudig en relatief goedkoop. Hierdoor is de terugverdientijd korter dan andere vormen van isolatie, zoals dakisolatie en vloerisolatie. Bekijk een isolatie offerte altijd goed na, zodat je duidelijk beeld hebt van de kosten die je moet investeren.

Ontdek de terugverdientijd van isolatie

Wil je investeren in isolatie en ben je benieuwd hoe snel je dit terugverdient? Vul ons formulier in, geef je wensen door en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen en bespaar op jouw isolatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes